Analiz: Valencia Grand Prix

yazar:

kategori:

Pist Uzunluğu: 5.440km

Pistin Karakteristiği: Sokak Pisti

Toplam Tur: 57

Tahmini Tur Derecesi: 1dk37sn

Tahmini En Yüksek Sürat: 11 ve 12. virajlarının arasındaki düzlüğün sonunda yaklaşık 320kmh 

Toplam Viraj Sayısı: 25,14 sağ,11 sol viraj.

En Hızlı Viraj: 14. viraj hızlı sağa dönüş yaklaşık 180kmh 

Geçiş Olanakları: Tam olarak bilinmemekle birlikte burada şu ana kadar F3 ve GT araçları yarıştı. Fakat 12 ve 17. virajlarda geçiş olasığı yüksek görünüyor 2 virajda yavaş ve çıkışında uzun düzlüklere sahip.

Genel Hava Koşulları: Yılın bu zamanında İspanya’nın Akdeniz sahilleri güneşli ve sıcak geçer. Hava sıcaklığı yaklaşık 30C civarı oluyor. Bu da sıcaklık bakımından son Macaristan GP’sine benziyeceğini gösteriyor.

İlk Virajdaki Kaza Olasılığı: Bilinmiyor. İlk viraj sağa hızlı bir viraj, çok sorun olacağı düşünülmüyor. Fakat devamında 2. ve 3. virajlar daha dar ama 3.virajında apex kısmında geniş kaçış alanları var ve duvarlar çok yakın pilotlar viraja girerken iki kez düşünmeliler ve dikkatli olmalılar. 

Valencia Hakkında Bilgiler:

*Valencia 9 meydana sahip İspanya’nın 3. en büyük şehri. Pist birbirinden bağımsız 4 farklı liman bölgesinin olduğu bölgeye kuruldu.

*Pist daha önce Sepang, Bahrain ve İstanbul pistlerini tasarlayan Hermann Tilke tarafından tasarlandı.

*Takım garajları eski Liman dükkanlarının olduğu bölüme yerleştirildi. 

*Pistin bir bölümünde araçlar kuzey ve güney limanları arasında bulunan köprüden geçecekler.

*Pist benzer sokak pistleri ile benzer güvenlik önlemleri ile donatılmış. Pist 14 metre genişliği sahip, aynı şekilde uzun düzlükler ve fazlaca kaçış alanları var.

*Pistin Liman bölümünün büyük bir bölümü 2007 yılında düzenlenen, 2009’da yapılacak olan Amerika Yat Şampiyonası için yenilendi.

Valencia Formula 1 pisti Grao alanı ile çevrelenmiş ve özellikle limandaki rıhtım boyunca geçilen bölüm ve demiryolu, liman ve eski Revir Turia nehri arasına inşaa edilecek sokaklarla çevrili.

Cadde pisti olmasına rağmen şartları ve güvenliğiyle kalıcı pistlerle aynı özellği gösteriyor. Pistin uzunluğu yaklaşık olarak 5,5 km ve genişliği en az 14 metre, aynı şekilde kaçış alanları da dönüşlerle hesap ediliyor. Asfalt yüzey ziftin modifiye edilip yarış pistlerinin
yüzeyine uygulanan yatay çekişe karşı daha dirençli hale getirilmiş ve bununla kaplanmış. Bununla birlikte her zamanki drenaj sistemi kullanılmış ve şehrin geri kalanından farkı herhangi bir logar kapağı ya da kanal kapağı olmaması.
Start düzlüğü ve pit alanları eski limanın olduğu yere konuşlandırılmış. Pistin görünümü rıhtımı çevreler şekilde ve saat yönündeki çevre yolundan "Grua Cabria" diye bilinen noktaya ulaşana kadar devam eder. Burası limanın sarp kayalıklarına çok yakın yerinden
Alinghi takımının merkezinin etrafından geçen sola dönüşle piste dönmeden önce America’s Cup bases of Luna Rossa Challenge ve BMW Oracle Racing’in önünden geçiliyor.
Yavaş virajların olduğu kanatlı köprüden geçen rıhtıma bağlanan kanala dikey şekilde yaklaşan North Marina’dan önceki kordona ulaşmadan önce görüntü ‘Paseo de las Palmeras’a hareket ediyor.

Bir kez daha South Marina alanına ulaşılıyor ve pist yapısını belirleyen rıhtımın yanından ticari limanla spor yat limanını ayıran duvarın yanına konuşlandırılmış kalkan köprünün olduğu yerden geçiliyor.

Balık marketinden geçtikten sonra pist "Astilleros" (tershane) kapıları boyunca rıhtım alanını terk ediyor veaynı isimdeki köprünün başındaki düzlüğe ulaşıyor fakat buraya ulaşmadan önce sağa 90 derecelik bir dönüşle Grao’nun yeni şehirsel alanına giriş yapılıyor.
Bu noktada pist eski River Turia yatağıyla çevreleniyor ve Avenida de Francia’ın devamı olan pistin güneyindeki Grao mezarlığı önündeki ‘U’ dönüşünde yeralan demiryoluna ulaşana kadar devam ediyor.Yeni caddeye ulaştığınızda sağ tarafa doğru bir ilerliyorsunuz ve Las Moreras’a komşu bölgeden geçiyorsunuz. Son olarak pist Ingeniero Manuel Soto Avenue’dan geçiyor ve sol tarafa giriyor buradan da limandaki düzlüğe giriş yapmış oluyorsunuz.


Yorumlar

  1. Ben burda ferrarilerin avantajlı olacağını düşünüyorum..Çünkü pist sıcaklığı cok fazla olacakk aynı macaristan gibi..Mclarenler polede kalkacaklardır bundan şüphem yok ama yarışı ferrarilerden biri alır götürür gibime geliyoo..

  2. samet demirel avatarı

    Bridgestone Buraya da Süper Soft ve Soft Lastikler Gtirmiş Pist ise çok sıcak olacak görüldüğü gibi ham lastik patlatabilir yine 🙂

  3. Bende ilk gördüğümde söylediğim gibi köprüyü merak ediyorum

  4. Canada ya benzer bir pist gibi uzunluk ve kaçış alanlarının olmayışı. Yarış büyük ihtimal Mclaren ler arasında geçer.Podyumda son yeri ya toyota yada ferrari alablir yarışı tamamlayablirlerse 😀

  5. Pistin bir bölümünde araçlar kuzey ve güney limanları arasında bulunan köprüden geçecekler.

    işte bunu izlemek süper olacak

  6. mehmet karahanlı avatarı
    mehmet karahanlı

    1-kimi , 2-Massa , 3-Glock , 4- Kubica , 5-Heikki .. Lewis duvara tosLar 🙂

  7. bakalım antremanları bile sonuna kadar izlicem.3haftadır f1e açız zaten.yeni bir pist yeni bir heyecan.ii olan ii hazırlanan kazanısn.

  8. Pistin simulasyonunu izledim. Şu kadar söyleyeyim, yarış için sabırsızlanıyorum…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir