Ferrari, Mercedes’i Şaşırtabilir

Jerez testlerinin ardından Mercedes’in önde olduğuna dair görüşler olsa da Ferrari’nin yeni turbo motorlar döneminde rakiplerinin önünde olduğu söyleniyor.

Speed Week’in haberine göre Jerez testlerinde Ferrari motorlu araçların kasıtlı olarak yavaş tutuldu bu yüzden sesleri de farklı çıktı.

İtalya’da çıkan haberlere göre Luca Marmorini, sürücü gaza basmadığı sırada yakıt akışını durduran; böylece hem yakıt tasarrufu sağlayan hem de motor freninin etkili kullanılmasını sağlayan bir sistem tasarladı.

Bunun yanında haberlerde Ferrari’nin soğutma ve yeni güç ünitesi konusunda da önde olabileceği iddia ediliyor.


Yorumlar

“Ferrari, Mercedes’i Şaşırtabilir” için 46 yanıt

  1. aman bizi şaşırtmasında…

  2. Mercedes niye şaşırsın ki ? kendi motorlarını şimdiden en iyi olarak mı görüyorlar ? Daha ortada hiç bir şey yok, tamam dayanıklı olarak seri turlar attılar, ama yakıt tüketimi ve motor gücü hala muamma.

    yani şu saatten sonra şaşırtsa şaşırtsa Renault şaşırtabilir bence bizi, zaten Mercedes ve Ferrari’den beklentiler büyük, iyi iş çıkartırlarsa şaşırmaya gerek yok

  3. harun_fikret avatarı

    Arkadaşlar açıkçası haberlere çok yorum yapmasamda hergün takip ediyorum ve günde en az 10 kere bu siteye giriyorsam yalan söylememiş olurum. Benim takip ettiğim bir site daha var ve burada çok hızlı bilgilendirme ve haber servisi yapıldığı için diğer sitenin adını bile unuttum denebilir. Ben yayıncılık olarak gerçekten bu siteyi çok beğeniyorum. Yorum yapan arkadaşlarda cabası. Bence kimse birbirini kırmasın burada paylaşılan her bilgi ve onun altına yazılan her yorum, takip eden insanlar için önemli şeyler. Herkes bildiğini öğrendiğini paylaşırsa bu sitenin belkide başkaları tarafından gördüğü eksiklerde kapanır ki bana göre dört dörtlük bir site. Hepinize tekrardan teşekkür ederim.

  4. Site ile ilgili eleştirilere vicdani sorumluluklar nispetinde cevap vermeye çalışacağım.

    Öncelikle bu siteyle yönetimsel anlamda uzaktan yakından ilgim yok. Kimseyi birebir tanımam. Kimseyle buradan başka herhangi bir sosyal ortamda sohbet etmişliğim de yok. Yani yazacaklarım taraflı olarak nitelendirilmesin.

    Herkesin malumu ki bu site işleri oldukça zordur. Kolay kolay her babayiğit üstesinden gelemez. hergün yılmadan yorulmadan güncel’İ takip edeceksin, onu çevireceksin, belki de çeviri de hata var mı diye copy paste etmeden satır satır yazacaksın. Bunlar belli bir emek ister. Üstelik bu emek karşılığı bu adamlar ne kazanıyor? Reklamlara 1 sefer tıklamazsanız koca bir hiç.

    Zaten siteyi düzenli takip eden 100 kişi yoktur. Belki üye sayısı 400-500 olabilir ama bir çoğu yılda birkaç kez ancak uğruyor. Bu reklamlardan gelen para da neye, nereye gidiyor? derseniz, site trafiğini sağlamak için host firmalarıyla aylık belli bir ücret karşılığı anlaşılıyor. Birazı oraya, birazı ücretli üyelik gerektiren ajanslara birazı da düzenlenen yarışmalarda verilecek hediyelere gidiyor.

    Siteyi 10.000 kişi takip etse söylenenler doğru olabilir. Aylık 3-4 milyar götürüyorsunuz denilebilir. Neden az haber giriyorsunuz? şeklinde sitem edilebilir. Fakat adamlar sırf motorsporları tutkusundan dolayı belki de yaklaşık bedavaya bu işi yapıyorlar.

    Ben açıkçası takdir ediyorum. Türkiye de bu kadar sık haber girilen başka bir motorsporları sitesi yok. Kimisi 3 günde 5 haber ancak giriyor. Bir de haber paylaşma işi o kadar kolay değil. Ajansların bazısı telif hakkı istiyebiliyor. Ya da çok sonradan aynı you tube da olduğu gibi mahkeme kararıyla engelletip tazminat talep edebiliyor. Kimse kafasına göre haber giremez. Böyle zor şartların olduğu bir ortamda günde 8 haber 10 haber hiç azımsanacak rakam değildr.

    Başkalarını eleştirmek çok kolaydır. Kendini onun yerine koymadan şu da şöyle olsun, bu da böyle olsun her şey mükemmel olsun şeklinde talepler olabilir.Ama bu işi yapmayan, yaşamayan bilmez. O yüzden evvela eleştirmeden önce takdir etmeyi bilmeliyiz. Her şey zamanla yoluna girer. Bakın acı bir örnek Serhan Acar gibi kamuoyunda çok tanınmış, zamanında Tosfed’te önemli görevlerde bulunmuş bir kişinin sitesi bile bu kadar aktif değil.

    Trf1.net ne zamanki limited şirket olur, aşağıda künyede ltd.şti yazar o zaman bol haber bekleyebilirsiniz. Belli bir ticari geliri olmayan, gönüllülük esaslı, binbir emek sarfiyatı ile varolmuş bir siteden Autosport olmasını bekleyemezsiniz. En basit tanımıyla bu vicdansızlık olur.

    O yüzden ben kendi adıma siteye haber giren, çeviri yapan herkesi canı gönülden tebrik ediyor, başarılı yayınlarının devamını diliyorum. Ellerinden geleni esirgemiyorlar. Herkesin hayatı rutin akmıyor. Haber girenlerin de ailevi ya da başka sıkıntıları olabilir, bunları görmezden gelemeyiz. Bu işler paylaşmayla, yardımlaşmayla olur. Ufak açıkları eksikleri kapatmalıyız ya da kapanmasına destek olmalıyız. İnsan olmak bunu gerektirir.

    1. Ertan Akkaş avatarı

      Ne kadar güzel bir yorum olmuş. Eline sağlık. Ayrıca belirteyim ki bu kadar kaliteli bir iş yapan sitede sadece iki tane reklam var. Siteye uğradığımızda birer kere tık yapmak zor olmaz sanırım.

      Yıllardır bu siteden takip ediyorum. Bu kadar alçakgönüllü site yönetimini bulmak zor. Kıymet bilmek lazım.

    2. Fernando_Alonso_Diaz_2005 avatarı
      Fernando_Alonso_Diaz_2005

      Arkadaşım eline sağlık

  5. Mustafa Sar avatarı

    bir derdimizi anlatalım dedik.. site emektarı alınmış…
    yani gözüm ben işimde her gün aldığım eleştirileri siz alsanız gidip kendinizi köprüden atacaksınız..
    neymiş de abonelikle alınmıyormuş.. emeğe saygıymış.. vs vs
    bir kere günlük 8 haber yapmak övünme meselesi değil… haber ajanslarından geçenleri yazdığınızda malumun ilanı… uydurmanız da gerekmez.. uydursanız da bunu fark ederiz… her eleştiri aslının kuvvetlendirir… tabii yandaş takımı eleştiriyi tam okuyamamış celallenmiş… zaten memlekette okuduğunu anlamak en önemli sorunlardan birisi.. okuduğunu sanırsın ama okumamışsındır.. bu yala takımı her yerde ortaya çıkar.. bunlar tufeyli gibidir… zararlıdır ama zararın farkına varamazsın. bir bakmışsın seni de çürütmüşler. ilkelerin elinden gitmiş..sonrada bunlar sokağa çıkıp hülooooğğğğ der… ama sen artık ilkelerini kaybetmiş bir kişi olarak devam etmeye çalışırsın..
    bir şahısta eleştiri yaparken cahilliğini ortaya koymuş.. neymiş oturup bir şey yaz bakalım ne kadar zaman alıyor demiş… iki gözüm iki çeşme.. sen patagonyanın günlük enflasyon oranlarından ne kadar haberliysen ancak o kadar f1 den haberin var.. ne demişler ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz..

    1. he canım he, madem eleştiri yapmayı biliyorsun gelen eleştirileride kaldırmayı bileceksin. Böyle çok bilmişlikle olmaz bu işler, sen eleştireceksin ama seni eleştirince hüloğcu zihniyet olacak. Ne güzel dünya, sen önce bi kendi zihniyetini düzeltte hazımsızlığını gider. Hazımsızlık iyi değildir, etrafa bi bak düz mantık bakarak olmaz bu işler. Dünya senin etrafında dönmüyor aslan, beğenmezsen okumazsın. Madem çok iyi biliyorsun git yabancı sitelerde oku. Tabi o kadar birikimin varsa 😉

      1. Söylediğin şeyleri önce kendin uygulasan çok güzel olucak eset 🙂

        1. bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan makarnacı zihniyetlere böyle 😉

    2. bu kadar tepkiyi niçin verdiniz anlamadım. haber ajanslarında geçen tüm haberler verilmiş. ekstradan günün fotosu ve videosu eklenmiş site tarafından. eksik olan bir şey varsa söylerseniz eklerdik ama kaldığını sanmıyorum.

      ve gün içerisinde benim eklediğim haberler, evimden 350 km uzaklıkta olmama rağmen zaman ayırıp site boş kalmasın diye sıkıştırarak yaptığım haberlerdi. o yüzden biraz üzüldüm açıkçası.

      Altta birisi yazmış ona hak verdim. Gerçekten eleştiri her zaman oluyorsa övgü nedense çoğu kez olmuyor 🙂 buna da alıştık aslında yıllardır. Eleştirilere kulağımızı tıkamıyoruz. Buna karşı çıkanlar olacaktır ancak elimizden geldiği kadar hepsinden bir şeyler çıkarmaya çalışıyoruz.

    3. İlk yorum bir temenni gibi duruyordu ama bu tepki büyük bir cahil cesareti eseri olmalı. Sen hariç kimse kusura bakmasın, yazmak zorunda kaldım.

      Hayırlı işler anam. Tasarım değişikliğinden sonra Türkiye’nin en iyi motorsporları sitesi haline gelen TRF1’e bunu demek için gerekli eksiklikler ne çok merak ettim doğrusu.

      Yönetimden arkadaşlara: Şu premium üyelik işini ne olur yapın da destek olabilelim. Ağlananlara diyecek ekstradan lafımız olsun. En pahalısını almazsam adım M.Günaydın olsun 😀

  6. KimiRaikkonen28 avatarı
    KimiRaikkonen28

    kimi tekrar feraride şampiyon olur inş ilk senesindeki gibi

  7. Son yıllarda gelişimi durdurulmuş motorlar dönemine girince Mercedes’i konuştuk durduk. Motorun değilde Aerodinaminin ön planda olduğu yıllardı bu yıllar.

    Herkes tabi Ferrari motorlarını unutuverdi. Bir sürpriz olabilir, buna sürprizde denmemeli esasında. Biraz hafızaları zorlayıp motor gelişim kuralı gelmeden önceki Ferrari motorlarını hatırlayın.

  8. Bunu zaten biliyoruz test esnasında da söylemiştim mercedes sadece şov yapıyor bi numaraları yok ki biz hiç motor arızasından yolda kalmadık telemetri arızasından araç durduruldu neden merco şişirildi önemli olan çok tur atmakmıydı?ferrrari motor konusunda 1 numaradır der susarım he çok tur atmaksa mesele onuda yapardık ki son gün yaptıkta ama çok tur atana şampiyonluk kupasını taktim etmiyolardı testte.neden merco şişirildi anlamış değilim motor hususunda bişeyler gerekiyosa biz en iyisini yaparız ama olay deli gibi at koşturmak değil programa uymak mercolar eğlensin kartları hemen göstermek olmaz daha bizim kartları bilmeden seviniyosunuz at bu sene şahlanacak kaçarı yok

    1. Ferrari kartları sana gösterdi sadece anlaşılan bu nasıl bir fanatikliktir en iyi motoru biz yaptık Mercedes eğleniyor falan daha sezon başlamamış sanırsın bana en iyi motor 🙂 Dur bi şampiyon az sabret zamanı gelsin herkesin gizlediği bir şeyler vardır sonra küçümsediğin takımın tozunu yutmak zorunda kalmayasın.

    2. Komik olma kuzen Larry.

  9. kulağa hoş geliyor

    diğerlerini ve durumlarını görmek gerekiyor sanırım erken..

    ve bu sene aero ne kadar öne çıkacak veya geride kalacak içecek takımı faktörü..

  10. kac yil oldu ferrari fanlarini boyle neseli gormemistik yaw 😀 😀

  11. Mustafa Sar avatarı

    sezon öncesi ama bu site bu sene kısır.. eskiden bu site bizi haber bombardımanına tutuyordu . böylece yöneticilerin kulağını da çekmiş olayım kendi usulümce:)))

    1. sezon öncesindeki en boş dönemlerde olmamıza rağmen dün 12 adet içerik girilmiş. nesi az anlamadım. çıkanı yapmışız sonuçta kafamızdan da uyduramayız ki.

    2. az önce bende abdullahın yazdığına dikkat çekmek isteyecektim ki abdullah fırsat vermedi.gayet iyi çalışıyor site.sadece format değişikliği yüzünden bazı haberleri kaçırıyoruz.onada zamanla alışacağız galiba.yani haberler gayet güzel bence sen biraz daha fazla takıl siteye:)

    3. arkadaslar, bir noktayi belirtelim.. buradaki insanlar gonullu calisan insanlar. merak etmeyin sayfadan para felan da kazanmiyorlar. sanki abonelik ucreti oduyormuscasina yorumlar yapilmamali.

      dikkat ediyorum, takdir eden yorumlardan ziyade gereksiz yorumlar yapiliyor. katkida bulunmak icin siz de icerik yazabilirsiniz. bakin bakalim kac saatinizi alacak bir makale yazmak… empati yapin lutfen..

  12. Mustafa Sar avatarı

    Ferrari motor ile ilgili negeliştirdi ise onları müşteri motorlarında da kullanmayacak mı. yani demem o ki ne geliştirirse geliştirsin gizli kalmaz

  13. bu sene çok farklı yalnız, yakın geçmişte ferrari motor üzerinde geliştirme yapamıyordu. Ferrari’nin en güçlü olduğu alanda gelişmeyi engellediler, onlarda aero’ya kaldı. Rüzgar tüneli sorunları ve testlerde engelleme olunca etkilendiler.
    ferrari f1’i domine ettiği yıllarda sürekli motoru geliştiriyordu. Kısıtlamalartan sonra bu gelişim ortamındaki serbestlik, ferrari’nin güçlü olduğu mekanik ve motor departmanını tekrar devreye soktu. Mekanik yol tutuşu ve motor geliştirmeleri tam ferrari’nin istediği ortam.

    1. Motor geliştirmenin ne olduğu hakkında bilgin olduğunu sanmıyorum.
      Şu an mevcut kurallar içerisinde Motor gelişimi motoru daha güçlü devirde döndürmek ve hızı arttırmak için yapılmıyor.Eskiden motor gelişimi bununla ilgili iken şu an Motor gelişimi sadece kullanılan teknolojinin normal şartlara göre gelişimini ön görüyor.

      “Motor değişikliklerinin genelde artan süratleri kontrol altına almak ve/veya maliyetler düşürmek adına yapıldığını görüyoruz. Ama son yollarda sporun yönetici organı FIA’nın bir hedefi daha var; sporu sürdürülebilir hale getirmek, çevreye daha az zarar vermek ve bunu yapmak için de daha çevreci güç ünitelerinin kullanılmasını sağlamak.

      2004 yılında Formula 1’de yarışan tam yedi tane otomobil üreticisinden, geriye sadece Ferrari, Mercedes ve Renault kaldı. Daha önce üreticilerin ayrılma sebeplerini incelemiştik. Ama bu sebepler arasında, Formula 1 teknolojisi ile yol otomobilleri arasındaki paralelliklerin azalması ve üreticilerin F1 vasıtasıyla yapacakları Ar-Ge çalışmalarının kısıtlanması, büyük yer tutuyor. İşte yeni motor formülü ile FIA, bu iki alanda da üreticilerin ilgisini yeniden Formula 1’e çekebilmeyi de hedefliyor. Böylece yeniden, bir geliştirme mücadelesi başlayacak üreticiler arasında.”

      Yani sevgili Esadım Ferrari uçmayacak hız limitleri dahada düştüğünden ötürü hani Motor teknolojisine geçildi Motor üreticileri en hızlıları olucak öngörüsü zaten başından beri yanlıştı.Yanlış hayaller üzerinde seyretmek bazen ciddi hayalkırıklıklarına sebep olabilir.

      -Şu an motor üreticileri yeni motor üstünde hız değil FIA nın uyguladığı çevre dostu üniteler ile birlikte daha az yakıt kullanan ve daha çok enerji üretimini ön gören motorlar üzerinde çalışıyorlar.

      -2000-2004 arasındaki en hızlı en güçlü motor kavramı artık mevcut değil.Yeni kurallar en dayanıklı ve en teknolojik ve en çevreci motorlar üzerinden F1 araçlarının tasarımında karar kıldı.Bunun nedeni yukarıda söylendiği gibi üreticileri F1 e tekrardan yönlendirmek.Bununda ortak noktası binek araç teknolojisini F1 e getirmek bununda en güzel örneği şu an kullanılan motorlar.

      1. makarna, renaultun acizliği seni derinden yaralamış içine fazla oturmuş bazı şeyler. 😀
        Makarnayıda fazla kaçırma malum makarnacı zihniyeti anlatmaya gerek yok. Laflarla kendini tatmin et eğlendir kendini, bu senin en doğal hakkın. Fakat çok bilmişlik tasmlamanada gerek yok, malum çok bilmiş havalarıyla buradakilere birşey satacağını zannediyorsun. 😉

        Sen biliyorsun geliştirmenin ne olduğunu 😀 ah bide kendini tatmin etmek için uzun uzun yazmışsın, ne kadarda etkilenmişsin bazı şeylerden. Neyse kendini eğlendir birşey dediğimiz yok 🙂

  14. NesetAydın avatarı

    Her sene söylenen sözler işte abartmamak lazım..

  15. Fer.Alo|Yavuz| avatarı
    Fer.Alo|Yavuz|

    Uzun zamandan beri duyduğum en güzel haber. Bazıları daha garajdan aracı çıkaramazken Ferrari’nin bu derece güzel çalışmalara imza atması gerçekten müthiş. Umarım bu çalışmaların devamını getirirler.

    1. O garajdan çıkamayan takımın motoru sezon başladıgında buldugu çözümlerle, yeniliklerle diğer üreticilerin canını sıkmasın yine ? 🙂 Konuşmak için çok erkenden havaya giriyorsunuz bence.

      1. Fer.Alo|Yavuz| avatarı
        Fer.Alo|Yavuz|

        Bence ipin uçunu kaçırdılar. Red bull’un renault’dan başka kendine ait sorunlarıda var. Arka tarafı da sanırım yeniden tasarlıcaklar. Yani baya bi işleri var. Böyle büyük değişikliklerin olduğunu bir ortamda daha ilk testlerde pistte çıkamadılar doğru düzgün. Bu bile onlar için büyük bir kayıp. Ayrıca artık eskiye göre aero’nun etkisi çok daha azaldı. Motor daha bir önem kazandı. Bu açıdan bile kendimize güvenmemizde bir zarar görmüyorum. Yav bide uzun zamandır böyle güzel haberler duymamıştık bırakta tadını çıkartalım 😀

  16. Pat Fry ile önemli ölçüde aero konusunda ileri adımlar attık. Hiç değilse son 2 sezon , sezon başlarında kazanabilen araçlar yaptık. Rüzgar tüneli kaynaklı hep geliştirme yarışında geride kaldık. Ama bu sezon hem rüzgar tüneli güncellendi hemde James Allison faktörü var. Bakalım…

  17. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Geçenlerde haberlerde söylenene göre testlerde en yüksek devire Ferrari çıkmıştı Mercedes’ten 1000-1500rpm daha yüksek devirlere çıkmışlardı Mercedes bence motor olarak daha iyi Ferrari’den ama bu sistemleri doğruysa iyi iş çıkarmışlardır ama ben Mercedes’in kartlarını tam olarak açtığını düşünmüyorum…Q3’te belli olacak kim daha iyi

  18. FernandoAlonso14 avatarı
    FernandoAlonso14

    Son zamanlarda duyduğum en iyi haber inşallah doğrudur 😀

  19. scuderiaferrarimarlboro avatarı
    scuderiaferrarimarlboro

    ferrari işe yarayan bişey mi tasarladı??? inanmam eğer doğruysa bu ferrari 2006-2007 tam hatırlamıyorum ama o zaman geliştirdiği jant kapakları dışındaki ilk kez birini kopyalamadan bişey tasarlamış olcak, inşallah iddialar doğrudur

  20. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Yok artık diyorum, böyle bir haber duymayalı ne kadar olmuştur acaba. Gözlerim yaşardı yeminlen..

  21. 16 MART gunu Q3 kadar ne dersek bosss !

  22. Ferrari motor konusunda iyi ama aero kounusunda zayıf.Sezon içerisinde red bull un , ferrari ve mercedesi yakalayacağını düşünüyorum.

    1. aero konusundaki zayıflığı rüzgar tünelinden kaynaklanıyordu ama tünelin güncellenmesiyle birlikte aero konusunda büyük bir yol kat edildi bence ferrari eskisi kadar aeroda zayıf kalmayacaktır diğer takımlara göre

      1. birde yanılmıyorsan ,bu sezon içinde belirli günlerde pist üstü testlere müsade ediyorlardı.ferrarinin bir avantajıda bu bana göre.

        1. vede unutmayalım ki bu aracın üstünde schumachere tam 7 şampiyonluk yaşatan efsanevi mühendis Rory Byrnenında çalışmaları var o yüzdende beklentilerim yüksek bu seneden.

  23. + ek olarak soğutma konusunda da şunu okumuştum. Soğutma olarak açık ara en avantajlı takımın ferrari olacağı yazıyordu. ABD’li bir soğutma firmasıyla çalışıyorlarmış, bu firmada nasa ile atmosfer sıcaklıklarını yalıtım olarak önemli çalışmalar yapmış. Bu teknolojileri ve ileri seviye birçok soğutma sistemini ferrari içinde tasarladıkları söyleniyor. Bu sistemin ar-ge çalışmaları ve uygulanmasıda oldukça pahalı deniyor. Ayrıca ferrari’nin bu şirketle yaptığı özel anlaşmaya göre aynı tasarımı kimseye yapmaması gerekiyormuş vs.

  24. aero olarak söylentiler olsaydı şüpheli yaklaşabilirdik ama ferrari’nin mekanik ve motor departmanı çok yaratıcı ve dünyada işini en iyi yapanlardan oluşuyor. Bu sistemi bende dün yabancı sitelerde okudum merakla bekliyoruz bakalım neler olacak.

    Motorlarını gizlemeleri göstermemeli, motor lansmanındaki davranışları, laferrari içine motor koyup fabrika pistinde çok öncelerden test etmeleri. Bir sürü haklı çıkaran şeyler oldu.

    Mercedes ve ferrari çok zoluyor. İki takımda çok şey saklıyor bence. Diğer takımlarla büyük fark olursa kimse şaşırmasın. Geçtiğimiz yıllarda mclaren ve ferrari’nin diğer takımlara attığı farkları mercedes ve ferrari atacak gibi. Bu hiçte kötü olmaz aslında, hakiki has yetenek pilotları rosberg,hamilton,alonso ve kimi güzel kapışmalar izletecek bize.

    1. BurakBilgin avatarı

      Bence McLarenide yabana atmamak lazım.

      1. Motor üreticisi olmadığı için Mercedes’in sezon içerisinde geliştirdiği birçok avantajdan mahrum kalacaklar.McLaren’in işi diğerlerine göre daha zor.

    2. Fer.Alo|Yavuz| avatarı
      Fer.Alo|Yavuz|

      Yav hocam o ağzından bal damlıyo bal 😀 Ne güzel konuşuyorsun bugün 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir