Türkiye'de Formula 1'in Sorunları – Bölüm 3 – Özel Girişimler

  3 aylık bir yaz tatilinin ardından pek çok gelişme var ve hayır, konumuz Kimi’nin Ferrari’ye geçişi değil. Aslında bunu yazmak için biraz daha zamana ihtiyacımız var ve öncelikle yarıda bırakmak zorunda kaldığımız diziye devam edelim. Biraz geç oldu biliyorum, bunun için üzgünüm ve herkesten özür diliyorum.

  Konumuz Formula 1 ve motorsporlarının Türkiye’de yaşadığı sorunlar ancak bu yazımızda iş biraz bunun dışına taşabilir. Özel yatırımcıların sadece motorsporlarına değil, neredeyse hiç bir spora yatırım yapmaması büyük bir sorun ve ucundan da olsa değinmemiz gerekir.

   Türkiye’de en popüler spor nedir diye sorarsak sanırım herkes hiç düşünmeden “futbol” cevabını verir, tamam her sporun kendine göre bir popisi vardır. Yine de bu en popüler sporun bile sponsorlarına hiç baktınız mı? Yıllarca büyük takımların hepsinin forma sponsorunun aynı marka olması ironik değil mi, başka kimse yok mu? Anlaşılan yokmuş, anlaşılan kimse bu kadar izlenen bir spora bile sponsor olmak istememiş, çok garip değil mi? Aslında değil, biraz Türkiye’deki sermaye sahipleri ve yatırımcıları tanısanız, biraz onların tarihini bilseniz şaşırmazsınız, öyleyse hızlandırılmış bir tur atalım;

   Cumhuriyetin kurulduğu yıllardan bu yana Türkiye’de uygulanan ekonomi politikaları sürekli özel girişimci yaratma üzerine kurulu oldu. 1920’lerin sonunda küresel kriz sebebiyle Devletçi politikalar uygulanmış olabilir ancak çok kısa sürdüğünü belirtmekte fayda var. Hangi görüşten olursa olsun hükümetler kendine yakın kimseleri sermaye sahibi yapmak için canla başla uğraştı ve sonuç olarak bir çok kişi de devlet teşvikleri, uygun krediler, affedilen vergiler, rantlar derken bugüne zengin olarak geldiler. Siyasetçilerden para aktı, onlar da buna karşılık yatırım yaptı. Onların kafa yapısının nasıl olduğunu sanırım anlayacaksınız, elbette ki onlar spora yatırım yapacak kadar zeki ve açık fikirli değiller, onlar mezar soyguncusu. İşte bu adamların spora, hatta onu da geçtim Türkiye’de çok ilgi görmeyen motorsporlarına katkıda bulunmasını bekliyoruz, boş bir beklenti ama yine de bir elin parmağını geçmeyecek sayıda da olsa öyle adamlar var. Onlara müteşekkiriz.

                                                 

   Malumunuz bu sadece sporda da değil, bir çok alanda böyle, Türkiye’de yatırımcılar sponsor olmaktan kaçınırlar, sponsor olunca AIDS kapacaklarını sanıyorlar, zavallı cahiller demekten başka bir şey söyleyemem. Boğaziçi Jazz Korosunu bilir misiniz, ben biliyorum. Genç ve yetenekli çocuklar, defalarca dünyanın en iyi korolarının yarıştığı yarışmalara çağrıldılar, kimi zaman gidemediler, bazen de ceplerinden ödediler parasını, öyle gittiler. Geçen yıl da yardım paralarıyla ve ufak tefek sponsor paralarıyla gidebildiler, çok güzel ödüllerle döndüler.

   Peki olimpiyatlar? Olimpiyatları almayı çok istedik, ama kabul edelim ki biz bu işi hiç bilmiyoruz. Bu iş çok yönlü bir organizasyon ve çaba gerektiriyor. Önceki olimpiyatlara giden sporcularımızdan kaç tanesini sponsoru vardı? Basketbol takımımız şanslı olanlardan, ama atletizm dallarından haberimiz var mı? Ben bizzat oraya giden ve tüm harcamaları cebinden karşılayan bir sporcu tanıyorum, tek kazancı devlet tarafından ödenen teşvikti ve o teşvik sadece orada harcadığı paranın bir kısmını karşılayabildi. Peki bu sporcu olimpiyatlara nasıl hazırlandı, kim ona tesis sağladı, antrenörüne kim para ödedi? Bu para kimden çıktı.

   Dünya şampiyonu bir bilardo sporcumuz var; Semih Saygıner, eğlenceli bir adam ve çoğu kişi de bu yüzden tanır. Gerçekte spordaki başarısını ise kimse tam olarak bilmez. 3 Bant dalında Semih Saygıner’in kendi adıyla vuruş tekniğinin literatüre geçtiğini kaç kişi bilir, kimse. Şimdi bu kişi Türkiye adına turnuvalara katılmıyor, kulübü adına katılıyor. Kulüp nerede mi, Portekiz’de, Porto adına müsabakalara katılıyor. Evet, hani şu olimpiyatları haketmiyor dediğimiz İspanya’nın yanındaki küçük ülke. Hani şu mali krizden etkilenen İspanya var ya, hani paraları olmayan. Paraları yok, ama Alonso taraftarına soralım; Alonso nereli? Nadal nereli? Dünyanın en iyi futbol kulüpleri denilen Barcelona ve Real Madrid nerede? Futbolcuları gerçekten de bizimkilerden çok daha kötü durumda, öyle değil mi? Adamların girip çıkmadığı spor kalmadı, basketbol, voleybol, atletizm, yüzme vs vs. Ama olsun, bizim paramız var, güldürmeyin beni. Para var ama sponsor olacak baba yiğit nerede? Sporcuya para vermiyorsun, tesis yapmıyorsun, destek çıkmıyorsun, ama ekonomik durum iyi diyorsun. Bizim yatırımcımız kendi parasından ötesini mi düşünüyor. Ama Buenos Aires’e gidip lobi faaliyetleri yapıyorlar, neden? Türkiye’yi çok istediklerinden mi, yoksa buraya gelecek olanlardan kazanacakları sıcak dolarlardan mı?

                                                

   Biz hiç bir konuda spora katkıda bulunmayan bu adamlara ne desek az. Yine de diğer taraftan kendi kendine de olsa çalışan, bir şeyler için çabalayan sporcularımız var. Bu sporculardan bir kısmı da motorsporlarında yer alıyor. Zamanında Can vardı, Can Artam. Babası TOSFED başkanı değildi ama çalıştı ve gidebildiği yere kadar gitti, kimse de sahip çıkmadı. Bugün bakıyorum, Yağız Avcı var, Cemil Çıpa vardı Petrol Ofisi desteğiyle, sanırım bu aralar geri dönmeye çalışıyor, Kaan Önder gibi pilotlar var Borusan desteğiyle, sayamayacağımız kadar çok isim var hatta twitterda takip ettiğim ama şimdi isimlerini hatırlayamadığım başka küçük dostlar hala var, çoğu İngiltere yada diğer Avrupa ülkelerinde yarışıyorlar. Türkiye’den sponsorları mı, elbette yok, sponsorları çoğunlukla Avrupalı şirketler. Türkiye’den F1 pilotu mu yetişir diyoruz ya, aslında yetişir, destek veren olursa yetişir. Bugün F1’de bile sponsorlar pilot seçimlerinde bu kadar önemliyken, gerçekten yetenekli olan gençlerimizin yerine koltuklara oturanlar arkasında sponsoru olanlar olacak. Bizim çocuklar mı, Can gibi onlar da bu işten vazgeçecek, zorunda kalacaklar. Yada Avrupa’da başka markalar altında başarılar elde edecekler, biz de buradan öküzün trene baktığı gibi bakacağız.

   Hadi diyelim ki para kıymetli, kıyamıyorlar. Sponsorluk nedir, biraz da bunu konuşalım. Sponsor olunca kimse kimseye hayrına para vermiyor. Sponsor oluyorsun, reklamını yapıyorsun. Reklam ne demek, hani şu bizim medyamızın olimpiyat elemesinde bahsettiği; İspanya THY’nin Messi’li reklamından korktu, Messi’ye olipiyat t-shirtü giydirdi haberlerindeki reklamlar. Hani şu kendini dünyaca ünlü marka sayan, sürekli ihracat rekoru kırdıklarını iddia eden firmaların, dünyaca ünlü sporculara, oyunculara, mankenlere ödedikleri dünyalar kadar paradan söz ediyorum. Onun yerine bu parayı spora yatırsan, hem sen reklamını yapsan, hem de sporcum kazansa anlayışı değil de, Messi kazansın, Kobe kazansın, ben de çok havalı olayım zihniyeti. Manchester United’a sponsor olma arkadaş, gel burada havacılıkla ilgilenenlere sponsor ol, Red Bull Air Race değil, THY Air Race yapalım, ama olmaz, beyefendilerin incileri dökülür, bir katkıları olacak ya, mazallah AİDS kaparlar.

“Otomobil tasarlamaktan anlamayan” bir ülkede Volkan Işık tarafından tasarlanan harika yarış aracı

   Türkiye’de otomobil sektörü gelişti diyoruz ya hani. İşte bir TV programında -ki çok popüler programlardan biriydi, Okan Bayülgen’in yaptığı bir program- bir gece konu olarak otomobilleri ele aldı. Orada şu an adını söylemeyeceğim dünyaca ünlü bir markanın CEO’su vardı ve gelen soruyu ve cevabını söyleyeyim; Soru şu; Türkiye’de otomobil üretebiliyor ve geliştirebiliyoruz ama neden tasarım dalında bir gelişme yok. Cevabı da; Türkiye henüz buna hazır değil. Bu olaydan sonra New York taksi ihalesi yapılıyor, nedense New York halkı en çok Türk tasarımını beğeniyor. İhale bize verilmediği için eylemler yapılıyor, halk karşı çıkıyor. İngiltere’den, Brezilya’dan yapılacak ihalelere teklifler geliyor. Demek ki oluyormuş sayın CEO!!

   Biz sadece bu büyük firmaların araçlarını monte etmiyoruz, Türkiye’de yan sanayi çok büyük, araçların bir çok ufak tefek parçası aslında Türk şirketler tarafından üretiliyor. Aslında Türk yatırımcı da bu işten güzel kazanç sağlıyor ama markalaşma yok. İtalya’daki otomobil yan sanayine örnek bir çok marka söyleyebilirim; Brembo’dan Magnetti Marelli’ye, MOMO’yu bilmeyen yok sanırım. Biz neden bu konuda markalaşamıyoruz? Hadi diyelim diğer dallardan şirketler kendini uzak hissediyor, bu firmalar neden markalaşmaya çalışmıyor, neden sponsorluk ilişkilerine girmiyor, neden otomobil sanayi motorsporlarından bu kadar uzak? Hep yan sanayi olarak kalıp, ucuza iş yapmayı ne çok seviyoruz.

   Bizim yatırımcımız kültürsüz, cahil, geri kafalı ve bu gidişle de hiç değişmez. Biz hala Muhteşem Yüzyıl arasına reklam vermeye çalışalım, biraz da mantıklı yatırımlarla uğraşmayalım. Siz yetenekli çocuklar desteklerseniz ve onlar dünyaca ünlü sporcular olursa sizin markanız dünyanın her yerinde görülür, bundan korkuyorsunuz. Bakın Petronas’a, Türkiye pazarında yoklar ama biz hepimiz tanıyoruz adamları, olur da biri de sizin hiç gitmediğiniz ülkelerde bile markanızı falan öğrenir, allah korusun.

                                       

   Bu arada ilk aklıma gelen firma olduğu için ilk olarak Borusan Otomotiv’e, sonra da adını görmüş olsam bile aklıma gelmeyen, bu sektöre yatırım yapan tüm firmalara teşekkür ediyorum. Lütfen aklınıza gelen bu tür firmalar varsa adını belirtin ekleyelim, bu adamların kıymetini bilelim, çünkü bu adamlar neredeyse hiç motorsporunun izlenmediği bir ükede bu konuda yatırım yapıyorlar.

 

Onur Ömer Öztürk

lolipopadam.blogspot.com


Yorumlar

“Türkiye'de Formula 1'in Sorunları – Bölüm 3 – Özel Girişimler” için 22 yanıt

  1. Mercedes- Lewis-Hamilton avatarı
    Mercedes- Lewis-Hamilton

    dünyada F1 çok izlenebilir ama ülkemizde maalesef az.

    Kendi ülkemiz açısından degerlendirelim,

    Motor sporları bizim kültürümüze girememiş ve böyle.

    Sen İstanbul park'a çadırını alıp gittin mi hiç.

    Ama ingilizler çadırlarıyla gidiyorlar ve 3 gün pistte yatıyorlar.

    Bu arz-Talep meselesi.

    İstek olursa devlet ilk başta getirir F1'i.

  2. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Olimpiyata para harcanacağına o kadar o zaman bir şeyler kurlup inşa edileceğine elimizde hazır olan bir F1 pisti var onu neden kullanmıyoruz?? Olimpiyata bütçe var kesinlikle yoksa katılmazdık seçmelere o snuç olarak seçilmedik o parayı F1 gibi Futbol'dan daha çok izlenen(dünya kupası hariç) bir spor için harcasa devlet kötümü olur hayır ama Türkiye olimpiyatları kaldıracak kadar gelişmedi haa maddi olarak olabilir ama insanları ve fikri yönünden çok zor adam nereyi kırıp nereyi parçalasam diye uğraşırken bize çok gelir olimpiyatlar neyse F1'i adam gibi bir tv'ye koysalar (TRT çok iyiydi kalite bakımından) millette izler sever takipçisi olur istanbul'da olursa gider izler yani bişeyler yapacaksak tam yapmalıyız öyle pisti yayıp geri çekilmesi değil bence neyse bu spor bakanı olduğu sürece ne f1 nede başka bişe olmaz Türkiye'de varsa yoksa futbol oda ŞİKELİ… ://

  3. Mercedes- Lewis-Hamilton avatarı
    Mercedes- Lewis-Hamilton

    Ozaman bir ülkeye zarar veriyorsa .Diger aday ülkelerde sorun var.O kadar yatırım boş yere sizin

    mantıga göre.

  4. Teşekkürler kardeşim hepsine tek tek.

  5. Duhan Peker avatarı

    Olimpiyatların bu ülkede düzenlenemeyeceğini ve zarar vereceğini düşünüyorum.Onun için konuyu kapatın ve yanlış yönlere taşımayın.İyi günler.

  6. Mercedes- Lewis-Hamilton avatarı
    Mercedes- Lewis-Hamilton

    Herkes farklı görüşlere sahip olabilir ama sonucunda iyi birşey varsa.

    Türkiye'ye fayda saglayacak birşey'i istemiyorsanız buda sizin düşünceniz.

  7. Duhan Peker avatarı

    Doğru katılıyorum.

  8. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Düzeltme: "Ellerinize sağlık" 🙂

  9. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    elleriniza sağlık, her bölümü ayrı bir anlamlı.

  10. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Merhaba tekrar, yorum için çok teşekkürler öncelikle.

    Üslup olarak önceki yazılara nazaran farklı olduğu kesin, ancak ara vermekten mi kaynaklı, yoksa bunca yıl çekilen çilenin gün yüzüne vurulması, ben de tam kestiremiyorum. Üslup level olarak aşağıda demeyelim de, biraz sert. Yumuşak mı olunmalı, belki de, ancak gün be gün nice haksızlıkları, yanlışları gördükçe insanın içinden bir isyan geliyor, belki bunun tezahürü olarak görmek lazım. Kaldı ki bundan sonraki bölümü Pazar oturup yazmayı düşünüyorum, konu devletin spora yaklaşımı olacak ki, yazarken bile isyan halinde olacağımı düşünüyorum.

    Mümtaz bey konusunda; Can'ın yarıştığı dönemde Jason da gündemdeydi ve TOMSFED -zamanın TOMFED'i- ne derece Can'ı destekledi, şüpheliyim. Elbette bir baba her şeyden önce oğlunun iyiliğini ister ve bu çok doğal bir içgüdü. Ancak belli koltuklara oturulduğunda bazı duyguları bir kenara koyabilmek gerekir. Mevkinin getirdiği yetkileri kullanırken başkalarının hakkı bu masum duygulara kurban gittiği zaman hesabını kimden sormak gerekir?

    Mümtaz bey elbette Türkiye'de sporun gelişmesi için çalıştı, bağlantılarını kullandı ancak eksikleri de söylemekten çekinmemek lazım. Hele ki Türkiye'de "federasyon" diye bir kavram var ki, akıllara zarar, ancak bu konuyu sonraki yazıda zaten ele almayı düşünüyorum. Sadece şu kadarını söyleyeyim, Türkiye'de biri bir federasyon başkanlığı yapıyorsa yada yapmışsa, kaymağını da yemekten çekinmez, Mümtaz beyin de anlı ak değil. Bugün ne Olips Motorsports kaldı izleyecek, ne Kent'in yatırımları, motorsporları kültürümüz yok diye ağlaşıyoruz ama, ben hatırlıyorum bundan 20 sene önce Türkiye'de bal gibi de motorsporları kültürü vardı. Kemal abiyle, Volkan Işık'la büyüdük bugünlere geldik, ama bir de baktık ki, hiç bir şey kalmamış elimizde, çok yazık.

    Son olarak, gerçekten bu yazıyı okuyup da yatırım yapmak isteyen, katkıda bulunmak isteyen olursa, adres çok. Volkan Işık'ın kapısını çalın, deyin ki ben bu işe yatırım yapıyorum, asla hayır demez. V1 serisi var ne güzel, hem oraya katkı yaparsınız, hem Volkan abi Volkicar'ı yurtdışına pazarlar, hem gençleri eğitiriz, yapacak iş çok, yeter ki biri çıkıp "ben destek veriyorum arkadaş" diyebilsin.

    Ancaaaaak, bir konu var ki değindiğin, işte o noktada tek kelime lafım yok. Bu şirketlerin de parasıyla keyif süren bir dünya adam çıkmadı mı? Sporcuyum deyip de, sponsor parasıyla eğlenmediler mi. Tek sorun elbette yatırımcıda diyemeyiz, sporcu da gün geldi, herkese nasip olmayacak fırsatları kendine fırsat bildi, sponsorları enayi zannetti. Hata hiç bir zaman tek bir kişide değil, zaten o yüzden bu bir yazı dizisi, ele alabildiğim kadar bölümledim, 4 temel alanda yazdım ama sporcudan teknikere, organizatörden federasyon çalışanına herkesin bu işte payı var. Kimsenin eli temiz değil, kimse de bu işin tek suçlusu değil. Bu sorunların bir günde çözülmeyeceğini hepimiz biliyoruz ama biri bir yerden başlasa, adım adım da olsa sorunların üstesinden gelsek, tek temennim bu. Umarım o günleri görmek nasip olur

    Tekrar teşekkür ederim, yorumlarını görmekten her zaman keyif aldım, eline sağlık :))

  11. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Zaten dizinin sonraki ve son bölümü "devlet" üzerine olacak. Devletin neler yaptığı yada yapmadığı üzerine bir yazı geliyor ve evet, olimpiyatlara çok kısa da olsa değinebiliriz. Farklı fikirler var ve doğal, kimi ister kimi istemez. Tokyo'nun yarısı olimpiyatları istemiyordu, yaklaşık %45, ama kimse onlara vatan haini demeye çalışmadı, biz toplum olarak çok kalıplaşmış fikirlere sahibiz ne yazık ki. İsteyen gelsin ister, isteyen gelmesin ister, bu da kimseyi bağlamaz açıkçası

  12. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Herkese vakit ayırıp yorumunu paylaştığı için teşekkürler :))

  13. Duhan Peker avatarı

    Alkış kardeşim.Dediklerine bir bir katılıyorum.

    Olimpiyatların da devletle-ülke ile hiç ilgisi yok konuyu açmak istemiyorum siyasete girer yoksa.
    İyi ki de gelmedi o olimpiyatlar.

    Şimdi 2020 Avrupa Şampiyonası gitti.Olimpiyat gitti bare adam olsunlar da F1-MOTO GP gibi sporları getirsinler.

  14. Mercedes- Lewis-Hamilton avatarı
    Mercedes- Lewis-Hamilton

    İşte sorun orası olimpiyatın devlette alakası yok .

    Milletin faydası için yapılacaktı.

  15. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Yaa mecliste üniversiteye açıkmı girilsin kapalımı girilsin tartışması yapılan bir ülkede olimpiyatın işine ? Adamlar uzaya çıkıyor bizimkiler mecliste birbirine sövsün Bu ülkeyle ilgili olan herşeyin sorumulusu devlettir ben ülkemi seviyorum ama devleti değil. Olabilir ikimiz farklı görüşe sahip olabiliriz ama ben böyle sen öyle düşünürsün saygı göstermek gerek

  16. Berker Yıldırım avatarı
    Berker Yıldırım

    Yazıda da bundan bahsediyor neden sevmiyor bu millet onu anlatıyor 3 yazıda da.

  17. Mercedes- Lewis-Hamilton avatarı
    Mercedes- Lewis-Hamilton
    olimpiyatlarda yattı ohh iyi oldu

    diyen insan benim gözümde vatanını sevmeyen insandır.Bunun İktidar parti ile alakası yok.

    Bunu Türk milleti ile alakası var.Parti ile alakası yok.

    Formula1'e gelirsek,bununda milletle alakası var.Talep olursa gerçekleşir.

    Ama talep yok.Türk milleti motor sporlarını sevmiyor kabul edelim.

  18. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Bu devletle bu iş yürümez iş adamları bişey desin ertesi gün maaliye baskını kapıda devlet spora para ayırmıyor olimpiyatlarda yattı ohh iyi oldu Türkiye'nin neyine olimpiyat Bu devlet yüzünden Türkiye'ye hiç bişey vermicen akılları başlarına gelsin neyse Başbakan Tayyip 2011'de olsun dediF1 için ne olduuu??? Hani…yani o yüzden devlet desteklemezse diğerleri hiiç desteklemez Vural Ak yinede çok iyi bir teklif sondu 9m € kendi cebinden verecekti devlette 12m € verecekti olay bitecekti..300 m $ yeni uçakl alındı vergisi 120 m $ vergisinin 7'de biri ile ile pist çoktaan kullanıma açılmıştı neyse anlayan anlamıştır

  19. Çok güzel. Ancak biraz daha yapılabilecekler üzerinde dursaydın, birgün belki biri (iş adamı) okuduğunda bu aklımıza gelmiyordu diyebileceği çözümlemeler aralara serpiştirseydin iyi olurdu. Önceki yazılarından level olarak bana biraz daha aşağıda olmuş gibi geldi. Bu kadar ara verme 🙂 soğutuyorsun makineyi. 🙂
    Bir de senin ve böyle bir içerikte "Babası TOSFED başkanı değildi"
    bu izleyicilerde toplum bakışı standartını devam ettirmen çok yerinde gelmedi. En başından beri bu bana doğru bir örneklendirme gelmemiştir. Çünkü biz bu işte belirli bir seviyeyi, popülasyonu yakalayabilmiş değiliz ki kat-i adalet anlayışına yapışalım. Bu terk edelim değildir.
    Mümtaz bey bu işe ve mevkiyede şirket desteği ile gelmiştir motorsporları geçmişi ve hevesi dışında. O cami da birçok ismin ayrı şirketleri, ortaklıkları vardır ancak karıştırmamışlardır.
    Rally'yi, pist dallarını bugüne getiren isimdir Formula 1'i direk getiren isimdir onun global bakışı olmasa hangi devlet desteği olursa olsun bu işi getiremezdi kimse bu topraklara. Şenes bey ve Mümtaz bey şu topraklarda bu noktada çıkan 2 isimdir ikisinin de tabi yapabilecekleri bir yere kadar.
    Velhasıl o koltuk şirketleri sonucudur bu yazının maksadı ve konusu gibi. Kent, Olips deyince bilenler anlar ne demek istediğimizi. Her boşluğu süsleyen hatta bu milletin gençliğine otomobili sevdiren isimdir. Bu derece şeyler ortaya koymuş bir insanın an gelince ihtimaller dairesini de zorlayarak bu işi sever ve hevesli yönüyle evladını desteklemesi yanlış olmamalıydı bu da ülke adınadır. Başkalarına engeller oluşturuldu ifadeleri de bahane bir yere kadar.
    Yoksa Mümtaz beyin şirket desteğini de umarsızca kullanıp atan pilotlar oldu diğer geçmişte sponsor olan firmalar gibi. Bunlar da burada ki pilotların gerçekleri aynı Borusan'a yaptıkları gibi halen…..
    Yani devamiyet, coşku istiyorsan o paraların hakkını vereceksin çalışacaksın kaşın gözünün sadakası diye yatırılmadı onlar sen keyiflice sür diye verilmedi onlar….
    Aynı futbol kulüplerinin sponsor, reklam, digiturk, devlet teşviklerini kendi iç kasaları ile iç edip tümünü spora döndürmedikleri ve bunları tutuyorum diyenlerin bunları sorgulamadığı gibi.
    Körü körüne renkler….
    Kulaktan dolma otomobil bilgisi olan insanların şirketlerin bu yöne harcama yapmalarını sevk etmesini bekleyemeyiz.
    Grift konular yani. Tavandan, tabana – tabandan, tavana.

  20. Öncelikle çok güzel bir yazı olmuş eline sağlık kardeşim ancak ben ana problemin turkiyede tek sporun futbol olarak görülmesi ki olimpiyatları muhtemelen o sebeble alamadık f1 o kadar sacma saçma pilotlar yarışırken bir türk pilotun olmaması desteklenmemesi ülkenin halini gözler önüne sunuyor son olarak eline koluna klavyene sağlık kardeşim

  21. Duhan Peker avatarı

    En çok da Can Artam'ı desteklemediler ya ona üzülüyorum

  22. Duhan Peker avatarı

    En çok da bu Petrol Ofisine yazıklar olsun.GP2'de tam sponsor olmuşken oralara kadar ulaşmışken sporcu yetiştirmeden kaçtılar ya yazıklar olsun.

    https://www.youtube.com/watch?v=Nb4BfRX-ulw

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir