Formula 1 ve Politikaları

   Malum son günlerde politikayı sık sık görmeye başladık, pek çok tartışmalı konu oldu ve son US GP’deki Massa’nın vites kutusu değişiminden sonra bu hamlelerin uzun uzadıya tartışılması gerektiğini düşünmeye başladım. O sebepten zaten uzun süredir bu konuda yazmayı ama bunu sezon sonuna bırakmayı düşünürken, bu kararımı biraz erkene almam gerektiğini farkettim. Fakat bu işe girdiğimde aslında işin düşündüğümden çok daha zor olduğunu gördüm ve burada biraz değişik bir konsept uygulamak istedim.

 

   Son zamanlarda ardarda pek çok gelişme oldu. Bunların bazıları Ferrari örneğindeki gibi şampiyonayı kovalayan takımların uyguladığı politikalarıyken, bazıları da sporun genel işleyişiyle alakalı konulardı. Mercedes’in F1’den çekilme gibi konuları gündeme getirdiği bir dönem oldu, ardından Hamilton-McLaren arasında bir kriz başladı. En başında bir “Kupa Krizi” gibi gözüken konu en sonunda Mercedes’le anlaşan Hamilton sonucuna ulaştı. RBR her zamanki gibi aracındaki esnemeler yüzünden eleştirildi, Ferrari tek pilot stratejisi için suçlandı vs vs. Peki bunca tartışmada biz bunları ne kadar sağlıklı ele alabildik? Bence bu konuları enine boyuna masaya yatırmak gerekiyor.

 

   Bu konuların hepsini enine boyuna anlatabilmek benim için çok zor bir durum, öncelikle konunun genişliği sebebiyle çok fazla alt başlık olacak, bunların hepsini ele alabilmem mümkün değil, her olayı ele alamayacağım için bir yazı yazmanın getireceği yükleri taşımak istemedim. Bu sebepten bir monolog yerine bir diyalog bence en etkili çözüm olacaktı, böylece değinmediğimiz konuların sayısı azalacak, farklı fikirleri bir arada görebileceğiz. Bu sebepten ben bu konular üzerine yazı yazmayacağım ve sizlerden konuyu hep beraber almamızı istiyorum. Sizler çeşitli konuları gündeme getirin ve bunları beraber tartışalım, ancak sizden tek bir ricam var, lütfen bunu önemseyin; Tartışmayı “senin takımın, benim takımım” anlayışıyla ele almayın, burada sportmenliği ve politikaları nasıl beraber ele almalıyız bunun konuşulmasını istiyorum ve bunu sadece bu çerçevede konuşmayı diliyorum, çünkü bu konuları zaten başka şekillerde ele aldık, genelde de “Senin takımın böyle böyle yapmıştı zaten, siz böyle bir takımsınız” edasıyla olmuştu bu tartışmalar. O yüzden burada sadece konuşulan konu hakkında fikirlerinizi yazmanızı rica edeceğim, başka olaylar ile karıştırmadan bunu yapalım.

 

   Ayrıca gördüğüm bir genel görüş var, herkes takımların sportmence yarışmasından ve politikaya bulaşmamasından yana gibi, ancak bir konu var ki; F1, içinde milyonlarca doların döndüğü bir sektör ve takımların ne kadar baskı altında kaldığının bir çok kişinin farkında olmadığını düşünüyorum. Bu yüzden takımların politikalar uygulamasına karşı da biraz mantıklı yaklaşırsak, takımlar için empati yapmayı da denersek, aynı koşullar altında olsak biz ne yapardık, etik ve kazanç arasında nasıl bir denge kurardık bunu iyi düşünürsek güzel bir tartışma ortamı olur.

 

   Daha fazla uzatmadan, kullanma kılavuzu gibi sıkıcı olan uyarılarımı bitiriyorum 🙂 Maksadım F1’in hep kötülenen bu yönünü gerçekçi ele alabilmek adına bir tartışma platformu oluşturabilmek, şimdiden yazan ve okuyan herkese teşekkürler


Yorumlar

  1. Mengerler servisten duyduğum kadarıyla 3-4 senedir S serisinde arıza oranları eskinin 3 katından yukarı çıkmış. İlk 100 gün testlerindeki dayanıklılık liderliğindan liste dışına düşmüş. Önce konsolosluklar olmak üzere çeşitli kurumlar diplomatik araç sözleşmelerini teker teker iptal edip Volvo ve BMW'ye dönmüşler. Bir türlü çözülemeyen kronik elektronik arızalardan bahsediyorlar. Başbakanlıkta bile yeni makam aracı olarak BMW 7 tercih edilmiş.

    Sıkıntıda oldukları belli. Yeni A serisi bu sıkıntıya yanlış yerden merhem olarak geldi diye düşünüyorum. Rakibi BMW 1 bile arka çekerken, Mercedes'in A ve B serisinde ön çekere yönelmesi epey tepki toplamış.

  2. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Arada bir fark olur mu bilemem ama bu şekilde yönetim kurulunu ikna ettikleri söyleniyor. Yönetim kurulu bunu kabul ettiğine göre bir faydası var herhalde diye düşünüyorum yada olacağını düşünüp yanıldılar.

    Mercedes'in marka değeri kaybetmesi meselesi sadece F1'e de bağlanmamalı, Audi ve BMW'ye göre bir çok alanda geri kaldı, marka pazarlamasında sorunlar yaşamaya başladılar, imaj sorunu yaşadıklarını düşünüyorum. Sportif araçlar üretme çabasına girdiler, bunda BMW'nin sportif çizgiyle çok müşteri kazanmış olmasının da etkisi olabilir, yine modern çizgilerle Audi de çok müşteri kazandı, tabii bu müşterileri daha çok Mercedes kullanıcılarından çaldılar. Mercedes de AMG ile çalışmalarını arttırdı, bildiğim kadarıyla üretimde 20'den fazla AMG modeli var. Ancak bunlara rağmen Mercedes'in bu tasarım felsefesi pazarlama yönüne çok yansımamış durumda, müşterilerin gözünde Mercedes hala tutucu bir görünümde. Bunda muhafazakar davranan şirketin yönetim kurulunun etkisine bağlıyorum. İmajını değiştirme konusunda Mercedes'in çok daha fazla çalışması lazım, yoksa çok daha fazlasını kaybedecekler gibi geliyor. Zaten sportiflik konusunda da AMG ile çalıştıkları araçlar başarılı olsa da, üretim bandından çıkan çoğu araç kendi sınıfındaki araçlardan geride kalıyor. Konfor isteyen müşteriler ise artık Bentley, RR, Aston, Jaguar gibi spesifik markaları tercih ediyor, farklı olma isteğinin getirdiği bir şey diye düşünüyorum, ayrıca konfor ve prestij isteyen bu müşterilerin artık araçlardan performans da istediği açık. Mercedes'i ayakta tutan sınıf C ve E Klasse olsa da, Mercedes'i simgeleyen S Klasse olmuştur bence, ama pazarlama konusunda geride kalmış bir sınıf. S Klasse elbette çok az satılacak bir araçtır, ancak markanın ikonları da zaten çok satan araçlar olmamalı. Mercedes dediğimizde aklımıza hangi model geliyor, bir bakmak lazım.

  3. Anladım teşekkürler. Ben pek bir fark olacağını sanmasam da belki bazı raporlarda birkaç rakamı değiştirebilir.

    Bu arada AMG firması kağıt üzerinde Mercedes-AMG diye geçiyor zaten. AMG olmalarına gerek de yok.

  4. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Rambo ben bir hata yaptım, sizin adınızı burada mevzu bahis ederek. Aslında burada F1 ve politikalarından bahsediliyor, ben konuyu yanlış bir yere taşıdım. Bu konuda hatalıyım. Başta Onur Ömer Öztürk'ten özür dilerim, gereksiz ve konuyla alakasız bir tartışma çıkarttığım için. Yaptığım yoruma ve aldığım cevaba baktım ve konuyla hiç alakası yok + seviyesiz bir tartışma oldu/olacak. Seninle olan münakaşamızı başka bir yerde yaparız (bu söylediklerinden sonra, şart oldu)

  5. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Geçen yıl bazı yazarlar bundan bahsetti, takımın spordan çekilip çekilmemesi konusunda yapılan toplantılardan sonra takımla şirketin anlaştığı, marka değeri kaybından çekinen şirketin yönetim kurulunun ikna edilmesi için böyle bir yol izlenebileceğini ifade etmişlerdi, ardından bu yıl takımın adı Mercedes-AMG olarak değişti ve bence bu senaryo doğrulanıyor, önümüzdeki yıllarda da takımın Mercedes-AMG isminden AMG ismine geçeceğini düşünüyorum

  6. Yada Mercedes'in marka değeri yüzünden ismini değiştirmesi

    Şu kısmı biraz açar mısın? Mercedes-AMG olmalarının sebebi marka değerinin düşmemesi miydi?

  7. Eğer yapacaklar ise dediğin şeyi yalnızca bu başlığa değil, sitenin tamamına uygulamalılar bence. Sitenin farklı yerlerinde farklı uygulamalarda bulunulmasını yanlış buluyorum.

  8. Lütfen arkadaşlar, politikalar hakkıında konuşalım, bunu sadece Massa'nın vites kutusundan ibaret olarak görmemek lazım, mesela Ferrari'nin pilotlar şampiyonluğu için takımlar şampiyonluğunu görmezden gelmesi sizin için ne ifade ediyor, sizce takımlar şampiyonluğunun anlamı ne, yeterli değer verilmiyor mu? Yada Mercedes'in marka değeri yüzünden ismini değiştirmesi, Mercedes içindeki problemlerin Mercedes'in geleceği konusunda etkisi nedir, Mercedes takım içi yönetim politikaları konusunda sorunlar mı yaşıyor, yoksa Hamilton ile yeniden mi doğacak. Red Bull aerodinamiğe yönelmiş durumda, bu konuda çok yol katettiler ancak 2014'te motorların değşimesiyle her şey değişecek mi, RBR'nin bu gelişim politikası gelecek vaadediyor mu, yoksa RBR'nin gücü ancak 2014'e kadar mı devam edecek? Büyük bazı takımlara Concorde anlaşmasıyla avantajlar sağlanması uygun mu, köklü takımların yeni takımlardan bir farkı olmalı mı yoksa bu sporun eşitliğine gölge mi düşürüyor vs. Konumuz geniş arkadaşlar, konuşabileceğimiz konumuz çok, yazmak için çok şey bilmek gerekmiyor, merak ettikleriniz varsa onları da yazın, beraber konuşalım derim.

    Konu: Ferrari'nin pilotlar şampiyonluğu için takımlar şampiyonluğunu görmezden gelmesi sizin için ne ifade ediyor, sizce takımlar şampiyonluğunun anlamı ne, yeterli değer verilmiyor mu?
    Yorum: Zamanında Porsche spora girdi girecek veya girecek mi dedikoduları olduğunda, tam hatırlamıyorum ama muhtemelen Porsche yöneticisinin birisi Formula 1'de takımlar şampiyonasından çok pilotlar şampiyonası öne çıkıyor, o kadar harcama yapmak mantıksız demişti.

    Ferrari uzun zamandır bunun farkında gibi görünüyor. Takımlar şampiyonası için en ufak bir adım atmıyorlar. Takımlarda şampiyon olamasalar da pilotlar şampiyonası ile reklamlarını yapıyorlar. Alonso ve Hamilton'ın 2007 şampiyonluğunu nasıl kaybettiğini hatırlayın. Birbirleriyle didişirken resmen teslim ettiler şampiyonluğu. Başlarına gelen diğer mevzudan bahsetmiyorum, o ayrı konu. 2007 şampiyonası deyince akla öncelikle Raikkonen geliyor. Bu bambaşka bir şey olabilirdi.

    Bu seneki Le Mans 24 saat yarışını Audi e-tron'lar kazandı. Araçları sürenlerin isimlerinin yarısını ancak hatırlıyorum. Ama Audi'nin kazandığını çok iyi biliyorum. İşte bundan bahsediyorum, bir pilot, kendi şampiyonluğunu sadece aracı sayesinde kazanıyorsa ki şimdiye kadar hep öyle oldu diye düşünürüm, bu aracı geliştirmek için milyon yurolar döküp kafa patlatan, yüzlerce kişi çalıştıran takımların bir şekilde daha çok ödüllendirilmesi gerek. Şu an F1 kahramanlar şavaşı, takımlar savaşı değil.

    Konu: Mercedes takım içi yönetim politikaları konusunda sorunlar mı yaşıyor, yoksa Hamilton ile yeniden mi doğacak.
    Yorum: Daha önce de bahsetmiştim, Mercedes'in temel sorununun para olduğunu düşünüyorum. Geçen sene kısa dingil mesafesi yüzünden, bu sene de DDRS yüzünden zaman kaybettiklerini söylediler. Dertleri lastikler oldu hep. Bunun sebebinin takımın gelişebilecek zekaya değil, yatırıma sahip olmadığını düşünüyorum. Red Bull örneğini vereceğim, sene başından beri getirdikleri güncellemenin haddi hesabı yok. Sene başındaki egzoz konusunu hatırlayın, çok sıkıntı çektiler. Denediler, olmadı bir daha yaptılar. Tutturdular, ince ayar yaptılar. Sırf ince ayarı için bile 3-4 farklı tasarım denendi.

    Sene başından itibaren şasiyi bile değiştirmiş olma olasılıkları çok yüksek. Şasi üretmek zor, tekrar kaza testine tabi tutulmalı. Peki Red Bull bunu yapamadığı için şampiyonluğu kaybedecek bir takım mı? Belli ki böyle kadere boyun eğmeye hiç niyetleri yok. Mercedes'in geçen seneki aracı Red Bull'da olsaydı, belki de hiç düşünmeden şasiyi tekrar tasarlayıp üçüncü veya dördüncü yarışa yetiştirirlerdi.

    Mercedes görünüşe göre daha fazla yatırım yapma niyetinde değil. Concorde anlaşmasını bile ite kaka zorla imzaladılar. Bıyığına kurban Dieter amca geçen açıklama yaptı, sitede haberi de yayınlandı. Bütçeyi artırmayacağız dedi. Gelecek için takıma yaptıkları tek yatırım Hamilton gibi görünüyor. "Yeni bir mücadele" arayan Hamilton'ı takıma katmak belki de şimdiye kadar verdikleri en doğru karar. Ama yetecek mi? Hamilton takıma atıyorum 0.5 sn civarı getirebilir sevgilisinden ayrılmazsa veya twitter ile fazla meşgul olmazsa. Peki geriye kalan 1 saniyeyi nereden bulacaksınız? Ayrıca sezon içi gelişen rakiplere ayak uydurmak için ilave 1-1.5 saniyeyi de bulmaları gerekecek. Hamilton'ın yarıştan yarışa hızlanmasını beklemiyorlar herhalde 🙂

    Bence işin özeti: Money talks, bullsh!t walks…

    Konu: 2014'te motorların değşimesiyle her şey değişecek mi, RBR'nin bu gelişim politikası gelecek vaadediyor mu, yoksa RBR'nin gücü ancak 2014'e kadar mı devam edecek?
    Yorum: Motorlar sabitlendiği andan itibaren artık her şey aerodinamiye bağlı oldu. Takımlar bunun üzerine gittiler. Artık eskisi gibi serbest ECU da yoktu, ortak SECU getirildi ve buradan kazanılan illegal kazançların önüne geçildi. Takımlar tüm kaynaklarını aerodinamiye yönlendirince, 2-3 sene içinde buradan taa buraya geldiler.

    FIA, takımlar zirveye ulaşmışken olaya el attı. Geçiş sorunu sebebiyle kurallar değişti. Şimdi yeni bir mücadele başlıyor. 2014 motorları V olmasından dolayı aşağı yukarı şimdikilerle aynı yapıda araçlara müsaade ediyor. tek eklenen şanzımanın üzerinde duracak olan turbo. Geri kalan tasarım büyük ölçüde aynı kalacak. Aerodinami ve motor kuralları da değişmeyecek. Şu çok çok önemli: Motorlar güç olarak eşitlenene kadar gelişime izin verilecek. Ve sonrasında tasarımlar tekrar mühürlenecek ve bir 6-7 yıl daha geçireceğiz bu motorlarla.

    Red Bull'un gelişimi yine kaldığı yerden devam edecektir. Zaten Renault'un fabrika takımı oldular, her şeyin en iyisi onlara ve diğerlerinden daha önce verilecek. Motor konusunda hiçbir üreticinin sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum.

    Konu: Büyük bazı takımlara Concorde anlaşmasıyla avantajlar sağlanması uygun mu, köklü takımların yeni takımlardan bir farkı olmalı mı yoksa bu sporun eşitliğine gölge mi düşürüyor
    Yorum: Ben bu ek bütçeye kesinlikle karşıyım. Bir takım ne kadar başarı kazanmışsa kazansın, ne kadar eski olursa olsun ek bir bütçeye sahip olmamalı. Bu zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapmaktan başka bir şey getirmez. Onların alacağı ek bütçe tüm takımlara dağıtılıp her takıma pay verilse şimdiye HRT ve Marussia bile adam olmaya başlamıştı. Daha çok başarılı olan takım zaten pastadan daha büyük payı alıyor, ünü daha da artık daha çok ve paralı sponsor edinebiliyor. Neden ek olarak daha fazla pay alsın ki?

  9. Bölüm: Sizin Köşeniz
    Konu: F1 ve Politikaları
    İstenen: Sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturarak fikir paylaşımı
    Umutsuz Rica: (Belli ki ne olacağı belli) Lütfen sitenin geri kalanında yaptığınız gibi taraftarlıktan s.dik yarışına ters evrim geçirmeyin! (Bunun kibarcası)

    Yönetimden ricamdır. Bu makalenin altına yazılan hiçbir yorumu kaldırmayın. Küfür vs. hariç elbette. Makale yazarının tartışılmasını istediği konuya uzaktan bile değinmeden, sadece ve sadece "umutsuz rica" bölümünde bahsedilen kalıba uyarak yorum yazanlar iyice göze batsınlar.

  10. Süper açıklamışsın. Söylediğin her şeye tamamen katılıyorum.

  11. @ Kimi Raikkonen senin suyun iyice ısındı o motoru soğut biraz

    seviyeyi red bullcular düşürüyo felan demişin çok tehlikeli sular bunlar boğulacan farkında değilsin

    ben kime ne yapmışın alonsocular vettel haberlerinde pilotuma lakap takmasın iğneleyici yorum yapmasın ben kimseyle uğraşmam lakap takmam onlar bulaşıyo KEKO ve Hanedan çoşuyor kabak benim başıma patlıyor

    bide bizlerin aynı kişi olduğunu söylemişin ne garip geçen hafta aynı şeyi Royal Hunt söyledi sen de ona benzemeye başladın ikinizde alonsoculara şirinlik yapıyonuz aynı kişimisiniz yoksa

    bi de xtrabit racing arkadaşımız Hanedanın Sinan olduğunu ortaya çıkardı sen hala neyin derdindesin bi da kine yorumları iyi takip et…………………..Şalu

    @burak evmez neden her yorumunda bana çatıyosun birilerinin vetteli savunması onun en iyi olduğunu söylemesi senin baya canını yakımış ben kimseye lakap takmıyon yeterki bize bulaşmayın

    @ el nano nikli arkadaşın yorumlarına bi bak istersen

  12. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Güzel yorumun için teşekkür ederim.Arkadaşa cevap verme gereği bile duymuyorum.

  13. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Öncelikle eline, emeğine sağlık. Emeğinin karşılığını alamamış olsanda…

    Sitede/sitemizde yorum seviyesinin/kalitenin artması için yazdığın bu yazı takdire şayan. Güzel bir tartışma için teşvik ediyor insanı. Ama gel gelelim ki burada da bazı bilmiş yorumcular kendini öne çıkarmış. ''Yok ben senden önce geldim, hayır ben senden önce burdaydım'' gibi gereksiz ve yazıyla alakasız bir tartışma olmuş. Senin bu yorumundan anladığım o ki bu duruma çok üzülmüşsün. Elden ne gelir ki? Bence bizim bu sıfatla yapıcağımız hiç bir şey yok. Her şey site yönetimine kalmış. Pirinç ayıklar gibi, ayıklamaları gerekiyor bu gereksizleri. Ancak onlarda kimin ne, neyin ne olduğuna dair bir fikirleri yok gibi. Yanlış anlaşılmasın bir kabahatlerinin(site yönetiminin) olduğunu söylemiyorum, ancak bu Vettel, fanlarının tek bir kişi, yada bir kaç kişi tarafından yönetildiğini düşünüyorum. Yorumlarına bakılınca mantalite ve yorum yazış tarzları bile aynı.(Hanedan, Yeni Kral ve Rambo) Bu hesapların tek bir kişiye ait olduğunu düşünüyorum ve gerekenin yapılmasını istiyorum. Site yönetimi bu konuda biraz pasif kalıyor gibi geldi bana. Benim düşüncem bu yönde. Haksız ve yanlış bir eleştiride bulunduysam eğer affola.

  14. FIA Retwork avatarı

    Şu ergen konuşmaları seviyorum "sen yok iken biz vardık" komedi dünyası gibi 🙂

    Yani şimdi atıyorum mesela F1 pilotlarından biri es keza siteyi keşfetti gelse yorumlar yapsa tartışmalara girse ne diyeceksiniz "sen yok iken biz vardık peeeh sen kimsin birader biz burda 5 yıllık f1 kullanıcısıyız (forum kullanıcısı ) hava karada 5 " dese ne olur merak etmiyor değilim 🙂

    Burası çocuk parkı değil F1 sitesi burda insanlar kuralların dışında çıkmadan saygılı ve edepli bir şekilde istediği yorumu yapabilir bağlı bulunduğu takımı-takımları pilotu-pilotları eleştirebilir.

    Yok sen varken yok 3-5 yarışta ortaya çıkma F1 izleyen herkes anadan doğma bu sitedenmi başlama zorunluluğu varda bizim haberimiz yok veya zorunlu f1 sitesimi bu 15 veya kısa dönem askerlik sistemi işliyor 🙂

    Bilene saygı bilmeyene yol yordam öğretilicek yerler buralar ona göre davranın.

  15. Politika denince akla hep Ferrari gelir ama bu işin ustası aslında Bay E. Kimden ne geleceğini hesap edip hareket ediyor ki bu takım olur, pilot olur, pist olur…

    Zamanında Almanya'nın ilgisini arttırmak için Schumacher'in desteklendiği, sonrasında İspanya'nın motosiklet tutkusunu aşmak için Alonso'ya yardım edildiği hep söylenir. Ferrari'nin bazı çalışmalarına müsaade edildiği, özel haklar tanındığı vs. Gerçi bazıları ortaya çıktı. Şimdi de Amerika'daki ilginin artması adına bir şeyler yapılırsa şaşırmam. Gazetelerin çoğunda NASCAR'ın 10'da biri haber yapan yokmuş.

    Bir de geçmişte bilgiler bu kadar hızlı yayılmıyordu ve fark ettirmeden bir şeyler yapmak daha kolaydı ama şimdide bir yolu bulunabilir.

    Dünya çapında olan bir sporun içinde böyle şeylerin yaşanmaması da garip kaçardı. Milyar dolarlık pasta var ve herkes ucundan kıyısından parça istiyor. 2010'da spora giren 3 takım da bundan sebeplenmek için girdi ki onlar bile şöyle böyle para kazanıyordur.

  16. Aslında böyle hareketler, kurallardaki açığın ortaya çıkıp bir sonraki yazım sırasında giderilmesi için fırsat. Gri alan deriz hep. Ferrari de bunu kullandı işte. Olay günü de söylemiştim: Kazanmak istiyorsanız her türlü kural açığını değerlendirebilirsiniz. Ferrari'nin yaptığı sportif açıdan bir hareketti ama bir de olayı teknik boyutu var. Gri alanları kullanıp aracın tasarlanması. Bütün bunlar olurken de spor içinde lobiye sahip takım, kişi her ne ise, politika adı altında işine geleni yaptırmaya çalışıyor elbette.

    Çok uç bir örnek oldu bu ama Formula 1 zaten uç bir "spor". Yer ile gök arasındaki sınır diyorum ben genelde. Ferrari kimsenin aklına gelmeyecek bir şeyi yaptı belki de; bu da, bundan sonra akıllara gelmeyecek şeylerin tetiklenmesi anlamını taşıyabilir.

  17. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Ferrari'nin kararının kurallara uygunluğu gibi bir durum var, bu kural açığı olarak adlandırılabilir, ancak böyle bir olayın olması çok ender görülebilen uç bir olay, hiç kimse böyle bir cezayı kullanarak avantaj sağlanabileceğini düşünmemiştir herhalde, sonuçta normal koşullarda ceza almak avantaj değil dezavantaj getirir ama burada enteresan bir durum vardı, böyle bir şeyi de bir daha görebileceğimizi sanmıyorum, bu sebepten bu kurala böyle bir zorunluluk getirilmemişti, dolayısıyla FIA'nın da bu konuda eli kolu bağlıydı diye düşünüyorum, onlar da buna izin vermek istememiş olabilirler ama kurallar ortada, mani olan bir şey yok, mecbur kabul ettiler diye düşünüyorum. Ferrari'nin yaptığı hamle yüzünden temiz taraftan kalkması gerekirken kirli tarafa itilenler için yazık oldu, belki bir sıra öne geçtiler ama kirli tarafta kalmak onlara daha büyük bir dezavantaj getirdi.

  18. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    İlgi gösteren değerli arkadaşlarıma teşekkür ederim, bu konuyu daha iyi koşullarda konuşmak için bu platforma gerek duydum, ama gördüğüm kadarıyla en başında bu da anlamını yitirdi. Ben burada F1'de politikaları konuşulmasını düşünürken, kimin sitede ne zamandan beri yazdığı tartışması var, ben artık bir şey diyemiyorum, cidden söylenecek hiç bir söz kalmıyor. Yazık diyorum sadece, çok yazık.

    Lütfen arkadaşlar, politikalar hakkıında konuşalım, bunu sadece Massa'nın vites kutusundan ibaret olarak görmemek lazım, mesela Ferrari'nin pilotlar şampiyonluğu için takımlar şampiyonluğunu görmezden gelmesi sizin için ne ifade ediyor, sizce takımlar şampiyonluğunun anlamı ne, yeterli değer verilmiyor mu? Yada Mercedes'in marka değeri yüzünden ismini değiştirmesi, Mercedes içindeki problemlerin Mercedes'in geleceği konusunda etkisi nedir, Mercedes takım içi yönetim politikaları konusunda sorunlar mı yaşıyor, yoksa Hamilton ile yeniden mi doğacak. Red Bull aerodinamiğe yönelmiş durumda, bu konuda çok yol katettiler ancak 2014'te motorların değşimesiyle her şey değişecek mi, RBR'nin bu gelişim politikası gelecek vaadediyor mu, yoksa RBR'nin gücü ancak 2014'e kadar mı devam edecek? Büyük bazı takımlara Concorde anlaşmasıyla avantajlar sağlanması uygun mu, köklü takımların yeni takımlardan bir farkı olmalı mı yoksa bu sporun eşitliğine gölge mi düşürüyor vs. Konumuz geniş arkadaşlar, konuşabileceğimiz konumuz çok, yazmak için çok şey bilmek gerekmiyor, merak ettikleriniz varsa onları da yazın, beraber konuşalım derim.

  19. burak evmez avatarı

    ayrıca bu da benim görüşüm sanane sen de beğenmiyorsan benim yorumum altına yazma

  20. burak evmez avatarı

    sen yokken bu sitede biz vardık boş konuşma rambo gelip karıştırdı buraları tabi siz son 3-5 yarışta ortaya çıkan kişilersiniz

  21. hadi ordan

  22. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Bak güzel kardeşim sizin burda böyle insanları ayrı görmenize hasta oluyorum resmen rambo veya bir başkası kimse kim yazılarını yorumlarını beğenmeye bilirsin ama ondan önce bundan sonra diye birşey yok bırakıcaksınız artık gerçekleri görüceksiniz bu sporda sadece senin düşüncene yada senin takımını tutacak kitlelere yer yok bilmem anlayabildin mi ?

  23. burak evmez avatarı

    rambo öncesi buralar çok tartışmasız ve sessizdi ekibiyle beraber yavaş yavaş tartışmaları alevlendirdi

  24. Eline sağlık Onur. Bir tartışma daha sağlıklı başlatılamazdı 😉

    Gönül sportmenlikten yana elbette. Ama gördüğüme göre bu tür takım iç durumlar hep yaşanmış. Eskiden şampiyonluğa giden pilotun aracı bozulduğunda, takım arkadaşı pite girerek ona kendi aracını veriyormuş. Dünkü durum bunun yanında cücük kalıyor. Bahsedildiği gibi milyon yuroların döndüğü bir şampiyona artık spor değildir. Tamamen ticari bir faaliyet haline geliyor böyle olunca.

    Söz konusu meselede Alonso, yapılan hamleyle hem bir sıra kazanmış, hem de gridin temiz tarafına geçmiş oldu. İkinci sırada kalkan Hamilton da startta Webber'e(!) geçilerek ilk virajı 3. döndü. Benzer bir tahmin yürütürsek, Alonso'nun 8. sıradan kalkıp startta 4.'lüğe oturma şansı çok çok az gibi görünüyor. Belli ki bu hamle Alonso için çok faydalı oldu.

    Diğer yönden bakarsak işin kural boyutu da var. Sıralama turları pilotların hızlarına göre yarışa başlama sırasının belirlenmesi için yapılıyor. Ferrari'nin yaptığı hamle, Alonso'yu normalde sıralama turu Q3 sonucu olarak haketmediği bir pozisyona taşıdı. Grosjean vites kutusu değiştirince zaten bir sıra yükselmişti, ki bu Grosjean'ın takımının dayanıklılık sorunu nedeniyle cezalandırılmasıdır ki bunda anormal bir şey yok.

    Ancak üstelik hiçbir şeyi yokken, şanzımana dokunmadan sadece mührünü kırarak ceza alıp diğer pilotu bir sıra yukarı taşımak bir nevi "race fixing" olarak da değerlendirilebilir. İşin etik yönünden filan bahsetmiyorum, o apayrı bir konu zaten. Ferrari muhtemelen uzun süre FIA ile görüşmelerde bulunduktan sonra onayı alarak bu işlemi yaptı. Yoksa çok büyük bir ceza gelebilirdi. Massa'nın şanzımanını bari değiştirselerdi açmışken, ama yapmadılar.

    Tabi burada tek sorumlu Ferrari değil. FIA yıllardır bunu yapıyor. Bir takım yaklaşılamaz bir şekilde hızlandıysa, sporda mücadele kalmadıysa o takımın elinden o avantajı alıyorlar bir şekilde. Yasaklanan şeylerin listesini yapmama gerek yok tabi.

    FIA dünkü şanzıman hamlesini doğal kabul ettiyse ki kabul edilebilecek en ufak bir noktası yok, bunu Ferrari'nin muhtemelen yapmış olduğu "Şampiyona son yarışa kalabilsin diye yapıyoruz" argümanını göze alarak karar vermiştir. Herhangi bir şekilde teknik arıza kabulü olduğunu sanmıyorum bu durumun.

    Sezon içinde takımları da görüyoruz, Mercedes'in DDRS sisteminin yasallığı tartışılırken en çok bağıranlar Red Bull ve Lotus olmuştu. Halbuki şimdi Red Bull bu sistemi gayet verimli bir şekilde kullanıyora benziyor. Aynısı geçen sene motor haritalarında yaşandı. Bu sefer şikayetçi olan taraf Ferrari idi.

    Belli ki bir takımın diğerinin aracına illegal diyerek sürekli şikayetlerde bulunmak, yeni bir buluşu kendi yapana kadar reddetmek bu sporun doğasında hep olacak. Takımlar zaten pilotlarının ne zaman ne yapacağını doğrudan kontrol edebiliyorlar. Hep derim, pilotların hepsi maaşlı şöför, önemli olan takımın dedikleri. Massa dünkü karara asla itiraz edemezdi. Aynısı Alonso'ya da yapsa o da itiraz edemezdi. Pilotların sözleşmelerinde bu tür durumlar hakkında kallavi şartların bulunduğunu düşünüyorum.

    Son zamanlarda site yorumlarının seviyesi ve gittiği yön hakkındaki çekincelerimi kaç kez belirttim zaten, bilmesi gerekenler ve yorumcu arkadaşlar defalarca dinlemiş veya okumuşlardır. Tekrar hiç girmeyeceğim bu konuya.

  25. F.AlonsoDiaz  avatarı

    Savaşta Her Yol Mübahtır…(Alıntı)

  26. mehmet ceviz avatarı

    yazdıklarına tamamen katılmakla beraber bazı noktalarıda vurgulamak istiyorum.

    bu sezon kim şampiyon olursa olsun 5 yıl sonra sadece o hatırlanacak.vettel şampiyon olursa alonsonun sezon içindeki araçtan maksimumu alma çabası hiç hiç önemli olmayacak.alonso şampiyon olursa vettelin yaz arasından sonraki muhteşem çıkışının hiçbir önemikalmayacak.
    hatta kimi nin sezonun en istikrarlı pilotu olduğu unutulacak.hamiltonun şanssızlık neticesinde kaybettiği sezonun belkide en hakedeni olduğu bile bu sezondan sonra f 1 izlemeye başlayanlar için hiçbirşey ifade etmeyecek.rosberg ve maldanadonun ilk yarış zaferleri bile daha hatırlanır olacak.

    olayın ekonomik boyutunu gözönüne almadan hepimiz için sallamak çok kolay
    en basit örneği yarışın ülkemizden gitme sebebi olan miktarı ferrari alonsoya mercedes hamiltona
    fazlasıyla yıllık ücret olarak ödüyorlar veya ödeme taahhüdünde bulunmuşlar.parayı ferrari,redbull,mercedes olacak pilot ayrımı veyahut yarış öncesi vites değişiminde başkalarından talimat bekleycekler.f1 severler olarak büyük paraları bırakalım sadece yayıncı kuruluşun aylık ücretinden dolayı değişik yollar aramaktayız.ücret yeni abone için 45 tl eski abone için 20 tl.
    çok daha vurgulayıcı olması için son bir örnek vereceğim.2008 brezilya son yarış mclaren lewisi 5.yaparak şampiyon olmak için gelecek yıl kuralların tamamen değişeceğini ve harcadığı paranın tamamen o yarışlık olduğunu bilmesine rağmen 25 milyon euro harcadığı yazılmıştı.ama hepimiz biliyoruzki 2008 yılında hamilton şampiyon oldu.2011 den sonra izlemeye başlayan birisi eğer merak edipte internetten yarışı izlemediyse massanın finişi geçtiğinde şampiyon olduğunu ama 40-50 saniye sürdüğü bilmez.hala kulaklarımda serhan acarın inanılmaz bir drama diye haykırması.
    vites kutusu değişimi yer değişimi vs takım yararınaysa kimse karşı gelmemeli.

  27. Eline , emeğine sağlık.

    Umarım bundan sonra tüm tartışmalar senin belirttiğin olgunluk seviyesinde olur , F1 camiasından ziyade öncelikle sitemizin buna ihtiyacı var.

    Bu hiçbir yere varmayan anlamsız (özür dileyerek) sidik yarışının en önemli sebebi bence tuttuğumuz takım/pilotları haddinden fazla sahipleniyor olmamız. Öylesine körü körüne sahipleniyoruz ki bazen takım veya pilot bile hatasını kabul edip özür dilediği halde biz buralarda onu aklamaya çalışıyoruz. Takımımızın ayıbını kendi ayıbımız gibi görüp kılıf uydurmaya çalıştıkça iş içinden çıkılmaz bir hal alıyor ve karşılıklı laf atmalar ve çirkinlikler boy gösteriyor.

    Konuyla alakalı olarak F1 de bu tarz olaylar (kimine göre politika kimine göre stratejik hamle kimine göre ayak oyunu) hep oldu ve olmaya devam edecek. Asıl rahatsız edici olan bence bu olayların bazen rekabetin önüne geçebiliyor olması. Hemen hemen her takım bir şekilde dezavantajı avantajı çevirecek veya fark yaratiblecek yollara tarihinde başvurmuştur , bu sebeple suçlu aramak bizi bir sonuca götürmez.

    F1 başlı başına bir ekonomi ve bu ekonomiye yatırım yapanlar bizler kadar bu sporu yakından takip etmiyor. Yarışlara gelip ortalıkta boy gösteren para babaları yarışla hiç ilgilenmiyor bile. Onlar için pilotaj , yetenek , strateji , saf hız gibi terimler birşey ifade etmiyor onlar para , reklam , prestij , popülarite gibi terimlerle daha fazla ilgileniyor. Yani yatırım yaparken tamamen sonuca endeksli davranıyorlar. Kim kazanmış? kim konuşuluyor? asıl önemli olan bunlar. Takımlar da bunun bilincinde oldukları için onlar için de bir anda önemli olan tek şey sonuç oluyor ve etik , spor ahlakı gibi kavramlar biraz geride kalabiliyor.

    Bu yazdıklarım genel ve tüm takımları kapsar niteliktedir , umarım kimse söylediklerimi takımı veya pilotu adına üzerine alınmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir