Vettel Malezya'da Takım Emrini Anlamadı mı?

yazar:

kategori:

Sebastian Vettel, Malezya’da yarışı çok mutlu bir şekilde tamamlamasının ardından podyum kutlaması öncesinde Mark Webber ile bir araya geldiğinde moraller bozuldu. Webber, takım arkadaşını gördüğünde öfkeli bir şekilde Red Bull’un kendileri için söylediği Multi 21 diyerek kızgınlığını dile getirdi.

Bild gazetesi, Vettel’in kokpit içerisinde verilen Multi 21 mesajını görmemiş olabileceğini, bu yüzden zorladığını iddia etti.

Helmut Marko “21 adlı kodumuz var ve yarış mühendisi iki defa bu kodu söyledi. Ancak cevap almadı.” dedi.

Bernie Ecclestone ise olaya farklı yaklaştı ve “Kimi Raikkonen’in Formula 1’e döndüğünde takımın kendisine bazı emirler verdiğinde dediği gibi beni rahat bırakmalarını, ne yaptığımı bildiğimi söylerdim.” dedi.

Vettel’in Formula BMW’deki yükselişinde yardımcı olan Peter Mucke “Şampiyon olmak isteyen sürücüler böyle olmalı. Yarışçılar kendilerini düşünürler ve takım sporunda dahi böyledir.” dedi.


Yorumlar

  1. Arkadaşın anlayışı kıt olabilir mi acaba?

  2. genel manada çok mantıklı yorumlar yapıyorsun

  3. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Çok güzel açıklamışsın

  4. Sebastian, try to look after your tyres, you're too close in the fast corners'

    bunun takım emri olduğunu sanmıyorum. türbülansta kalmanın lastikleri daha çabuk bitirdiği söyleniyor. mesajın nedeni de bu bence.

  5. Odyle üstat herşeyi açıklamış vettel'e fazla belaltı vurmayın. Suçun yüzde 65'i takımın. Kimse red bull'u kayırmasın.

  6. Bal gibi bilerek yaptı. Kendi de inkar etmedi zaten.

  7. Sabah Smart spor'da yarışın tekrarını izledim
    Vettel'in çok eleştirdiğim 'onu yolumdan çekin' telsiz mesajı ve 'multi 21' vakasını tekrar değerlendirme fırsatı buldum.
    Öncelikle belirtiyorum ki Seb'e biraz haksızlık yapmışım.

    Şöyle ki;

    2.pit stoplara Mark Webber 19. turda; Vettel'de 22.turda giriyor.
    Vettel'in pit çıkışında Mark 1. , Vettel 3,5-4 saniye gerisinde 2. durumda. Hamilton da Vettel'in 2,5 saniye arkasındam 3.
    Daha sonra gelen telsiz mesajlarına bakalım.
    1 – Mercedes'ten L. Hamilton'a : 'Webber on the option tyre, not looking good' (Webber orta sert lastiklerde, iyi görünmüyor.)
    Vettel, Webber'le olan farkı 25. turda DRS mesafesine çeker, ancak Hamilton da Vettel'e yaklaşmıştır. Vettel Webber'e karşı düzlüklerde DRS'yi açarak geçmek için atak arayışındadır.
    2 – Horner'dan Vettel'e : Sebastian, try to look after your tyres, you're too close in the fast corners' (Sebastian lastiklerine bakmaya çalış, hızlı virajlarda çok yakınsın)Biri takım emri son pit stoplarda verildi demişti yarıştan sonra????
    Hemen akabinde;
    3 – Horner'dan M.Webber'e : ''target high 41's'' (Hızını arttırıp 1,41'lere çıkmalısın.) Yani diyor ki yavaşsın.
    Vettel Webber'in iki tur boyunca DRS mesafesindedir. Ancak Hamilton'da Vettel'e DRS açmaya başlamıştır. Ayrıca tur bindirmeler yoğunlaşmıştır.
    Sonra 27.turda;
    4 – Vettel'den Takıma : ''Mark is too slow, get him out of the way'' (Mark çok yavaş, onu yolumdan çekin)
    5 – Rocky'den Vettel'e '' Sebastian, be patient, only half race yet'' (Sabırlı ol, daha yarışın yarısındayız.)

    Daha sonra Webber hızını arttırmaya başlıyor ve DRS mesafesinden çıkıyor . Hamilton 30.; Webber 31.; ve Vettel de 32. turda pite giriyor. Vettel bunun sonucunda Hamilton'ın da arkasında kalarak pitten 3. sırada yarışa dönüyor.

    Telsiz mesajı sert olabilir ancak Vettel'in haklı olduğu ve daha oralarda takım emri döndüğü belli gibi.

    Multi 21 konusuna gelince;

    Vettel 42. turda pite giriyor, Webber de hemen akabinde 43. turda. Pite girmeden aralarında 3,5 saniye fark var. Vettel pitten çıkar çıkmaz çok hızlı bir tur atıyor, ve pit çıkışında Webber'le kafa kafaya geliyor.
    (Seb : 1,40 – Mark : 1,43) Pitte kalış zamanları eşit. (20,7sn)

    Ve Vettel atak yapmaya başlıyor, WEbber de çok sert bir savunmaya girişiyor. Sonuç olarak 45.turda Vettel WEbber'i geçiyor. Webber tekrar saldırsa da Vettel de savunmada kalıyor. WEbber'in malum orta parmak hareketi de Onun savaşı kaybettiğinin bir göstergesi oluyor.

    Bakın telsiz mesajlarında neler dönmüş 🙂

    Geçişten önce; (Yapma -Etme Sebastian dönemi)
    1 – Takımdan Vettel'e ''careful Sebastian careful'' (Dikkatli ol Seb)
    2 – Sebastian, need to get to end on these tyres, 13 laps, don't forget. ( Unutma, 13 tur daha bu lastiklerle yarışın sonuna kadar gitmemiz gerekli.)
    3 – Stop using KERS overtake ''both front tyres high wear'' (Geçmek için Kers kullanma, ön lastiklerin ikisinde de aşınma var.) Yani diyor ki GEÇME! 🙂

    4 – Vettel'den takıma ''He almost hit me, I have to leave the line'' (Neredeyse bana çarpıyordu, çizginin dışına çıktım.) Vettel'in DRS ile iç taraftan yaptığu atağa WEbber'in karşılık vermesini tekrar tekrar izlemenizi öneririm. Düşman kardeşler 🙂

    Geçişten sonra;
    5 – Rocky'den Vettel'e ''This is Silly, this is silly'' (Bu aptalca, bu aptalca) Yani diyor ki ne yaptın Seb??
    6 – Webber'den Takıma : He's been told, he's been told'' (O söylemişti.) !!! Sanırım burada ne demek istediğini yarıştan sonra açıkladı Mark.
    7 -Rocky'den Vettel'e : '' Good job Sebastian, looks like you wanted it bad enough'' (İyi iş Seb, görünüşe göre bunu çok istedin)

    Yarış sonrası Tv Röportajında Webber Martin Brundle'a
    – Son pitlerden sonra bana yarışın böyle biteceği söylenmişti. Ben de motoru kıstım. Tasarruf moduna geçtim. Ancak Seb bana atak yaptı. O'nun hızlı olduğunu biliyorum ancak bunu yapmamalıydı.
    demişti.

    Benim fikrim şu;

    RedBull telsiz mesajlarından da belli olduğu üzere (neye hizmet ettiği belli olmayan) bu yarışta bariz bir takım emri sürecine girmiş.
    Ancak yüzüne gözüne bulaştırmış.
    Son pit çıkışına kafa kafaya gelen iki pilotun galibiyet mücadelesi vermesi kadar doğal bir şey yok. Niye bunu istediler anlayabilmiş değilim.
    Ayrıca takım emrinin de son pitte kararlaştırıldığını düşünmüyorum.
    Yukarıda da değindiğim gibi Vettel'in 25-28. turlar arasında geride kalmasının istenmesi, takım emrinin daha önce verilmeye başlandığının göstergesi. Orada Vettel'in tepkisi belki de sadece Mark'a değildi. Aynı zamanda takımaydı.

    Son olarak 2010 Türkiye'de RedBull kazasının gölgesinde olan bir olayı hatırlatarak yazımı bitiyorum.

    Takım telsizi yine..
    1-2 Webber Vettel 3-4 Hamilton Button

    Mclaren; hem Hamilton'dan hem de Button'dan telsiz mesajıyla tasarruf moduna geçmelerini, motoru kısmalarını ve lastikleri korumalarını ister.
    Hamilton ise cevap olarak '' Bunu yaptığımda Button beni geçecek mi'' diye sorar.
    Button2a da aynı mesaj gittiğinden Mc Laren '' Hayır geçmeyecek'' cevabını verir.
    Hamilton tasarruf moduna geçer, ancak bunun üzerine Button Hamilton'u geçerek 3.lüğe yükselir.
    Hamilton da motorun ayarını değiştirir ve tasarruf modundan çıkar ve Button'ı geçerek yerini geri alır.

    Kıssadan hisse…

  8. Bu olayla Lewisin olayı ne alaka? Avustralyada yaşananların tek sorumlusu Dave Ryan'dır.O da takımdan gönderildi.

  9. Bekliyorum benim gordugumu kim ne zaman yazacak diye ama herhalde boşuna bekliyorum
    Benim Malezya da gördüğüm takım emri değil Vettel in takıma bir emri olmuştu " ondan daha biliyim alın şunu önümden" şeklinde karakterini ortaya koyan bir tabirle takıma ilk emri Vettel vermişti multi 21 i hepimiz yarıştan sonra öğrendik aklı selim Redbull taraftarlarinin haricindeki yorumları saskinlikla okuyorum >:)

  10. ilk hatalı Vettel sonra takımdır.Oda Vettel e gereken uyarıyı yada cezayı vermedikleri içindir.sen takımın elemanısın yerini geri ver diyeceklerdi.Vettel zaten çok svilmeyen bir pilot bu yaptığıyla iyice antipatik oldu taraflı tarafsız herkesin gözünde.

  11. allah aşkına ya, şu kadar kopyala yapıştır yapmışsın, ne olduğunu da bir yazsana görelim bakalım ne kadar biliyorsun olayı. ben biliyorum ve lewis'in hiçbir hatası yok bu olayda, sırf milletin kafasını bulandırmak için yazmışsın, lewis ne demiş de 'aldatıcı' ifade olmuş yaz bakalım görelim.

  12. Vettel'e çok yükleniliyor evet hata yaptı . Benim tek eleştirdiğim nokta ileride onlarca yarış kazanma şansı varken belkide bu sene son senesi olan abisi webber'e saygısızlık yapması. Ama gençtir hata yapar bunu 2. defa yahut 3 defa tekrarlamadığı sürece bu affedilebilir.

    Fazla yüklenmeye gerek yok, ben red bull ismine gıcığım vettel'e değil. Bu olayda suçlu olan takımdır. Ne dedikleri belli değil titrek ses tonuyla multi 21 diyor. Takım şayet ciddi olsaydı otoriter ses tonuyla vettel'i uyarır ve şifreli konuşmazdı.

    İhaleyi vettel'e yikmaya hiç gerek yok. Herkes hata yapıyor hatasız kul olmaz hatasıyla sevin vetteli.

  13. Link gözükmüyor.

    -Hamilton Avustralya GP’den Diskalifiye Edildi-

    Sezonun açılış yarışı Avustralya Grand Prix’inde üçüncü sırayı alan Lewis Hamilton yarışın ardından komiserler tarafından yapılan inceleme sonucu dünya şampiyonu pilot ve takımının ‘aldatıcı’ ifade kullandığı gerekçesiyle diskalifiye edildi.

    Britanyalı pilot Melbourne’deki yarışı dördüncü sırada tamamlamıştı fakat yarışı üçüncü sırada tamamlayan Jarno Trulli’nin güvenlik aracı periyodu altında Hamilton’ı geçtiği gerekçesiyle 25 saniye cezası almasıyla bir basamak yükselmişti.

    Olayın ardından yeni bulguların elde edilmesiyle, Toyota ve McLaren takımlarının telsiz konuşmaları dinlendi ve hakemler bu konuşmalara dayanarak Malezya’da bu öğleden sonra kurula sundu.

    Telsiz konuşmaları ile Hamilton ve McLaren’in komiserlere verdiği ifadelerin gerçek durumla tezat oluşturduğuna inanıldı.

    Durum ile ilgili komiserler şu açıklamayı yaptı: ” Hakemler 2009 Avustralya Grand Prix’i konusunda onlardan aldığı yeni bulgular doğrultusunda, 1 numaralı pilot Lewis Hamilton ve takımı Vodafone McLaren Mercedes’in 29 Mart 2009 Pazar günü kasıtlı olarak hakemleri aldatıcı delil sunarak olayın gidişatına zarar veren davranışta bulunduğu ve Uluslararası Spor Kanunu’nun 151c Benti’ni ihlal ettiği kararına vardı.”

    “ Uluslararası Spor Kanunu’nun 158. Benti altında 1 numaralı pilot Lewis Hamilton ve katılımcı Vodafone McLaren Mercedes 2009 Avustralya Grand Prix’i yarış klasmanından ihraç edilmiş ve bu yüzden klasman değiştirilmiştir.”

  14. Hamilton'a nasıl hala saygı duyuluyorsa Vettel'e de aynı şekilde saygı duyulmaya devam edecek.Art niyeti bir kenara koyarsak tabi.

    *************.trf1.net/formula1_haberler/7354-hamilton-avustralya-gp%E2%80%99den-diskalifiye-edildi.****?print#.UVYP1zfN7Zd

  15. alman basini iste vetteli aklamaya calisiyor…

    bu olay sadece sunu gosterdi bize vettel kendini takimdan buyuk goruyor.

  16. e niye özür dilemiş o zaman? iyice saçmaladı mevzu. christian horner da "alonso ya da hamilton olsa onlar da aynı şeyi yapardı" demiş. e madem böyle düşünüyordun, niye uygulanmayacak bir emri verip de takımı pilota karşı küçük düşürüyorsun? seb'in davranışı da, takım emirleri de kendi içinde tutarlı argümanlarla savunulabilir, iki taraftan birini %100 haksız bulmuyorum. ama takım kendi tavrının arkasında durmalıydı.

  17. Hakikaten hiçbir şey anlamamış.Hiçbir şey !

  18. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Bilin bakalım; Bu iddiayı ortaya atan Bild gazetesi, hangi ülkenin gazetesidir?

    Cevap: Almanya.

    Bilin bakalım; Vettel hangi ülkelidir?

    Cevap: Almanya. 😉

  19. burak evmez avatarı

    anlamadıysa neden özür diledi? bal gibi kasıtlı yaptı işte

  20. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Ben onu bunu bilmem yarışı Vettel kazandı arkadan gelip geçti daha hızlıydı..yarış onun hakkıydı Nico'da podyumda olmalıydı Lewisi geçmeliydi sonuç bu hızlı olan yavaş olanı geçer gider yoksa bye byee

  21. Bernie de alakasızın ötesinde konuşmuş,orada Kimi ye aradaki farkın bilgisini vereceğiz dediklerinde ne yaptığımı biliyorum demişti.2. konuşmayla karıştırdı.Bu bir takım sporudur,yarışçı değil.Öyle olsaydı herkes kendi takımını kurardı.WRC de olduğu gibi.Takım sana emir verdiğinde karşı çıkabilir,uymayabilirsin ama bunu yapıyorsan,haberin yokmuş gibi davranmayıp,özür dilemeyeceksin ve yarışmak istediğini söyleyeceksin.Önce tamam de sonra kandırdım modunda ilerle.Bunun olması hata.

  22. Alonsomania  avatarı

    takım planlarını bilmeyecek kadar ilgisiz, bildiği planları da algılayamayacak kadar geri zekalı olmasa gerek..

  23. günün sözü

    Peter Mucke "Şampiyon olmak isteyen sürücüler böyle olmalı. Yarışçılar kendilerini düşünürler ve takım sporunda dahi böyledir." dedi.
  24. ufuk kalender avatarı
    ufuk kalender

    haklısın tamamen pazarlamaya yönelik.helmut marko eğer böyle bi açıklama yapıyorsa işleri gizli olarak yürütüyolar yani vettelin yolunu temizlemenin başka bir yolu

  25. tamamen marketing kaygısı.sadece f1 gündemden düşmesin,hergün haber çıksın diye uluslararası f1 basınının uydurduğu haberler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir