Bahreyn Testlerinden Öne Çıkanlar

2014 Formula 1 sezonu öncesinde son test seansı geçtiğimiz hafta sonu sona erdi. Bir sürü bilinmeyenin olduğu yeni sezon öncesinde testler de o kadar karmaşık geçti.

Özellikle dayanıklılık sorunlarının ön plana çıktığı testlerde Mercedes motorlu araçlar dayanıklılık ve performans konusuna öne çıkarken Renault motorlu araçlar sorunları ve performans düşüklükleriyle öne çıktılar. Ferrari için ise durum henüz net görünmüyor. Kimileri takımın umduğu yerde olmadığını, kimisi ise sürpriz yapabileceğini söylüyor.

Peki testlerde öne çıkanlar nelerdi? İşte cevapları…

MERCEDES DAYANIKLILIK KONUSUNDA EMİN DEĞİL

Mercedes-Formel-1-Test-Bahrain-20-Februar-2014-fotoshowImage-5203fc66-756354

Jerez’de ilk gün Lewis Hamilton’un yaşadığı ön kanat sorunundan sonra Mercedes en çok mesafe kat eden ve en dayanıklı takım olarak ön plana çıktı. Ancak kat edilen mesafe arttıkça, Bahreyn’de ilerleyen günlerde Mercedes de W05’te dayanıklılık sorunları yaşadı.

3 test seansı boyunca Mercedes 6 defa kırmızı bayrakların sallanmasına neden oldu. Ancak takım bu sorunları daha fazla mesafe kat etmesine bağlıyor.

Toplam 4973 km kat eden takımın motor ve vites kutusu değişimi sorunlarının kat edilen mesafeye bağlı olup olmadığını Avustralya’da göreceğiz. Motor ve vites kutusu değişikliği ile son testlerde çok zaman kaybeden Mercedes, son hafta kat edilen mesafe açısından 4. sırada yer aldı.

RED BULL’UN ÖNÜNDE ZORLU BİR TIRMANMA OLACAK

Red-Bull-Formel-1-Test-Bahrain-28-Februar-2014-fotoshowBigImage-e2e02181-758511

Geride kalan 3 testlere baktığımızda, 3 teste katılan takımlar içerisinde Red Bull’dan daha az mesafe kat eden sadece Marussia var. Red Bull sadece son gün 77 tur atarak kendi rekorunu kırdı ancak 12 günlük testlerde toplam 32o tur atılabildi. Bu da gün başına ortalama 27 tur anlamına geliyor.

Red Bull performans olarak da geride ancak şu an için dayanıklılık konusu daha ön planda. Takımın iyi sonuçlar alabilmesi için Avustralya’da şimdiye kadarki en uzun sürüşünü gerçekleştirmesi gerekecek çünkü testlerde yarış simülasyonu yapamadılar.

Red Bull’un Avustralya’da galibiyet mücadelesi vermesi beklenmiyor ancak aracın temelde iyi olduğu yönünde açıklamalar mevcut. Renault motorunda iyi gelişmeler kaydederse Red Bull yükseliş gösterecektir. Ancak Helmut Marko’nun da dediği gibi bunun ne kadar süreceği bilinmiyor.

WILLIAMS, MERCEDES’IN EN BÜYÜK BAŞ AĞRISI OLABİLİR

Felipe-Massa-Williams-Formel-1-Test-Bahrain-28-Februar-2014-fotoshowBigImage-9871bc97-758407

Mercedes dışında direkt olarak hızlı görünen takımlardan birisi Williams oldu. Testler geride kalırken Williams, hem tek turda hem dayanıklılıkta hem de istikrarlı turlarda oldukça güçlü göründü.

Jerez testlerinde bir gün sorun yaşayan takım, Bahreyn’de son gün motor sorunu yaşadı. Bunun dışında Williams oldukça güçlü bir görüntü çizdi. Felipe Massa’nın 3. gün elde ettiği derece ise Bahreyn’de elde edilen en hızlı tur zamanı oldu.

Geçen sene en sıkıntılı senelerinden birisini geçiren Williams, özellikle ilk yarışlarda podyumun en büyük adaylarından birisi olarak görünüyor.

MELBOURNE’DE YARIŞI TAMAMLAMAK PUAN İÇİN YETERLİ OLABİLİR

Formula One Testing, Day Two, Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain, Friday 28 February 2014

Sezon öncesi testlerde her takım dayanıklılık sorunlarıyla karşılaştı. Kuralların bu kadar değişmesinin ardından bu kadar fazla sorunun çıkması normal kabul ediliyor.

Kaba taslak performans seviyeleri de ortaya çıkmaya başladı. Mercedes’in diğerlerinden iyi olduğu kabul ediliyor ancak bu durum Avustralya GP’de güçlü sonucun garantisi değil. İyi sonuçlar almak için önce araçların yarışı tamamlaması gerekecek.

Araçların sıralamalara ya da yarışa kısa süre kala sorun yaşaması halinde, yarışa bile katılmama ihtimalleri oldukça yüksek.

Bu sene yakıt ekonomisi, lastik kullanımı ve hız sonuçlarda etkili olacak. Ancak özellikle ilk yarışlarda tüm hepsinden ziyade dayanıklılık belirleyici olabilir.

LOTUS BİR TÜRLÜ KÖTÜ BAŞLANGICI TELAFİ EDEMEDİ

Romain-Grosjean-Lotus-Formel-1-Bahrain-Test-2-Maerz-2014-fotoshowBigImage-2eb86f70-759018

Lotus takımı, yeni aracını Jerez’e kadar hazır edemediği için ilk testleri kaçırmıştı. Ancak Enstone kökenli takım Bahreyn testlerinde de bir türlü istediğini başaramadı. 8 güne katılan Lotus toplamda ancak 138 tur atabildi.

Neredeyse her gün çeşitli sorunlar yaşayan takım, her şeyi bir araya getirmede zorlandı.

Avustralya’ya hazır olmadığını kabul eden takımın yarışı tamamlaması için şanslı olmaları gerekiyor gibi.

2014 F1 ARAÇLARI DÜZLÜKTE UÇUYOR

Fernando-Alonso-Ferrari-Formel-1-Test-Bahrain-28-Februar-2014-fotoshowBigImage-6af7b53e-758260

2013 Bahreyn yarışı sıralamalarında düzlükte elde edilen en yüksek hız 314 km/sa ile Force India pilotu Paul di Resta’ya aitti. Ancak testlerde özellikle düzlükte araçların çok daha hızlı olduğu ortaya çıktı.

Bir çok araç düzlükte 330 km/sa hıza ulaşırken en yüksek hız 338 km/sa ile Ferrari pilotu Fernando Alonso’dan geldi.

Alonso “Bu sene düzlükteki güç farklı hissettiriyor. ERS’nin bunda katkısı çok fazla.”

“Geçen sene ekstra 80 beygir güç vardı. Bu sene ise ERS aktif olduğunda neredeyse iki katı ekstra güç oluyor.” dedi.

Bunun yanında geçen sene düzlükte en yüksek hız ile en düşük hız arasındaki fark 10 km/sa civarı oluyordu. Bu seneki testlerde ise en yüksek ile en düşük hız arasındaki fark 30 km/sa civarında oldu.

RENAULT MOTORLU ARAÇLAR KALKIŞTA ZORLANIYORLAR

toro_rosso_start

Renault motorlu araçlar sadece yarışı tamamlama konusunda endişeli değiller. Renault motorlu araçların start denemelerinde çok zorlandıkları ve rakiplerinden oldukça yavaş oldukları ortaya çıktı.

Renault motorunun yarış startı yapamadığını söylemek abartı olur ancak Bahreyn testlerinde yapılan antrenmanlarda Renault motorlu araçların kalkışta zorlandığı görüldü.

İlk yarışta tam anlamıyla Formula 1’deki güçlü kalkışa hazır olmayan Renault motorlu araçlar, yarışa pit alanından başlama kararı alabilirler.

Renault bu konuda önümüzdeki günlerde çalışacağını belirtti ancak beklenen gelişme kaydedilmezse yukarıda bahsettiğimiz durum ortaya çıkabilir.

McLAREN DÜŞÜNÜLDÜĞÜ KADAR HIZLI DEĞİL

Kevin-Magnussen-McLaren-Formel-1-Test-Bahrain-19-Februar-2014-fotoshowImage-260afa0f-755971

Mclaren sezona öncesine hızlı başlangıç yaptı ve ilk 6 gün içerisinde hem dayanıklılık hem de performans açısından oldukça iyiydi. Ancak testlerin ikinci yarısı Mclaren için pek parlak geçmedi.

Son 4 günlük testlerde rakipleri daha fazla zorlamaya başlayınca Mclaren gerilemeye başladı. Jenson Button açıklamasında, hala lansman versiyonu araçla pistte olduklarını bu yüzden güncelleme beklediklerini söylemişti. Performans sıkıntılarının yanında Mclaren, son testlerde bazı dayanıklılık sorunlarıyla da karşılaştılar.

FERRARI DE TAM OLARAK HAZIR GÖRÜNMÜYOR

Fernando-Alonso-Ferrari-Formel-1-Bahrain-Test-2-Maerz-2014-fotoshowBigImage-956ec96-758985

Ferrari, testlerde yorumlanması en güç takımlardan oldu. Ferrari motoru ve aracı, testlere bakıldığında Renault ile Mercedes motorlu araçları arasında kaldı.

Büyük takımlar testlerde pek nadiren hızlı turlar atma peşinde oluyorlar ancak Ferrari tarafında endişelendirici olan şey manşette pek fazla yer almamaları değil.

Yarış simülasyonunu erken yapmayı başaran Alonso, son hafta hıza odaklanmaları gerektiğini söylemişti. Bir çok gününde dayanıklılık sorunlarıyla karşılaşan Raikkonen ise ancak son gün yarış simülasyonu yapabildi.

Ferrari’nin  yarış mesafesine bakıldığında Mercedes’ten tur başına 1 sn daha yavaş kaldığı söyleniyor.

ZORLUKLARLA DOLU SEZON VETTEL’İ SIKINTIYA DÜŞÜREBİLİR

Sebastian-Vettel-Red-Bull-Formel-1-Bahrain-Test-2-Maerz-2014-fotoshowImage-5b0f4f92-758946

Son 4 senenin şampiyonu olan Sebastian Vettel’in zor şartlarda neler yapabileceğini merak edenler için 2014 sezonunun başlangıcı cevap niteliğinde olabilir.

Vettel, özellikle 2009’da Red Bull’a katılmasından bu yana belki ilk defa bir sezona bu kadar umutsuz durumda girecek.

Fernando Alonso, son senelerde nispeten zayıf araçla başardıklarıyla büyük alkış toplamayı başardı. Sürekli olarak hızlı araçlarla başarılar kazandığı söylenen Vettel için önümüzdeki yarışlar o açıdan sıkıntılı geçebilir. Vettel’in neler yapabileceği merak konusu.


Yorumlar

“Bahreyn Testlerinden Öne Çıkanlar” için 2 yanıt

  1. Yani bu sene hız,dayanıķlılık,yakıt tasarrufu,lastik kullanımı gibi etmenleri en iyi şekilde paketleyen takım galibiyetin favorisi olacak en hızlı olmak yetmeyebilir ilginç bir sene olacak

    renault takımlarının kalkış sorunuda ilginç geldi bana alonsonun renault yıllarında ki kalkış kontrol sistemleri muazzamdı startta iki mavi renault ok
    gibi ileri fırlıyordu nereden nereye

  2. Mclaren güncelleme yapmadı bu nedenle araç jerezde diğer araçlardan iyiyken shakir de düşüş yaşadı en hızlı turdan 1 saniye yavaştı sadece, güncellemeler ile sorun çözülür. Mclaren iyi bir araca sahip.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir