Formula 1'de Güvenlik Bölüm I – Karbon, Zylon ve Nomex®

yazar:

kategori:

1950’lerden bu yana hız, teknoloji ve Formula 1 yarışlarının büyüsü yeryüzündeki herkesi etkilemekte. Sporun gelişmesinin yanında araçlar daha hızlı ve pilotlar daha genç olmaya başladılar, güvenlik ise bu sporun içinde yeralan herkes için giderek artan en önemli unsur haline geldi.Sporun ilk zamanlarında, ciddi hatta ölümle sonuçlanan kazalar hemen hemen Grand Prix haftasonlarının bir parçası haline gelmişti. İçinde bulunduğumuz günlede ise FIA, takımlar ve organizatörler hep birlikte ortak bir çalışma içerisinde çok yüksek güvenlik standartlarını korumaya çalışıyorlar. Geniş kapsamlı yönetmelikler, kendini adamış görevliler ve temel teknoloji üniteleri muhtemel riskleri yönetmekle görevliler böylece taraftarlar gerçekten önemli olan şeye yarışa konsantre olabiliyorlar.

Bunları Biliyor Muydunuz?

– Sürücülerin giydiği Nomex®-3 tulumlar pilotları 840 derece Celcius’taki sıcaklığa karşı 11 saniye boyunca koruyabiliyor. Bir karşılaştırma yaparsak, saunadaki maksimum sıcaklık 100 derece, apartmanda ıkabilecek bir yakında oluşacak sıcaklık 800 derece, volkanik bir patlama sonucu açığa çıkan lavların sıcaklığı ise 750 ila 1000 derece arasında.

– 2007 sezonundan önce güvenlik önlemleri şimdiye kadar olmadığından daha sert hale getirildi. Burun kısmı ve arka yapılar şimdi daha çabuk parçalanabilecek şekilde daha yumuşak şekilde tasarlandı ve altı milimetre kalınlığında karbon tabakayla kaplandı ve güvenlik hücresinin yan tarafı Zylon (sıcaklıkta sertleşen poliüretan sentetik polimer yapı) ile korunur hale getirildi. Zylon ayrıca kurşun geçirmez giysilerde ve kokpit girişinden kopan parçalar gibi nesnelerden korumak için tasarlandı.

– Formula 1’de kullanılan lastikler hava yerine nitrojen gazı ile doldurulur. Bunun sonucunda sıradışı durumlarda bile baskı sabit bir şekilde korunur bu güvenliği de içeren çeşitli faktörleri geliştirir. Çünkü lastik basınca meydana gelebilecek 0.05 bar gibi önemsiz sayılabilecek değişiklik bile sürüş hassasiyetini azaltabilir.

– Pilotlara ek olarak verilen koruma sistemi olan HANS sistemi 2003 yılından bu yana kullanılmakta. HANS’ın anlamı ‘Head and Neck Support’ yani baş ve boyun destek sistemi. Kask iki elastik bağlaçla pilotların omuzlarının üzerine giydiği sistemin üzerine bağlanıyor.

– Güvenlik sebebinden dolayı Formula 1’de kullanılan lastikler fabrikada toplamda 130 parçanın içnde bulunduğu kalite kontrolüne tabi tutuluyor. Eğer lastikte ufak bile olsa bir çelişki olduğu görülüyorsa, bütün seri derhal iptal ediliyor.

– Yangınla mücadelede özellikle pit alanı çevresinde meydana gelebilecek durumlarda, en az beş itfaiye aracı, herbirinde dört tane görevli pist etrafında hazır bir şekilde bekletilir.

– FIA teknikerleri her Grann Prix’de bütün araçların güvenlik yönetmeliklerine uygun olduğunu konusunda hem fikir olabilmek için çok büyük bir çaba harcıyorlar. Kontroller yarış öncesi her perşembe günü yapılır ve son kontroller start öncesi gridde yapılır.

– Formula 1 yarışlarında Güvenlik Aracı ilk kez 1973 yılında Kanada Grand Prix’inde kullanıldı.

– Avustralya Grand Prix’ine ev sahipliği yapan Albert Park etrafındaki güvenlik duvarlarının yüksekliği 3.8 metre. 2001 yılında araçtan kopan lastiğin bir görevliye çarpması sonucu hayatını kaybetmesi sebebiyle organizatörler tarafından duvarların yükseltilmesi kararı alındı.

 

                                                                                                                                                                                         


Yorumlar

  1. bi döktürmek lazim sermet :DDDD

  2. Kurşun geçiriyor mu peki 😀

  3. Oda sıcaklığına sanırım 😀

  4. Bizim tulumlar kaç dereceye dayanıyor 😛

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir