Teknik Analiz: Ferrari F14 T

Ferrari takımı, 2014 Formula 1 aracının ön tarafını tasarlamada rakiplerine göre farklı bir felsefe izlemiş gibi görünüyor. Autosport’tan Craig Scarborough, Ferrari F14 T’yi teknik açıdan inceledi.

Ferrari dünkü lansmanı canlı olarak yayınlamasa da, yayınlanan fotoğraflar Maranello’da gerçek araç ile çekilen fotoğraflardı. İlk bakışta Ferrari’nin rakiplerine göre daha geleneksel bir felsefe ile aracı tasarladığı görülüyor.

Ferrari F14 T, daha klasik burnu ve küçük sidepodları ile şu ana kadar ortaya çıkan diğer Formula 1 araçlarından ayrılıyor.

 

f14t-front34

Ferrari’nin şampiyonluk kazanılmadan geçen yılların ardından bu sene daha agresif bir tasarıma sahip olması bekleniyordu ancak yeni araç bir çok alanda tutucu görünüyor.

Özellikle burun, şu ana kadar gördüklerimize kıyasla çok klasik. Rakipleri aracın altına mümkün olduğu kadar fazla hava girişini sağlamak için geniş burunlar tercih ederken, Ferrari’nin burun bölümü oldukça küçük görünüyor.

Burun arka bölüme doğru ilerledikçe şasiye doğru sert bir şekilde yükseliyor ve orada oluşturulan düşük basınç ile burun altında daha fazla downforce üretilmesi amaçlanıyor.

Bu tür bir burun tasarımının kaza testinden geçmesi parmak uçlu burunlara göre daha kolay. Bunun yanında burun bölümü daha hafif olup aracın genel performansı kadar önemli olabilir.

Ön tarafta böyle bir burun tasarımının olması o bölümde daha fazla downforce olmasını sağlayabilir ancak bu sefer arka bölümde oluşan downforce seviyesini kısıtlar. Ferrari, dar sidepodlar ile arka bölümdeki dezavantajın üstünden gelmeyi amaçlıyor olabilir.

Burnun arka tarafında yer alan kamera ayaklarının da önden gelen hava akımının aracın yanlarına dağılmasında yardımcı olması amaçlanıyor.

Aerodinamik avantajının olduğu bilinen pullrod süspansiyon sistemi 2014 aracında da kullanılmış. Bu sayede Ferrari süspansiyon bağlantı noktalarını geçen seneki araçta olduğu kadar yüksekte tutmayı başarırken burun bağlantısı ile süspansiyon bağlantı noktası arasında çok fazla yükseklik farkı oluşmuş.

Sidepodlar da şu ana kadar ortaya çıkan tasarımlardan farklı bir felsefeye sahip. Diğer araçlarda olan sidepodlar daha büyükler. Bu sene yeni motorların ve geri dönüşüm sistemlerinin mümkün olduğu kadar kolay soğutulması için büyük sidepodlar bekleniyor. Ancak Ferrari F14 T’nin sidepodları oldukça küçük ve geçen seneki ile aynı büyüklükte.

68sdBu yüzden Ferrari’nin nasıl böyle bir şey başardığını görmek ilginç olacak. Ferrari’nin havadan suya şeklinde bir soğutma sistemi kullandığı düşünülüyor. Ancak böyle bir sistem hava soğutmasına göre daha ağır olabilir. Bu da ağırlık konusunda sıkıntıları olan takımlar için pek geçerli bir çözüm değil. Bunun yanında Ferrari sidepod önlerinde çeşitli kanatlarla arkaya giden hava akışının düzenlenmesi ve arkada daha fazla downforce üretmeyi amaçlamış.

Ferrari henüz yeni motoruna ve ERS’sine dair bir fotoğraf yayınlamadı. Ferrari’nin bu sistemlerini gizli tutması nedeniyle rakiplerinden farklı bir şey hazırlamış olabileceği iddia ediliyor.

Yeni motorlar henüz dondurulmadığı için araçların arka bölümünde ilerleyen dönemlerde çok farklı tasarımlar ortaya çıkabilir.  Aracın egzozu, arka kanadı dik bir şekilde bağlayan kanatların arasında yer alıyor.

Bunun yanında arka kanadın kenarlarında geçen seneye göre daha fazla yarık olduğu görülüyor. Ferrari ayrıca arka süspansiyonlarda geçen senekine benzer bir tasarım kullanmış ve şaftı süspansiyonlar ile kapatmış. Diğer araçlarda farklı tasarımlar kullanıyor.

Ferrari difüzörünü de kapattığı için arka bölümde son şeklin verilmediği açık.

Ferrari’nin 2014 aracında performansı burundan daha çok sidepodlar üzerinden kazanmayı hedeflediği görülüyor. Bunun yanında ağırlıktan kazanarak performans kazancı sağlamaya çalışmış.

Ferrari’nin soğutma ve motor paketlemesi konusunda bir avantajlı durum bulduğu ancak bunları saklı tuttuğu düşünülüyor. Eğer öyle değilse Ferrari klasik tasarımıyla bazı alanlarda zayıf kalabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=n50r-OrUpmo


Yorumlar

“Teknik Analiz: Ferrari F14 T” için 14 yanıt

  1. Okurken gaza geldim… Boyle teknolojik gelisimlerin gizlenip dedikodusunun yapilmasi isin buyusunu olusturuyor.

  2. http://mclarenf-1.com/index.php?page=srch&ch1=30&ch2=28#.UuU7QRBahD8

    Mp4-29 ile güzelce bir karşılaştırılabilir bu fotoğraftan.

    Gerek buradaki analizden gerekse James Allison’ın söylediklerinden çıkarımım, Ferrari’nin motor odaklı bir yaklaşımla avantaj kazanmaya çalıştığı. Araçta yoğunlaşılan noktalar, yapılan çalışmalar sanki bunun üzerinde gibi geldi bana Tabi bu benim nacizane fikrim

  3. ferrari’nin klasik tasarımı seçmesinin nedeni haberde de bahsedildiği gibi motor konusunda gizledikleri önemli bilgilerde saklı. Analistlerin düşündüğünü o kadar mühendiste düşünüyordur. Sidepod ve arka bölüm tasarımıda motorun paketleme sisteminin oldukça iyi olduğunu gösteriyor. Hava akışı kaybını haberde de denildiği gibi oradan almayı hesaplamışlar. Su-hava soğutma sistemini seçmeleride motorlarını ve araçlarını oldukça hafif yapabilmeyi başardıklarını gösteriyor. Zaten bi ara söylentiler çıkmıştı ferrari motorunun hafiflik avantajı konusu. Motorlarını hiçbirşekilde göstermemeleri, fake animasyonlarla geçiştirmeleri birşeyleri anlatıyor zaten. Geliştirme dönemi devam ettiği için bu tarz politika seçtiler sanırım.

  4. Bu araç prototip fake. Asıl bombayı 30 ocak’ta göreceksiniz.

    Demek isterdim ama herkes gibi ben de tam bilmiyorum bu araç fake mi değil mi?

    Allison bir dolu yuvarlak cümle kurdu bu icadı tanıtırken. Bakalım söylediği gibi iddialı bir tasarım mı?

    Burun bana ilginç geldi herkes parmak kullanırken bizimkiler çomak burun kullanmış. ☺ ☺ Herkes gider mersine biz gideriz anamura ☺ ☻

    Ben de 29 ocak’ta herkes açıkladıktan sonra bir analiz yapmayı düşünüyorum şimdiden erken konuşup kabak gibi ortada kalmayalım. Herkesi bir görelim artısı eksisini veririz aracın.

  5. “Pis hava” ? Haa şu “pis hava” 😀

    1. SEn uyarmadan önce ben hatamı düzelttim ama sonuç olarak bir mühendisin böyle birşey yazması uygun değil …

  6. Ferrari nin aracını iyi gözlemleyenler daha geniş bir yazı oluşturabilirler. Eğer çalışırsa bazı hava yönlendirmeleri yapılmış ve havanın tüm hadisesi arkayı hareketlendirecek şekle getirilmeye uğraşılmış. Belkide… son senelerde RBR nin az soğutma hava kullanma prensibi için ah vah eden Ferrari nin özellikle bu iş için bir çalışma yapmış olabileceği söz konusu.

    Son yarışa kadar deneyip deneyip çıkardığı sidepod üzerindeki hava yönlendirme kanatçığı tanıtım versiyonuna eklenmiş durumdaki bu formun sidepodlardan sonra iyi bir hava akışı istenmesiyle doğru orantılı.Burun kısmının çok yerden olmasına kanmayın… o kısımdan alınan havayla zemin tablası üzerinde adam akıllı kabüller yapılmış. Sidepod önünde ve arkasında ve motor kısmı soğutma çıkış noktalarında oldukça detaylı düşünüldüğüne dair çalışmalar var.

    Son iki senede motorun hava beslemesi kısmının arkasındaki hava girşinden vazgeçilmiş ve araca izinsiz hava çalışmasına ellerinden galdiği kadar az izin verme gibi bir durum yaratılmaya çalışılmış.Ön süspansiyon sonrasında kusun kıvrımındaki hava alenen sidepodlar etrafından arka kısma yönlendirilmek istenmiş ki ön kıısmda havaya birazcık türbüle etme adına RBR nin kanatcıkları eklenmiş ki bu kabülü Ferrari ilkkez denedi.

    Ferrari , aero dinamiden çok çektim şimdi özellikle bunun üzerinde çalışmak istiyorum demek istermiş gibi az pis hava üretilmenin adına soğıtma kısımlarında az ahav ihtiyacı öngörülmüş.Bence , Ferrari nin hava kabülü birazcıkdaha üst kısma çıkmış ve aracı üst kısımda kondisyonlamak istemişler.

    Ön süspansiyon sistemi Ferrari nin 2012 deki egzozu gibi hala akıllarında kalmış bir cihet gibi duruyor. O kadar sorun çıkarmasına rağmen hala diretiyorlar. 2012 deki egzoz istenileni vermiş olsaydı Ferrari çokdan bazı şeyleri başarmış olurdu.

    Arka süspansiyon etrafında gzüel çalışmalar var fakat bunun pistde ne yapacağını sezonda görebiliriz.

    Ön kanat… bu aracın en zayıf görünen kısmıdır.Bana hala yeterince yönlendirmeye sahip gibi gelmiyor.

    Ferrari nin ne olduğunu anlatacağı yada bu sezon bu aracı şuna dayanarak yaptım diyeceği şey motor ve güç sistemidir.Bunu başarmışsa Ferrari başarılı olur .

    1. ön tarafta pull-rod un bir sıkıntı çıkarttığına dair bir şey yok aslında, tamamen spekülasyon. Kullanabildikten sonra yüksek şasi ve pull-rod’un aerodinamik avantajı hala var… Son 2 yıldır bu sistemi kullanarak bir çok şey de öğrendiler, tekrardan push-rod a geçmemeleri bence olumlu

      1. Kontrol edilmesinde bir miktar bazı sorunlar gözüküyordu hatta ve hatta laminer akışdan daha sinirli bir hava akışına geçiş veriyor diye tanımlar vardı.O gün aklıma kalanlarla yazdım.Hatta ve hatta ayarlanmada bazen kısıtlılık söz konusu diye tanımlamalarda vardı. Takımın özellikle dizaynlarda hala kullanıyor olması dikkat çekici.

    2. Sizin gibi düşünüyorum..F14 T’nin yeni rüzgar tüneli verileri baz alınarak hazırlandığını düşündüğümüzde, belki önceki sezonlarda deneyip başarılı olamadığımız çözümlerle ilgili taşlar yerine oturmuştur.. Ancak motor konusu muamma ve son sözü o söyleyecek gibi!..

      1. “Pis hava” ? Haa şu “pis hava” 😀

    3. Yaaa şu ‘pis hava’ nerden çıktı… hay Allah:))))) . KİRLİ HAVA olarak düzeltmek gerek :)))).

  7. Önceki yıllarda ferrari agresif tasarımlarına rağmen fazla bir başarı sağlamadı 2012 de mclarenin hızlı bir aracı vardı bence tek sorunu dayanıklılıktı 2013 te yepyeni bir tasarımla başladı sonuç hüsran redbull ise agresiflik yerine var olanın üzerine getirdiģi yeniliklerle her sene daha hızlı daha başarılı oldu
    ferrarinin biraz geleneksel davranması bence olumlu olabilir değişen kuralların performansları nasıl etkileyeceği bilinmiyor ferrarinin motor soğutmasıyla ilgili bir çözüm bulduģu çıkan haberlere göre doğru olabilir renault ve mercedes ile motor kapağı konusunda ters düşmeleri bunu kanıtlar nitelikte tabi bunlar varsayım
    son olarak bilmem neden sanki bu sene ferrarinin yılı olacakmış gibi hissediyorum

  8. Ferrarinin bence bu aracla basarısız olma kredisi yok. Cok iyi iki pilota ve genis bir butceye sahipler. Yıllardır da basarılı degiller. 2009 gecisi basarısızdı. Bu gecisinde basarısız olması bir cok kovulmanın beraberinde takımın karanlık bir caga girebilir.
    Bu gecislerde genelde geleneksel anlayıs pek fark yaratmıyor umarım altta gorunmeyen bir seyler vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir