Mercedes W05 Teknik Analizi

Mercedes takımı, 2014 Formula 1 sezonunda başarılı olabilmek için W05 üzerinde çalışmalara erken başlamıştı. W05 sonunda dün ortaya çıktı. Autosport’tan Craig Scarborough yeni aracın teknik detaylarını inceledi.

Mercedes 2013 sezonunu ikinci sırada tamamlayarak ve 3 yarışı kazanarak rekabet seviyesini yükseltmişti ancak tüm bu başarıların ardından artık yeni bir hedef ortaya çıktı: Kazanmak.

Dün tanıtılan W05, Mercedes’in üzerinde uzun süredir çalıştığını kanıtlayan bir tasarıma sahip. Mercedes, W05’teki U şeklindeki burun tasarımı ve ince motor kapağı ile dikkatleri üzerine çekiyor.

 

W05 geçen seneki araca benzer yerlere sahip olsa da tamamiyle yenilenmiş. Burnuı ön kanada bağlayan parçalar burnun en uç noktası olarak tasarlandığı için, burnun biraz daha yüksek olması sağlanmış. Bu tasarımın yasal olması için ön kanatla burun ucu arasında 10 mm boşluk bırakılmış ve kanat buruna daha geriden çok ince bir noktada bağlanmış.

Burun geriye doğru gittikçe oldukça yükseliyor ve maksimum yükseklik seviyesine ulaşıyor. Burun üstünde yer alan kamera bağlantıları ise tam anlamıyla aerodinamik kazanç sağlayacak şekilde tasarlanmış. Burnun geriye doğru gittikçe yükselmesiyle birlikte aracın altına mümkün olduğu kadar fazla hava akışı alınması amaçlanmış.

Yeni motorları soğutulması için gerekli olan radyatörler, nispeten küçük olan sidepodlar içerisinde çok iyi bir şekilde paketlenmiş. Diğer Mercedes motorlu araçlara baktığımızda sidepodlar daha geniş ve motor kapağı üzerinde ekstra hava girişi noktaları var. Ancak Mercedes de böyle bir durum söz konusu değil.

Sidepod çıkışları da diğer takımlara göre daha zarif görünüyor. Diğer takımlar sidepoddan gelen havayı egzoz çevresinden çıkarmayı amaçlarken Mercedes motor kapağı etrafından bunu planlamış.

Aslında Mercedes’in arka bölümde turbo ve motorun üstü oldukça iyi bir şekilde paketlenmiş. Takım, W05’in arka bölümünde minimum yükseklik için  motor kapağını ince bir şekilde geriye doğru uzatmış.

Araçta yer alan yeni 1.6 litre V6 turbo motor sayesinde yarış takımı ile motor tesisi arasındaki bağlar daha da sıkılaşmış.

Lewis-Hamilton-Mercedes-Formel-1-Jerez-Test-28-Januar-2014-fotoshowImage-52573a46-751064

 

Mercedes ERS bataryalarını ve elektronik donanımlarını bir kaç senedir yakıt deposunun altında tutuyordu. Bu tasarım onlara yeni araçta yardımcı oldu. Aynı şekilde devam eden Mercedes sidepodlarda daha fazla boşluk buldu ve monokok daha uzun oldu.

Zorunlu tek egzoz çıkışı, arka kanadı dikey bir şekilde bağlayan kanatların arasında yer alıyor. Egzoz çıkışının altında ve üstünde yer alan kanatçıkların aerodinamik kazanç sağlaması bekleniyor.

Bu sene egzoz borularının ekseninde karoser parçası olması yasak ancak çıkışın üstünde ve altında olması kurallara uygun.

Bu sene öncesinde, arka kanadın altında bulunan maymun koltuğu adı verilen bölümün yasaklandığı düşünülüyordu ancak görünen o ki öyle bir şey yok. Hatta bu sene o bölüm 15 cm’den 20 cm’e çıkarılmış. Bu kanatçıklar, arka bölümde kaybedilen yere basma gücünün telafi edilmesinde önemli role sahip olacaklar.

Bu sene arka kanatların 5 cm daha dar olması gerekiyor. Performansı arttırmak için Mercedes, kanat kenarlarında  daha büyük yarıklar kullanmış. Bunlar arka kanattan daha fazla hava akımı sağlıyor ve daha fazla downforce üretiliyor.

Araca arkadan bakıldığında sidepodların darlığı ve vites kutusunun etrafındaki kaplama açık bir şekilde görünüyor. Bu sayede difüzörden daha fazla hava akışı planlanıyor. Difüzörden daha fazla hava akımı demek de downforce seviyesinin artması anlamına geliyor.

Vites kutusu boyunca havayı daha iyi kontrol edebilmek için Mercedesi difüzörün üstüne Red Bull tarzı kanatçık kullanıyor. Bu sene egzoz beslemesi olmayacağı için çok agresif difüzörler beklenmiyordu ancak Mercedes’in difüzör çıkışı oldukça agresif bir tasarıma sahip.

Mercedes son yıllarda lastik kullanımı konusunda sıkıntılar yaşıyordu. W05’in arka süspansiyon tasarımı örnek verilecek olursa Mclaren’in tasarımı kadar agresif değil ancak aero detayları beklenen downforce seviyesini sağlarsa o zaman takım sorunlarını çözmüş olabilir.

Potansiyel performans, lastik kontrolü ve dayanıklılık ile bu sene Mercedes’in beklediği sene olabilir.


Yorumlar

“Mercedes W05 Teknik Analizi” için 3 yanıt

  1. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Mercedes’in ön kanadı çok kompleks çok güzel duruyor.

  2. Bu makalenin tamamına nasıl ulaşıyorsunuz acaba öğrenebilir miyim rica etsem ?
    Autosport sitesinde aboneliğiniz mi var ya da 1 dolar verip makalenin tamamını mı okuyorsunuz ve çeviriyorsunuz. Yoksa başka kaynaklar var mı bu makalenin orjinaline ulaşabileceğimiz ? Ben de orjinallerini okumak isterdim açıkçası. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir