Teknik Analiz: 2008 Singapur Grand Prix

yazar:

kategori:

Red Bull RB4 – Ön Burun Kanatları

BMW Sauber bu tip kanatları sezon başında tanıttığında herkes tarafından radikal olarak görülmüştü. Ancak son zamanlarda ise oldukça olağan bir gelişim haline geldi. Önce Honda kendisine göre bu bölümde kanatlar uygularken onu Mclaren Mercedes devam etmişti. Son olarak ise Jerez testlerinde ilk kez kullanmasının ardından Red Bull Singapur’da aracın dengesini ve yol tutuşunu arttırmak için bu kanatları kullanmaya başladı. Yenilenmiş kanatlar aracın burnundan sidepod girişlerine akan havayı düzenliyor ve RB4’te bu sidepod girişleri oldukça dar. Çok fazla downforce üretmese de bu kanatlar aynı zamanda arka kanata giden hava akımını da geliştiriyor.

Williams FW30 – Ön Kanat Gelişimi

williams_fw30_teknik_singapur_535826347.jpg

Williams’ın Singapur’a getirdiği ön kanatlardan birisinde yeni, eskiye oranla daha oval ve sportif bir orta merkez bulunuyor. Önceki ön kanatta üst profil daha yüksekte ve kenarlar köşeliydi ancak yenisinde ön buruna bağlanan merkez oval hatlara sahip. Bu yeni ön kanat, standart köşeli kanat ile aynı seviyede downforce üretiyor ancak sürüş yükseksiklerine göre daha az hassas. Bu da pistin tümsekli yüzeyi nedeniyle aracın performansında önemli bir yere sahip.

Mclaren MP4 23 – Sidepod Kanatları Gelişimi

mclaren_mp4_23_teknik_singapur_129825109.jpg

Valencia yarışında Mclaren, MP4 23’ün sidepod kanatlarının yüksekliğini arttırmıştı ancak bu yarış için uzunluğunda artışa gitti (İşaretli kısım yaklaşık 12 cm oldu). Bu yenilik ile Mclaren oldukça küçük sidepodlara sahip MP4 23’ün soğutma sisteminin daha etkili çalışmasını amaçlıyor. Bu da sıcaklığın ve nemin yüksek olduğu Singapur’da oldukça önemli. Yatay yarıklar da  kanatların uzatılması ile aero etkinliğinin bozulmaması ya da minimum seviyeye indirgenmesi için büyütüldü. Bunun yanında bu kanatın ön profili neredeyse tamamen dikleştirildi. Bu da arka kanata giden hava miktarını arttırıyor ve sidepodların üzerinden sıcak havanın çıkmasına yardımcı oluyor.

Ferrari F2008 – Ön Tekerlek İçindeki Kanatçıklar

ferrari.bel

Ferrari, F2008 paketini daha verimli kullanmak adına Singapur’da çokta göze çarpmayan değişikliklerle karşımıza çıktı. Bunlardan birisi ön fren kampanaları girişine kanatçık yerleştirilemsi oldu. Bir önceki, küçük versiyonu, hafif yukarı doğru eğimli profilin yerini tamamiyle yatay ve hemen hemen iki kat kesitsel bir bölge tasarımı almış. Yeni kanatçıklar ön tekerleklerin iç kısmına yakın geçen hava akımını modifiye ediyor. Radyatör girişlerine daha iyi bir dağılım sağlıyor böylece sidepodların önüne doğrudan bir akım oluyor.

Renault R28 – Ön Kanat Gelişimi

ferrari.bel

Sezonun sonu görünüyor olmasına rağmen, Renault, R28’i geliştirmeye devam ediyor ve Singapur’da araç revize edilmiş ön kanatla griddeki yerini aldı. Kanattaki en büyük değişiklik flapta meydana geldi. Monza’da kullanılan daha yuvarlak hatlara sahip versiyonun yerine köprü kanat üzerine yerleştirilmiş kesitler kullanıldı (küçük resim). Kanadın yan bitiş noktası da gözden geçirildi ve daha küçük yatay kanatçıklar kullanıldı (soldaki kırmızı ok).


Yorumlar

  1. R27 nin ilk cıktıgındaki jerezdeki rengi de güzeldi sarı lacivert

  2. ben bu akşam ps2de renoyu seçtim 2005te gayet hoşmuş cidden o araç renkleriyle. birkez daha anladım bunu 😀 ama yeni renkleri de ilk zamana göre gözüme daha hoş geldi bu seneki araçla

  3. renaultunki ING'nin renklerinden kaynaklanıyor eski sarı maviye dönse gene güzel gözükür araç turuncu bozuyor aracı sarı lacıvert yada sarı mavi olmalı

  4. Renault o eski mavi-sarı renklerine geri dönmeli. Çok daha güzeldi o renkler.

  5. en güzelini redbull yaptı.tabi bmw de daha iyi duruyor.REdBull un ihtiyacı olan tek rengin yogun olması gerek bu şekilde güzel olmuyor.Mesela renault çirkin , artık sarı rengi renault almalı. Sponsorlar yüzünden diyeceksiniz ama bakalım mclaren e Rocket Red i çok güzel uydurdu güzelliğine denilecek söz yok

  6. bence cok gzl duruyo bu boynuz herkes kullanmalı:D

  7. ömer erkan avatarı

    gercekten williams bu kucuk degısıklık sayesınde cok onemlı puanlar ve podyum elde ettı (WİLLİAMS F1 )

  8. he yaa kimileri formül çalar kimileri aero parçalar üretkenlik yok artık katılıyorum sana

  9. zaten artık biri bişi keşfetmeye görsün. bütün takımlara yayılıyo.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir