"Formula 1'in En Büyüğü Schumacher Değil Fangio'dur"

yazar:

kategori:

İtalyan derginin listesine Fernando Alonso, 10 pilot arasına giremezken esfanelerden Ayrton Senna, ilk 3’ün dışına kaldı.

Üçüncü sıra, Jackie Stewart’ın olurken Senna’ya 4.’lük layık görüldü.

Daha sonra ise Jim Clark, Alain Prost, Stirling Moss, Alberto Ascari ve Niki Lauda geldi; 10.’luk ise son şampiyon Sebastian Vettel’in oldu.

Fernando Alonso, bu sene takım patronları tarafından en iyi olarak seçilmişti ama listede yer alamadı.

Autosprint: “Sadece pistte alınan sonuçlara değil; her bir pilotun kendi dönemindeki önemine ve o döneme etkisine de baktık”


Yorumlar

“"Formula 1'in En Büyüğü Schumacher Değil Fangio'dur"” için 48 yanıt

  1. Fernando Sulonso avatarı
    Fernando Sulonso

    Eğer son cümledeki dediklerini yaptılarsa hatalı bir sıralamadır. Vettel napmış ki 10.sıra ve Alonso ilk 5'te olmayı hak ediyor.

  2. Zaman ezelden beri yeteneğin aleyhine işliyor. Teknoloji geliştikçe insanların yetenekleri, tutkuları ve cesaretleride aynı oranda köreliyor. Ağzı emzikli, modern ve nazik bebeler, hayatları facebook olmuş modern zombiler tarafından efsane sıfatına layık görülüyor. Bu özellikle motorsporları gibi hayati tehlike içeren sporlar için böyle. Günümüz pilotlarının hiçbiri benim gözümde 30 lı yıllardan 90 ların ortasına kadar yarışan pilotlar kadar tutkulu, değerli ve yetenekli değiller. Bugün hiçbir pilotu 50, 60 model bir yarış otomobilinin içine sokup ölümüne yarıştıramazsınız, teki bile bunu yapmaz.

    Listeye gelirsek, bana göre tarihin en iyi ve efsanevi yarış pilotu Tazio Nuvolari dir.

  3. Derginin okuyucuları her halde kalmamış ki tekrar reyting için bir haber sallamışlar.
    ''her bir pilotun kendi dönemindeki önemine ve o döneme etkisine de baktık"
    Dönüp bir daha bakın dergiyi alan varmı?
    Ama bu haberler milletin fikrinde bir değişiklik yapmak için değil, dergilerinin satışını arttırmak için.Ben almadım ve okumam. Ama şunu iyi biliyorum ki ; Hiç bir şey SHUMİ'yi bulunduğu yerden aşşağılara indiremez.

  4. vedat özkan avatarı

    1.Tartışmasız belli tabiki her alanda schumacher 2.yi alalım;)

  5. işte o saydıklarının hepsini f1 deki karşılığı olarak yapmış zaten biri var.:) o tek başkada örneği yok.

  6. futbol:maradona dır.onu atlamamak gerek.messi onun gibi değildir örneğin.maradona hem orta sahanın hemde forvetin kilit ismidir.86 mexico dünya kupasında arjantin onun orta saha ve forvet oyunuyla şampiyon olmuştur.italya liginde napoli onun sayesinde şampiyon olmuştur messi süper bir forvet olabilir ama maradona kadar takımın beyni ve süper bir orta saha oyuncusu değildir bence.her şey gol atmak değil bunu maradona çok iyi anlatmıştır.

  7. müziğin en büyüğü:michael jakson
    basketbolun en büyüğü:michael jordan
    en iyi müzik grubu:modern talking
    gibi.belkide eskilerde kalmışımdır ama ben daha iyilerini görmedim
    benim değişmezlerim bunlardır ama f1 in en büyüğü bana göre görecelidir.tartışma asla bitmez 🙂

  8. Autosprint: "Sadece pistte alınan sonuçlara değil; her bir pilotun kendi dönemindeki önemine ve o döneme etkisine de baktık"

    İstatistiklere göre Schumacher,
    Döneminin zor şartlarına göre Fangio,
    Griddeki şampiyon sayısına göre Vettel,
    Hem gridin zorluğuna hem dönemin zor şartlarına göre Senna,
    Başka birine göre Raikkonen,Sana göre Hakkinen,
    Bana göre Takuma Sato..

    Sanırım popülist İtalyan'lar Senna'nın her daim liste başı olmasından sıkılmışlar. Ancak Senna'yı Senna yapan ne istatistikleri, ne ilk'leri ne de inanılmaz yarışlarıdır..

  9. vettel 25 yaşında ve şu an 10. sırada ilerleyen yıllarda zirveyi kapabilir

  10. Ferrari zaten dünya markasıydı. ''Ferrari'yi Formula 1'de yeniden Şahlandırdı'' desek daha dogru.

    Listeye gelecek olursam, ilk ikiyi Schumacher ve Senna paylaşmalıydı.

  11. Çğrı ERÇ avatarı

    İstatistikleri ve gözümüzle gördüğümüz yetenekleri sayesinde MSCnin üstte olması çokta şaşırtmadı beni açıkcası. Ancak şöyle bir durum var bu pilotların yarıştıkları dönemdeki koşullar (rakipleri, araçların kapasiteleri, güvenlik önlemleri ve bunun gibi binlerce etken) böyle sıralamaları anlamsız kılıyor. Pilotları kendi dönemleriyle kıyasladığımızda karşımızada şu çıkıyor beğendiğimiz pilotlar MSC, Senna, Alonso, Fangio, Steward, Moss vb. bizim gözümüze daha çok çarpıyor… Unutmamamız gereken nokta ise şu bu pilotların savaştığı kişilerin en az onlar kadar yetenekli olması. Yani aslında yukarıdaki pilotlardan bahsederken Prost, Mansell, Piquet, Rosberg gibi pekçok pilottanda bahsetmemiz gerekiyor. Kafa karıştırmaya yada sıralamaya gerek yok F1in de güzel olan tarafı bu. Farklı ağaçlarla dolu bahçedeki farklı meyveler gibi yarıştırmaktan ziyade keyfini çıkarın bence. Eğer seçme zorunluluğumuz var ise aynı dönemin pilotlarını karşılaştırmamız daha makul olur diye düşünüyorum ( Senna-prost veya Schumacher-D.Hill gibi)

  12. Japonya'da motor patlamasaydı, Fernando yine 1 puan farkla şampiyon oluyordu!

  13. Schumacher Ferrari'ye uzun yıllar sonra ilk galibiyetini kazandırdığında aracının 2 silindiri yoktu ve hava yağışlıydı. Yarış bittiğinde o dönem gridin kötü aracı Ferrari birinciydi, 2. olan Alesi ile Schumacher arasında sadece 45 saniye vardı.

  14. bu tür listelerde genellikle senna, schu ve fangiodan birisi birinci olur. abartılacak bi şey yok. sonuçta aynı zamanda yarışıp farklı araçları kullanan pilotlar için bile %100 isabetli bi kıyaslama yapmak mümkün değil. yakın zamandaki bazı listelerden örnekler vereyim:

    BBC 2012: 1. senna 2. fangio 3. clark 4. schumacher 5. prost
    f1 racing 2008 ve autosport 2009 : 1. sena 2. schumacher 3. fangio 4. prost 5. clark
    the sun 2012: 1. schumacher 2. prost 3. senna 4. fangio 5. clark
    speed 2012 1.senna 2.clark 3. fangio 4. schumacher 5. stewart
    f1 racing 97: 1. senna 2. fangio 3. clark 4. prost 5. schumacher (bu ilginç, 15 sene önce bile ilk 5 pilot aynı ve michael'ın henüz iki kez şampiyon olmuşken dahi efsaneler arasında yerini alacağı anlaşılmış.)
    not: f1fanatic forumlarındaki bir konudan aldım listeleri.

  15. 1999 da ayağını kırmasaydı ve 2006 da japonyada motorunu patlatmasaydı (macaristanda inatla geçiş lastiğinde kalmasaydı) şuanda 7 değil 9 şampiyonlu vardı.

  16. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Listede olanlar gerçek pilotlardır bu spora damga vurmuş insanlar..İtalyanlar yalan söylemez alonso girememişse listeye bu doğruyu gösteriyor demektir.

  17. scuderia  Raikkonen avatarı
    scuderia Raikkonen

    Bu söylediğne göre, Schumacher i efsane yapanda Ferrari değilmi ? demezlermi…
    Mercedes diyecegim küfür yerım burada o cümleyi o sekılde kurman yanlıs bence dostum…
    Ayrıca Ferrari ozaman dünya markası olmadı dünya markası ve en iyi spor otomobil üreticisi oldugu ıcın döneminde en iyi sürücüsünü kadrosuna kattı 🙂

  18. scuderia  Raikkonen avatarı
    scuderia Raikkonen

    Bu söylediğne göre, Schumacher i efsane yapanda Ferrari değilmi ? demezlermi…
    Mercedes diyecegim küfür yerım burada o cümleyi o sekılde kurman yanlıs bence dostum…
    Ayrıca Ferrari ozaman dünya markası olmadı dünya markası ve en iyi spor otomobil üreticisi oldugu ıcın döneminde en iyi sürücüsünü kadrosuna kattı 🙂

  19. MSC ,Ferrari ye geldiğinde Enzo hayata veda etmişdi.Ferrari takımını dünya markası haline getirmiş olan kişi Enzo değilmiydi? MSC nin kimse hakkını yiyemez ama o takımı bir araya getiren sistemin adı Ferrari değilmiydi?Araçdaki bir aksam için bir kaç milyon dolar harcayıp ARGE sini böyle sistemler için şıkır şıkır çalıştıran Ferrari değilmiydi?Ferrari nin hızını kesmek adına getirilen kısıtlamalar sonucu test olmayışı yanında aero etiknliklerin testi olan RT ve simülatörünü geliştirmemiş olan takım tam bir yıkıma geçti.Yıkışmış haliyle bile şu andaki Ferrari şu seviyededir.

  20. Fancio, basit bir pilot değildir ama döneminin önemli hızlarına sahip araçlarına binmişdir.MSC de önemli hızlara sahip araca sahip olduğunda bunu değerlendirmişdir ve adını tarihe yazdıracak şekilde başarılarıda kazanmışdır.Fancio nun döneminde de araçların hızları önemliydi şimdide önemlidir.Duygusal kabüllerde böyle bir sıralamada söz konusudur ama başarılar ve pilotun etkinlikleride bilinen gerçeklerdir.Kimisi çıkıp Senna yı en üste koyarken Senna nın Prost u ezip geçtiğini sananlar dahi olabilir.Aero tecrübesini tamamlamış ve üretime geçmiş Newey in ağzı gözü oynayan araçlarının maksimum performansındayken yarışlar kazanabilen Vettel de bu sıralamanın en üstüne oturabilir.Hatta F1 hayatının pek çoğunda en hızlı araçlar yada efsane pilotlarla geçirerek başarı sağlamış pilotlarda olabilir ki bu yaptıklarına rağmen bu listeye girmeyenlerde vardır.Hakinen i kimse sağa sola bırakamaz ama onunda altında patlamadan önceki muhteşem Mercedes motorunun gücü ve McLaren in performansı vardır.
    Değerlendirme ve orantılar için pek çok kriter varken neyi neye göre yaptığımızda önemlidir.Örneğin birisi çıkıp da pole den olan yarışlarını çıkararap kazanılmış başarıları değerlendirerek bir sıralama yapsa sonuç ne olurdu diyede merak ederim.Bu gün ; şöyle adam böyle adam diye bahsedilenlerden geriye kimlerin kalacağınıda merak ederim.

  21. Heikki Kovalainen avatarı
    Heikki Kovalainen

    Schumacher Ferrari'yi Dünya Markası Yaptı Eyy Tarafsız İtalyan Dergisi ! Aynaya Bakamaz Hale Geldiniz !

  22. Forza Ferrari avatarı
    Forza Ferrari

    Vettelden önce de redbull redbull değildi. Redbulu da bu günlere getiren vettel senin tezine göre

  23. Burak Yüksel avatarı
    Burak Yüksel

    Çok doğru bir noktaya değinmişsin. Gerilerden gelip yarış kazanmada rakipsizdir Schumi fakat bu özelliğini sadece 94,95,2000 yıllarına hapsetmemek gerekir. 97,98,99 ve hatta şampiyon olduğu 2003 yılında da baskın araca sahip olmasada gerilerden gelerek muhteşem zaferler kazanmıştır.

    Gözden kaçmasın istedim =)

  24. vedat özkan avatarı

    Düşüncene saygı duymakla birlikte o dönem yaklaşık 4 yıl schumi ross brawn ve jean todt la ferrari büyük bir yapılanmaya girdi.Tabiki kolay olmadı epey beklediler ancak gerek pist üzerinde schumacher gibi bir isme sahip olmaları gerek pist dışında brawn ve todt ve kaliteli alt personel grubuyla kurdukları efsanevi kadro meyvelerini vermeye başlamış ve schumi nihayet diğerlerinden hızlı olmasada rekabet edebilecek bir araçla ferrari nin uzun yıllar süren şampiyoluk hasretine son vermişti.Burada başarıyı tek bir isme mal edemeyiz hiç bir pilot bunu yapamaz evet schumi özel bir pilotdur heryönüyle diğerlerinde ayrılmıştır ancak oradaki doğru yapılanma doğru kadro başarıyı getirmiştir.

  25. bence ferrarimi büyük schumi mi deseler bence schumidir.96 dan önce ferrari bir marussia gibiydi.ki 21 yıl şampiyonluk alamamalarıda bunun kanıtı.

  26. vedat özkan avatarı

    İtalyanlar meseleye biraz duygusal yaklaşmışlar evet o pilotlar kendi dönemlerinin en iyisi olabilir ama bir fark var o da schumacher tüm dönemlerin en iyi pilotudur.Onun rekorlarınının kırılması v.s filan mesele değil en önemli kriter onun kadar mücadele ederek gerilerden gelerek yarış kazanma basarısını kim gösterirse o zaman schumacher i 2 .sıraya atabiliriz ki hakkinenle schumacher in saliselik farklarla pol mücadeleleri dün gibi gözümün önünde sıralamalardada hızlı bir pilotdur schumacher 43 yaşında rosberg gibi bir pilota sıralamalarda kafa tutması zaten herşeyi gösteriyor buna rağmen schuminin egemen olduğu 4 şampiyonluk da ki araç faktörü ona sadece 68 pol verebildi asıl schumacher diğerlerinden hızlı olmayan araçlarla kazandığı 3 şampiyonlukda inanılmaz bir istatistik ortaya koydu gerilerden inanılmaz yarışlar kazandı efsanevi yarışlar bana göre öyle bir performans başarı ulaşılmaz.yanlış anlaşılma olmasın alonso ya saygım sonsuz reno gerçekten iyi araç üretti alonsonun sampiyon olduğu iki yıl virajlardan aracın çıkışı muazzamdı ferrarinin düzlük hızı hiç bir ise yaramıyordu michael inanılmaz zorluyordu ikinci şampiyonluk yılında michael gerilerden gelme becerisini pes etmeme becerisini yeteneklerini ortaya koydu inanılmaz zorladı ve yakaladıda alonso yu ama motor sporlarında başınıza hersey gelebilir ve geldide:=) mesela o sene sampiyon olamadı ama bence o yıl da inanılmaz bir performans ortaya koymuştu bunun gibi niceler zaten herşey ortada tarih herşeyi dosdoğru yazıyor.

  27. Şampiyonluk sayısı önemli değilken Vettelin Alonsoyu geçmesi biraz tuhaf ama saygı duyarım.Onun dışında Sennayı ilk 2 dışında bir yerde görmekte çok saçma bence

  28. Tabiki en iyisi schumacher tartışmak bile abesle istigal olur bütün rekorlarını boşverin kaç pol kaç zafer ben buna bakarım üstadlar gerisi hikaye lafla peynir ekmek gemisi yürümez biraz duygusal bir anket olmuş neyse eskilerin başımızın üstünde yeri var.

  29. mclaren f1 team avatarı
    mclaren f1 team

    çok saçma bir liste olmuş. formula 1 in gelmiş geçmiş en iyi pilotu AYRTON SENNADIR! diğerleri anca onun arabasının lastiğini değiştirebilirler!!!

  30. Juan Manuel Fangio – Fiorano 1957

  31. Evet budur teşekkürler hepinize.

  32. hayat tutkulardan ibarettir.benim tutkumu paylaştığınız için teşekkür ederim.

    çeviride yanlış varsa düzeltin.

  33. tabi canım vettel kim ki alonsonun yanında… zaten O 10. sırayı da Vettele değil red bull aracına vermişlerdir ama ayıp olmasın diye vettel yazmışlardır. Vettelin yaşına göre başardıkları çok muazzam şimdi pek anlaşılmıyor ama ileride bunun değeri çok iyi anlaşılacak bana göre.

  34. şimdiki pilotların 20-30 yıl öncekilerden çok daha iyi olduğunu bilsem de 30 yıl önceki ile şimdiki pilot arasında kıyaslama yapılmaz. herkes kendi dönemine göre sıralanır.

  35. Gayet makul bir liste olmuş.

  36. Schumacher- avatarı

    Ayrıca Vettel'in giripte Alonso'nun giremediği bir liste ne kadar saçma olduğunu ispatlıyor.

  37. Schumacher- avatarı

    Schumacher,Senna,Fangio döneminin en iyi pilotlarıdır sıralamak istersek
    Fangio izlemedim ama başarılarını okuyup eskilerin yorumunun duyunca iyi pilot olduğunu anlıyoruz.

    Schumacher ile Senna en iyisidr ama Schumacher benim gönlümde daha üst segmentte ve istatiğide göz önüne alarak Schumacher en iyisidir.

    1)Schumacher
    2)Senna
    derim gerisine karışmam.

  38. Life is about passions. Thank you for sharing mine.

  39. Life is about passions. Thank you share mine.

  40. Schuminin son yarışında kaskında ingilizce bir yazı vardı, bulamadım hatırlayan varmı tam olarak ne azıyordu?

  41. İnsanların bunu sindirmesi için zama ihtiyaçları var. Schumi bu spordan daha yeni ayrıldı ve doğal olarak bu spordayken birilerinin rakibiydi. Eğer birilerinin rakibiyseniz, onlar sizin en iyisi olduğunu bilse bile asla en iyi demezler. Tipik şu anki durum. Diğer taraftan insanlar canlı efsanelere pek tanık olmadıklarından onlara garip gelmekte, alışıla gelmiş durumu korumaya çalışmaktalar.

  42. Forza Ferrari avatarı
    Forza Ferrari

    Pistte alınan sonuçlara göre değilse vettelin ne işi var orda anlamadım

  43. F1=SCHUMACHER olay bu kadar basit istesenizde istemesenizde tarihin en büyük pilotu Schumi'dir.

  44. Zirvede Ayrton Senna olmalıydı !!!

  45. Araçların aerodinamik,mekanik,motor gücü olarak aralarında dağlar kadar fark varken böyle bir kıyaslama yapmak iki pilota da haksızlık olur.İkisi de zamanlarının en iyileri.

  46. Michel Nostradamus  avatarı
    Michel Nostradamus

    Eskilerin de işin içine katılmış olması güzel, ama hala duyulan gizli hayranlık Michael 'Who' Schumacher'i yukarıya taşımış. İtalyanlar sonuca bakıyor. Senna'nın hakkı yenmiş.

  47. 2013: A McLaren Odyssey (spa2000) avatarı
    2013: A McLaren Odyssey (spa2000)

    Takla barı olarak pilotun kafası ve boynunun kullanıldığı bir aracı süren ile günümüzün "kurşun geçirmez" araçlarını sürenleri kıyaslamak da az biraz saygısızlık olur kanımca.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir