Teknik Analiz: 2008 Britanya Grand Prix

yazar:

kategori:

Ferrari F2008 – Barge Board Gelişimi

Ferrari takımı bir çok takımın görünen gelişim çalışmalarına rağmen İngiltere’ye pek de görünmeyen ancak önemli gelişimleri ile geldi. Bu gelişimlerden birisi F2008’in bargeboardlarında bulunuyor. Resimde mavi ok ile gösterilen her iki bargeboard’da bulunan küçük yatay kanatçık hava akışını kontrol ediyor ve sidepoda giden havayı düzenliyor. Bunun yanında ise araçtaki türbülansı azaltarak ani yön değişiminde aracın hassas olmasını sağlıyor.

ferrari_teknik_buyuk_965474030.jpg

 

Force India VJM01 – Köpekbalığı Yüzgeci Motor Kapağı

force_india_teknik_ing_161458030.jpg

Force India takımı Silverstone’a bir çok yeni parça ile güncelleştirilmiş arabasını getirdi. Yeni sidepodlar, ön kanat, arka kanat ve bir çok kanatın yanında en çok dikkat çeken ise köpek balığı yüzgeçli motor kapağı. Bu sistem daha önce Red Bull, Renault ve Toro Rosso’nun denediği sistemin benzeri. Bu kanat ile amaç arka kanata akan hava akımını düzenlemek ve artan downforce’u etkili kullanmak.

Red Bull RB4 – Ön Kanat Karşılaştırması

redbull.bri

Bu haftasonu koşulaan yarış öncesi Silverstone’da gerçekleştirilen test haftası boyunca Re Bull, RB4’ün dengesini geliştirmek için çeşitli çözümleri değerlendirdi. Yoğun çalışmaların bir sonuçlarından birisi de alttaki resimde gösterildiği gibi revize edilmiş ön kanat (önceki versiyonu üst resimde). Yeni ön kanat bir önceki versiyonundan tamamen farklı bir özelliğe sahip olup yeni versiyon, kanadın altından geçen havaakımını daha iyi kontrol edebilmek için kanadın alt uç kısımlarına iki büyük dikey kanatçıklara sahip. Buna ek olarak kanat profilini bir öncekine oranla daha geniş bir yapıya sahip. Uç plakaları kemerli yapısıyla birlikte ön kanadın bitiş noktasına daha yakın (2-sağdaki ok) ve daha küçük yatay kanatçıklar kanadın yan tarafındaki uç plakalarının tam ortasına (2-soldaki ok) yerleştirilmiş olarak karşımıza çıkıyor. 

Toyota TF108 – Aka Kanat Gelişimi

toyota.bri

Toyota, Silverstone’da üzerinde yarık bulunan modifiye edilmiş bir arka kanatla geldi (kırmızı ok). Tamamiyle yeni olmamasına rağmen, kanat özellikleri tamamemn revize edilmiş flaplardan oluşuyor ve merkezde oluşacak havaakımı blokajını minimize etmek için derinliği azaltılmış. Havaakımının düşük kısmı artık yarık boyunca geçiş yapıyor, bir tür darboğaz yaratarak profilin altından geçen havaakımının çıkışının gelişimini etkiliyor. Derinliği azaltılmış flap bu etkiyi arttırıyor, daha dengeli bir downforce üretilmesini sağlıyor.

Honda RA108 – Motor Kapağı Kanatçıkları

honda.bri

Şubat ayındaki sezon öncesi testlere dönecek olursak, BMW Sauber F1.08’in motor kapağına iki kanatçık profili ekledi. Silverstone’da Honda buna benzer bir çözümü kendi araçlarına adapte etti, RA108’in motor kapağının orta kısmına yerleştirilmiş olan bu iki geniş kanatçıklar (çember içinde ve ok ile gösterilen) aracın dengesini geliştirmek için çaba harcıyor. Ayrıca bu çözüm ek olarak aracın frenleme ya da hızlanma esnasında ön ve arka kısım arasında yük transferlerinin azaltılmasında yarar sağlıyor.

McLaren Mercedes MP4-23 – Revize Edilmiş Ön Kanat

mclaren.bri

McLaren, ön kanadında birçok ilginç değişiklikle karşımıza çıktı Silverstone’da. Kanadın temel profili arkadaki geniş parça ve ön kısımdaki parçayla daha yakın olan kısımla birlikte (küçük resimdeki oklar) parçalı hale getirildi (küçük resim). Aracın burun kısmındaki key sütunlar flapın en uç kısmına daha uzun şekilde ağlanmamış fakat ana profilin geniş kısmı ile bağlantı sağlanmış (sağdaki ok). Bu yeni yapılandırma downforce’u arttırıyor fakat önemli derecede ön tarafın bitiş noktasının çekim yüküne karşı hassasiyetini azaltıyor, bu şekilde aero dengesinin istikrarını geliştiriyor.


Yorumlar

  1. sonunda çıktı McLarenin yeni ön kanadı :Dİşlevi gayet iyimiş 🙂

  2. f1.com yayınlamadım mclarenin kanadını 🙂 yenilikten saymadı demekki 😛

  3. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    EVET McLaren de bir iki degisiklikle oldu . ama hep fer yapilan degisiklikde bir ise yaradigi söylenmez fer de bakalim bakalim yarin ne olcak

  4. hepsini bir anda yapmıyorlar. umarım yaparlarda bizlerde görürürz ne işe yaradığını

  5. kaan kaanhan avatarı

    McLaren ın 4 parçalı ön kanadından bahsedilmemiş.. gelişme olarak kabul etmediler herhalde, F1 resmi sitesinde

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir