Teknik Analiz: Lotus E22 Asimetrik Çifte Burun

Lotus takımı, şu ana kadar ortaya çıkan 2014 araçları içerisinde burun tasarımıyla en çok şaşırtanlardan birisi oldu kuşkusuz. Autosport’tan Craig Scarborough, Lotus E22’yi inceledi.

Şu ana kadar gördüğümüz Williams, Mclaren ve Force India araçlarının burunları karıncayiyen şeklinde tabir ettiğimiz orta bölümü ileriye doğu çıkıntılı olan bir tasarıma sahipti. Dün iki fotoğrafı ortaya çıkan Lotus ise tam tersi bir çözüm uygulamış ve orta bölümü boş, kenarları uzun olan bir burun hazırlamış.

Takıma yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre bu ikiz burun, E22’nin kaza testinden geçmesinde de oldukça sıkıntı çıkarmış.

 

lotus-e22-2

Kurallara göre tek bir burun olması gerekiyor ve burnun güvenlik sebepleri nedeniyle geçen senelere göre daha aşağıda kalması gerekiyor.

Şimdiye kadar gördüğümüz diğer araçlarda karıncayiyen diye tabir ettiğimiz burun yer alırken Lotus burun tasarımında sınırları oldukça zorlamış.

Tek burun ucu kuralına uymak için Lotus, iki çıkıntıdan birisini daha uzun tasarlamış. Uzun olan zorunlu burun ucu olarak kabul edilirken diğer tarafta yer alan çıkıntı daha kısa olduğu için burun ucu olarak kabul edilmiyor.

Bu da her iki burun parçasının kaza yapısı, ön kanat bağlantı noktası ve aynı zamanda aerodinamik avantaj sağlama gibi fonksiyonlara sahip olmasını sağlıyor.

Bu da zorunlu olan burun ucunun birden çok amaca hizmet eden bir bölüm olmasını sağlıyor.


Yorumlar

“Teknik Analiz: Lotus E22 Asimetrik Çifte Burun” için 2 yanıt

  1. Usta istediğimiz takım iyi olsunda burunmu sorun ? 🙂

  2. Tekrar soyluyorum, bu burun kuralına sezon baslamadan bir cozum gerekmekte.
    Aracların geri kalan yerleri guzel aslında, alcak burunlarda hosuma gitti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir