Teknik Analiz: 2008 Macaristan Grand Prix

yazar:

kategori:

McLaren-Mercedes MP4-23 – Boynuz Kanatçıklar

McLaren Mercedes boynuz tarzı kanatçıkları MP4-23’ün burnunun orta kısmında ilk kez Macaristan’da kullandı. Bu çözüm BMW Sauber’in kullandığı ‘delta’ kanatçıklardan pekte farklı değil ve aracın sidepod girişlerine ve arka kısmına daha iyi bir havaakımı kalitesi sağlıyor. Aracın ön kanadından çıkan havaakımının kontrolünün geliştirilmesiyle sağlanıyor. Bu yöntem doğrudan ön taraftaki downforce’u arttırmıyor, fakat bunun yerine aero etkinliği arttırıyor ve aracın orta kısmı ile arka bölümünlerine downforce taşıyor.

Ferrari F2008 – Köpekbalığı Yüzgeci Motor Kapağı

ferrari.hun

Macaritan’daki aero güncellemelerin bir parçası olarak Ferrari büyük ölçüde revize edilmiş motor kapağı ile karşımıza çıktı. Köpekbalığı yüzgeci şeklindeki bu profil (küçük resim) daha önce Red Bull, Renault, Toro Rosso ve Force India tarafından kullanılan motor kapaklarıyla hemen hemen benzer nitelikte. Bu revizyon aracın arka bitiş noktasındaki etkinliği ve dengeyi geliştiriyor ve yüksek hızlarda düzlükteki dengeyi arttırmaya yarıyor. Motor kapağına yakın bölümdeki havaakımının dahiyi yönetilmesini sağlıyor ve özellikle motor hava girişinin üzerinde atılan havanın oluşturduğu turbülans etkisini azaltıyor. Bu yenilik sezonun geri kalan yarışlarında da kullanılabilecek düzeyde iyi her ne kadar devam eden revizyonlar olsa da. Geçen hafta Hockenheim’da tutunma sorunu yaşayan F2008 için küçük bir gelişme olsa da arka bölümde daha yararlı downforce üretimi sağlanabilir.

Toyota TF108 –  Köpekbalığı Yüzgeci Motor Kapağı

toyota.hun

Toyota da Macaristan Grand Prix’inde artık hemen hemen bütün takımlarda görmeye alışkın olduğumuz köpekbalığı yüzgeci motor kapağını kullanan takım oldu, buna rağmen takımın sezon kalan yarışlarında bunu kullanıp kullanmayacağı açık değil. Bu sisteme en geç adapte olan takımlardan biri olan Toyota, kendine çok özgü yarış ayarları gerektiren Macaristan’da kullandı. Bu konsept diğer araçta kullanılan yüzgeçlerle benzer nitelikte (bununla birlite yararlı) özellik gösteriyor, arka kısımdaki aero etkinliği artırıyor ve denge konusunda büyük ölçüde kazanç sağlıyor. Sonuçta downforce’un gelişimi az miktada olsa da Hungaroring’te önemli olabilecek ve pozitif anlamda çekiş ve sürüş rahatlığı sağlıyor.

Ferrari F2008 – Arka Difüzördeki Dikey Yarıklar

ferrari-1.hun

F2008’in Macaristan’da kullandığı aero paketin bir diğer modifikasyonu da difüzörün merkezindeki her bir yanal duvar üzerindeki dikey yarıklar oldu. Yarıklar boyunca geçen havaakımının oluşturduğu basıncı arttırıyor ve difüzörün merkezindeki havakımı çıkışının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Bu bölümde aracın alt kısmında oluşan downforce’un ufakta olsa artmasına yardımcı oluyor, sonuç olarak daha iyi bir çekiş sağlanıyor, bu konudaki eksikliği Ferrari önceki yarış Almanya’da yaşamıştı. Bu değişiklik F2008’in genel dengesinin gelişmesini etkilediğini kanıtlamasının ardından muhtemelen sezonun geri kalan yarışlarında da kullanılacak.

McLaren-Mercedes MP4-23 – Ön Kanat Flapındaki Yarık

mclaren.hun-2

Macaristan’da burun üzerindeki kanatçıklarla karşımıza çıkan McLaren bununa birlikte ön kanadın en arkasında flapında değişikliğe gitti. Kanatçıklara oranla daha zor gözle görülen bir değişiklik olsa da takım için havaakımının yönetimi açısından oldukça önemli. Arka kısımda iki ayrı revizyona gidilmiş. Flapın orta kısmında yeralan yarık (küçük resim) alttan geçen hava geçişinin çıkışına yardımcı oluyor ve yaklaşık 30 derece açıdakı ön süspansiyonun üst salıncağına doğru yönlendiriyor. Bu havaakımı burun üzerindeki kanatçıklar tarafında yatay biçimde dağıtılıyor. Kanadın altında yarığın ürettiği yüksek negatif baskı aracın ön kısmının kullanılabilirliğindeki kesnkinliğin gelişmesine yardımcı oluyor.

 


Yorumlar

  1. Teşekkürler yenilikler için

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir