2013 Formula 1 Kural Değişiklikleri

yazar:

kategori:

TEKNİK KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ

1- DAHA GÜÇLÜ ÖN KANATLAR

FIA’nın uygulayacağı yeni güç testleri karşısında takımlar ön kanatlarını daha da güçlendirmek durumunda kalacaklar. Esnek kanatları engellemek için FIA ön kanada iki farklı alandan test uygulayacak.

Geçen sene kanatlara, ön tekerlek merkezinin 790 mm önünde yaklaşık 102 kg’lık yük testi yapılıyordu ve kanatların 10 mm esmenesine izin veriliyordu.

2013’te ise uygulanan ağırlık ve esneme payı aynı olacak olsa da testin uygulanacağı alan değişecek. Artık testler aracın merkez çizgisinden 790 mm sağ ya da solda uygulanacak. Testlerin birisi ön tekerlek merkezinin 790 mm ilerisinde, diğeri ise 975 mm ilerisinde uygulanacak.

2- BASAMAKLI BURUNLAR SAKLANABİLECEK

Spora 2012’de giren ve çirkin bir görüntü kazandıran basamaklı burunlar alınan karar sonucunda takımlar tarafından gizlenebilecek. FIA, çok fazla harcama olmadan araçların daha güzel bir duruma gelmesi için böyle bir izin verdi. Tüm takımlar da değişikliğe destek verdiler.

Takımlar basamaklı bölümü gizlemek için makyaj paneli adı verilen bir katman kullanacaklar. Böylece burnun ön bölümü ile sırt bölümü arasında daha temiz bir geçiş bölümü olacak.

3- DAHA AĞIR ARAÇLAR

Pirelli, yapısal olarak daha güçlü lastikler üretecek. Böylece lastikler geçen seneye göre daha ağır olacaklar. Bunun sonucunda FIA araç ağırlıklarının artması konusunda anlaşmaya vardı. Geçen sene araçlar maksimum 640 kg olabiliyordu. Gelecek sene ise 642 kg olabilecek. Ayrıca zorunlu ağırlık dağılımının kötüye kullanılmaması için de bazı düzenlemeler yapıldı.

4- DAHA SERT KAZA TESTLERİ

Formula 1’de güvenlik sürekli olarak geliştirilen bir alan. Aracın yapısal olarak gücü sürekli olarak iyileştiriliyor.

2013’te yaşam hücresinin daha da güvenilir bir hale getirilmesi yolunda kaza testleri daha da sert bir hale getirilecek.

Bunun yanında tüm yaşam hücrelerinin eşit seviyede güçlü olması için FIA, tüm yaşam hücrelerinin tek tek teste tabi tutulacağını açıkladı.

5- AKTİF ÇİFT DRS YASAKLANDI

Mercedes, sene başında çıkardığı  çift DRS sistemi ile tartışmaların göbeğinde yer almıştı. Mercedes’in geliştirdiği sistem sayesinde DRS aktif olduğunda F-kanal tarzı bir sistem devreye giriyordu. Bu da aracın düzlüklerde daha hızlı olmasını sağlıyordu.

FIA, sene içerisinde yasaklamasa da 2013 için bu sistemi yasakladı.

SPORTİF DEĞİŞİKLİKLER

1-DRS’nin SERBEST KULLANILMASINA İZİN VERİLMEYECEK

2011’de spora giren DRS’nin antrenmanlarda ve sıralamalarda serbest bir şekilde kullanılmasına izin veriliyordu.

Yarışlarda etkili olan DRS takımlar tarafından gittikçe daha iyi öğrenildi ve artık hızlı virajlarda dahi DRS’yi açan takımlar olmaya başladı. FIA, güvenlik tehdidi oluşturmaya başlaması nedeniyle DRS’nin pistte sadece belirlenen noktalarda kullanılabileceği duyurusunu yaptı.

2-FORCE MAJEURE KURALI ARTIK GEÇERLİ OLMAYACAK

Lewis Hamilton’un İspanya’da Sebastian Vettel’in ise Abu Dhabi’de sıralamalarda yaşadığı olayın ardından FIA bu alandaki gri alanı kapatmak için FORCE MAJEURE kuralında düzenleme yaptı.

Geçen seneye kadar takımlar, sıralamalar bittikten sonra pite gelememeleri halinde araçta durmalarını gerektiren bir durumun olmasını kanıtlamaları halinde cezadan kurtulabiliyordu. Böylece pite dönemeyen araçlar ceza almaktan kurtulabiliyordu.

Ancak en son Abu Dhabi’de yaşanan sıkıntının ardından FIA bu kuralı tamamiyle pasifleştirdi. Böylece araçların pite dönmeleri ve aynı zamanda zorunlu 1 litre yakıt bulundurmaları gerekecek.

3- SIRALAMALARIN 1. SEANSINDA 6 ARAÇ ELENECEK

HRT’nin spordan ayrılmasıyla birlikte geriye 11 takım kaldı. 2010’dan beri gridde 12 takım olması sayesinde 24 araç oluyordu ve sıralamaların ilk seansında 7 araç eleniyordu. Gelecek sene ise 6 sürücü ilk seansın sonunda elenecek. Bu da Marussia ve Caterham’ın büyük gelişme kaydetmemesi halinde diğer takımlardan bir yerine 2 sürücünün ilk seansta eleneceğini gösteriyor.

 


Yorumlar

  1. tolga karanlık avatarı
    tolga karanlık

    Sıralamalarda DRS'in her yerde kullanılabilmesi büyük fark yaratıyordu, RBR gibi yüksek downforce üretebilen araçlar DRS sayesinde sıralamalarda çok avantaj sağlıyordu, hatta Webber son virajlarda DRS açık dönüyordu. Şimdi daha yakın sıralamalar izleyecez artık!

  2. Heikki Kovalainen avatarı
    Heikki Kovalainen

    Mercedes için kötü haber Q1 olayı ayrıca şu burunların gizlenmesi güzel oldu bana kalırsa drs tamamen kalkmalıydı.

  3. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    q1 de yavaşlar dısında 1 kisi elenmesine ragmen cok zevkli sıralamalar izlemistik bu sayı 2 ye cıkınca kesinlikle q1 çok zevkli olacaktır

  4. Q1'ler daha heyecanlı olacak demek.

  5. Kurallar fena değil. Sonunda şu çirkin basamaklı burunlardan kurtulacağız. DDRS yasaklandı. Bence DRS toptan yasaklanmalı ama neyse… Lotus'un sene boyunca uğraşıp bir kere bile kullanmadığı sistem çöpe gitmiş oldu. Ön kanat konusuna hiç değinmiyorum. Bu kuralın işe yarayıp yaramadığı araçlar piste çıktığında belli olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir