Raikkonen’in Gizli Silahının Sırları

 

Gerçekçi olmak gerekirse Belçika GP’si Kimi Raikkonen’in 2013 şampiyonluğu umutlarının sona erdiğini gösterdi.

Raikkonen şampiyon olduğu yıl yeni çaylak Lewis Hamilton’dan 60 puan uzaktaydı ve kazanmayı başarmıştı. Sebastian Vettel ile oluşan 63 puanlık farkın kapatılabilmesi imkansız değil, ancak Lotus E21’in görece rekabet düzeyi göz önüne alındığında Raikkonen’in 2007’deki yaptığını yapması imkansıza yakın gibi. Fakat bir umut var.

Lotus Monza’da E21’in uzun dingil mesafeli bir sürümünü test edecek. Ön süspansiyonu öne doğru açıyla uzatarak elde edilecek bu değişikliğin aracın dingil mesafesini 10 santimetre kadar uzatacağı söyleniyor, en azından bir aracınkinin. Fabrikada her iki araca yetecek miktarda parça üretmek için sıkı şekilde çalışılıyor.

Daha uzun dingil mesafesine geçme işlemi aslında düşünüldüğü kadar zor bir şey değil. Bir seçenek monokok şasiyi uzatmak. Fakat Lotus’un tercih ettiği seçenek ise yeni süspansiyon parçaları üreterek ön aksı öne taşımak ve ön kanadı lastiklerden gerekli uzaklığa getirecek yeni bir burun tasarlamak. Elbette bu işlemler söylendiği kadar kolay değil.

Sorulması gereken soru bunun neden yapıldığı? Belki şaşırtabilir, ancak bunun cevabı takımın yeni sürücü simülatörü.

Eric Boullier yeni simülatörün araç gelişimindeki yerini detaylı olarak açıklıyor.

“Yeni sürücü simülatörümüzle çalışmamızın sonuçlarından birisi bu yeni güncelleme. Farklı takımlar simülatörde farklı stratejiler kullanırlar. Örneğin Red Bull bunu yarış hafta sonlarında üçüncü bir ‘sanal’ araç olarak kullanıyor, bizim çalışma yöntemimiz bu değil.”

“Biz simülatörü karar verme sürecinde kullanıyoruz. Çünkü Red Bull kadar paramız yok ve farklı çalışmak zorundayız. Ayrıca yarış takımına sağladığımız parçalarda çok daha fazla tutarlı olmak zorundayız. Simülatörü bu parçalar üzerinde karar verirken kullanıyoruz.”

“Araç performans ekibi dingil mesafesini değiştirme fikriyle geldi. Sonra rüzgar tünelinde gerekli ayarlamaları ve dengelemeleri yaptık ki bu çok karmaşık bir hikaye. Fakat sonunda tüm farklı ekipler bunun bir performans avantajı olacağına inandı ve bunu yapmaya karar verdik.”

Simülatörün kullanımı sürücüler Monza’da aracı sürmeden önce aracı çalıştırmak ve deneyebilmek anlamına geliyor. En azından araçlardan birisi bu güncellemeye kavuşacak. Uzun dingil mesafeli araç Lotus gelişim pilotu Nicolas Prost tarafından test edildi. Yarış pilotlarından ise sadece Romain Grosjean aracı simülatörde deneme fırsatı buldu. Boullier burada ekliyor: “Kimi simülatörle pek ilgilenmiyor.”

Lotus’un iki aracını da Monza’da nasıl yarıştıracağı kararı henüz verilmiş değil. Bu, fabrikanın gerekli parçaları zamanında üretip üretemeyeceğine de bağlı. Boullier henüz kararın alınmadığını söylüyor.

“Üretim için zamana ihtiyacımız var ve her iki araca yeterli parçaları ve yedeklerini sağlayabileceğimizden emin değiliz. Her zaman piste iki set getirirsiniz, ancak yedeklerine de ihtiyacınız olur, yoksa iki araca da takmanın bir anlamı olmaz. Belki bir aracı eski sistemle, diğerini de yeni güncellemeyle çıkarır ve aradaki farkı karşılaştırırız.”

“Herkesin bu yeni konsept üzerinde çalışması gerek, çünkü aracın ayarlarıyla birlikte süspansiyon ve aerodinami de değişiyor. Yeni burunun yeni kaza testine girmesi bile gerekti, yani bu büyük bir iş.”

Lotus’un bu yıl hiçbir zaman galibiyet için kalıcı şekilde mücadele verememesiyle birlikte sorulması gereken mantıklı soru dingil mesafesini uzatmanın takıma neler katacağını sorgulamaktır. Boullier bunun sorun olmadığını söylüyor ve değişikliklerin aracın yol tutuşuna etki edeceğini belirtiyor. Ayrıca küçük bir aerodinamik yardımı da olacak.

“Bu fikir üzerinde hareket etmiyoruz. F1’de performans çoğu zaman aerodinami üzerine oldu, fakat araç performans ekibi aracın sürüşünü geliştirecek bir fikirle geldi. Bu araç üzerinde devasa bir fark yaratmayacak ve aerodinamiden çok mekanik yol tutuş üzerine bir çalışma. Fakat belki diğer alanlarda da bize kapılar açar.”

Lotus’un yaptığının kaçınılmaz olarak bir riski var. Fakat takımın markalar şampiyonasında McLaren’in 122 puan önünde rahat durumda olması bu risklerin sorun olmayacağı anlamına geliyor. Monza için umutlar çok yüksek değil, ancak en kötü senaryo gerçekleşmiş olsa ve uzun dingil mesafesi güncellemesi umulduğu gibi çalışmazsa, bu takıma sadece bir hafta sonunda biraz antrenman zamanına patlayacak.

Fakat Lotus güncellemenin çalışacağından emin. Bu kör bir kumar değil. Daha da önemlisi, bu güncellemenin çalışması yeni sürücü simülatörünün doğru şekilde kullanıldığı bilgisini de takıma kazandırmış olacak.

Boullier: “Her zaman bir risk vardır. Padoktaki hiçbir takım piste riski olmayan bir güncelleme getirdiğini söyleyemez. Biraz fazla riskli olduğu doğrudur, çünkü süspansiyon, aero ve sürüşe etki edecek bir bütünü değiştiriyoruz.”

“Ancak sistemlerimizi denemek için bunu yapmak zorundayız. Devrede araç performansı üzerinde etkili bir simülatör de olduğu için karar verme süreci artık çok daha karmaşık. Çalışıp çalışmadığını görmemiz gerekiyor.”

Yeni uzun dingil mesafesi güncellemesi yeni teknik patron Nick Chester için de büyük bir kendini kanıtlama sınavı olacak. Chester, takımdan ayrılmasının ardından James Allison’ın görevini devraldı.

Fakat Boullier bu değişimin sorunsuz atlatıldığını düşünüyor. Chester daha önce takımda mühendislik direktörü görevindeydi.

“Önceki ile aynı olacak. Farklı çalışma yöntemleriniz vardır, Red Bull’da Adrian Newey fikir üretir, tasarlar ve çizer. Bizim yöntemimiz daha farklı.”

“10 ve 20 kişi arasında değişen bir ekibimiz var ve bu insanlar fikirler ve konseptler üretiyorlar. Hiçbir şey tek bir kişinin elinde değil, bu insanlar teknik patronun son kararı altında çalışan küçük bir ekip.”

“Nick doğal bir süreç ile James’in yerini aldı ve etrafında yine aynı insanlar var. Fikir akışları ve konseptler hala aynı.”

Lotus her zaman bütçesindeki hakkında sorulara maruz kalmıştır. Fakat 2013 aracını geliştirmekteki isteklilikleri görülüyor ve bu, simülatör ve vites kutusu test sistemi ile birlikte halen Genii Capital tarafından destekleniyor.

“Bunlar normal dedikodulardır. Nakit akışı konusunda kısıtlı olduğumuz ve çılgınca para harcamadığımız doğrudur, ancak hala gelişime devam ediyoruz.”

xtrabit racing


Yorumlar

“Raikkonen’in Gizli Silahının Sırları” için 19 yanıt

  1. Mclaren de iken kopan arka kanatlarıda görüyorduk bunu da izah edebilirmisin bir zahmet.Sanırım Kimi'nin sürüş stili arka kanadı arka kanadı limitin üstünde kullanıyordu dimi?

  2. bütün veriler sayısal olarak alınabiliyorken pilotun geri bildiriminin pek de önemi kalmıyor aslında

  3. motoru limit üstü kullanmak ne demek bunu anlamış değilim!! bir motor yapılır ve kullanıcının altına verilir. motorun limiti bellidir. devri, torku, beygiri bellidir. bu limitleri zaten istesen de aşamazsın. kullanıcı bu limitleri sonuna kadar kullanmak zorundadır. aksi tardirde rakipleriyle yarışamaz. sürekli kimi'nin motor patlattığı ve bunun nedeninin de kimi'nin motoru çok zorladığı söylenir. kimi galiba motordan sürüşten anlamayan biri olacak ki beşinci vitesle gideceği düzlükte ikinci vitesle son devirde gidiyor ve hararet yaptırıyor!! bunlar basit yaklaşımlar. bir motor bir sürü parça ve bölümden oluşur. bir yerde zayıf halka varsa mutlaka sorun çıkacaktır. kullanıcı bunu ne kadar önleyebilir ki?

  4. osman erener avatarı

    "düz" den ziyade gördüğüm en sığ yorum..yıllar geçti adam 38 yarış sonra yarış dışı kaldı, hala motor patlatmaktan bahsediyorsun..limit hız teorine değinmeyeceğim bile..

  5. Hakikaten ''düz'' bir yorum olmuş. Dümdüz…

  6. Ellerine sağlık abi zevkle okudum.

    Genel olarak bakacak olursak takım son kozlarını oynuyor bu sezon için umarım başarılı olurlar uzun dingil mesafesi ile bir çok ayar değişecek buda olumlu yönde olur umarım.

    Lotus Renault son 2 sezon İtalya da hız ölçüm noktasında en tepe de yer alıyor bakalım bu değişiklik ile neler yapacaklar.

  7. erkan  cömert avatarı

    he kardeşim he dediğin gibi, kimi raikkonen kazara f1 e gelmiş ,f1 dede kafasına göre takılıyor, f1 yönetimi ve bernie onun akrabası ,idare ediyorlar yoksa adam pilot falan değil, aracıda o kullanmıyor uzakdan kumandalı ,27 mhz banttan aracıda ben kumanda ediyorum ,bizim burada kara damper kamyon şoförüdür kendisi ,yani f1 pilotu değil haklısın ,geçen hafta bu gibi yorumlarla kimse yoktu ortada ,mantar gibi çıktı millet ,vay be

  8. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    ''Bu arada bu son yorumum bir daha yazmamaya karar verdim.Size vedam Herkül modla olsun bari. 🙂

    Kimi simulatör kullanır,
    Kimi playstation,
    Kimi Raikonen ise f1 aracı.''

    Bir Herkül klasiği de benden olsun;

    Herkül mod : on

    Kimi pilot iyidir
    Kimi pilot vasattır
    Kimi Raikkonen

    Saygılar. 🙂

    Bu arada yazmamayı bırak. Sizin gibi seviyeli insanlara ihtiyaç var burada.

  9. çok düz yazacağım

    lütfen izah edin

    düzlük hızınız yeterli olmadığı sürece önünüzdeki aracı geçmek için zorlamak ve geç frenaj puan alacağınız puanlar hiç oldu.

    sonra da aracın frenleri kaldırmadı vs

    bir aracın frenleri neden biter burada herkes bilir,mc larende ikende hep biten mc laren motorlarını izliyorduk

    limit üstü hızlarda kullanım ve sonuç

    sakın kimiyi sevmediğimi ona atıp tuttuğumu vs düşünmeyin lakin kimi puandan ziyade kafasına ve özellikle tribünlere oynayan bir sürüş tarzı uyguluyor bu bir silah mı geri tepermi bekleyin ve görün.

  10. Mustafa Gemici avatarı
    Mustafa Gemici

    Kardeşim sana katılıyorum, bu işler sadece simülatörle olsaydı keşke 🙂 bizimde biraz şansımız olabilirdi 🙂 ama maalesef öyle olmuyor.
    Kimi gerçek bir pilot ve simulatör olsun ya da olmasın onun içindeki yarışçı ruhu hep bir + 0,2, 0,3 sn kazandırır 🙂

  11. Olaya sadece d,ngil mesafesi olarak bakmak çok yanlış. dingil mesafesi koskoca F1 aracının sadece küçük bir parçası kalıyor. uzat demesi kolay.;) Ayrıca dingil mesafesi uzadıkça hızlı virajlarda denge artar daha iyi olur, bu sefer şikan gibi yavaş dönülen keskin virajlarda da zorlanır araç. Tabi diğer her şey aynı kalacaksa böyle olur.;) 10 cm küçük bir rakam değil gibi gelebilir fakat bana çok fazla geldi. Monza için iyi bir paket olabilir. optimum ayarları tutturmak lazım. Ayrıca araç değişmiş olacak ve ayarlamak için bol zaman harcamaları ve sorunsuz antrenman seansları geçirmeliler. Monza da hızlı olabilir Lotus.

  12. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    rai zamanında monzada 360 km hızla giden bir araçtaydı ve bu şekilde speed hızın yüksek olması monzada avantaj sağlar burda ise drs le bile 310-320 arası speed hızla drs le bile atak yapamayacak bir araç olacağı için bu güncellemerin takıma hiç bir katkısı olmayacaktır. en azından monza için böyle

  13. Raikkonen'in simulatörle bir problemi yok aslında.Daha çok gerçekçilik duygusu ön planda ve evet umursamazlığı da etken olabilir.Ama ben onun herhangi bir pistte araçla test varken umursamayıp aracı kullanmıyorum dediğini duymadım.

    İyi pilot simulatör kullanan yada geri bildirimi iyi veren pilot değildir.Bir pilotun görevi bunlar değildir zaten.Öyle olsa pilotlara geri bildirimlerinden dolayı doçentlik verilmesi lazım

    Bırakın artık şu peste iki çalım attıktan sonra kendini pele zannedip gerçek hayatta da aynı çalımları atabileceğine inanıp aynı çalımı atamayınca tüm hayalleri suya düşmüş gibi ve bu oluşan travma sonucu bütün hıncını anca klavye başında biraz saçma,çok gereksiz,öfkeli,ezilmişliğin verdiği kırıklık,az biraz da kendini bu hayallerini çürümesine sebep olan idolüne uzaklaşmasına sebep,simulatöre,oyuna artık ne diyorsanız kızgınlığı yüzünden yorum yapma,ve bu duygularını kullandığı kelimelerden dolayı aşırı derece de belli etme hastalığını. 🙂

    Yukarı da ki cümleyi bilerek uzun yazdım yıllardır kimi için hep aynı teraneyi bu duygularla yazdıkları için.Ne kadar uzun ve boş göründüklerini bilsinler diye.

    Bu arada bu son yorumum bir daha yazmamaya karar verdim.Size vedam Herkül modla olsun bari. 🙂

    Kimi simulatör kullanır,
    Kimi playstation,
    Kimi Raikonen ise f1 aracı.

    Senna'nın evin de simulatör mü vardı?

    Teknoloji iyidir,fakat teknolojiyi bütün bir hayatın var olma sebebi gibi düşünmeyin.

    Saygılar efenim.

  14. ee birde pasif drs vardı hazır olan ama spada denenemeyen oda denenecekmi düzlük hızına çok katkısı olur sağlıklı çalışırsa lotusunda güncelleme konusunda çok geride olmadığını sanılan gibi parası olmadığından geliştirme yapamadığıda böylece çürümüş oluyor.

  15. Hayır, Rai'yi büyük pilot yapan çok başka şeyler var… İroni yapacak başka pilotlar bulun…

  16. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    dingil mesafesi uzatmak yasak diye biliyordum? demekki şasi ile yasakmış süspansiyon ile uzatılabiliyormuş.Peki gerizekalı mercedes 2010'da ispanya'da uzattı dingil mesafesini 2012'de niye uzatmadı acaba?? Neyse bence Lotus'a getirisi olacak bu güncellemenin ama bence pole veya yarış zaferi alacak kadar değil..kazanırsa 1 eksik pit stop ile kazanır Raikkonen sadece Raikkonen…

  17. erkan  cömert avatarı

    rai smilatörle yanıltıcı olduğu için ilgilenmiyor ,kendi söyledi ,aynı iyi olmayan smilatör araba yarışı oyunları gibi, nasılki biz gerçeklikten uzak diyoruz zevk almıyoruz bazı oyunlarda,aynı mesele, yoksa iyi bir smilatör, herzaman yararlıdır ,birde smilatör harici ,yol ,pist ve asfaltın durumu ,en ufak sıcaklık değişiminde, herşey boşta kalır ,hiçbir işe yaramaz smilatör

    yani umarım iyi olur, monza ya en azından sorunsuz yetişirse parçalar ,test te de iyi diyorlar, belki bir avantajı olur, genelde ferrari ,mc laren e göre ,hep uzun şasi yarışmıştı son yıllar ama ferrari aracının motoru belli, güçlü motor, sizdeki motor geçişlere uygun değil, rbr de reno motorlu ama en büyük avantajları ,baştan fazla trafiğe kalmadan ,akıcı bir şekilde gitmeleri, lotus da ne olur görücez, benim tahminim geniş virajlarda etkisi iyi olur ,birde spin atmaya daha elverişli olucak,daha fazla dikkat gerekecek, ayrıca şasi den değilde ,ön takımdan uzatmaya gitmeleri ,daha da karmaşık ve zor işe girişmişler, ana şasiden olsa daha basit ,

    neyse kısaca umarım, yararlı olur ,iyi viraj giriş ,çıkışları, yakalarsa lotus, bir nebze araç düzlüklerde dahada hızlanır ,bu da kalan yarışların zevkli geçmesine sebep olur, az çok seviniriz bakalım görelim, birde 2014 için gerekli demişler ,hazırlık amacı da var demekki, gelecek sezona bakalım 1 taşla 2 kuş olucakmı 😀

  18. Rai simulatörle ilgilenmiyormuş. çok büyük pilot yapıyor bu onu. bravo!

  19. Boullier burada ekliyor: "Kimi simülatörle pek ilgilenmiyor."
    Ne güldüm şu kelimeye, gözümün önüne geldi Rai'nin umursamaz tavrı 🙂

    Eric: Kimi'cim yeni aracı simülatörde biraz test edermisin?
    Kimi: Hayır.
    Eric: Peki, yengeye selamlar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir