Eski Formula 1 Pilotları Şimdi Nerede Yarışıyor?

Formula 1’den ayrılan ve diğer serilere yönelen o kadar çok pilot var ki bunların hepsini yazmaya kalksak destan olacaktı.

Bu yazıyı hazırlarken 2000 yılından bu yana Formula 1’den ayrılmış tüm pilotları inceledim ve 2013 yılında herhangi bir seride tam zamanlı olarak yarışanları listeledim.

Normal kabul edilebilecek şekilde Formula 1’den ayrılıp iki tekere geçen pilot yok denilebilir. Sadece ilk emekliliğinde Michael Schumacher kısa bir süre Alman Superbike Şampiyonasında yarışmayı denemişti.

World Endurance Championship


Onlarca pilota baktıktan sonra Formula 1’de bir şekilde yarışmış çoğu pilotun WEC (World Endurance Championship-Dünya Dayanıklılık Şampiyonası) serisinde yarışıyor olduğu ortaya çıktı.

Dayanıklılık şampiyonasındaki prototip araçlar Formula 1 aracına fazlasıyla yakınlar. Hele LMP1 araçları neredeyse daha hızlılar. Alex Wurz’du sanırım tam hatırlamıyorum, düşük yere basma kuvveti ayarına sahip bir LMP1 aracının bir F1 aracının Monako ayarlarında ürettiğinden daha fazla yere basma kuvveti ürettiğini söylemişti. LMP1 kategorisinin bir alt sınıfı olan LMP2 de fazlasıyla hızlı araçlardan oluşuyor.

WEC kategorisinde yarışan eski Formula 1 pilotları:

LMP1: Nick Heidfeld – Alexander Wurz – Anthony Davidson – Sebastien Buemi – Kazuki Nakajima – Marc Gene – Lucas di Grassi – Allan McNish

LMP2: Antonio Pizzonia – Shinji Nakano, Vitantonio Liuzzi

GTE Pro: Giancarlo Fisichella – Gianmaria Bruni – Kamui Kobayashi – Bruno Senna, Pedro Lamy

NASCAR


Formula 1’de kendine bir yer bulamayıp soluğu Amerikan serilerinde alanlar da var. Formula 1’de en tanınan pilotlardan bazıları şanslarını NASCAR serisinde deniyorlar.

Williams ve McLaren takımlarından tanıdığımız Juan-Pablo Montoya, Scott Speed ve Nelson Piquet Jr. kariyerlerine Amerika kıtasında devam ediyor.

IndyCar


Bir diğer Amerikan serisi de IndyCar. Bu seri tek koltuklu ve açık tekerli araçlardan oluşuyor ve sadece oval pistlerden oluşmadığı düşünüldüğünde Formula 1 pilotları için yeni bir kariyer olabilir.

Takuma Sato ve Sebastien Bourdais Formula 1 sonrası kariyerlerine IndyCar araçlarında devam ediyorlar.

Auto GP


WTCC serisinin alt serisi olan Auto GP’de genellikle GP2 veya Formula Renault serilerine geçmeyi planlayan çaylak pilotlar yarışıyor. Ancak bu şart değil, tecrübeli pilotlar da bu seride kendilerine yer bulabiliyorlar.

Eski Formula 1 pilotlarından Narain Karthikeyan ve Christian Klien şu an Auto GP’de yarışıyorlar. Karthikeyan seride oldukça güçlü görünüyor.

FIA GT


Açık tekerli tek koltuklu yarış otomobillerinden sıkılanlar şanslarını GT serilerinde de deneyebiliyorlar. Bu yıl Sebastien Loeb de pist deneyimi kazanmak için bu seride yarışıyor.

Eski Formula 1 pilotları Karun Chandhok ve Ricardo Zonta FIA GT’de yarışıyorlar.

DTM


Almanya Binek Otomobiller şampiyonası oldukça takip edilen ve profesyonel bir seri. Daha önce Jean Alesi, Mika Hakkinen, Ralf Schumacher ve David Coulthard şanslarını DTM’de denediler. Şu an Formula 1’de yarışan Paul di Resta DTM serisinde şampiyon olmayı başarmıştı.

2012 sonunda Marussia takımından ayrılarak Formula 1 kariyerine veda eden Timo Glock bu yıl DTM’de yarışıyor.

WTCC


Dünya Binek Otomobiller Şampiyonası yolda gördüğümüz sıradan araçları temel alan bir şampiyona. Oldukça takip edilen seride çok eskiden Formula 1’de yarışmış bir isim, Gabriele Tarquini Honda’nın fabrika takımında yarışıyor ve hala hemen her yarış başa güreşebiliyor.

Daha önce Jordan ve Spyker F1 takımlarında süren Tiago Monteiro artık şansını WTCC’de Honda direksiyonunda deniyor. Hatırlarsanız Monteiro meşhur Indianapolis yarışında podyuma çıkmayı başarmıştı 🙂

Stock Car Brasil


Bu seri Brezilya’da oldukça fazla takip edilen ve yol otomobilleri üzerine kurulu bir seri.

Eski F1 pilotlarından Rubens Barrichello ve Luciano Burti kariyerlerini bu seride devam ettiriyor.

International SuperStars


Farklı bir GT yarışı olan SuperStars serisinde izlemeye değer yarışlar olabiliyor.

WEC’de de yarışan Vitantonio Liuzzi ve Auto GP’de de yarışan Christian Klien bu seride direksiyon sallıyorlar. Liuzzi geçtiğimiz yıl şampiyon olmaya oldukça yakındı.

WRC/ERC


Tüm kariyerlerini kapalı pistlerde geçiren Formula 1 pilotları topraktan korkuyor olmalılar ki, genellikle pist yarışlarını tercih ediyorlar.

Kimi Raikkonen’in kendi takımını kurup WRC’ye katılması kendisi için eğlenceli olmuş olabilir ancak seride büyük bir başarı kaydedememişti.

Formula 1 kariyerinin yanında hobi olarak ralli yaparken bir kaza geçirip ciddi şekilde yaralanan ve kolunu halen tam olarak kullanamayan Robert Kubica kariyerine Dünya Ralli Şampiyonasının bir alt kategorisi olan WRC2 ve Avrupa Ralli Şampiyonasında (ERC) devam ediyor.

 


Yorumlar

  1. Fernando 4LonSo avatarı
    Fernando 4LonSo

    Atışma diyorsun ne atışması adam resmen bize ateş püskürüyor ona izin veriyorsunda biz cevap verirkenmi engeliyorsunuz,nasıl bir anlayıştır bu yapıçaksanız işinizi adam gibi yapın adam orada Alonso nun kariyeri hakkında üst düzey kirletici sinir bozucu yorumlar yaparken engel koymuyorsunda, biz söyleyince karşılıklı atışma diyorsun, kardeşim o zaman işini yapıcaksan bu tür atışma gereken yorumları hiç almıcaksın o zaman anladınmı ? herkes kendi pilotunu desteklesin alonso vs veya başka bir pilot farketmez bilgisi olmayan insan kafasına göre yorum yazıyor o zaman onada izin vermiceksin..

  2. Takım emrinin her türlüsüne karşıyım ama en azından bunu pit stopta halletseler daha etik olmaz mı? Ayrıca yapılan takım emri yarışın galibini belirleyecekse bu da bir çeşit şike oluyor ve şahsen ben bundan üzüntü duyuyorum. Kim yaparsa yapsın düşüncem değişmiyor. Yazımın sonunda da belirttiğim gibi burada etik dışına çıkan takımın ismi değil, dönemin ''şeytani'' yöneticileridir.

  3. Eline sağlık, güzel yazı olmuş, keyifle okudum…

  4. Takım emirlerine neden bu kadar taktığınızı anlamıyorum. Sanki bu konuda bütün takımlar sütten çıkmış ak kaşık da bir Ferrari Şeytani bir takım. İstisnasız bütün takımlar, bunu yapmıştır ve yapacaktır da. Daha geçen hafta Lotus ve Mercedes aynı şeyi yaptılar kimse çıkıp da birşey demedi, Ferrari yapınca mı sorun oluyor? Birazcık objektif olmak lazım. Takım emirleri hep oldu ve hep olacak da. Bakmak istersen aşağıdaki linkte ilgi uyandıran birkaç takım emrini de görebilirsin. Buna tuttuğun takım ve pilotun da dahil.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Team_orders

  5. FIA'nın lastik değiştirmeyi yasakladığı! (safety bakımından inanılması güç ve gelecek nesillerin ''karanlık çağ'' olarak adlandıracağı rezil yıllar) dönemde tüm michelin kullanıcılarının yarışamadığı ve sadece bridgestone kullanan Ferrari-Jordan-Minardi takımlarının katıldığı 6 araçlık yarışın 3.sü Monteiro! Ferrari'nin duble yaptığı ve Rubens'e o yarışta bile! yarışma izni verilmediği Michael Schumacher ve Ferrari'nin o yıl kazandığı tek yarış galibiyeti olan bu muhteşem zaferde** podyumu inanılmaz sürüşüyle hak eden pilot Tiago!

    O yarışa katılmayan McLaren ve Raikkonen'in ellerinden çalınan bir şampiyonlukla tamamlanan sezon! Ne acıdır ki o yıl McLaren takımı Renault'un kütle amortisör sistemine itiraz etmiş ama FIA bu itirazı yerinde bulmamıştı. Ta ki aynı itirazı ertesi yıl Ferrari yapana kadar! 2006 Türkiye gp'sinden hemen önce Ferrari takımı, Renault'un bir önceki yıl şampiyon olmasında illa ki! etkisi olan kütle amortisörüne itiraz etmiş ve etik anlayışından asla şüphe duymadığımız FIA! bu itirazı yerinde görerek Renault'un malum ön kanadında değişikliğie gitmesini istemişti. Ne acıdır ki McLaren bu iki nedenle (lastik güvenliği ve kütle amortisörü) şampiyonluktan olurken, Ferrari'nin bu sayede şampiyonlukta yolu açılmış oldu ancak ne hikmettir ki o yarışta (İstanbul) Ferrari akıl almaz bir pit hatasıyla sezon sonundaki Renault ve Alonso'nun kariyerlerindeki son şampiyonluklarını kazanmasına yol açmıştı.

    Evet arkadaşlar, bunlar ne yazık ki Andersen'den masallar değil, bir dönemin karanlık dehlizlerinden çıkmış gerçekler.

    **Yıldızlı yerdeki gönderme; zaten 6 araç yarışırken ve her üç takımın da aralarında sırasıyla 1 ve 2 tur fark varken hiç olmazsa biz zavallı!!! F1 severlere iki araçlık rekabeti bile çok gören Ferrari kenar yönetimine ve o dönemin takım emri nickname'li ve günümüzün FIA başkanı Jean Todt'adır.
    Ferrari'nin takım emrini pit-stop taktikleriye uygulaması geleneğini bu yarıştan 3 yıl önce Avusturya'da Barichello ve 4 yıl sonra da Almanya'da Massa ile bozarak lineer bir skalada aynı hatayı yapması taraflı-tarafsız tüm F1 severlerin tepkisine neden olmuş, her üç podyumda da yuhalanmalarıyla sonuçlanmıştı. (Son yıllarda mevcut yönetim bunun tam tersine bir imaj çizebilmek için elinden geleni yapıyor, çünkü gelişen iletişim teknolojileri markaların imajına çok hızlı etki edebiliyor ve konvansiyonel beyinli İtalyan'lar bile bunu farketti)

    Yazarın notu; Takımlar nesneldir, hataları yapan nesneler değil insanlardır. Burada kınanan Ferrari takımı değil dönemin yönetimidir.

  6. son dönemde 2 yorum eklemişsiniz. birisi karşılıklı atışmaya gittiği için kaldırılmış. diğeri yayınlanmış. sorun nedir?

  7. sınan matias avatarı
    sınan matias

    güzel yazı 9/10 ..

  8. Fernando 4LonSo avatarı
    Fernando 4LonSo

    konu dışı: site yetkilileri neden yazdıklarım yorumlar yayınlanmıyor ? 4 tane yorum yaptim 1 tanesi yorumlanmis ne yapmaya calisiyorsunuz ? kendi fikrimi ifade etmeye calisiyorum amacınız nedir ?

  9. formula 1'de kendine yer edinemeyen montoya'mi sakami bu adam devam etmek istyemedi onu havada kapicak en buyuk takımlar vardi.

  10. güzel paylaşım olmuş hep merak ederdim ne yapıyorlar diye teşekkürler

  11. montoya ya ne olmuş öyle yaa…..yazık gerçekten harika olmuş eline sağlık.sadece pedro lamy i hatırlayamadımm

  12. çok keyif aldım. uzun zamandır sitede haber okuyamamıştım. okuduğum ilk yazılardan birisi oldu 🙂

  13. ufak bir ekleme de ben yapim .lmp1 de karun chandok ve franck montagny .NASCAR sprint cup da jacques villeneuve

  14. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    montoyayı görünce aklıma kimiyle yarıştığı yıllar geldi kimi nin montoya gibi bir pilotla yarışması ve genel anlamda üstün olması ne kadar iyi bir pilot oldugunu ispatlamıştır kimi nin montoyayı geçmesi red bulla geçerse vettele karşı neler yapabileceginin ispatını gösteriyor bize.

  15. çok hoş bir yazı . okurken eğlendim . teşekkürler …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir