2014 Formula 1 Sezonunda Bizleri Neler Bekliyor?

2014 Formula 1 sezonu, önümüzdeki günlerde lansmanlarla resmen başlayacak ve büyük değişikliklerin olacağı sezon öncesinde testler büyük heyecana sahne olacak.

Büyük kural değişiklikleri ve yeni turbo motorlarla birlikte Formula 1 dünyası yeni araçları belki de hiç olmadığı kadar merakla bekliyor. Çok fazla değişiklik olacak olması nedeniyle ne sürücüler ne de takımlar, gelecek sezon hangi takımın, sürücünün ya da motorun daha güçlü olacağına dair pek fikir sahibi değiller. Özellikle sezonun başlangıcı, hiç olmadığı kadar açık olacak.

Autosport, 2014 Formula 1 sezonu öncesindeki umutları ve korkuları masaya yatırdı.

UMUTLAR

 

1. BELİRSİZLİK

2013 Formula 1 sezonuna göre bu sene kurallar o kadar farklı ki kimse ortaya neyin çıkacağını tahmin edemiyor.

Büyük takımların bazılarının geçen seneki performanslarına benzer performans yakalamada ya da vites kutusu gibi alanlarda dayanıklılık sorunlarından endişe duydukları söyleniyor.

Sebastian Vettel’in geçen senenin sonundaki açık üstünlüğünün ardından kimse yeni sezon öncesinde fikir sahibi değil.

2. DAHA FAZLA OYUN ALANI

Geçen sene, özellikle Pirelli lastiklerinin değişmesinin ardından Red Bull, mevcut kuralların son döneminde ustalaşarak sezonun 2. yarısında tüm yarışları kazandı.

2014’te ise pakette çok fazla değişiklik olacağı için tüm bu elementlerin performansta etkili olması bekleniyor. Bu yüzden galibiyet mücadelesinin daha fazla olması bekleniyor.

3. AERODİNAMİ ARTIK FORMULA 1’İN KRALI OLMAYACAK

Adrian Newey ve ekibinin özellikle egzoz etrafında kurulu aerodinamik paketleri hazırlamadaki dehası Red Bull’u rakiplerinin önüne taşımayı başarmıştı çünkü son dönemde özellikle motorların dondurulmasıyla aerodinami çok ön plana çıkmıştı.

2014 ise öyle olmayacak çünkü motor performansı ve yakıt ekonomisi artık en az aerodinami kadar önemli olacak. Bu da takımlar arasındaki güç dengelerini değiştirebilir.

4. ÜST DÜZEY TEKNOLOJİLER

Geçen senenin sonuna kadar kullanılan V8 motorların dondurulmuş olması nedeniyle araç gelişimleri daha çok karoser üzerinde oluyordu.

Ancak bu seneden itibaren yeni turbo motorlar ve enerji dönüşüm sistemleriyle teknolojik gelişim mücadelesi karoserin altına da fazlasıyla inecek. Formula 1 taraftarları her zaman motor gelişimi konusunda heyecanlı olmuştur.

5. SÜRÜCÜLER FARK OLUŞTURABİLECEKLER

2014’te yakıt tasarrufunun zorunlu olacak olması nedeniyle sürücüler yarışları kazanmak için daha fazla düşünmek zorunda kalacaklar.

Bunun yanında yarışta farklı kullanılması gereken araçtan sıralamalarda nasıl daha maksimumu çıkarabileceklerini anlamaları gerekecek.

 

KORKULAR

 

1. ÇOK DEĞİŞKEN  OLMASI

Daha fazla dayanıklılık sorunlarının gelmesiyle yarışların daha heyecanlı olması beklense de bu durumun daha ileri noktaya ulaşmasından endişe duyuluyor.

Gridin gerilerinden gelen birisinin sürpriz bir şekilde kazanması heyecanlı olabilir ancak şans eseri kazanılan galibiyetlerin artması halinde bu durum sporun imajına zarar verebilir.

2. KARMAŞIK YARIŞLAR

Yakıt tasarrufunun çok önemli olacak olması ve ERS kullanımının daha önemli bir hale gelmesi yarışları daha karmaşık hale getirip strateji oyunlarını daha fazla ön plana çıkarabilir.

Bu durum çok fazla olursa, sadece seyircilerin değil takımların bile stratejileri takibi zorlaşabilir.

3. TUHAF SESLİ ARAÇLAR

Jerez testleri başlayana kadar yeni araçların tam olarak nasıl ses çıkaracağına dair bir fikrimiz olmayacak. Ancak genel görüş V6 turboların pek iyi ses vermeyeceği yönünde.

Formula 1 araçları her zaman gürültüleri ile sevildiler. Bu durum Formula 1 taraftarları için kötü olabilir.

4. PAZAR GÜNLERİNİN TASARRUF YARIŞINA DÖNÜŞMESİ

Geçmişte yakıt ikmalinin yasaklanması, yarışların tam gaz geçilmesini bir nevi sonlandırmıştı. Eskiden yakıt ikmalinin olmasıyla birlikte stratejiler ona göre ayarlanıyor ve daha hızlı yarışlar gerçekleşiyordu.

Önümüzdeki sezonda ise sürücüler yarışa 100 kg yakıtla başlayacaklar ve yarışı onunla tamamlamak zorunda kalacaklar. Bu yakıt değeri Melbourne gibi yakıtın fazla harcandığı yarışlarda sıkıntılı anlar yaşatabilir.  Öyle olan pistlerde sürücüler yarışta zorlamaktansa yakıt tasarrufu modunda sürmek durumunda kalabilirler.

5. TEK TAKIM ÜSTÜNLÜĞÜ

Formula 1 dedikodu merkezi çoktan Mercedes’in yeni dönemde üstün olacağını iddia ediyor. Mercedes’in yeni dönemde hem motoru hem de tasarımıyla rakiplerinin önünde olacağı söyleniyor.

Bu durum gerçek olur ve önde mücadele eden diğer takımlar sorun yaşarlarsa Formula 1 dünyası Red Bull’dan sonra Mercedes üstünlüğüyle karşı karşıya kalabilir.

Yeni sezon öncesinde olumlu ve olumsuz beklentiler bu şekilde. Tüm gerçekler önce testlerde, ardından sezonun ilk bölümünde ortaya çıkacak. Açık olan şey, yeniliklerle ve belirsizliklerle dolu bir sezona doğru ilerliyoruz.


Yorumlar

“2014 Formula 1 Sezonunda Bizleri Neler Bekliyor?” için 10 yanıt

  1. Artık GP2 izlemeye başlıyoruz.

  2. Açıkçası geçen sen de tasarruf yarışı izledik sayılır. Benim düşüncem formula 1 çoktan amacından saptı. Formula 1 denildiğinde lüks, yüksek teknolojili, hızlı, prestijli yarış serisi aklıma geliyor. Şimdi baktığımızda bu saydıklarımdan kaç tanesi bugünkü Formula 1 tanımına uyuyor? Kısıtlamalarla dolu ekonomisi soru işaretleri içerisinde bir seri görüyorum. Motor gelişimi konusunu bu sene aşmış görünüyor. En azından şimdilik teknolojisi hareketli. İleride ne olur bilinmez. Bir diğer konu ise artık yarışlarda tam gaz gitmenin önüne geçilmesi. Tamam yakıt tasarrufu önemli bir şey ancak bu serinin doğasına aykırı. Zaten yakıt ikmali yasaklanınca heyecanın büyük kısmı da elimizden alınmış oldu. Bir diğer önemli konu ise pistler. Ne yazık ki parayı basan ülkesindeki saçma bir şekilde tasarlanan pistte yarışı yapıyor. Bazı efsane ve güzel pistler ise seriden uzakta duruyor. Açıkçası takvimin yarıdan fazla pistte ben keyif almıyorum. Özellikle cadde pistleri ayrı bir facia (Monaco’yu bunun dışında tutuyorum). Genel olarak bakarsak her şeyin ucunda finansal kaygılar olduğunu görüyorum. Bu çıkmazın içinden çıkmak sa patronlara kalıyor. Umarım önümüzdeki sezon formula 1’in şanına yakışır şekilde geçer.

  3. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Bu arada bir daha baktım ama 690 dan 692ye çıkmış.Sebep ise yeni Pirelli lastiklerinin 500er gr daha ağır olması.Yani toplamda 2 kg artış var deniyor.

  4. Formula 1 popülaritesini izlenilirliğini prestijini yeni kurallar geldikçe kaybediyor bir izleyici olarak ben pilotun yok lastik sakla yok yakıt tasarrufu yap gibi nedenlerle limitlerde gitmemesini pilotun zorlayamamasını anlamıyorum bu sporun bana göre zirvesi 80 lerin ortasıyla 2000 lerin başına kadar olan süreydi pilotlar pistte limitte gidebiliyor sonuna kadar zorlayabiliyordu mücadele edebiliyordu ne zamanki kurallar değişti kısıtlamalar geldi pilotlar arasındaki mücadele yerini kimin aracı iyi lastik saklar kimin aracı yakıt tassurufu sağlar kimin aracı kersi iyi çaliştırır mücadelesine döndü bu olduğu sürecede ne heyecan kalır ne prestij kalır nede seyirci

  5. Korkular kısmındaki 4 numarayı ben de düşünmeden edemiyorum ,el birliğiyle bitirecekler F1’i .Açıp 2004-2008 arası yarışları izliyorum bazı geceler 😀

  6. ses ses, önemli olan o. f1’i f1 yapan sesidir. Bir misafirliğe gitmiştim. Hanımlar (50-55 yaşlarında) oturmuş muhabbet ediyorlar, ama arkadan da motor sesi geliyor. Baktım yarış açık. Noluyor la diye sorduğumda, sesini çok sevdiklerini, her yarış açtıklarını söylediler. Yarışı kim kazandı desen bilmezler ama. Böyle bir etkisi var sesin.

  7. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Ben tek takım üstünlüğü beklemiyorum.Elbette herzaman bir lider olacaktır.Kurallar değişmese yine olacaktı.Sadece takım farklı olabilir.Mercedes evet en iyi ekip olabilir.Bu zaten büyük takımlar için ihtimal ama tekrar Red Bull da olabilir.Ancak merak ettiğim,bu kadar belirsiz bir sezonda kim kimin nasıl tasarım yapacağını ve üstün olacağını nerden bilebilir?2009 da Brawn Gp çıktı bir anda sonrası malum.Neyde avantajı var ve diğerlerinin elini onlara göre zayıf tutan nedir ki?

    Aerodinami belki çok çok etkili olmayacak ama bana göre yine en çok hisse onda kısaca patron o.Siz motorunuzu sadece sıralama turunda beygir fazlasından yararlanabileceksiniz.Bunun dışında işin tüketimi,çekişi,yazılımı,verimlilik,dayanıklılık…Evet motor ciddi bir etki olacak ama aslında bilinmemezlikten.Bana göre böyle durum.Anlamak ve öğrenmekle geçmesinden.Yoksa motor sırayla her sene belli bir yüzdede belli parçalarından başlayarak dondurulacak ve 2018de tamamen donacak.Önünde sonunda yine aerodinami kral olacak.Ve eğer takımlar motoru tam oturtsa herkes neyin ne olduğunu anlasa direk şasiler ön plana çıkar.Yolda kalan araçlar bizi sanki bu sene şasi devri bitti gibi yanlış algıya sürükleyebilir.

    Red Bulla gelirsek;en iyi mühendisler ve teknolojinin kesin olarak onlarda olduğuna inanıyorum.Teknik ekip olarak tepe isim olarak Mercedes ve Ferrari de çok iyi.Kaynak olarak yine bu üçlüye yaklaşacak pek kimse yok.McLaren,Ron Dennis ve Honda anlaşmasıyla tekrar eskisi gibi olabilir.Zaten ben en büyük adımı onlardan bekliyorum.Ama bu şampiyonluğa yetmeyebilir.

    Kendi takımımızdan gönlümüz yana elbette.Ferrari bu sezonda kazanamazsa yukarda yazdığı gibi bir dönemi daha şampiyon olamadan kapatabilir.Alonso dahil takımda ciddi kabiliyette isimler gidebilir.Domenicali de Whitmarsh dan örnek alsa da onurlu şekilde ayrılsa diye temenni ediyorum.Ferrari şampiyon olsa dahi bu adam bana göre gitmeli.

    Son olarak kış testlerinden başlayarak yüksek sesli itirazlar görebiliriz.Takımlar sürekli lobi yapıp,” illegal” söylemlerini yapacaklar.Kopyala yapıştır hiç olmadığı kadar hızlı ve çok sayıda olabilir.Tasarımda önemli hatalar yapılabilir.Sezon içerisinde yavaş ama istikrarlı arabalar,hızlı ama dayanıksız araçları geçebilir.Sırat köprüsü gibi işte aslında doğru ile yanlışı belki ufacık bir çizgi ayırıyor.Tabi bunlar sadece benim fikirlerim.

    1. Burak Karaküdük avatarı
      Burak Karaküdük

      Bu arada minumum araç ağırlığı 690dan 700kgye çıkartılmış.Göya ağır sürücüler için yapılan bu yenilik (Red Bull için yani) acaba kime yarayacak ? Takımlar başta itiraz ettiklerini nasıl oluyorda yeni bir teknik toplantıda onaylıyorlar.Bu resmen saçmalık ve malum takıma peşkeştir.Spor onun bunun elinde oyuncak olmakta.Kendi sürücüsü ağır diye sızlanıp bunu onlar için istiyor görünmeleri ayrı komedi.Sezon öncesi testler gelmiş,takımlar şasileri hazırlamış olana bak.Bu adamlar bence kesin şasisini ona göre hazırladı ben eminim.Buna onay verenler asıl enayiler.

  8. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Herhalde hepimizin ortak temennisi ; rekabet içinde geçen sürekli liderlik için geçişler yapılan ve bazen de süpriz olayların meydana geldiği yarışlardır.Kimsenin dominant olmasını istemeyiz.

  9. Raikkonen F1 Team avatarı
    Raikkonen F1 Team

    Diğerleri bir noktaya kadar normal de 5.maddenin gerçekleşmesi hiç iyi olmaz. Yeni bir Redbull görmek istemiyorum..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir