2012 Japonya GP'de Görülen Teknik Yenilikler – Red Bull'un Çifte DRS'si

yazar:

kategori:

 

Red Bull RB8 – Çifte DRS 

Sezon başında Mercedes, DRS ile aktif hale geçen bir F-kanal üretmişti. Daha Sonra Lotus, kendi uyarlaması üzerine bir süredir çalışıyordu ki Mercedes de bu uyarlamayı kendisinde kullanıp kullanamayacağını değerlendiriyordu. Herkes Japonya’da Lotus’un kullanmasını beklerken Red Bull, RB8’de daha basit ve akıllıcı çözüm ile Suzuka’ya çıktı. Singapur’da kullanılmaya başlandığına inanılan sistem ancak Japonya’da fark edildi. Adrian Newey’in yeni çözümü, DRS kullanımda iken flapın hareketi ile tahrik alıyor. Sistemin fark edilmesinde, flapı sabitleme adına kullanılan karoser yüzeyinin büyütülmesi etkili oldu. Sarı renkle gösterildiği üzere delik açıldığında hava, uç plaka üzerinden dik kanada iniyor; buradan da difüzörün 15 cm.’lik merkezi besleniyor. Bu alan aero sınırlamalarına tabi değil. Yeni sistemin, sıralamalarda düşük yere basma kuvveti gerektirmeden Red Bull’a büyük yardımda bulunduğuna inanılıyor.

 

 

Ferrari F2012 – Arka kanat düzenlemeleri

Japonya’da Fernando Alonso, iki farklı kanat üzerinde çalıştı. Bunlardan birisi Singapur’da da denenen ama kullanılmayan kanat; diğer ise tamamıyla yeni bir kanat. İki çözüm, uç plakanın altındaki dikey solungaçların şekillerinde farklılık gösteriyor (büyük ve küçük resimlerde görülüyor.) Uç plakanın üst bölümü de farklı. Yatay solungaçlar artık tamamıyla düz değil ama ana planya ile flap kenarının arası biraz basamaklı. Hem Alonso hem de takım arkadaşı Felipe Massa, Singapur’da kullanılanı temel alan üçüncü bir çözümü kullanmaya karar verdi.

 

 

Lotus E20 – Arka kanat değişiklikleri

Lotus, Japonya’da Cuma günü iki farklı arka kanat denedi. Kimi Raikkonen, küçük resimde de görüldüğü üzere yine çifte DRS’yi kullandı ama sadece sabah seansında. Öte yandan Romain Grosjean, Singapur’da ortaya çıkan yeni kanadı denedi ama sıralama ve yarış için kullanmadı. Cumartesi günü her iki pilot, yeni arka kanadı kullandı ama uç plakanın arkasında çapraz halde duran üç yarık olmadan”

 

 

Red Bull RB8 – Yeni ön kanat

Japonya’da Cuma gecesi Red Bull’un, Singapur’da ortaya çıkan kanadı temel alan (Lotus tarzında yeni flaplara ve daha uzun burun konisine sahip) iki yeni ön kanadı bulunuyordu. Daha büyük bir kirişi olan, daha yüksek yere basma kuvvetine sahip bir kanattı. Gerçi padokta bu değişikliklerin, FIA’nın sıkılaşmış yeni testlerini geçmeleri için yaptıkları konuşuluyordu.

 

 


Yorumlar

  1. serdar yakut avatarı

    red bull japonya için harika bir iş çıkarmış

  2. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    ''İşleyen demir, ışıldar'' misali. Adamlar başarıyı hak ediyor. Red Bull, genelde legal soruşturmalarına tâbii tutuluyor ama başarıyıda hak ediyorlar. Emek olmadan, yemeğin olmayacağını biliyorlar. Çalışıyorlar ve başarıyorlar.

  3. Newey yaptı yine yapacağını.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir