Jerez Testleri – İkinci Günün Lideri Klien

yazar:

kategori:

Formula 1 takımlarının çoğu sezonun son test dönemi olan Jerez testlerine çarşamba günü de devam etti. Geliştirme çalışmaları aerodinamik paketler ve set-up yapılandırmaları ve bazı takımların gelecek sene kullanılacak olan olan KERS sistemi denemeleri ile başladı.

Dün genç pilotların yer aldığı test dönemini takiben bugün daha kalabalık bir ortam vardı ve sekiz takım pistteki yerini aldı. Test ve yedek pilotlar arasında İtalya Grand Prix’inin galibi Sebastian Vettel de vardı. Alman pilot gelecek sene yarışacağı takımı Red Bull Racing takımının elde ettiği dereceden daha iyi bir derece elde etmeyi başardı ve günü ikinci sırada tamamladı.

Christian Klien günün en hızlı ismi oldu. BMW Sauber pilotu 4.423 kilometre uzunluğundaki pistte 1:19.537’lik derecesile en hızlı zamana imza attı.

Klien’i Red Bull RB4’üyle Sebastian Vettel takip etti. Kardeş takım Toro Rosso’nun STR3 şasili aracının direksiyonunda Sebastian Buemi vardı ve İsviçreli pilot günü üçünü sırada tamamlamayı başardı.

McLaren takımındaki test görevini devralan Gary Paffett, MP4-23’ü ile dördüncü en hızlı zamanı elde ederken onu Toyota’dan Kamui Kobayashi, Renault’tan Luca di Grassi takip etti.

Yaklaşık 400 kilometre yol kateden Klien temel olarak sezonun geri kalanı için aerodinamik güncellemeler üzerine odaklandı.

Klien: " Test seansının tamanında herhangi bir sorun yaşamadım ve yeni bileşenler hakkında mühendislere veri akışını sağlama fırsatını buldum. Pistin yeni olan kısmı daha iyi bir tutunma sağlıyor ve tümseklerede öncesine göre kayma yaşanmıyor." şeklinde açıklamada da bulundu. 

Robert Kubica yarın BMW adına direksiyona geçecek isimdi fakat diş ile yaşadığı sorun nedeniyle takım adına test döneminin kalan günlerinde Nick Heidfeld piste çıkacak.

Vettel öğleden sonra vites kutusu problemi ile biraz zaman kaybetti fakat günü ikinci sırada bitirmeyi başardı. Alman pilot cuma günü Scuderia Toro Rosso adına test yapmadan önce yarın da Red Bull adına teste devam edecek.

Red Bull’un yedek pilotu Sebastian Buemi ise Vettel’in aksine Toro Rosso adına bugün piste çıkan isim oldu. Günü üçüncü sırada tamamlayan Buemi Vettel’den yaklaşık olarak 0.4 saniye daha yavaş bir dereceye imza attı.

McLaren takımını bugün ilk kez Gary Paffett ile birlikte KERS sistemini deneme fırsatı buldu. Sistemi kontrol etmek amacıyla turlar atan Paffett, sezonun geri son kalan dört yarışı için aerrodinamik gelişmelerin üzerinde çalıştı ve dördüncü en hızlı zamanı elde etti. McLaren takımında Pedro de la Rosa yarın direksiyona geçecek isim olacak.

Toyota, Renault, Honda, ve Williams takımları da pistteki yerini aldı ve özellikle Williams takımı 2009 aero paketinde yeralan arka kanat değişikliğiyle pist üzerindeydi. Arka kanat ve difüzör büyüklüğü konusunda yeni kurallara uygun şekilde kullanmalarına rağmen aracın geri kalanı şu anki kurallara uygun şekilde kaldı.

2009 yürütmeliklerine göre arka kanatın genişliği 800 mm olup daha derin ve yüksek şekilde olacak. Bununla birlikte yeni difüzörün tasarımı ise daha alçak, kısa ve daha geride olacak.

 

1 KLI 1:19.537 84
2 VET 1:19.878 60
3 BUE 1:20.209 88
4 PAF 1:20.602 52
5 KOB 1:20.759 94
6 DIG 1:20.853 90
7 WUR 1:21.123 71
8 NAK 1:23.171 61

 

* Resmi olmayan derecelerdir

 


Yorumlar

  1. murat korkut avatarı

    Eyvah eyvah gelecek yıl araçlar böyle çirkin mi olucak,çok dandik duruyo arka kanat. F1 iyice kuşa çevirdiler bune böyle yavv.

  2. telafi etmek istemişlerdir, olucaktı.

  3. arka kanadın boyutları bu şekilde olucak ama bu resimdeki kanadın açısı çok yüksek, benim bildiğim kadarıyla daha düşük flap ayarlarıyla yarışcaklar, muhtemelen bunun nedeni şuanda oluklu lastik kullanmaları ve bu yüzden oluksuzlara göre kaybedilen tutuşu kanat açısıyla telafi istemişler, yine de yanılıyo olabilirim

  4. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    bence williams bi deri bi kemik kalmış aşırı zayıf insana benziyorr..:(

  5. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    bence williams bi deri bi kemik kalmış aşırı zayıf insana benziyorr..:(

  6. can ertuğrul avatarı
    can ertuğrul

    Luca badoer'De mugelloda testteymiş yaw :)) 1 L. Badoer Ferrari 01:21.010 66 derecesi 🙂

  7. can ertuğrul avatarı
    can ertuğrul

    Bu sene btmesn istemiorm yaa seneye bole araclrla insanda ne göz zevki bıraktılar nede bişy yaa :)) seneye bu aracları izlemkten hc keyif alamıcz onlarda ne yaa 🙂 arka kanata bak Kacak kat cıkmıs gibi :)))

  8. McLAREN TEAM avatarı

    acı ama gerçek öyle gökhan..

  9. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    birisi bana arka kanatların o kadar küçülmeyeceğini söylesin lütfennnn…..:)

    o ne öyle yaaaa çok kötü görünüyo williamsss

  10. can ertuğrul avatarı
    can ertuğrul

    Ewt takıms durumda ama vettel daha red-bull ile ilk oturusnda kaza yapmıs bgn :))) ama oLsun :))

  11. Ertan Akkaş avatarı

    Toro Rossa Sebastian'lara takmış durumda 😀

  12. can ertuğrul avatarı
    can ertuğrul

    Test SonucLarı :

    1 C. Klien BMW 01:19.537 84
    2 S. Vettel Red Bull 01:19.878 60
    3 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 01:20.209 88
    4 G. Paffett McLaren 01:20.602 52
    5 K. Kobayashi Toyota 01:20.759 94
    6 L. Di Grassi Renault 01:20.853 90
    7 A. Wurz Honda 01:21.123 71
    8 K. Nakajima Williams 01:23.171 61

  13. tek kelimeyle iğrenç :S

  14. sinan  bilir avatarı

    difüzördede baya değişiklikler var anlaşılan.2009 u erken getirmiş williams 🙂

  15. Çetin Küpücü avatarı
    Çetin Küpücü

    Kanat sanıyorum 2009 kurallarına göre tasarlanmış.Bir deneme olabilir.

  16. di grassinin kaskını begendm yesıl kask R28 de guzel duruyor:D kubıcanın monzada taktıgı kask ta cok guzeldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir