Teknik Analiz: 2008 Almanya Grand Prix

yazar:

kategori:

Honda RA108 – Barge Board Gelişimleri

Honda, Almanya’ya revize edilmiş bir aero paketle geldi. Kıvrımlı dikey yüzgeç kanatçık (kırmızı daire) sidepod’un önündeki boomerang yapılı kanatçıkla birlikte bargeboard’un arka bitiş noktasına bağlanmış. Bu çözüm sezon başında BMW Sauber’in kullandığı sistemden pekte farklı değil ve iki temel avantaja sahip. Öncelikle daha sert bir yapı haline getirilmiş ve böylece zararlı vibrasyon etkisi azaltılmaya çalışılmış. İkinci olarak aracın arka kısmına doğru olan hava akımının yönetilmesinin gelişmesini sağlıyor, bu nedenle aracın arka kısmının aero etkinliği artıyor. Honda’nın Hockenheim’da kullandığı bir başka revizyon edilmiş bölüm ise kokpitin ön bölümüne yerleştirilen delta yapılı kanatçıklar (sarı daire), bu kanatçıklar Ferrari ve Renault’un kullandıklarıyla benzerlik gösteriyor. Onların fonksiyonu ön kanattan çıkan yatay havaakımını yeniden düzenliyor ( normal olanı 30 derece eğimli olması), böylece aracın arka bitiş noktasındaki aerodinamik yapıyı daha kullanışlı hale getiriyor, özellikle kanatçıklar ve arka kanat.

Williams FW30 – Arka Flap Eklentileri

williams.ger

Williams takımı aero paketteki bir numaralı revizyonu Almanya Grand Prix’i hazırlıkları çerçevesinde geçen haftaki Hockenheim testleri sırasında gerçekleştirdi ve arka tekerleklerin hemen önünde yer alan flaplarda güncellemeye gitti. Dikey uç plakasının yüzey alanı azaltıldı ve ana flap’ın altına ek olarak yeni bir ek parça eklendi, bu eklentiyi daha önce sezon başında BMW Sauber kullanmaya başlamıştı. Bu eklenti downforce’u azaltmıyor fakat dönen arka tekerleklerin önündeki turbulans etkisini dramatik bir şekilde azaltıyor, böylece daha iyi aero etkinlik sağlanıyor.

BMW Sauber F1.08 – Kokpit Kanatçıkları

bmw.ger

Honda gibi BMW Sauber takımı da Almanya’da F1.08’in şasinin üzerinde kokpitin ön kısmında dikdörtgen şeklindev yatay kanatçıklarla (kırmızı ok) karşımıza çıktı. Bu çalışma BMW’yi diğer takımlardan ayıran burun üzerindeki delta kanatçıklarla birlikte birlişim gösteriyor. Ön kanattan gelen havaakımı aracın üzerinde  geçerken yaklaşık olarak 30 derecelik açıyla geçiş yapar, fakat yeni elementler arka bitiş noktasındaki aerodinamik yapının gelişmesine yardımcı olmak için havaakımını daha yatay bir açıda yönlendiriyor. Bu değişim aracın ön kısmındaki keskinliği ve aracın arkasından önüne doğru aero dengesinin istikrarını geliştiriyor.

Ferrari F2008 – Dikey Sidepod Kanatçıkları

ferrari.ger

Almanya’da Ferrari bargeborad’un arka bitiş noktasına bağlı sidepod’ların hemen önüne yerleştirilen dikey kanatçıkları (mavi ok ve küçük resim) kendisine adapte eden son takım oldu. Ayrıca Hockenheim’da Honda’nın da kullandığı bu dikey kanatçıklar, sidepode kanatçıklarının vibrasyonunu azaltıyor ve F2008’in arka bitiş noktasına doğru giden havaakımının kontorolünü daha iyi sağlıyor.

Williams FW30 – Ön Kanat Gelişimi

williams.ger

Almanya yarışı haftasonunda Williams, FW30’un ön kanadının en gerideki flapında iki ayrı çözüm benimsedi. Birinci çözüm daha yakın flap (alttaki resim, kırmızı ok), daha geniş flap yapısı kullanılırken merkeze doğru olan profil daha dik bir yapıya sahip hale getirildi (üstteki resim, kırmızı ok). Her iki çözümde drag etkisi açısından destekler nitelikteyken, ikinci çözüm ise aracın ön kısmında daha iyi bir downforce seviyesi elde edilmesini sağlıyor ve bu nedenle pilotlar sürüş stillerine göre daha iyi sürüş elde edebilmek hangi konfigürasyonun kendilerine daha uygun olduğuna karar veriyorlar. 


Yorumlar

  1. teşekkürler bilgiler için

  2. sinan  bilir avatarı

    teşekkürler bunları çevirmeniz gerçekten yararlı oluyor benim gibi meraklılara.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir