Red Bull: “Lider Mercedes’e Göre 165 Beygir Daha Az Güce Sahibiz!”

Red Bull takımı, yeni turbo motorlar döneminin başlamasına çok kısa süre varken mevcut durumdan pek mutlu görünmüyor.

Son 4 senenin şampiyonu takım, çok sıkıntılı bir test dönemi geçiriyor. Takım son Bahreyn testlerinde ilerleme kaydetse de asıl rakipleri aynı şekilde ilerlemeyi sürdürdüler.

Red Bull’un Motor Sporları Danışmanı Helmut Marko,Sport Bild’e yaptığı açıklamada kendilerinin Mercedes motorlarına kıyasla 165 hp daha az güce sahip olduklarını, bu nedenle düzlükte 30 km/sa daha yavaş kaldıklarını söyledi.

Marko “Bir şekilde Melbourne’de kurtarmamız lazım.”

“Lider Mercedes’ten 165 beygir daha zayıfız. Bu da düzlükte 30 km/sa yavaş olma anlamına geliyor.”

“Bu yüzden Fransa’ya iş gücü gönderdik. Çalışanlarımız Renault’a yeni yazılım hazırlama konusunda yardımcı oluyorlar.” dedi.


Yorumlar

“Red Bull: “Lider Mercedes’e Göre 165 Beygir Daha Az Güce Sahibiz!”” için 50 yanıt

  1. Arkadaşlar ferrariden bahsederken 60 yıldır bu sporda olduğunu ve enzo ferrarinin iyi motor yapma hatırasını aklınızda bir canlandırım mercedes neyse ferrari de odur ferrari neyse mercedeste o dur. Almanların tek rakibi italyan canavarlarıdır ve onların önüne geçenlerde her zaman italyan arçaları olmuştur. Körü körüne mercedesçi olupta koskoca ferrariyi yabana atmayın .
    Ayrıca ferrari hiçbir şartta mercedesten 75 bg düşük güç üreten bir motor yapmaz. Motor gelişimi durmasaydı ne demek istediğimi anlarsınız . Bir hafta içerisinde ben hatırlıyorum ki ferrari motora 30 bg güç yüklemişti. Ama o zamanlarda mercedesin motorunun yarışları tamamlayamadığını görürdük. Raikonen le birlikte .. Bu bir mekanik yarıştır ve ferrari her zaman en önde olmak için mücadele eder. Ayrıca mercedesin saf ismiyle hangi yarışlarda kaç kere mücadele ettiğin bir yazıverin lütfen . Scuderia ferrarinin 60 yıldır bu sporda olduğunu unutmayın. Mclaren williams veya force india gibi değil yani

  2. McLarenForever avatarı
    McLarenForever

    Mercedes ten biri RBR hakkında konuşmuş, virajlarda roket gibi hızlılar demiş. ne derece doğru bilinmez ama eğer doğruysa problemleri olmasına şükredecez sanırım 🙂 yoksa yine bol bol parmak seyrederdik herhalde. aero açısından Newey yine süper iş çıkarmış olabilir.

  3. Ne guzel iste.Renaultun bu sayede tasarruf gibi bir problemi olmayacak.Bunda uzulecek ne varki.

  4. Renault sezon başlamadan iyice şamar oğlanına döndü. Bir Renault taraftarı olarak üzüldüm. Ancak Renault’un yaşadığı sorunlara bakıp zevkten dört köşe olan bazı Ferrari ve Mercedes taraftarları var. Dikkat edin Türm Ferrari ve Mercedes taraftarlarına söylemiyorum. Gerçekten çok merak ediyorum. Ferrari taraftarlarından kaç tanesi gerçek hayatta bırakın bir Ferrari sahibi olmayı acaba bir Ferrari kullanmışlar mıdır veya görmüşler midir? Aynı şey Mercedes taraftarları için de geçerli. Her zaman ve her yerde zenginden ve güçlüden yana olamak ne güzel şey(!). Renault’un elinde Ferrari ve Mercedes kadar para ve eleman var mı? Yok. Daha az para ve personel ile adamlar F1 gibi bir yerde var olan tek genel otomobil üreticisi. Son dört sezonda Mercedes ve Ferrari Renault’un tozunu yuttu.

    1. Dostum aşırı demogoji oldu. Paran yoksa girmeyeceksin f1 e. Zaten tasarruf para diye diye bitirdiler f1i . Ayrıca bi sporu tutmam için illada o markayı gerçek hayatımda da kullanmam sart değil. Bugun türkiyede birsürü fiat marka araç kullanan var ferrariyle ilişkisini söylememe gerek yok

    2. FerrariFanTR avatarı

      hocam o kadar duygusala bağlamışsn ki valla renault yazıp 4580’e mesaj atıcaktım renoya 5 tl bağışta bulunmak için.

      abartmayalım lütfen

  5. Raikkonen F1 Team avatarı
    Raikkonen F1 Team

    Ferrari ve Mercedes’i tutan arkadaşlar ben ortada o kadar sevinilecek bir durum göremiyorum.Öncelikle 165 hp kesinlikle abartılı bir rakam. bir diğer konu Redbull ile diğer Renault motorlu araçların bugün kullandıkları motor farklı değilse Kemal Şengül’ün de dediği gibi aero konusunda müthiş bir araç var ortada. Motor sorunları bir şekilde çözüldüğü anda geçen senelerde olduğu gibi bir tablo yaşanabilir. Hemen öyle şampiyonluk havalarına girmemek gerek. Geçen sene düzlük hızı berbat olan Renault motoruyla Rbr’nin neler yapabildiğini gördük. Hatta Lotus bile bazı pistler hariç zaman zaman rekabetçi olabildi. Takvimin çoğunluğunu Monza ve Spa gibi pistler oluştursaydı Mercedes ve Ferrari motorlu araçlar avantajlı olabilirdi belki ama mevcut şartlarda önünde sonunda aero önemli hale gelecektir. Bir diğer konu hem yakıt tasarrufu yapıp hem de tam gaz gitmek hangi noktaya kadar mümkün olabilir orası da ayrı bir muamma. Sıralama turlarında pole alan takımların yakıt nedeniyle bitiremedikleri ya da gerilerde kaldıkları yarışlar izleme ihtimalimiz de olabilir. O bakımdan en azından ilk yarışı görmeden yapacağımız birçok yorum yarış sonrasında okuyunca komik gelebilir.. Bol rekabetli bir sezon dileğiyle.

  6. Tamamen ortalığı karıştırmak istiyorlar. 165 beygir güç oldukça fazla fark yaratır. Renault’un bu kadar kötü bir motor yada bu derece yavaş bir motor üreteceğine inanmıyorum.

    Renault’un problemleri olduğu doğru. Fakat bu problemlerin yarısından çoğunu hatta çoğununda çoğunu zaten çözdüler. Tabi tüm Renault takımlarının ortak problemi ve çözülmesi en zor problemlerden birisi olan Isınma problemi var. Lotus bugün bu yüzden sorunlar yaşadı. RedBull’un bu sorunlar yüzünden ürettiği çözümler ortada.. Caterham ve Toro Rosso’da benzer sıkıntılar yaşıyor. Takımlar bu sorunu çözebilmek için aracın hızından feragat etmek zorunda kalıyor. Fakat Renault’un birkaç ay içerisinde tüm sorunları çözeceğine inanıyorum. Bu sorunlarında çözülmesinin ardından Red Bull’un yeniden zirveye döneceğinen eminim.

    O yüzden takımların ilk yarışlarda alabildiği kadar fazla puan alması gerekiyor. Çünkü arkalarında RedBull Aero açıdan harika bir araçla geliyor.

    1. İnanmıyorumculara bayılıyorum.Mercedes motor yetkilisi açıkladı motor ERs hariç 700 hp’den fazla güç üretiyor diye. AMS mercedesin sistem gücünü 860 hp olarak açıklıyor.Renonun ilk açıklamaları 550-600 hp arası idi.Şimdi bu adam takımının kullandığı motorun kaç hp olduğunu biliyordur.Basından veya Mercedes motorlu araç kullanan bir takımdan aldığı veriler ile kendisininkini karşılaştırıp hesap yapmış.Ha kafa karıştırmak yada gelişim izni almak içinde bunu söylüyor olabilir.Belkide motor konusunda şimdiden Mercedes ile görüşüyorlardır.baskı yapıp motorun fiyatı indirtmeyi düşünüyor olabilir.reno motoru çok ısı ürettiği için maximum gücü kısmışlardır.
      İkinci husus 165 hp kaç km fark yapar muhabbeti.
      Reno motoru 100 hp Mercedes motoru 265 hp olsaydı bile 70-80 km fark olmazdı.
      125 hp gücündeki Jetta 200 km yapabiliyor.Ama aynı aracı 300’e çıkarmak için en az 400 hp gerekir.Birde aerodinamik yapı var.627 hp gücündeki Mclaren F1’in son sürati 387 km iken 953 hp gücündeki La Ferrari 350 km civarında son sürate sahiptir.
      F1 aracının CW katsayısı bir kamyonunkinden bile kötüdür.O devasa kanatlar ve hava girişleri nedeniyle sadece ayağınızı gazdan çektiğinizde bile 1 G’den fazla yavaşlama olur.Bu yüzden kesintisi vites kutuları geliştirildi.
      Motor gücünüz fazla ise daha fazla downforce üretmek için bunu kullanabilir ve virajları hızlı dönmeyi amaçlarsınız.Kimse bu gücü 50 km hızlı gitmek için kullanmak istemez.Çünkü 50 km hızlı giderseniz sonraki viraj için daha önce frene basıp lastik ve frenleri yersiniz.
      Son hızı yüksek tutarsanız bu sefer araç daha yavaş hızlanır.Bu yüzden pist karakteristiğine göre farklı vites ve son dişli oranları seçilir.

  7. Marko yine yem atmış ortaya. 165 Bg bir farkın olduğuna inanmıyorum bunu da ilk yarışta göreceğiz zaten. Webberin de dediği gibi Marko’nun takımda ne iş yaptığını bende anlamadım. 165 Bg’lik güç eksikliğini bırakalım 30 km/h 70-80 km/h yapar. Lider Mercedes den 165 Bg daha güçsüz olduklarını nasıl anlamış nasıl hesaplamış anlamak çok güç. Bu açıklamayı Renault Sport F1 yapsaydı kale alırdım ama maalesef bu açıklamayı kale alamıyorum.
    Ferrari’den bir yetkili isim Mercedes motorun dan kendi motorlarının 75 Bg zayıf olduklarını düşündüğünü söyledi neye göre söylediğinin bir nedeni vardır anlarım ama motorla ilgisi olmayan birisinin 160 bg değil 165 bg lider Mercedes den gerideyiz demesi bunu da düzlükte 30 km/h düşüklüğünü bağlaması pek inandırıcı gelmiyor.
    Bu gün düzlükte en hızlı olan takım Toro Rosso takımıymış bunun bir önemi var mı bana göre kesinlikle yok F1’in her döneminde gördük düzlükte hızlı olan araba her zaman kazanmadı amaç dengeli bir güç çıkışı sağlamak Monza da 349 km/h ulaşan bir araba değil 327 km/h ulaşan arabanın kazandığını gördük. Testlerdeyiz kimin ne kadar yakıt yüküyle çalıştığını bilmiyoruz, kimin hangi ayarlar da nasıl bir vites aralığı benimsediğini bilmiyoruz ve en önemlisi de 100 kg yakıt’ın altında kim yarışışa başlayabilecek hepsi bilinmiyor. İlk yarışta acı yada tatlı gerçekleri göreceğiz.

    1. Ferrari’den yetkili biri dediğin adam İtalyan bir F1 muhabiri.

      1. Ama her yerde yetkili deniyor 🙂

    2. Renault fabrikasına destek adam gönderiyor Redbull. Emin ol senden benden çok daha fazla biliyordur. 😉 He rakam bana da abartı gibi geldi. Bu 165 hp fark ancak Mercedes %90 potansiyel çıkartabiliyorsa, Renault %60 performans çıkartabiliyor an itibari ile şeklinde açıklanabilir. Zamanla bu oranlar %100 e çıkınca kim kimden güçlü anlaşılır zaten. Bunu anlamak içinde Renault’un önünde daha çoook zaman var gibi görünüyor. Diğer takımlar yarış temposuna geçerken Renault motoru düzgün çalıştırmak için zaman harcıyor. Bence ya büyük bir sıkıntı var ya da çok radikal bazı gelişmeler oldu ve bunun üstüne kafa yoruyorlar, eğer düzgün çalıştırabilirse diye uğraşıyorlar.

  8. 100 değil 150 değil 175 değil 200 değil ama 165…

    keşke 163 gibi daha kesin bir rakam verselermiş 😛

  9. Monacoda 290 yapan araclarin monzada ayni Motorla 350 yapmasi DF.vites oranlari ile ilgilidir.
    Bence reno Acindirip izin koparmaya calisiyo.

  10. mercedesle ferrari arasinda 75 beygir guc filan yok ,ikiside ayni . ferrari yetkiliside mercedes bizden 75 beygir guclu bir motor yapti demiyor. yok oyle bir sey. autosport da anderson kendi fikrini bildirmis

    1. Gary Anderson’un da kendi fikri değil.Paolo Filisetti adlı bir italyan teknik muhabirinin görüşleri bunlar.

  11. Rambo rambo rambo 🙂 abin redbull başladı şimdiden ağlamaya 🙂

  12. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Abartılmış bir açıklama helmut marko sonuçta her şey beklenir bu adamdan .

    Acaba Redbull cepte ekstra performans mı sağlıyoorr??? Böyle açıklamalarla diğerlerini favori gösterip Avustralya’da şapkadan tavşan mı çıkaracakkkk 😀 😀

    İşin şakası bir yana Redbull ilk 3-4 yarış puan almaya oynayacak orası belli oldu hafiften.Ama geçmiş senelerdeki gelişim hızlarını göz önüne alırsak İspanyadan itibaren ilginç bir şekilde zirveye dönebilirler tabi bu varsayım diğerleri de gelişecektir.

    1. Motor gelistirme izni alamazlarsa EBD bile onlari kurtaramaz.

  13. neye benziyor biliyormusunuz bu olay . yabancı bir takım türk bir takımla maç oynamaya geldiğinde yabancı teknik antrenör türk takımını çok över. sonra yabancı takım yener gider:)

  14. Olsun Renault Clio az yakıyor. 🙂

  15. ferrariden 75 beygir hızlı ise mercedes ferrarinin duzluk dahil hicbir yerde mercedesi yakalaması mumkun değil.Aynı sekilde eger mercedes 165 beygir renaulttan güçlüyse düzlükte 30 degil enaz 100 km fazla hız yapması demektir.SAKA MI BU YA..

  16. vay anasını mercedes renaulttan 165 beygir ferrariden de 75 beygir güçlü olacak.Sonra buna ragmen FERRARİ düzlükte mercedesten hızlı redbulsa sadece 3 km sa yavaş kalacak .MATEMATİGE BAK.

    1. düzlükte hızlı olmanın devir limiti, aracın DF miktarı, ayarları gibi bir çok etkeni var. yani bu kadar değişkenin olduğu bir alanda motor karşılaştırması yapmak doğru değil.

      1. benim araç tam 100 bg.kendisiyle aynı yolda aynı hava sartlarında hareket eden 85 bglik aracla arasında ucurum oluyor.Bu fark evde böyleyken f1 pstinde herhalde daha farklı hıssedilebilir gibime geliyor.

        1. doğru ancak düşük hızlarda özellikle kalkışta aerodinami o kadar ön plana çıkmaz, senin araca bir spoiler takılsa 0-100 hızlanması belki pek düşmez, ama 100-170 hızlanması baya düşer. ve viraj dönüş hızları artar, arkayı kolay kolay bırakmaz.

          tüm motorların aynı güçte ve araçların aynı ayarda çalıştırıldığını düşünürsek; ferrari’nin mercedes’ten beygir olarak güçsüz olmasına rağmen düzlükte daha hızlı olması, mercedes’in DF oranının daha yüksek olduğunu gösterir.

          1. senin bahsettiğin downforce 5625 kglık agırlıgı bir metre içinde fazladan itebilecek bir motoru nekadar engeller onu da tartısalım.

          2. F1 motorundan mı bahsediyorsun?

            1. yok pancar motoru.

          3. motor 700 beygir de olsa, 1500 beygir de olsa downforce yüksekse hızlanmayı yavaşlatır. bu kadar basit.

            1. evet dogru.Yanlış olansa downforce denilen yere basma gücünün hele hele son bahsettiğin degerlerde benzer şartlarda hareket eden nesnelere olan etkisinin fazlaca abartılmasından baska birsey degildir.ÇUNKU FİZİK KURALLARININ EN BASİT GERÇEĞİ BUDUR.bAHSE KONU ARAÇLARDAN BİRİ YOL ARACI digeri ise f1 aracı olsaydı senin söylediğin bir nebze düsünülebilirdi.Ancak hele düzlükte ardaki beygir gücünün en cok etkiyi vermesi beklenir ki: tekrar belirteyim eger mercedes motoru bahse konu beygirler kadar digerlerinden güçlü ise bunu downforce ile baskılamak imkansızdır.Öyle olabilmesi çin difüzör kanat kanatcık fazladan rüzgar tasarımlarından ziyade tekerleklere cok güçlü yapıştırıcılar sürülmeliydi.Kaldı ki düzlükte azami hızı en cok arzulayan araçların f1 araçları oldugu düsünüldüğünde de güçlü olan düzlükte en hızlı olacaktır.BUdurumda ferrarinin deği mercedesin hız sakladıgından bahsedilebilir.Tabi güç olarak ardakı farklar mevcutsa.

            2. adamlar DRS’i boşuna yapmadı. tek kanat hareketiyle düzlükte 15-20KM fark oluyor.
              zaten bir sürü faktör var dedim başta. devir saati, df miktarı, araç ayarı, benzin akışı vs. sadece df farkı bu kadar etkilemez zaten. ancak hız yükseldikçe DF’nin de araçta etkisi oldukça yüksek olur.

          4. Günümüzde kullanılan dawnforce sistemi bizim sandığımız gibi değil, virajlarda araçlar yüksek downforce üretirken düzlüklerde sürtünme etkisi en az olacak şekilde tasarlanıyor, tasarlamaya çalışılıyor, bunun en yakın örneği spadan sonraki rb10dur.Virajlarda çok iyi olmasına rağmen düzlüklerde de aynı başarıyı yakalıyordu.

            Yani ne kadar çok downforce o kadar az sürat diye bir şey kalmadı artık, bunlar günümüz F1i için geridekaldı mühendisler marsa çıkmaya çalışıyor..

            Ayrıca herşey hp değil zaten hp ile ilgili kesin bilgiyi hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz..

        2. Hocam Downforce ve vites aralıkları vb şeylerin etkisi bu işlerde çok büyük etkendir. Düzlük hızı eskiden kalmış Redbull takımı son 4 yıldır ortaya koydu ki en yüksek hız değil o hıza ne kadar çabuk ulaştığın önemlidir. Vettel Monza’da 327 de kalırken diğerleri 340 küsur hıza ulaşıyordu ama Vettel o hıza diğerlerinden çok daha çabuk ulaşarak fark yaratıyordu. Yani demem o ki günümüz Formula 1’inde en hızlı olmak yüksek süratle pek fazla birşey elde edilemiyor…

        3. Motor gücü elbette önemli, ancak her şey değil. 100 bg ile 200 bg araç arasında tur başına 5 saniye oynamaz bile. F1 araçlarında bu orantı bir yönden daha etkili, diğer yönden daha az etkili. Piste göre değişiyor. Rekabet için kötüdür ama 165 bg eksiklik takımı sonuncu yapmaz.

  17. Lider Mercedes ayrıntısı gözlerden kaçmasın 🙂

    Ferrari yetkilisi de Mercedes 75 beygir bizden daha önde demişti.10 gündür devam eden testleri göz önüne aldığımızda doğru yaklaşımlar gibi geldi bana ama Ferraride birkaç pozitif ayrıntı varsa sanırım ki düzlük hızları konusunda en önde

    1. FerrariFanTR avatarı

      Ferrari’nin aerodinamide güçsüz oldugu kabul edilebilir ama Motor gücü olarak zayıf kalacağı asla kabul edilemez. 75 beygir güçsüz olduguna inanmıyorum. Bahreyn testlerinde de 336 km hız ile en yüksek sürata Alonso ve Raikkonen çıktı. ilk iki sektörde ciddi anlamda en hızlı sektör zamanlarıyla gelirken son sketörde adeta gazı bıraktı bugün alonso ve bunu 2-3 kere yaptı. canlı sektör zamanlarında bunu çok net görebilirsiniz

      Motor gücü Ferrari için çok önemlidir

      1. Nerede şu canlı sektörler? Link at hele bi.

      2. Canlı sektör zamanlarına nereden bakıyorsunuz hocam paylaşırsanız sevinirim.

  18. 165 beygir sanki biraz abartı olmuş gibi bu marko manipülasyon üstadı sanki herşeyi renault kitlemeye çalışıyorlar gibi.

  19. Renault motorlarının RB’nin şampiyonluklarında çok düşük etkisinin olduğunu yıllardır söylüyorduk.Renault fanboyları hemen “auu”.Aerodinami yarışlarında motor övmek kolay, asıl sonuçlar er meydanında ortaya çıkar.

  20. Bahsedilen fark inanılmaz! Renault hem en pahalı motoru yapacaksın, hemde 165 hp güçsüz motor vereceksin. Büyük bir rezillik yaşanıyor gibi Renault fabrikasında. İnşallah motor potansiyelinin altında kalmıştır da en azından düzeltilebilir bir şey olur ortada. Yoksa motor temelden bu kadar zayıf ise sezonun yarısını çöpe atmış duruma gelir Renault kullanan takımlar. Çok ciddi bir sıkıntı takımlar için. Kapalı kapılar ardında ne tartışmalar yaşanıyordur kimbilir.

  21. hızlı koşan at (boğa)

    1. f1 e don sen hele at tan dewam edek bogalık bır durum yok artık son zmanlarda ıyıce boka sardıklarıda asıkar uretımlerıyle bunu hem eskı bır calısan hemde paganı nın sahıbı Horacio Pagani soyluyor

  22. Yok artık Lebron James 😀

    Renaultçu arkadaşlar da 1.35 lere seviniyordu demek sıralama formatı buymuş,sıralama da 2 saniye en az Rosberg geçen haftta yapmıştı 1.33 ü

    Motorlar dondurulmasın derken bunu kastediyorlar sanırım Reanault V8 yapsın V6 yı anca yakalar Mercedesin hızını 🙂

    1. ahahahaha helal hocam adamların max powerı evlere şenlik, komedi filmlerinde bile bu senaryoyu yazamazsın ahahahaha 😀 😀

      adamların sın gücü 1.35.7 e ıkına ıkına çıkıyor. Birde bu güçsüz motora rağmen ısınma problemi yaşıyorlar 😀

  23. nerde o ‘ ilk yarısta vettel pole alıcak ,yarısı kazanıcak ‘ diyen kahinler..

  24. Nedense hiç üzülmedim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir