En Eski Üç Takım

yazar:

kategori:

İşte bu 3 takım, F1’in en görkemli 3 takımı, mutlaka ve mutlaka eski günlerini mumla arıyordur. McLaren ve Williams konusunda bana kızmazsınız belki de ama “Ferrari’nin neyi var şampiyonluk mücadelesi veriyorlar işte” dersiniz, ancak ben takımları birazda eski günlerine göre şimdiki durumlarını yazdım. Umarım beğenirsiniz.

1950 yılında kurulan Formula 1’in en büyük, en çok galibiyet  alan ve en eski takımı Ferrari. Aslında Ferrari denince yol arabası değil de hızlı arabalar gelir akla. Ama Formula 1’de sürekli aracı zorlayan iki pilot ve maalesef ki yavaş bir araç. Aslında olanlara bakarsak Ferrari Şumi gittikten nerdeyse her sene yavaşlamış. Maalesef bu sene yaz arası öncesinde özellikle Macaristan’ı izledikten sonra pek şampiyonluk şansı yok diyordum, ancak fabrika yaz tatili arasında iyi çalışmış.         

Gelelim Williams’a. Modern Formula 1 de ön sıralarda en çok görmek istediğim takımlardan birisidir Williams. Frank Williams’ın kurduğu bu takımın geçen sene galibiyet aldığını da düşününce bu sene yalnızca topladıkları puan sayısı 1. Aslında Williams’ın en büyük problemi büyük bir takım olduklarını unutmaları. Benim aklıma gelen asıl şey Toto Wolff. Geçen seneki Williams aracı çok başarılı bir konsepti. Ki ne kadar araçla ilgisi olmasa da Toto’nun gitmesiyle takımda dengeler bozuldu. Bu arada yazmışken pilot ikilisinden de bahsedelim. Benim şuan ki ‘orta sınıf takımlarında’ en beğendiğim ikili. Ki Bottas kuşkusuz gelecekte şampiyon olacak yeteneğe sahip. Maldonado konusunda bana katılmayabilirsiniz ama bana göre çok yetenekli bir pilottur. Her ne kadar lakabı kasap olsa da.

Sıra geldi gündem takım McLaren’a. Bazı arkadaşlar fanatik Lewis taraftarı olduğumu bilir. Ancak onu bir kenara bırakalım, ne bileyim bu takımı seviyordum. Ve Lewis gittikten sonra bu takımı destekleyeceğimi de biliyordum. Ama Formula 1’de çok yetenekli pilotlar yarıştırmış, birçok otoriteye göre şu an ki Formula 1’in en yetenekli 3 pilotunu yarıştırmış bir takım, ‘McLAREN’, gidip Sergio Perez’i takıma katıyordu. Ayrıca agresif tarzı ile beğenilen Perez bu takıma geldiğinde Button’dan daha yumuşak bir sürüş sergilemeye başladı. Ve nerdeyse Lewis Mercedes’le anlaştıktan sonra yalnızca 1 hafta sonra Perez’le anlaştı ancak Red Bull’a bakınız, Webber İngiltere!de bırakacağını açıkladı ancak bir pilot açıklanmış değil bile.

McLaren’den devam edelim. Geçen senenin en başarılı aracına sahipti takım. Çok ilginç bir şekilde aynen Red Bull gibi aracı geliştirip hızlının hızlısını elde edebilirdi. Ancak takım çok radikal bir şekilde aracı sıfırdan yarattı. Bu farklı bir karar tabi ki bu karar, seneye avantaj sağlayabilir. Ama yinede çöpe atılmış kocaman 1 yıl var.

Bugünlerde sitemizde özellikle geçen seneki motorlar ve yarışlar övülüyor ve gelecek sene motor sesinden rahatsız olunuyor, eleştiriliyor. Ancak bu sene lastiklerle yaşadığımız heyecan seneye 10 kat artacak kuşkusuz. Çünkü her saniye motor patlatan araçlar yarışın başında yavaş gidip yakıt tasarrufu yaparken yarış sonunda uçan araçlar görebiliriz. Ancak o sizlerin özlediği yılları tekrar yaşayabilmemiz ve için bu 3 takımın yani McLaren, Williams ve Ferrari’nin tekrar yapılanması gerekiyor. Eğer bir gün böyle bir şey olursa çok heyecanlı yarışlar izleyebiliriz, ki eğer böyle bir şey olmazsa evet maalesef Formula 1 kötü bir yolda ilerlemekte…

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Belki sizin desteklediğiniz takımları eleştirdiğim için bana kızabilirsiniz, ancak ben eleştirmekten çok F1’in kötü yolda olduğunu yazmaya çalıştım. Hatalarımı ve fikirlerimi mazur görün. Ayrıca bir yazar arkadaşımız yorumlarda yazımıza nasıl resim koyabileceğimi anlatırsa bir yazı yazmayı daha düşünüyorum, teşekkürler.

                                                                                 HAMAMG 


Yorumlar

  1. Bir yazı dizisinin ilk yazısı gibi olmuş. Okunması kolay olmuş. Emeğin için teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir