Teknik Analiz: 2008 Avrupa Grand Prix

yazar:

kategori:

Ferrari F2008 – Revize Edilmiş Sidepod Kanatçıkları

Ferrari geçen yıl Belçika Grad Prix’inde kullandığı ve daha sonra Japonya Grand Prix’inde revize edilmiş olan üzerinde yatay yarık bulunan sidepod üzerindeki kanatçık tasarımıyla yarışmıştı. O zamandan şimdiye kadar geçen süre zarfında ilk kez Valencia’da üzerindeki kanatçığın dikey yüzeyini arttırmak ve bununla birlikte havaakımı dağılımını maksimize etmek için üzerindeki yarıktan tamamen vazgeçti. Yatay yarığın fonksiyonu sidepod girişlerine yakın yerde oluşan turbulans etkisini kesmekti. Böylece aracın arkasına doğru yönlendirilen havaakımı niceliği ve kalitesi korunmuş oldu. Valencia gibi orta hızlı pistte, dikey kanatçık bu hususta daha etkin bir rol oynuyor, sidepod üzerindeki solungaçlardan sıcak havanın çıkışına yardımcı oluyor.

Ferrari F2008 – Ön Fren Kanalı

ferrar.val

Valencia’da bütün takımlar fren kanallarının boyutlarını arttırı özellikle de ön kısındakilerin. Bu değişikliğin sebebi pistin birçok düzlüklerinin sonundaki sert yavaşlamalarla alakalı. Bu durum yeni pistte özellikleri frenlerin daha dayanklı olmasını sağlıyor ve yüksek çevre sıcaklığı disklerin ve fren balatalarının soğutulmasını zorlaştırıyor. Aşırı ısınca sorunlarından çınmak için Ferrari F2008’in fren kanallarında geniş geniş bir versiyonu kullandı. Bu tasarımı daha önce sadece Malezya ve Bahreyn’de görmüştük.

Honda RA108 – Köpekbalığı Yüzgeci Motor Kapağı

honda.val

Tam olarak yeni olmayan ve diğer bütün takımlarla birlikte Macaristan’da kullanılan köpekbalığı motor kapağı tasarımı konusunda yeni İspanya cadde yarışı ile Macaristan arasında farklar olmasına rağmen Valencia’da da bu parçayı kullandı. Bu çözüm pilotlara daha iyi bir sürüş kolaylığı sağlıyor, yararı ise bu pistte dikkate alınacak şekilde gerçekten önemli rol oynuyor. Kaygan yüzey ve yüksek kerbli bir karakteristiğe sahip olan pistte bu sistem daha iyi bir sürüş sağlıyor.

Red Bull RB4 – Revize Edilmiş Ön Köprü Kanat

redbull.val

Valencia’da yapılan ilginç değişikliklerden birisi de RB4’ün ön kanadındaki köprü kanatçığın aracın burnuna McLaren stilinde oval bir parçayla (küçük resim) sabitlemesi oldu. Bu çözüm köprü kanadın hareket etmesini engelleyecek şekilde tasarlandı ve bu yüzden esneme söz konusu değil. Bu çözüm ayrıca ağırlıktan da tasarruf edilmesini sağlıyor, daha küçük köprü elementi kullanma imkanı sunuyor.

Ferrari F2008 – Revize Edilmiş Sidepod Bacaları ve Kanatçıkları

ferrari.val

Valencia’da yapılan değişiklikler Kimi Raikkonen’in motor patlatması olayından daha önemli bir rol oynadı. Sidepod üzerindeki bacaların merkeze yakın kısmında açılan yarıklara benzer bir çözüm daha önce Monaco’da karşımıza çıkmıştı. Kanatçıkların üzerindeki küçük uç plakası profili üzerinde değişiklik yapıldı (küçük resim, mavi ok) ve yüzgeçlerden çıkan sıcak havanın daha uygun bir şekilde, engellemeden çıkış göstermesini sağlıyor. Nemli ve yüksek sıcaklıktaki hava şartlarında en iyi motor soğutma imkanını sağlıyor. Baca ve kanatçık konusunda dikkat edilmesi gereken bir noktada Raikkonen’in aracının sağ tarafındaki kanatçık ikinci pit stopu sırasında benzin hortumunu kazası sırasında hasar aldı ve karoserden ayrılarak koptu.

McLaren Mercedes MP4-23 – Revize Edilmiş Sidepod Kanatçıkları

mclaren.val

Ferrari gibi Mclaren de havaakımının dağıtılmasını maksimize etmek için Valencia’da MP4-23’ün sidepod kanatçıklarının (kırmızı ok) dikey yüzeyini arttırdı. Kanatçıkların özelliği tamamiyle ön kenarının yüksekliğinin arttırılmasıyla değiştirildi. Bu değişiklik aracın arka bitiş noktasına doğru giden havaakımının yön değişikliğini arttırıyor ve küçük havalandırma yüzgeçlerinin üzerinden sıcak hava çıkışının gelişmesine yardımcı oluyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir