F1’e Giden Yol: Mark Webber

Bu yazıda çok eskilere gidiyoruz. Webber’in Formula 1’e girme yolunda attığı adımları teker teker inceleyeceğiz.

Yazıyı F1 Fanatic sitesindeki bir derlemenin çevirisini yaparak hazırladım.

1994-96: Formula Ford

Webber 1994 yılında kart araçlarından yarış araçlarına adım attığında, Avustralya’nın Formula 1 gridindeki tek temsilcisi David Brabham idi. Webber, en büyük hedefi olan Formula 1’e ulaşmak için atması gereken adımlarda başına neler gelebileceğini hiç tahmin edemezdi.

1995 yılında Webber Avustralya Formula Ford şampiyonasını dördüncü sırada bitirdi. “Bir çok pol almıştım, ancak yarışlarda çok sabırsızdım ve araç hakkında teknik olarak hiçbir fikrim yoktu.”

Kazandığı yarışlardan biri yağmurun etkili olduğu Sandown Park’tı:

 

Formula 1 koltuğuna ulaşmak için Webber’in Avrupa’da yarışması gerekiyordu. 1996’da Formula Ford şampiyonasında bir yönetici olan Ann Neal ile ilişkisi başladığında Avrupaya gelebildi ve sponsorlar bulabildi.

18 yaşındaki Webber İngiltere’ye taşındı ve memleket özlemine rağmen şampiyonayı Kristian Kolby’nin arkasında ikinci sırada bitirdi. Daha önemlisi, Brands Hatch’da düzenlenen çok prestijli Formula Ford Festivalinde kazandı.

F1 takım patronlarının dikkatini çekmeye başlayan Webber, F1’in destek serilerinden birisi olan Formula Holden’ın Melbourne etkinliğinde yarıştı ve ikinci yarışı kazandı:

 

1997: Formula Three


Formula 3’e geçiş için genelde önce Formula Renault serisinde yarışmak idealdir. Ancak Webber bütçe eksikliğinden dolayı Renault serisini atladı ve doğrudan Alan Docking’in F3 takımına geçti. Çaylak sezonunda dördüncü sırada bitirdi. Önündekiler ise Jonny Kane, Nicolas Minassian ve Peter Dumbreck’ti.

 

1998-99: GT  Serileri

Webber 1996 Avustralya GP’de Mercedes’in motorsporları şefi Norbert Haug’la tanışmıştı. 1997 boyunca FIA GT şampiyonasında bir yarışa çıkmaya çalıştı ve A1-Ring’deki testi başarıyla atlattıktan sonra 1998 sezonunda kendisine bir koltuk bulabildi.

Mercedes seriyi domine etti ve 10 yarışın tümünü kazandı. Zaferlerin yarısı Webber ve takım arkadaşı Bernd Schneider’e gitti. Diğerleri ise diğer aracın pilotları Klaus Ludwig ve Ricardo Zonta’nın oldu. Webber sezonda iki kez yarış dışı kalmıştı. Birisi bir jant sorunu, diğeri ise pilotaj hatasıydı.

Silverstone’da Schneider ve Webber yeni CLK’nın tanıtımından önce V12 GTR ile son yarışlarını kazanmışlardı:


Bir sonraki yıl FIA GT serisi iptal edilince Webber koltuksuz kaldı. Sonra ise Mercedes klasikleşmiş Le Mans felaketine imza attı.

Yeni CLK La Sarthe pistinde aerodinamik olarak stabil olmadığını kanıtladı. Webber’in eski F3 rakibi Dumbreck, Mulsanne düzlüğünde yüksek hızda havalanarak taklalar attı. Mercedes bunun üzerine diğer aracını da yarıştan çekti.

Webber’in de süreceği araç da yarıştan çekildi. Her iki durumda da TV kameraları sadece olayın sonrasını kaydedebildi.

Çarşamba günkü ilk taklasından sonra araca geri dönen Webber aynı şeyi Cumartesi sabahı da yaşadı:

Bu deneyimden sonra Webber tek koltuklu yarış serilerine dönmeye karar verdi. Webber önümüzdeki yıl Le Mans’a Porsche ile geri dönecek.

 

2000-01: Formula 3000

Webber Mercedes’in CART’da yarışma önerisini reddederek Paul Stoddart’ın Formula 3000 takımına katıldı. Ayrıca Benetton F1 ile teste çıktı ve 2001 sezonu için takımın yedek sürücüsü olarak duyuruldu.

Benetton’da ciddi miktarda kilometre boyunca testlere çıkan Webber, şampiyonada kullandığı çok daha yavaş F3000 aracına kendini ayarlamakta zorluk çektiğini de kabul etmişti.

Webber şampiyonayı gelecekte Jaguar’da takım arkadaşı olacak Justin Wilson’ın önünde ikinci sırada bitirdi. Imola, Monako ve Magny-Cours’da kazandı, ancak bir kaza serisi nedeniyle sadece iki yarışta daha puan alabildi.

Webber’in aracının yavaşlığına ayak uyduramadığı durumlardan birisi Spa’da 240 km/saat hızındaki kazasıydı:

 

Fakat Webber’in saf hızı Formula 1’de yarışacak potansiyele sahip olduğunu kanıtladı. Halen Benetton’un patronu Flavio Briatore tarafından menajerliği yürütülen Webber nihayet 2002’de Stoddart’ın Minardi takımında yarışmaya başladı.

Webber F1 kariyerine evinde rüya gibi bir sonuç alarak başladı. Minardi ile Melbourne’de beşinci bitirerek takımına da uzun süreden sonraki ilk puanları kazandırdı.

2009’da 28 yaşındayken Red Bull ile Nürburgring’de kazanarak bir F1 yarışı kazanan ilk Avustralyalı pilot ünvanına sahip oldu.

 

Webber’in kazandığı ilk yarıştaki sevincinin Vettel’inkilerden farkı olmadığını da görmüştük 🙂


Yorumlar

  1. sınan matias avatarı
    sınan matias

    vettel, webberin yarış kazanınca sergilediklerini kopyala yapıştır yapmış resmen 🙂

  2. adam gibi adam MARK WEBBER !!

  3. Ellerine sağlık. Sezon sonu Webber ile ilgili bir hayli uzun bir yazı hazırlamayı düşünüyorum. Sorun olmazsa F1 öncesi kariyerine dair olan çeviri kısmından da yararlanmayı düşünüyorum.

  4. yazı için çok teşekkürler.

    özellikle 2007'de red bull'a geldikten sonra webber'i hep daha fazlasını hak eden bir pilot olarak gördüm ama vettel'le takım arkadaşı olmasının ardından hep bir adım geride kaldı. bunda ne kadarı kendi payıydı, ne kadarı takımın payıydı tartışılır tabii ama bu dobra adamı özleyeceğiz.

  5. F1' i seviyorum çünkü her şey bu sporda hız senaryo entrika güç zayıflık vs.
    F1'i sevmiyorum çünkü Webber Massa gibi pilotların yarışıp yarışıpta şampiyonluk kazanamadıkları için .

  6. çok hızlı ingilizce konuşmasıyla hatırlayacağım webberi:)

  7. f1 kariyerine gelecek olursak.minardi ile aldığı 5.lik bir çok aracın daha yarışın başında kaza yaparak yarış dışı kaldığı bir gp idi öyle hatırlıyorum yinede sonuç dikkat çekici idi..jagurda iken fena bir görüntü çizmiyordu hatta iyi bir pilot gibi göründü.gerçi takım arkadaşları üst düzey pilotlar değillerdi ama jaguraın gücüne oranla iyi sonuçlar alıyordu.williamsda rosberg çaylakken takım arkadaşı olmuştu.hatta 2006 yılının williması çok hızlı idi lider bile gitmişti o araç ama çok fazla motor patlatıyordu.hatırladıklarım bunlar.rbr kariyeri ise vettelin yanında fiyasko oldu.yinede birkaç yarış kazanmış bir pilot olarak f1 tarihindeki yerini aldı.

  8. Yazı için elinize sağlık fakat ilk gp kazanan Avustralya'lı pilot Mark Webber değil, Jack Brabham'dır. 1959 yılında Monaco'da kazanmıştır.

  9. jaguar lı yıllaından bahsedilmemiş.willimas lı yıllarındanda bu nasıl br yazı olmuş.tabi bu tespitim günaya değil o sadece çevirmiş ellerine sağlık.

  10. oğulcan bulut avatarı
    oğulcan bulut

    formula 1 de sevmediğim adamlardan birisi, hamiltona aynı virajda iki kere geçilecek kadar pasif. sadece takım arkadaşına aslan kesiliyor, ayrıca 8 sene redbull koltuğunda oturacak bir yetenek değil webber, potansiyeli ve yetenekleri sınırlı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir