Takımlar Pirelli'den Daha Dayanıklı ve Daha Az Aşınan Lastikler Talep Ediyorlar

yazar:

kategori:

Çin Grand Prix’inde pilotların ‘basmaktan’ çok gaz kesmelerinden sonra takımların seslerini yükseltmeye başladılar ve Pirelli üzerindeki baskılar artmış görünüyor.

Avustralyalı pilot Mark Webber yarışa pit alanından başlamıştı ve hemen bir tur sonra Pirelli’nin çabucak aşınan yumuşak lastiklerinden ‘kurtulmak’ için pite çağrıldı.

Yedi tur kadar sonra ise dört farklı lider görmek biraz kafa karıştırıcı olmaya başladı.

McLaren pilotu Jenson Button yarış içerisinde kendini ‘yarışayım mı, yoksa lastiklerimi mi koruyayım’ sorusunu sorarken bulmuştu.

Pirelli bu yıl yeni hamurlarla daha fazla geçiş ve stratejileri karıştıran pit stop yapılmasını hedefliyordu.

Bu iyi gibi görünmesine rağmen pilotların yarışırken agresif manevralar yapabilmelerinin de önüne geçiyor.

Geçtiğimiz ay koşulan Malezya Grand Prix’inde tartışma konusu olan takım emirlerinin temel kaynağı takımların lastiklerin hemen aşınmasından korkmalarıydı.

Horner: “Yarışın büyük bölümünde tüm sürücülerin %70 performans ile seyahat ediyor olmalarının harika olduğunu söyleyemem.”

“Sürebildikleri kadar hızlı sürmek istiyorlar, yavaş şekilde seyahat etmek istemiyorlar. Pirelli büyük bir firma ve bu sorunları hızlıca çözeceklerinden eminim.”

Whitmarsh ise İtalyan şirketin hali hazırda planlarını gözden geçirdiğini düşünüyor. Bir sonraki yarış ise bu hafta Bahreyn’de koşulacak.

“Formula 1’in sürekli son sürat devam etmesini tercih ederim. Lastikleriniz vardır, çıkar ve basabildiğiniz kadar basarsınız, aşınınca yeni bir set takıp tekrar basarsınız.”

“Sürücülerimin pist üzerinde %90 hızla seyrettiğini gördüğümde bundan nefret ediyorum. Fakat benim ve takımımın görevi alacağımız puanları azamiye çıkarmak ve bu yüzden bunu yapmak zorunda kalıyoruz.”

“Tamamen saldırabilmemizi sağlayacak daha dayanıklı lastikler olmasını isterdim.”

Yeni lastiklerle birlikte sıralamalar önemini kaybetti ve artık kazanabilmek için en hızlı aracınızın olmasına gerek yok.

Horner: “Şu an lastikler baskın bir şekilde sonuçlara etki ediyor.”

“Lastikleri korumanın sıralama performansından daha önemli olduğunu görüyoruz…hızlı bir araç lastikleri daha hızlı aşındırıyor ve bu şekilde kazanmak için hiçbir şansınız yok. Elbette yaklaşımımızı buna göre şekillendirmeliyiz ve lastiklerden daha fazlasını çıkarmaya çalışmak zorundayız.”

Pirelli’nin savunması ise sürücülerin zihinlerinin de bu aşınmalarda etkili olduğu yönünde.

Whitmarsh: “Jenson ikinci stintinde deneyimiyle lastiklerini korumaya çalışıyordu, yoksa bu seti uzun süre kullanamayacaktı.”

“Sonra kendisine biraz daha hızlı olmasını söyledik. Üç tur içinde tur başına iki saniye kadar daha hızlandı ve lastikler aynı şekilde performans vermeye devam etti. İçgüdüleri çok daha yavaş gitmesini söylüyordu.”


Yorumlar

  1. Horner uyduruyor. Hızlı araç lastiği çabuk asındırıyorsa caterham'in tek pit stopla ilk 8:e oynamasi lazimdi o zaman. Yada williams gibi takımlar ilk 4:e oynamalıydı. Çünkü yavaş araç yavaş aşındırıyorsa en kötü ihtimal 2 pit stop yapmalı. Ama böyle birşey yok. Lotus yavaş olduğu için mi sezonun ilk yarişı kazandı? Bırak bu işleri horner. Azicik şeyiniz zora gelince bas bas bağırıyorsunuz. La sizin hızınız yıllardır nerde? virajda 5-6 km hızlı olayım diye diye düzlükte sondan 3.:e oynuyorsunuz bu mü hız? bu ancak ve ancak zaman olarak tasarruftur. 5 km devasa düzlük olsa ve orada millet hızını denese ferrari ile yan yana başlasa hatta 200 metre önde başlasa sonunda ferrari'yi geçebilir mi? Alonso geçen drsyi bir açtı şak 326 km'yi vurdu red bull 311'i zor vuruyordu.

    Sen lastiğe bahane bulmaya bırak horner. Babayiğitseniz hem hızlı hem lastiği optimal kullanan arac yapın.
    Virajda yere basan araç pek tabi lastiği asındırır. Sen flap'i yüzde 20 yapacağına yüzde 25 yap lastikten tasarruf et. Yıllardır hava sektöründe aerodinamide gelişip f1:e bu bilgileri uyarlayıp araca delik açarak kazandığınız şampiyonluklar yeter hiç sızlanma.

  2. erdal altundag(kimi raikko) avatarı
    erdal altundag(kimi raikko)

    aslında lastiklerden bende şikayetçiyim.pilotların agresif kendi kimlikleri ile yarışmalarına engel oluyor.dişe diş kanat kanada mücadeleye doğal olarak kimse girmiyor.pilotların tümü lastiklere zeval getirmeden taktikle önce yarışı bitirmeye sonrada kazanmaya çalışıyorlar.

    ama her daim f1 bir süre sonra buna benzer monotonluklar yasıyor.az degıl seneye gene kurallar değişecek ve yine silbaştan başlıyacağız.

    bridgestone kaya gibi lastik yapıp tek pitle yarıslar bıttıgındede baska sıkayetlerımız vardı.aaa olumu o bunu,bu şunu hafif depo ıle gectı onun lastıklerı yenıydı bununkıler eskiydi filan aynı teraneler farklı sekıllerde donup durmuyormuydu..ama yınede mucadele vardı.

    bana gore mac basladıktan sonra kural degısmemelı.ne olursa olsun.ıster mc laren ferrarı en sonda kalsın morıssıa sampıyon olsun hıc farketmez. lastıkler sezon ıcınde degıstırlmemelıdır.herkes sezon oncesı verılen lastıgı anlıyacak.anlamıyorsa surunecek bu kadar basit.

    en kotu ıhtımlle fazla set lastık verırsın yada anteman- yarıs lastıklerını ayrırsın olur bıter ama lastık hamurları ıle sezon sonuna kadar oynanmamalıdır…

  3. yakıt ikmali f1'de isteyeceğim en son şeydir. şimdi sıralama oluyor kim kimden hızlı açık açık görüyoruz. eskiden sıralama oluyordu o onu geçti yok o daha çok benzinle tur attı, vesaire bir sürü saçma iş.

    benzinin işin içine girmesiyle güvenlik azalıyordu, pit stoplardaki rekabet olmuyordu. ne de olsa 8 saniye benzin dolduruyorsun, lastik takarken birer kahve de içersin. yakıt ikmalini kesinlikle istemem.

  4. öyle güzel yazmışsın ki 40 yıllık f1 yazarları bile yazamaz bu yazdıklarını ellerine sağlık.

  5. Şuna meşrubat takımının aracı bu lastikleri çabuk harcıyor deyinde olsun bitsin

    hangi takımlar neden şikayetçi acaba

    hani button lastik dostu bir pilotdu o zaman şikayet edilmiyordu.

  6. Bu bir motor sporu motorlar öne çıksın aerodinami değil diyenler bu konuda daha da hassas olmaları gerkmiyor mu? Çünkü bu lastikler de net olarak pilotları ''hızlı'' gitme konusunda engelliyor.Yoksa izlediğimiz hız sporu değil mi?

  7. ayhan nahya avatarı

    harikasın dostum 🙂 sevgilerle

  8. button'ın şu turuna bakarmısınız. resmen rezalet. lastik korumaya çalışmaktan adam süremiyor. pistte geziniyor gibi görünüyor.

  9. JhackRapunzel  avatarı
    JhackRapunzel

    Bence yanılıyorlar, şu durum da ki f1 araçların da bayan pilotlar da iş yapar. Hepsinin derdi aman lastiğim bitmesin. Lastiğe iyi davranan araç götürüyor. Pilotların en az etken olduğu sezon. Rai eğer istese Alonso ile farkı açardı kazandığın da yarışı, şimdi ise Alonso daha basmadan en hızlı turları elde ediyor. Tüm pilotlar tam performans yarışsa ellerinde lastik kalmayacak, şu dönemde bayan şart en azından belki pilotlar aman geçilmeyim diye elinden geleni yaparlar. Şu an hiç bir takım agresif strateji izleyemez elinde lastik kalmaz.

  10. Geçen seneki Çin yarışında da herkes 3 pit yaptı keza Bahreyn ve İspanya'da da bu takip edildi. Sezon başında takımlar lastikleri çözünceye kadar pitstop sayısı bu şekilde devam ediyor. Ama sonlara doğru tek pitstopla tamamlanan yarışlar gördük. Altta arkadaşın da belirttiği gibi yakıt ikmali kesinlikle geri gelmeli. Bir de sıralama turlarında lastik saklanması olayı da saçmalık kanımca. Lastikler sıralama ve yarış için bir arada değilde ayrı ayrı da verilebilir. Takımlar yarışa istediği lastikle başlayabilir. Daha iyi olması için bir sürü alternatif var. Yeter ki bu sistemde bir şeyler değişsin

  11. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Bir örnek:

    Sıra Pilot Takım Derece Fark
    1. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1m21.707s
    2. Pastor Maldonado Williams-Renault 1m22.285s
    3. Fernando Alonso Ferrari 1m22.302s
    4. Romain Grosjean Lotus-Renault 1m22.424s
    5. Kimi Raikkonen Lotus-Renault 1m22.487s
    6. Sergio Perez Sauber-Ferrari 1m22.533s
    7. Nico Rosberg Mercedes 1m23.005s
    8. Sebastian Vettel Red Bull-Renault No time
    9. Michael Schumacher Mercedes No time
    10. Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari No time

    Geçen yıl İspanya sıralama turu sonuçları.

    Dikkat 3 adet no time var. Sanki lastik saklama yeni icat olmuş.Sanki lastik staratejisi 2013 de başgöstermiş.
    Neden 2012 de bu kadar tepkiler yoktu.

  12. sıralama turlarının akşamında, bu sitede yakıt yükleri ile ilgili delice tahmin yürütüp kafa patlattığımız günleri özledim.

    sıralama derecesinin az yakıttan mı, yoksa pilotun hızından mı kaynaklandığını tahmin etmeye çalıştığımız günleri özledim.

    pite giriş turlarında "kim daha sonra girecek" diye çatladığımız günleri özledim.

    pit stoplarda, ekranda beliren "fuel added: xx liters" yazısını görmeyi özledim.

    lastikleri birer kara nesne gibi görüp, öneminin yalnızca yağmurlu yarışlarda arttığı günleri özledim.

    massa'nın pitten alevlerle çıktığı pit stopu özledim.

    ekranda pilot isimlerinin altında, takımın ismi ile birlikte B ya da M harflerini görmeyi özledim.

    B lastiğiyle hızlı turu filanca atmış, fişmekan da M lastiklilerin en hızlısı diye saydığımız günleri özledim.

    ……….
    ……….
    alayına gider, özlediklerim bitmez.

    vakti zamanında yakıt ikmali vardı, bilinmez stratejiler vardı, pit stopta geçmenin bile bir zevki şerefi haysiyeti vardı. herkes yapamaz, yapan alkışlanırdı pite giriş turundaki hızı nedeniyle.

    o zamanlarda kara nesneler yalnızca görvini yapardı, kimsenin yarışının içine etmeye gücü yetmezdi.

    kimse kara nesnelerin başına ne geleceğini bir tarafına takmaz, b.sayar başında oyun oynar gibi gaz pedalına kaynakla tuttururdu sağ ayaklarını..

    yakıt ikmali yasaklandı.
    lastik firması lastik dayansın diye betondan lastik üretti, keyif gitti.
    lastik firması keyif gelsin diye peynirden lastik üretti, yarış ruhu gitti..

    tarih gibi formula1 de tekerrürden ibaret olduğunu tekrar gösterecek.
    20 sene sonra slick lastik nasıl geldiyse,
    on küsür sene sonra aerodinamik parçalardan yoksun araçlar nasıl geri geldiyse,
    bilmediğim kadar çok yıldan sonra turbo motorlar nasıl geri gelecekse (gelecek sene),
    1 yıllık "lastik değiştirme yasağını ardından tekrar lastik değiştirme kuralı nasıl geldiyse,
    gün gelecek bu saçma melanet yakıt ikmal yasağı kalkacak, tekrar benzin hortumları yarışa girecek.

    ne kara nesnelerin yediği haltlar kalacak meydanda,
    ne de pilotların ayağına pranga takan, mücadele ruhuna tırpan vuran saçma lastik koruma çabaları.

    Allah yakıt ikmalini yasaklayan zihniyeti nasıl biliyorsa öyle yapsın.
    kaybedilen mücadele ruhu da, canı cehenneme lastiklerin yarışı katletmeleri de bu zihniyetin takımlara, pilotlara ve biz izleyicilere kestiği faturadır maalesef.

    kurtulacağımız gün inşallah yakın olur.

  13. Ferrari (FAster) avatarı
    Ferrari (FAster)

    Basıp Gidilen Lastik Oluncada Kötü Oluyor.

    Ortasını Bulsalar İyi Olacak 🙂

  14. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Redbull anca bu şekilde durdululabilir yavaş araçlar lastik aşındıramadığı için olay anca böyle tersine döndürülebilirdi ama göreceğiz avrupa ya geçelim birde ozaman netleşir herşey

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir