2013 Çin GP'de Görülen Teknik Yenilikler

yazar:

kategori:

Ferrari F138 – Düzenlenmiş Ön Kanat

Alt resimde de görüldüğü üzere Ferrari’nin Çin’deki bir başka güncellemesi, F138’deki ön kanat düzeni. Öncekine göre şimdi (alt resim), uç plakanın dışında iki yatay yarık var. Bunun yanında 2 numaralı dikey yarık kaldırılırken üst flap, farklı bir boyuna kanatçık (3) ile düzenlenmiş. Güncellenmiş kanat, şasinin altında yeni ve daha teferruatlı bir hava yönlendiricisi ile bütünleştirildi.

 

Lotus E21 – Yeni Egzoz

Çin’de her iki Lotus pilotu, Malezya’da sadece Raikkonen’in aracında olan yeni egzoza sahipti. Eski düzene kıyasla şimdiki egzoz kolu daha kısa ve Red Bull’unkine çok daha benzer şekilde. Arka lastikler ile alt egzoz açıklığı arasındaki mesafenin uzaması, arka difüzörün yan bölümlerine daha iyi bir hava akışı sağlamak için kola-şişesi bölümü etrafında daha geniş kanallar oluşması anlamına geliyor ki Red Bull geçen sene Kore’de RB8’de bunu yapmıştı.

 

Mercedes F1 W04 – Yeni Ön Kanat

Mercedes’in Çin’deki yeni ön kanadı, farklı üst kanatçığa sahipti. Kanadın kendisindeki hava akışını geliştirmek ve bir girdap oluşturmak için dik kanatçıkta kavisli şekil tercih edildi.

 

McLaren MP4-28 – Düzenlenmiş Arka Difüzör

Araçlarındaki hassasiyet sorunlarını giderme adına McLaren Çin’de, arka difüzörün kenarlarından bölümler kesti. Bu şekilde takım, mümkün olacak yere basma kuvvetindne feragat etmiş olabilir ama Button ve Perez için aracı daha kullanılabilir hale getirdi. Bu düzenleme, egzoz alanı civarındaki yeni sidepod tasarımı ile birleştirildi.

 

Williams FW35 – Şasi Altındaki Hava Yönlendiricileri

Çin’de Williams, hava yönlendiricilerini burun konisi altına değil de şasinin altına yerleştiren takımlar arasına dâhil oldu. Takım Şangay’daki yarışta yeni bir ön kanat da kullandı.


Yorumlar

  1. Mehmet bey çok güzel açıklamışsınız teşekkür ederim.

  2. Mclaren ve lotus hariç diğer güncellemeler tek yarışlık hadi bilemedin 2 yarışlık güncelleme. Ferrari'nin ön kanadı güzel duruyor bu gelişme bahreyn yarışınıda kazandırır ama ıspanyaya mutlaka yeni bir güncelleme gerekiyor özellikle aero anlamda ufak tefek birkaç eksik kaldı onuda başarırsak zaten maksimum sürat ve düşük aerodinami isteyen her pistte favori ferraridir.

    Yüksek aerodinami ve yere basma isteyen pist için yan rüzgâr kanalları ve süspansiyona ayar vermek gerekiyor. Arka egzoz çıkışınada birkaç derece ayar verilebilir ıspanya için.

    Lotusun sistemi ileriye dönük bir sistem. Bu sistemi su an adapte etmeleri ıspanya için avantaj. Eğer güzel adapte ederlerse ıspanyada mutlak favori lotus olur.

    Mclareninde difüzörden çok süspansiyonda uğraşması gerekiyor. Maksimum sürat ve mercedes motoru sayesinde çinde hızlı olması şaşırtmasin takım bir arpa boyu yol alamadı. Mutlaka ıspanyaya süspansiyona ayar vererek gitmeliler.

    Mercedeste iki yarışlık kanat yapmış mutlaka aero anlamda gelişmesi şart.

    Williamsın sistemi olsada olur olmasada olur bir kanat güncellemesi hiçbir işe yaramadı.

    Red bull'un aero ağırlıklı büyük bir ıspanya paketi hazırladığını duydum. Bu iki yarışı feda ederek 4-5 yarış etkili olacak büyük bir aero güncellemeyle ıspanyadan itibaren müthiş favori olacaklar. Aman dikkat ! mercedes ve ferrari hemen uyansınlar bu duruma.

    Lotusun attığı adım ve red bull'un atacagi adım ciddi tehlike görünüyor ileriye dönük olarak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir