Teknik Analiz: 2008 Fransa Grand Prix

yazar:

kategori:

Red Bull RB4 – Köprü Kanat Modifikasyonu

Son yarış Montreal’de Red Bull, RB4’ün köprü kanadını FIA’nın son kuralları açıklamasıyla esnemeyi engellemek amacıyla ek bir parçayla modifiye etti. Magny-Cours için takım ön kanadın sabitleştirilen merkez kısmını yeniden gözden geçirdi (çember içindeki resim). Köprü kanadın derinliği arttırılarak (kırmızı ok) takım kanat açısını değiştirmeden daha fazla downforce üterilmesine yardımcı oldu. Bu yolla araç uzun düzlüklerdeki maksimum süratte hala iyi bir performans sergileyebiliyorken aynı zamanda ön bitiş kısmı daha sivri bir hal aldı ve Fransa pistinin kıvrımlı bölümleri için daha iyi bir çözüm yolu oldu.

Toyota TF108 – Ön Kanat Gelişimi

toyota.fra

Birçok takım gibi Toyota da Franda için araç üzerinde birçok aerodinamik yeniliklere gitti. Bununla birlikte ilk bakışta göze çarpmayan fakat etkilyici ufak değişiklikler yeralıyor. TF108’in ön kanadında, örneğin, Kanada’da kullanılan kanadın üzerinde dört farklı değişiklik yapıldı. Ana profil (1) özelliği daha eğimli hale getirilmiş, profilin bitiş noktasına doğru olan uç kısmı açık bir şekilde yukarı doğru daha eğimli bir yapıya kavuşmuş. Aynı zamanda flapın arka kısmında da değişikliğe gidilmiş (2), geniş bölümühafif bir şekilde merkeze doğru azaltılmış fakat bir önceki modelle karşılaştırıldığında hala geniş bir alan olduğu gözleniyor. Bitiş noktasının özelliği şu anda tamamiyle farklı bir düşük yapıya sahip ve dış kısmında bir önceki kullanılan parça yerine yassı, kemerli bir yapı (4) kullanılmış. Kanadın üst kısmının bitiş noktası da değişimden nasibini alan bir başka bölüm (3), şu anda daha yassı ve üçgensel bir yapı sahip ve yatay kanatçık en arka kısımda yeralıyor, böylelikle hava akımı ön lastiklere doğru daha iyi bir şekilde bölünüyor ve yönlendiriliyor böylece turbulans etkisi azaltılmış oluyor.

McLaren Mercedes MP4-23 – Ön Kanat Gelişimi

mclaren.fra

McLaren takımı Fransa’da ön kanatta derin bir revizyona gitti. Ana profilin altına, kenarın bitiş noktasına yakın kısma hava çıkışını dağıtmak için birbirine yakın iki dikey parça eklenmiş (1), böylelikle temiz havaakışını aşağıdan profilin merkez noktasına aktarılmasını sağlıyor. Buna ek olarak, bitiş noktası revize edildi. Kanada’da gördüğümüz biraz daha yontulmuş kulakçıların yerine daha düzgün, bıçak ağzı şeklinde profil eklenmiş. Bu sayede kanat profilinin ve flapların genişliği azaltılmış. Kanadın bu yeni versiyonunun kalıcı bir değişiklik olması bekleniyor,bunun anlamı bu revizyonun sadece bu piste özgü yapılmadığı.

Ferrari F2008 – Revize Edilmiş Ön Kanat

ferrari.fra

Ferrari, F2008’in ön kanadını Fransa yarışı için tekrar gözden geçirmiş, özellikle flapın merkez noktası (yeşil ok) aracın burnundaki boşluğun performansını arttırmak için değiştirilmiş. Havaakışı miktarını arttırmak ve takımın daha az kanat açıcını kullanmasına olanak sağlamak için flap derinleştirilmiş. Bunun anlamı düzlüklerede daha az drag etkisi oluşacak fakat hala pistin kıvrımlı kısmı için gerekli olan yeterli downforce’u sağlayabilecek, F2008’in ön bitiş noktasının keskinliğinin gelişimi hala arttırılabilecek.

Williams FW30 – Ön Sidepod Kanatçıkları

williams.fra

Son Barcelona testlerini takiben Williams, Fransa’da tamamiyle revize edilmiş sidepod kanatçıları kullandı. Şu anda kullandıları versiyonu BMW Sauber’e çok benziyor, eğri yapısı, dikey yüzgeçler (küçük resim) aracın alt kısmına yerleştirilmiş kenarlara bağlanmış. Bu çözümün temel olarak iki yararı var. Öncelikle aracın kanatçıklardaki negatif vibrasyon etkisini azaltıyor, hava akımının uygun olmayan yönde daha hafif bir şekilde çarpmasını sağlıyor. İkinci olarak hava akımını iki parçaya ayırıyor ve aracın arka bitiş kısmına doğru giden temiz hava akımının yönlendirilmesinde kanatçıklara yardımcı oluyor.

BMW Sauber F1.08 – Ön Kanat Gelişimi

bmw.fra

Fransa’da F1.08 bir kez daha diğerlerinden kolaylıkla ayırt edilebilen ‘boomerang’ şeklindeki burun üstü kanatçık kullanımına geri döndü, bununla birlikte ön kanat revize edildi. Montreal’deki bir önceki versiyonu somut olarak karşılaştıracak olursak (kırmızı ile belirtilmiş alan) merkezdeki kanadın üst flap’ının derinliği genişletilmiş olarak görüyoruz (sarı ile belirtilmiş alan). Takım her iki seçeneği de Magny-Cours’a getirmiş fakat her iki antreman seansı değerlenirildiğinde, revize edilmiş versiyonu seçtiler. Bu sayede farkedilir derecede drag etkisini arttırmadan aracın ön kısmındaki downforce geliştirilmiş.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir