2013 İspanya GP'de Görülen Teknik Yenilikler

yazar:

kategori:

Ferrari F138 – Yeni Motor Kapağı

Cuma günü Barcelona’da yağan yağmur, Ferrari’nin motor kapağı gibi yeni güncellemelerini deneme planlarını alt üst etti. Mesela bu kapak, aracın üzerine takılamadı bile. Resimde altta duran eski modele kıyasla yeni, daha alçak ve farklı bir kanatçığa sahip. Takımın bunu Kanada’ya da götürmesi bekleniyor.

 

Lotus E21 – ‘FRIC’ Süspansiyon Sistemi

 

Lotus E21’in sol sidepodunun içinde bir hidrolik mekanizma var (alttaki ok). Bu mekanizma, FRIC (Ön ve arka bağlantılı) adı verilen süspansiyon sistemini kontrol ediyor. Anlaşılan o ki ön ve arka süspansiyonlar arasında hidrolik bir bağ kuruluyor; fren hidroliği gibi benzer şekilde ayarlanabiliyor. Bu sistemle, sabit bir sürüş yüksekliği ve aerodinamik denge elde edebilme adına yağ, aracın bir tarafından diğer tarafına akıyor; yağ deposu da üst kırmızı okla gösterilmektedir. Resimde ayrıca ön ve arka arasında yağın dolaşmasını sağlayan hidrolik basınç hattını da görebiliyoruz. Lotus bunun üzerine 2011’de çalışmaya başladı ve tamamen kurallara uygun.

 

McLaren MP4-28 – Yeni Ön Kanat

 

McLaren’ın Barcelona’ya götürdüğü yeniliklerden biri de bu ön kanattı. Farklı bir uç plaka, yeni üst flap ve sadece bir dikey yarışa sahip bu kanat Cuma öğleden sonra sadece Sergio Perez’in aracında kullanıldı. İspanya’ya götürülen diğer güncellemeler içinde yeni sidepodlar, egzoz, arka kanat, difüzör ve Williams tarzı fren kanalları da bulunuyordu

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir