Lauda: "F1'deki Lastik Durumu Aptalca"

yazar:

kategori:

Bild gazetesine konuşan Lauda: “Lastik durumu kesinlikle aptalca”

“Suni yollarla daha fazla pitstop yapılmasını sağmaka yanlış”

“Pirelli sadece FIA’nın istediği yaparak duruma yardımcı olamaz. Şu anda yarışın %90’ında insanlar neler olduğunu anlamıyor.”

Geçen hafta sonu Avustralua’da ilk cepten kalkan Vettel 3 olurken 7. kalkan Raikkonen 2 pitstopla zafere ulaştı.

Lauda: “Avantajım şu ki (Mercedes) mühendislerinden talepte bulunabilirim. (Ama) taraftarlar bunu yapamaz. Hatta kendi elemanlarınızın bile kafası karışıyor.

“Lastiklerin çok yumuşak olması Formula 1 için kötü. İki pitstoptan fazlasını taraftar anlamaz. Bu kesinlikle yanlış bir yol”

Karşı tepki olarak Pirelli Motor Sporları Sorumlusu Paul Hembery: “Birçok taraftar bize, yarışların şu anda daha heyecanlı olduğunu söylüyor”

 


Yorumlar

“Lauda: "F1'deki Lastik Durumu Aptalca"” için 19 yanıt

  1. bence kesinlikle aptalca lastik eskidi diye pitemi girilir ya michelin ve bridgestone yillarinda birbirilerine karsı avantaj saglayabilmek için pite girilir lastikler ona degistirilirdi. ayrıca benzin ikmalide gelsin arkadas bu nedir 2 saniye pit mi olurmuş hiç olmadı benzin pompası takılacakmı heyecanı yasaiyorduk yahu !!

  2. Bazıları için şimdiki durum eğlenceli gelebilir ama benim görüşüm yarış dediğin lastik aşınmasını, şunu-bunu dert etmeden gidebildiğin kadar hızlı gidebilmek; lastik korumak da neymiş. F1 pilotları test mühendisleri değiller ki.. Kimi'yi McLaren yıllarında aracını sürekli limitlerde sürdüğü için, çok zorladığı için motor patlatan, balata bitiren bir pilot olarak görenler vardı(tabi ki sebep Kimi değildi ama bariz zorlardı yani ve söylenti bu yüzden çıkardı); şimdi lastik koruyarak yarış kazanıyor..

  3. Aslında yakıt ikmali geri gelse hiç böyle saçma sapan lastiklere gerek kalmaz ve strateji savaşları daha da heyecanlı olur kanımca.

  4. sürekli lastiklerin konuşulması pirelli nin işine geliyor daha fazla reklam oluyor.reklamın iyisi kötüsü olmaz derler.f1 izlemeyen bazı insanlar bile pirellinin f1 de şu an başrolde olduğunu bir yerlerden duymuştur.buda pirellinin daha fazla kesime ismini ulaştırması pekiştirmesi demek.pirelli yıllardır f1 de kullanılan lastik markalarından daha çok akılda kaldı adamlar amaçalarına ulaştılar ama olan f1 e oluyor tabi

  5. F1 şuan berbat. lastik koruma yarışından başka bişey değil. fazla downforce üreten daha kolay lastik koruyor. sıralamalar dışında yarış tam bir araç-yumuşak sürme üzerine kurulu. pilotun etkisi çok az.

  6. birde araçlar ağır yakıtla yarışa başladıkları için bu sıkıntılar oluyo.

  7. lastik karmaşası olduğu doğru ama en azından pirelli geldiğinden beri güzel yarışlar izledik bence

  8. Pirellinin dandik lastikleri konusunda fikrim hiç değişmedi.Suni bir heyecan yaratmak için bunu yapıyorlar.F1 yemekteyiz programına döndü.Şumi konusu gerçekten kabak tadı verdi.Öyle ya da böyle o devir bitti.

  9. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    hayırdır arkadaşım. Laf söylemeye gelince söylüyorsunuz gerçekler ortaya çıkınca niye "artık kabak tadı verdi" diyorsunuz ? bir laf söylediyseniz onun arkasında durun gerçekler ortaya çıkınca böyle atarlı mesajlarla çıkış yolu aramayın

  10. Kamber ve toe ayarları ile süspansiyon ayarları ile lastiklere binen yük, araç yüksekliği ve aracın downforce dağılımının etkisini hiçe saymışsın. Lastiklerin yalnızca sıcaklığı ile yola temas edeceği yüzeye ve ne kadarlık bir güçle temas edeceği bilinip sağlanamaz. Pistin karakteri ile aracğın ağırlık dağılımı ve yukarıda belirttiklerim başrol oynarlar. Sadece elektrikli battaniye ile lastiği kaç derecede ısıtması gerektiğini bilen takım yarış kazanmıyor.

  11. Senna yı,Prostu,Manseli izlemiş biri olarak bugünkü F1 e acıyorum ve motorsporları adına utanıyorum..

  12. Lastiklerle bunu yapmak yerine 2 pitstop yapmayi zorunlu hale getireceksin bak o zaman nasil bir sezon izliyor herkes.. her tur zorlayan pilotlar ve surekli gelen hizli turlar super olurdu.. o zaman amacina ulasir F1 bana kalirsa .. surekli lastik korumaya calisan pilotlardan cidden gina geldi

  13. Açıkçası ben bu lastik heyecanını beğeniyorum. Düşünsenize lastiği iyi anlayan bir marussia(bianchi) ilk 10'a girebilir. Fia'yı lastik konusunda kutluyorum. Çünkü parası olan araba geliştirecek, olmayan müzmin şekilde son 5'i alacak durumu yavaşta olsa ortadan kalktı.

    Atıyorum bir sauber, bir toro rosso, bir william yarış kazansa kötü mü olur? heyecan gelir heyecan. Yoksa mahserin 4 atlısı afedersin sidik yarışına girecek bizde onu mu izleyeceğiz bir tam sezon? Arada farklılık olması güzeldir. Geçen sene tribünlerin doluluk oranı 2010 ve 2011'i katlamış, reklam gelirleri önemli ölçüde artmış. Bunlar önemli gelişmeler. Duygusal düşünüp 3 turda lastik mi? biter demeyin, o lastikle 15 tur atan takım ve pilotlar var. Demekki (red bull için konuşuyorum) hızlı tur atmak için lastiği en çabuk ısıtan fren sistemi işe yaramıyormuş. Sende herkes gibi yavaş yavaş sindire sindire ısıt. Şimdi avustralyada ne oldu biliyor musunuz?

    Bir poşeti 100 derece ısıya maruz bıraktığınızı düşünün sonra o poşeti 670 kg'lik güçle duvara basın yada hayal edin, ısının etkisiyle duvara yapışan poşet, kaldırırken yapış yapış olur ve hızlı çektiğiniz anda en güçlü bastırdığınız odak noktası hariç poşet yırtılır odak noktası duvara yapışık kalır.
    Avustralyadada benzer bir durum oldu, elektrikli lastik ısıtıcı ile çok ısıtan takımın lastiği erken bitti, daha doğrusu atıyorum red bull 100 derecelik bir ısı verdi, lotus 70 derece ısı verdi. Yarışın başında red bull hızlı göründü ama yarıß ilerledikçe ferrari ve lotus arkasına yapıştı.

    Sıcak ve soğuk iki cisim birbirini her zaman ufalar. Mesela toprak oluşumunda gece soğuk gündüz sıcak olan çölde kayaçların ufalanması kolaydır.
    Aynen bunun gibi, pist soğuk, lastik sıcak olunca en sıcak lastiği olanınki çabuk ufalandı. Lastikle pist arasında sıcaklık farkı en az olan kazandı.

  14. Artık kabak tadı verdiniz.Her mercedes haberinde Şumi şöyle Şumi böyle.Mercedes yönetimi hayır öyle değil o arabayı sürmeyi bilmiyor mu demişti.

  15. Yusuf Perçin avatarı
    Yusuf Perçin

    Hepsini geçtim de zaten, avusturalya'da bize pitstop izlettiler. Acaba aynı lastikte aynı yıpranmışlıkla iki araç yan yana gelir de drs siz geçebilir mi diye yarışı izlemeyip böyle anlar kollamaya başladım. 2008 de bitti gerçek rekabet.

  16. Ya arkadaş tamam lastikleri yumuşak yaptınız.Bari yarışlara getirdiğiniz lastik seçimlerine dikkat edin.Avustralya'da süper yumuşak nedir ?

  17. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Paul Hembery, şu adamın bir kere de çıkıp evet olmadı dediğini duyacakmıyız acaba. Her türlü hep haklılar. Hangi taraftarmış lan o lastikleri beğenen. 3 turda pit mi yapılır..

  18. Araçlar arasındaki farkı lastikle kapatmaya çalıştılar. DRS de gelince suni geçişler izlemeye başladık. Bu gidişle bence F1 gerçek seyirci kitlesini zamanla kaybedip zamanla daha sıradan izleyici bütünlüğüne kavuşur ve git gide sportif faaliyetten çok tamamen bir televizyon şovuna dönüşür.

  19. Schumacher sahanda yumurtanın üstünde sürüyor gibiyim, 5 turda lastikler bitiyor dediğinde hepbir ağızdan ona karşı gelmiştiniz.
    Nooldu şimdi işin ucu sana dokununcamı kötü oldu pirelli bunak????

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir