Lotus: "Lastiklerin Değişmesi Adil Olmaz"

yazar:

kategori:

İspanya GP’de lastiklerin çabuk bozulması nedeniyle birçok takım 4 pitstop yapmak zorunda kaldı ki yarışın ardından Pirelli, bunun aşırıya kaçtığını ve gelecek için bazı değişiklikleri gözden geçirdiklerini açıkladı.

Böylesi bir değişiklik, mevcut durumdan yararlanan Lotus’un hiç işine gelmeyecek.

Boullier: “Bazı yönlerden adil olmadığını düşünüyorum. Ama her zaman olduğu gibi bununla da başa çıkmamız gerek. Herkeste aynı lastikler var.”

Lotus patronu, lastiklerden şikâyetçi takımların yanlış alanlara odaklandıklarını, mevcut durumu iyi bir şekilde idare edemediklerine inanıyor.

Boullier: “İnsanların doğru soruları soruması gerek. Soru işareti lastiklerde değil. Biz, aracımızın (lastikleri korunmasına) izin veren bir şey yaptık”

“Durum herkes için aynı. Burası (İspanya GP) için bazı küçük değişiklikler (sert hamurlara) vardı ki en şikâyetçi takımı memnun etmek içindi.”

“Ama Pirelli’nin bir değişiklik yapacağını düşünmüyorum. 20 tur gidecek lastikler üretmesi istendi ve onlar da bunu yaptı. Durum bu”


Yorumlar

  1. evet katılıyorum sana. tutturmuşlar bir eksik pit stop yapmak için uğraşıyorlar her zaman. bir kez de aynı taktiği uygulayın yarışta bakalım neler olacak ona göre bir değerlendirme yapın daha sonra. raikkonen bir eksik pit stop yapacam diye çok fazla zaman kaybetti alonso ya karşı. geçen yarışta da aynısı olmuştu. ben kendi tuttuğum pilotu yarışırken izlemekten nefret ettim yahu. izlerken raikkonen başka bir dünyada sanki, yarışmakla alakası yokmuş gibi. sonra bi bakıyorsun podyuma çıkmış. eh tamam bu sonuç güzel ama adam kendi kendine yarıştı tüm yarış boyunca. yarışın dışında yarışıyor sanki.

  2. Kesin olan iki şey var; Birincisi kimse sonuna kadar zorlanmayan böyle suni yarışlar istemiyor fakat ikincisi oyun başladıktan sonra kurallar değişmemeli…
    F1 de daha önce oyun başladıktan sonra kural değişti, bunu Pirelli lastikleri için de yapabilir. Geçen sene sezonun ortasından sonraki lastikler bence iyiydi, herkes lastikleri çözmüştü ama yarışlarda kesinlikle zevksiz değildi…

  3. diğer takımları 4 pitstopa zorlayan bir kural mı var? lotus mevcut lastikler için en uygun ayarı bulduysa ve yarışı bir eksik pitstopla bitirmeyi başarıyorsa bunda eleştirecek ne var? şimdi adamlar sezonun başından beri bunun üzerinde çalışıyorsa ve araçlarını buna göre geliştiriyorlarsa pirellinin lastikleri değiştirmesi tabiki adil olmaz. daha önceki yıllarda eksik pitstop ile podyuma çıkanlar alkışlanıyordu. süpriz olarak görünüyor ve yarışa heyecan katıyordu. şimdi lotus bunu süpriz olmaktan çıkardı. benim gönlümden de eşit pitstop yapmaları geçiyor ama araçlar eşit değilki herşey eşit olsun. ben çok eleştirilecek bişey göremiyorum bunda.

  4. bir pit eksik yararmı zararmı? live timing de lastikler aşağı yukarı aynı iken kimi alonso eşit turlar atıyordu…fakat bizdeki eski alonsodaki yeni iken 2 saniye her turda fark geliyordu. nedir bir pit zaman kârı? aşağı yukarı 20 saniye…bence çok daha fazlası verildi bu yarışta eksik pit yapacağız diye…bir de hesap edilemeyen birşey daha varki o da bir eksik pit yapılması için lastikleri fazla zorlamamak…acaba o da ne kaybettiriyor?
    boş kaleye gol atmak bize yakışmaz…

    yarış bittikten sonra ilk üçün kupa töreninden önce dinlenip soluklandığı yerde garip bir durum vardı…yollandığı takımdan kalan massa yerine gelen alonso ve domenicali…onların arasında yapayalnız bir kimi…hafif bir mahzuniyet…dar bütçeli bir takımla dev bütçelilere bir meydan okuyuş…
    umarım cennet şelalelerinde yaşarsın kimi…

  5. 7-8 sene öncede böyle az pit yaparak iyi araçlar önlere gelebiliyodu.şimdi mi sıkıntı oluyo

  6. saçma sapan yorum yapma arkadasım.bunun adil olmasıyla ne alakası var.çalıştırsın herkes lastiklerini.böyle bi çekememezlikde görmedim yani

  7. Honda F1 (Massa) avatarı
    Honda F1 (Massa)

    Niye?
    Sizib bir pit stop eksik şekil de podyumda olmanız adil de lastiklerin değişimi mi adil değil.
    Yapma be Boulier.

  8. sınan matias avatarı
    sınan matias

    red bull için değişiklik yolda anlaşılan.konu dışı olarak james allisonın mercedesle anlaşacağını düşünüyordum ancak şu ana kadar lotusun habire ferrariyi zorladığını ve vettel yarışta iyi olmasa bile raikkonenin ferrariyle mücadele ettiğini gördükten sonra ferrarinin taktiksel olarak james'i takıma dahil edeceğini düşünüyorum.sauberde olabilir tabi.bakalım ferrari yine pist dışı hallelerinden birine başvuracak mı..

  9. Bu karar bir Lotus pilotunu derin bir sekilde olumsuz etkilerken digerine olumlu etki yapacak gibi gozukuyor. Sezon basindan beri Romain'in 1 eksik pitstop yaptigi herhangi bir yaris yok ayrica Bahryen Gp'de de Rai, Romain'i bir eksik pitstopla gecmis oldu. Rai adina gercekten cok cok olumsuz bir degisiklik olacak belkide sampiyonu degistirecek bir karar bu ve Lotus itiraz etmekte hakli. Sampiyona mucadelesi verirken ve sampiyonlugun en guclu 3 adayindan biriyken kim ister ki kural degisikligini? Diger taraftan F1'de bazi seylerin komediye dondugunu gormekteyiz lastigi biten pilotu kolayca gecmeler falan bu is cidden baya sulandi. 4-5 pitstop yapmak cok cok abartili tek pitstop da cok monoton oluyor ideali 2-3 pitstop olmali.

    Tum bunlarin isiginda her ne kadar Romain icin pek anlam ifade etmese de Kimi ve takim icin lastiklerin degismemesini istiyorum ama F1 adina da degismesi gerektigine inaniyorum umarim hayirlara vesile olur bu degisiklik.

  10. erdal altundag(kimi raikko) avatarı
    erdal altundag(kimi raikko)

    adam haklı….

    diğer habere yazdığım yorumu kopyalıyacagım kusura bakmayın:bıraz üşeniyorum da:))

    bende sonuna kadar zorlanılan araç,limitlere vuran ibreler.kora kor mücadeleler görmek istiyorum.le lastiklerden ne drs den nede kers ten haz etmiyorum.yarısı ızlerken rahat rahat çayımı içiyorum.alonso pitten yeni çıkmış uçuşa geçmiş.o sıra kimi lider.alonso tur başına neredeyse iki sn fark kapatıyor ve 3-4 turda farkı kapatıyor.ben heyecanlanmıyorum.ne olacak kiminin lastikleri eski.alonso şimdi onu rahatça gçer diyorum.ben de isterim pilotumun mücadele etmesini.ne olursa olsun rakıbını arkasında tutmasını beklerim.ama kimi start duzlugunde yarış çızgısınden milim çıkmadı.tur bindirmeler bile daha zor olur normalde..kimi de çıkıp haklı olarak mücadele etmem anlamsız olurdu diyor.

    sezon başlamadan once lastıklerın bunlar olduğu belliydi.araclar bu lastıkler uzerıne araçlarını ınşa ettiler.beceren oldu beceremeyen oldu.şimdi beceremeyenlerin hatırına degıstırıp becernelerı cezalandırmanın nalamını bılemıyorum…..tum bunlara rağmen.kesınlıkle ama kesınlıkle bir degısıklık olması su ankı vahım durumdan daha vahım olacaktır. ne olursa olsun mevcut lastiklerle sonuna kadar gıdılır ama o pilot ama bu pilot sampıyon olur.sezon bıtırılır.yenı sezonda nasıl lastık yaparsanız yaparsınız.takımlarda o lastiklere gore araç uretır.dereyı geçerken at degıstırlmememlı…nokta.

  11. yok daha kendini tam gösteremedi ama gösterebildiği kadarınıda anlamayanlar var.ne diyelim anlayana sivrisinek saz anlamayanın beyininin sol yarım küresi hasarlı 🙂

  12. Ozamanki yönetim ve teknik heyet farklıydı.2011 yılında Takımı Genii satın aldı ve takım patronu Gerard Lopez oldu.Senin bahsettin dönemde Reneult takımının pilotu Alonsoydu eee Alonsonun olduğu takımdada bu tür şeyler olması gayet doğal.

  13. Raikkonen06  avatarı

    Parası olan kafasına göre baskıyla lastikleri değiştiriyor işte adalet budur!!!!

  14. dunku son bolumde massa kimiden 7 tur yeni lastigi vardi o kadar bastirdi ama arada ki farki kapatamadi.Kimi nin dedigi araciniz iyiyse herturlu lastigi kullanabilirsiniz.madem lastiklerden memnun degildiniz neden sezon oncesi testlerde itiraz etmediz.

  15. Işine ne de güzel geliyor öyle değil mi?
    F1 de olmaması gereken takım patronu zaten kovuldu artık yok. Suçun büyük kısmını işleyen pilotta yok. Ama işin ilginci o olaydan en çok karlı çıkan isim hala yarışıyor. Bence eleştirmen gereken nokta orası. Bahse varım Lotus'un sizi geçtiği her yarış yüreğine oturuyordur.
    Lastik konusuna gelince Monza da yada Monaco'da her zaman risk vardir. Lastik taş gibi olsa da yerinden çıkıp giden bir lastik bütün herşeyi mahvedebilir seyircilerin arasına gidip birilerini yaralayabilir. Bu açıdan bakmamak lazım olaya. Formula 1 in geldiği güvenlik noktasından sonra Massa'nın başına geldiği gibi bir talihsizlik olmadıktan sonra Formula 1 de kolay kolay pilot yaralanmasına yol açacak kaza lastik yüzünden meydana gelmez emin olabilirsin buna.

  16. 2011'de EBD yasaklandığında da aynısını dile getirmiştim. Sezon içinde böyle değişiklikkler yapamazsınız. Pirelli sezon başında yanlış yaptı zaten geçen sezon sınırda hatta daha ileri de olan lastikleri daha niye yumuşatırsın ki arkadaş sen. Bu resmen bile bile ölüme gitmek gibi birşey oldu. Redbull kendi hatasının sonuçlarını çekiyor. Lastiklerin bu kadar dayanıksız olacağını hesap edemediler belkide. Ama bu yine de sezon içinde büyük değişim yapılmasını gerektirmez 2011 de kendilerine yapılan yasaklardan sonra hissettiklerini eminim şu anda Lotus hissediyordur. O zaman da bunuun saçmalık olduğunu savundum şimdi de savunuyorum bu gerçekten saçmalık.
    Şu anki pitstop sayısında sorun olduğunu sanmıyorum. Eskiden de 3-4 pitstoplu yarışlar görüyordulk zaman zaman ki Macaristan da Schumacher'in fazla pitstopla kazandığı yarış fazla pitstopun o kadar kötü birşey olmadığının göstergesi bence. Asıl mesele lastikleri zorlayamamak. Bütün yarış Vettel ve diğer tüm pilotlara sol ön lastiğe dikkat etmeleri söylendi ki bu gerçekten akla mantığa aykırı. Pitten çıkar çıkmaz bi pilota sol ön tarafa dikkat deniliyorsa Pirelli şamkayı önüne koyup düşünmeli. 2010 dönemini hatırlıyorum da IstanbulPark'ta 8. Virajda şekli şemali değişen lastik düzlükte yeniden taş gibi oluyordu fakat şimdi düzeldikten sonra lastiğin büyük yarısı pistte kalıyor gibi. Demiyorum ki o kadar sert lastik üretsinler ama yine de kıvamını tutturmak lazım..
    Bence bu işi çözmenin en kolay ve mantıklı yolu 2014'te spora yeni bir tedarikçi dahil etmek olacaktır. Gerekirse yarışlara 2 pitstop zorunluluğu getirilerek rekabetçi bir ortam oluşturulmalı. Bu sayede hem hızlı hemde yeteri kadar dayanan lastiklerin olduğu güzel bir seri izleyebiliriz.

  17. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    bizim lotusu desteklememizin tek nedeni rai nin yarışmasıdır alonso ve briatore renault tayken olanlar bizi ilgilendirmiyor rai böyle olayları karısmayacagı için sorun yok.

  18. Bu sene gelmez ama seneye kuralllarında yakıt ikmali geri gelmeli.Adamlar lastik gidicek diye hızlanamıyor.Drs ile geçiş değil Lastikleri yakarak geçiş görmek istiyorum artık

  19. :))

    Jetman onu bunu birak bizim Rosberg`in kiymeti simdi anlasildi 🙂

  20. lotus lastikleri koruyabilen bir araba yapıyorsa diğerleride yapabilir demektir.yapsalardı o kadar bütçeleri var ferrari ve rbr nin mühendislerinede daha fazla para veriyorlar dolayısıyla.sezon bitmeden lastiklerin yapısı değişmemeli.lotusun ve kimi nin avantajı var.ellerine fırsat geçmi şampiyonluk için yok öyle 3 köfte 5 kuruşa
    ha seneye kural değiir daha sert lastikler üretilir o olur.zaten bizde lastik yarıı değil aero-motor-pilot yarışı izlemek istiyoruz ama bu sezon böyle dır dır etmeyin ulen 🙂

  21. F1'de bulunmaması gereken bir takımdan ilginç yorumlar.Patlayan lastik nedeniyle mesela monzada biri ölürse ne yapacaksınız.Sizin için farketmez nasıl olsa işinize gelince bilerek duvara çarptırmaktan çekinmiyorsunuz.

  22. Aslinda Pirelli Ispanya`ya bir kademe daha yumusak lastik getirmek uzereydi, son anda fikir degistirip bir kademe sert lastikleri getirdiler, buna dayanarak eger lastikler degistirilmeseydi Ispanya yarisini Kimi`nin kazanacagi muhtemeldi. Lotus yoneticileri kendilerince haklilar, Nehirin ortasinda sandal degistirilmez, degistirilmemeli..

    Tum bunlara ve kendi pilotumun bu durumdan avantaj saglamasina ragmen diyorum ki BU LASTIKLERLE OLMAZ..

  23. Serhan Acar dediki Lotus bu sezon şampiyon olsa bile 82 milyon dolar alcakmış. Ama Ferrari şampiyon olmayıp sonuncu bile olsa 140 milyon dolar olcakmış…Bu f1 deki güç dengeleriyle ilgili açık bir cümle. Kimi de dediki takım sponsor ve fanlar neyi başarmaya çalıştıklarımızı biliyor. BİZ LOTUSUN , KİMİ'NİN NE YAPTIĞINI BİLİYORUZ…DEVLERLE SAVAŞIYORLAR… ZOR OLAN GÜZELDİR…ONLARA KAFA TUTUYORLAR…Tabi küçük devler yarışta kazanamadıklarını yarış dışında kazanmaya çalışıyorlar…Hele ki REDBUL…Kimi nerdeyse biz ordayız…

  24. lastiklerden şikâyetçi takımların yanlış alanlara odaklandıklarını, mevcut durumu iyi bir şekilde idare edemediklerine inanıyor.

    aslında bu çok doğru bi cümle.bu lastiklerle test yapıldı bu sezona böyle başlandı.lotusun iyi bi avantajı var ve bunu kaybetmemek için herşeyi yapıcaklardır.monaco ve kanada da muhtemelen yumuşak lastikler kullanılcak ve durumun nasıl oldugunu görücez

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir