FIA, Takımların Giriş Ücretlerine % 150 Zam Planlıyor!

yazar:

kategori:

FIA, yarın Paris’te yapılacak Dünya Motor Sporları Konseyi toplantısında takımların Formula 1’e katılım ücretlerinde oldukça büyük zam yapma fikrini görüşecek. Zammın % 150 civarında planlandığı düşünülüyor.

Pilotlar süperlisans ücretleri hakkında memnuniyetsizliklerini dile getireli henüz bir hafta olmadı ancak FIA yeni bir fikir ile ortaya çıktı. Şu anda 300 Bin Avro olan katılım ücretini 740 Bin Avroya çıkarmak istiyor Motor Sporları Yönetim Kurulu.

FIA, takımların geliştirilmiş güvenlik, yarışlarda sunulan lojistik tesisler için bu parayı istiyor ve artık gerekli para desteğini kendisi finanse etmek istemiyor.

FIA’nın takımların ödeme yapacakları servisleri şu şekilde açıkladı:

1- Yarış hakemi ve konumlandırma sistemi. F1MS olarak bilinen bu sistem sayesinde takımlar araçlarının pist üstünde nerede olduğuna dair bilgileri anında görmelerini sağlıyor  ve araçlara sinyal gönderilebiliyor. Bunun için toplam harcama 1,026,000 Avro.

2- Bayrak sinyalleri için yeni geliştirilen ışıklı panellerdeki artış. Bu sadece pilotlar için daha iyi görüş sağlamıyor aynı zamanda sinyallerin neyi gösterdiğine dair daha kesin bilgi sunuyor. Bunun için toplam harcama 1,232,000 Avro.

3- Araç üzerindeki parametreleri ve her kaza anındaki verileri kaydeden Veri Kayıt Gözetimi (SDR). Bu son 6 senede kullanıldı. Takımlar daha önceden direkt olarak bunun için ödeme yapsalarda bu artık direkt FIA aracılığı ile finanse edilecek. Bunun için toplam harcama 130,900 Avro.

4- Yarış kontrol veya hakemlerle iletişimde kağıt gerektirmeyen, daha güvenli mesajlaşmayı sağlayan yeni Pit Alanı ve Garaj Bağlantısı. Takımların FIA ile yaptığı tüm görüşmeler bu ağ üzerinden sağlanıyor. Takımlar her türlü bilgiyi bu ağ sayesinde alıyor. Geçen sene Japonya yarışında Ferrari bu ağ üzerinden yağmur lastikleri ile ilgili direktifi almadığını iddia etmişti. Aynı zamanda hava ve araç bilgileri de bu sistem sayesinde veriliyor. Bunun her takım için gideri 70,400 Avro.

5- Hava tahminleri. Takımlr için yapılan hava tahminlerinin yıllık gideri 485,000 Avro.

6- Pit Duvarı dahili telefon sistemi. Takımların son 6 yıldır direkt olarak yarış kontrol merkezi ile konuşmasını sağlayan dahili telefon sisteminin yıllık gideri 780,000 Avro.

Tüm bu çalışmalar bir takım için yıllık 428,700 Avro gidere neden oluyor. Bu yüzden FIA takım giriş ücretlerini 300 Bin Avrodan 720 Bin Avroya çıkarmayı planlıyor.

İlk bakışta bu derecede bir artış oldukça zalimce görülüyor ancak FIA Başkanı Max Mosley uzun zamandır Yeni Concorde Anlaşması ile takımlara pist ve televizyon gelirlerinden daha fazla pay çıkarmaya çalıştığını belirtmişti. FIA, önümüzdeki çarşamba günü Bernie Ecclestone’un takımlara çok daha yüksek kazanç vermesi halinde Yeni Concorde Anlaşmasını imzalayacağını açıklamaya hazırlanıyor.

FIA ayrıca önümüzdeki sezon için kayıtları 1-31 Temmuz tarihleri arasında alacak ve bu yüzden gelecek sene için takımların planlarını kısa sürede netleştirmesi gerekiyor.


Yorumlar

  1. Ertan  Akkaş avatarı

    Bence Mosley bunu FIA'nın başında kalabilmek için yapıyor. Güzel bir yönetim onun FIA'daki kozunu güçlendirecektir.

  2. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Mosley giderayak fia nın gelirlerini arttırmayı planlıyor herhalde

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir