Vitantonio Liuzzi

yazar:

kategori:
kisisel.jpg
Doğum Tarihi  6.8.1981 Medeni Hali  Bekar
Doğum Yeri  Pescara Boy  178 cm
Ülke  İtalya Kilo  68 kg
       
stat.jpg
Yarış Zaferi  0 İlk Yarış  2005 San Marino
Podyum  0 En İyi Finiş Pozisyonu  6
Pole Pozisyon  0 2009 Derecesi  22
En Hızlı Tur  0 2010 Derecesi  16
Katıldığı Yarış  63 Şampiyonluk  –
Topladığı Puan  26 Takım  HRT
Yarıştığı Takımlar  2007-2006 Toro Rosso  2005 Red Bull  2009 Force India
gecmis.jpg

6 Ağustos 1981 doğumlu İtalyan yarışçı Vitantonio “Tonio” Liuzzi, Force India takımında pilot. İtalya’nın Pescara şehrinde yaşıyor.

Karting

Locorotondo, BA, Apuliada doğan Liuzzi, birçok yarışçı gibi kariyerine 9 yaşında karting yaparak başladı. 1993 yılında İtalya Karting Şampiyonu oldu ve 1995 yılında Dünya Karting Şampiyonasında ikinci ve Avrupa Şampiyonasında beşincilik elde etti. 2001 yılında Dünya Karting Şampiyonasında birinci oldu. F1 şampiyonu Michael Schumacher’i deyim yerindeyse “kendi sahasında” Kerpen’de yenmeyi başardı.

Formula Renault, F3 ve F3000

Liuzzi daha sonra 2001 Almanya Formula Renault Şampiyonasını ikincilikle bitirerek karting pistlerinden yarış arabalarına geçti. Ancak, Almanya Formula Renault Üçüncü Şampiyonasında kendisine dokuzuncu sırada yer bulabildi. Aynı yıl San Marino Uluslar arası F3 yarışını kazandı ve Coloni Formula 3000 takımı ve Formula 1 üreticisi Williams için deneme sürüşlerine katıldı. 2003 sezonu için RedBull takımı ile yarışan Liuzzi 2003 F3000 serisini 4.tamamladı. Bir sonraki sezon için Arden takımına geçti ve geriye kalan bir yarışla derecesini garantiye alarak 10 yarışın yedisini kazandı.

2004 Kışı F1 Spekülasyonları

Liuzzi’nin Formula 3000deki performansı Ferrari’nin uzun ömürlü motor üreticisi olarak yakınlığının bulunduğu F1 takımı Sauber’de test sürücüsü olarak transfer edebileceği söylentilerine yol açtı. 2004 Eylül ayında Sauber ile test sürüşü yaptı ancak sürüşten hemen önce bir önceki dünya şampiyonu Jacques Villeneuve ile 2 yıllık sözleşme imzalandığı açıklandı. 2004 kasım ayında, Ocak 2005te kendisiyle sözleşme yapan Red Bull için test sürüşü yaptı.

Red Bull

Her ne kadar ilk başlarda David Coulthard, ile birlikte takıma dahil olacak gibi görünseler de, Red Bull Liuzzi’yi test sürücüsü olarak bırakarak Christian Klien’ı seçti. Klien’ın ilk üç yarışta gösterdiği tatmin edici performansa rağmen, sezondan önce yapılan bir anlaşmaya göre hem Klien hem de Liuzzi yarışabileceklerdi. Liuzzi Monaco, İspanya ve Monako Grandprixleri için Klien’ın yerine geçecekti. Liuzzi ilk puanını her iki BAR sürücüsünün diskalifiye edildiği San Marino yarışında kaydetti. İspanya ve Monaco GP’lerinden sonra Avrupa Grand Prix’inde bir yarışa daha katıldı ve daha sonra Kanada Grand Prix’inde yerine Klien getirildi.

Toro Rosso

Red Bull’un, adı İtalyanca’da Red Bull Takımı anlamına gelen Scuderia Toro Rosso ile değiştirilen Minardi takımını satın almasının ardından Liuzzi, B takımında tüm sezon boyunca olacak yarışlara katılabilecekti. ABD Grand Prix’inde, Coulthard ve Nico Rosberg ile olan rekabetinde yarışı sekizinci sırada bitiren Liuzzi takımının ilk puanını kazanmış oldu. Ancak bu takımın 2006 yılında kaydedeceği tek puan olacaktı.

Liuzzi 13 Şubat 2007 tarihindeki STR2’nin sezon açılışında 2007 sezonu için takımı tarafından onaylandı. Ancak, sezonun ilk yarısı boyunca, önceki takım arkadaşlarınınkine benzer hatalar tarafından sekteye uğradı. Kanada’da sezonun ilk puanını kazanacağı olası görülürken bunun yerine en son virajda bulunan “Şampiyonlar Duvarı”na çarptı. Aynı zamanda takımının açıkça hem Sebastian Vettel hem Champcar seri Şampiyonu Sebastian Bourdais ile görüşmesiyle, koltuğunu kaybedeceği söylentileriyle yüzleşmek zorunda kaldı. Takım arkadaşı Scott Speed, Red Bull un hem kendisini hem de Liuzzi’yi değiştirme niyetinde olduğunu iddia etti. 2008 yılı için Bourdais’nin sözleşmesi açıklandığında, Liuzzi’nin performansında gelişme görüldü. Japonya’da yarış sonrası zaman cezası yüzünden dünya şampiyonluğunu kaçıran Liuzzi Çin’de pek çok kişinin F1 kariyerinin en iyi yarışı olarak düşündüğü bir performans sergiledi. 11. olarak 3. seansa kalamayan Liuzzi start çizgisinde 3 yer kazandı ve daha sonra Red Bull takımından Mark Webber ile BMW’den Nick Heidfeldi arkada bıraktı. Yarış boyunca 5.sıradaki Jenson Button’ın Honda’sı ile rekabet halinde olan Liuzzi Heidfeld’i geçerek yarışı 6. bitirdi ve 3 puan kazandı.

10 Ağustos 2007 tarihinde Toro Rosso, Liuzzi’yi koltuğundan mahrum ederek 2008de Sébastien Bourdais nin takımlarına katılacağını onayladı. Liuzzi’nin menajeri Peter Collins kendisinin F1de devam etmek istediğini söyledi. Williams ile birlikte bir test sürüşü rolüne katılan Liuzzi’nin yerine Nico Hülkenberg alındı. Daha sonra 10 ocak 2008de Force India F1 takımı için test sürücüsü rolünü garantiledi. Liuzzi, 2011e kadar sözleşmeli olduğu için 2010 yılında yarış koltuğuna geçmeyi umduğunu belirtti ancak takım arkadaşları Adrian Sutil ve Giancarlo Fisichella’nın sözleşmelerinin 2009 yılının sonuna kadar süresi dolmayacaktı.

3 Eylül 2009da Force India Ferrari’de kaza yapan Massa’nın yerine Fisichella’nın geçmesi için Fisichella ile olan sözleşmeyi feshetti. 7 eylül 2009da Force India takımı 2009 F1 sezonunun kalan 5 yarışı için Liuzzi’nin yarışlara katılacağını duyurdu. Force India takımı için ilk yarışına 2009 İtalya Grand Prixi’nde çıktı ve yarışı 7.likle bitirerek genç takım arkadaşı Sutil’den daha büyük bir enerji ile yarışlara başladığını herkese kanıtladı.Puan kazanmaya yakınken Vites problemi yüzünden 22.turda yarış dışı kalıyordu.

27 Kasım 2009 tarihinde Force India takımı 2010 yılında da Adrian Sutil ve Liuzzi ile birlikte yarışacaklarını açıkladı. 2010 sezonunda 21 puan toplayan Liuzzi takım arkadaşını geride bırakarak 15. sırada sezonu tamamladı.

Liuzzi 2011 yılında yarış hayatına HRT takımında devam edecek.


Yorumlar

  1. kendini ispatlamasi icin belki de son sansi bu havali gencin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir