FIA, Ecclestone'den Takımlar için Daha Fazla Gelir Talep Edecek

yazar:

kategori:

Eğer yönetim kurulu yeni Concorde Anlaşması’nı imzalarsa FIA, takımların Formula 1 gelirlerinden daha geniş bir pay alması için Ecclestone’ye talepte bulunacak.

Spor için yeni bir finansal taslak kurma adına devam eden görüşmelerdeki son gelişmelerde FIA, Formula 1’in toplam gelirlerinden daha geniş yüzdede takımlara tekrar dağıtılması durumunda anlaşmaya hazır görünüyor.

Yönetim kurulu, gelecek Çarşamba günü yapılacak olan FIA Dünya Konseyi toplantısını, Max Mosley tarafından 16 Mayıs’ta mektuba dökülen teklifi ileriye götürme adına bir fırsat olarak görmesi bekleniyor.

Magny-Cours’daki kaynaklar FIA’nın, bütün promosyolen gelirlerin %92’sini ve her bir etkinlikten doğan televizyon gelirlerinin de %67’sini Ecclestone’den, sporun ticari haklarının sahibinden, takımlara dağıtmasını isteyeceğini bildirdi.

Takımlar şu anda, promosyonel gelirlerin %75’ini ve televizyon gelirlerinin de %50’sini alıyor. Takımlar, Ferrari’nin ayrı bir anlaşması olması ile birlikte başarı ve geçmiş durumları göz önüne alınarak farklı oranlarda dağıtılıyor.

FIA’dan bir sözcü, yönetim kurulunun gelirlerde adil bir dağıtımı aradığına ve F1’i düzenlemede FIA’nın bağımsız yetkisini devam ettirmeti düşündüğüne açıklık getirdi. Anlaşılan o ki FIA, Mayıs 2007’de Ecclestone’ye kendilerinin yeni Concorde Anlaşması ile ilgili teklifini gönderdi ve o günden bu yana henüz bir cevap alınamadı.

F1’in ticari ortakları tarafından alınan gelirlerin düşmesinden ayrı olarak bu hareket, Mosley’e takımlardan destek kazanmak amacıyla politik bir manevra olabilir.

Ama bazı takım patronları kendileri adına yeni Concorde Anlaşması ile ilgili görüşmelerin, sadece para ile üzerine olmadığını öne sürdü.

BMW takım patronu Mario Theissen: "Bunu ilk kez duydum ama parayı geri çevirmeyiz"

"Eğer anlaşmaya bakarsanız bütün noktalara bakmanız gerekiyor. Sadece para konusuna değil. Bizim için iyi ve güçlü bir temel olması önemli, mesela gelecek 10 sene için. Bütün açılardan. Para bunun bir parçası"

Gelecekteki kuralların kilit etken olup olmadığı sorulduğunda ise Theissen: "Tabi. Ve tek başına kurallar değil, aynı zamanda kuralların nasıl geliştirileceği ile ilgili prosedürler de"

"Ticari ve düzenleyici taraf olarak sorumlulukların temeldeki ayrılışı, bana göre, fena değil. Geçen 10 yılda, takımların zor bir şekilde üstünden gelmeye çalıştığı biçimde kuralların değiştiğini sıklıkla gördüğümüzü düşünüyorum"

"Ve bazen bu değişiklikler, iyi düşünülmüş değillerdi ve geri dönülmek zorunda kalındı. Bu yüzden bu durum, gelecekte daha iyi bir şekilde ilgili olmamız gereken bir şey. Etkili bir pozisyonda olmalıyız. Çünkü onunla başa çıkmamız gerekiyor. Onun için para harcamamız gerekiyor ve yine bunu yapmak için zamana ihtiyacımız oluyor"

"Bütün bunlara daima saygı gösterilmedi ama temel olarak ayrım (düzenleyici ve ticari taraf) benim için iyi"


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir