Analiz: Red Bull’un Mahkemesi F1 İçin Ne İfade Ediyor?

FIA’nın Red Bull’un Avustralya GP’sinde diskalifiye edilen pilotu Ricciardo için düzenlediği temyiz mahkemesinin sonucu Formula 1’in yeni yakıt tasarrufu kuralları için bir deneme niteliğindeydi.

Mahkeme bunu reddederek yakıt akış sensörü ile anlık 100 kg/saat yakıt akışı ve yarış için 100 kg yakıt miktarı kuralının uygulanmaya devam edileceğini kesinleştirdi.

FIA’nın yasal sözcüsü Jonathan Taylor rekabetin vahşi batı gibi olmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Bu Red Bull’un itirazının yersiz olduğu anlamına gelmiyor. Basın verilere sahip olmasa da dün Paris’teki altı saat süren toplantıya göre Red Bull’un yakıt akış sınırını aşmadığına inanılıyor.

Red Bull’un bunu kesin olarak kanıtlaması kritik önemdeydi. Bu da enjektörlerin bağlı olduğu yakıt borularından alınan bilgi ve enjektörlerin yazılım ile çalışması dolayısıyla bir yazılım hesaplaması yoluyla belirlenmeliydi.

Red Bull’un neden kendi sensörlerine güvenmek istediğini anlayabilirsiniz, daha doğru veriler için.

Bu bir hile durumu değildi, çünkü açıkça görünecek şekilde yapıldı. Ancak kuralları yorumlayan açık bir mücadeleydi.

Bu ultrasonik sensörler henüz yeni bir teknoloji. Akış miktarını normal şartlarda ölçmek gayet kolay, ancak anlık şekilde hareket eden bir aracın içinde bu ölçümü yapmak ise hiç kolay bir şey değil.

FIA bir ayar protokolü hazırladı ve yakıt akış sınırını açık şekilde geçen durumlar cezalandırılıyor.

Uzun vadede teknolojinin F1’in ihtiyaçlarına uyacak kadar gelişmesi gerekiyor. Tüm takımlar sorunlar yaşadılar ve kendi sensörleri ile sensörlerin gösterdikleri arasında farklılıklar vardı.

Red Bull’u hızlı olmaya çalıştıkları için kötü adam olarak göstermek mümkün, ancak bu resmi bir mahkeme ve bu teknolojinin gelişimine ışık tutuyor.

Yakıt akış sensörünün ilk üç antrenmandan sonra bir anda neden farklı okumalar yapmaya başladığı konusuna bir sebep gösterilemedi.

Ve Red Bull’un ekibinin işaret ettiği gibi söz konusu sensör FIA tarafından inceleme altında, ancak farkın neden kaynaklandığı konusunda ek bir teste tabi tutulmuş değil.

Tüm bu noktalar daha fazla analiz ve gelişimin gerekli olduğunu işaret ediyor çünkü bu seviyedeki bir organizasyonda soru işaretlerinin olmaması gerekir ve yarış sonuçları bu tür durumlardan etkilenebilir.

Şimdilik, yani sensörler mükemmel değilken, hala bu sensörler kullanılmaya devam edilecek. Bu ideal bir durum değil, ancak kendi ölçümlerini yapmak çok dah tehlikeli.

Bu sonuç bu yüzden F1 için en iyi karardı.


Yorumlar

“Analiz: Red Bull’un Mahkemesi F1 İçin Ne İfade Ediyor?” için 10 yanıt

  1. Akış miktarını normal şartlarda ölçmek gayet kolay, ancak anlık şekilde hareket eden bir aracın içinde bu ölçümü yapmak ise hiç kolay bir şey değil.

    Sensörü başaşağı taksınlar?

    Einstein geldi 😀

    Ciddiyim.

  2. yakında mercedeste 6 galibiyeti böyle dominant alırsa yuhalanmalar başlar kimse sonucu belli yarışı oturup veya tribüne gidip izlemez sporun doğasına ters..

    kimi hangi pilotu hangi takımı desteklediğinizin bir anlam ve önemi yok

    nokta.

  3. Allah rızası için biri şu sensörlerin topladığı verileri bizimle paylaşsın, biz de görelim ona göre yorum yapalım. İkinci ağızlardan duyduğumuz şeyler son derece yanıltıcı.

  4. Formula 1 demek ferrari demek formula 1 demek micheal schumacher demek en fazla şampiyon olan takım en fazla şampiyon olan pilot en fazla taraftarı olan takım mercedessiz f1 olur ama ferrarisiz f1 asla olmaz…

  5. bende derimki, fia her takıma aynı sensörlerden mi veriyor, hepsinin akış okuma hızı aynımıdır ,belki fia Mercedes için farklı sensör verdi, Mercedes daha fazla yakıt kullanıyor, buyursunlar ispat etsinler, redbull iyi yapıyor, baskı kuracaklar, madem herkese adaletli davranılmıyor, o zaman baskı yapacaksın

    1. Pirelli herkese aynı lastiği mi veriyor, mclaren herkese aynı ECU’yu mu veriyor vs. vs. diye uzar gider bu…

      1. işte bende onu kasdediyorum, fia nın adaletsiz olduğuna ben onlarca sebep sayarım ,redbull sadece bir takım, mercedeste, ne yaptılar Ferrari f1 in lokomotifi oldu yıllarca kayrıldı ,f1 den çekilip başka seriye geçeceğim demeçlerinden ve tartışmasından sonra, rbr yi peşine taktılar, sonra mercedeste ağlayıp çekilirim deyince onuda peşine taktılar, sonuçta da,
        Ferrari egemenliğini baya törpülediler
        2 hata oldu
        1 seyirci desteği hala Ferrari de takımlarda, pilotlarda da raikkonen, alonso ve Hamilton da ( seyirci taraftar çokluğu )
        2 seyirci yarış zevkini mahvettiler
        son yarış istisna ,mesele mercedes çok iyi, Ferrari çok geriden, ziyade, rekabet, herkes rekabet olmamasından şikayetçi, sezon sonuna kadar gitmeyen şampiyonayı, hangi spor olursa olsun kimse sevmez, meselenin özü bu ,fia adaletli olmayı illaki öğrenecek, öğrenemesse bu gidişle f1 zaten bitecek

        1. Ferraricimisin ?

          1. kardeş ben marka tutmam yani formula 1 içindede takım tutmam sevdiğim dürüst nitelendirdiğim takımları severim sadece ben formula 1 i rekabet açısından severim ve kimi raikkonen fanıyım 15 yaşında çocuk gibi aa arabalara bak diye izlediğimiz yılları geçtik rekabet isteriz kıran kırana geçişler severiz çoğu kişide böyle

            1. En son rekabet nerde hangi yarista izledin ?
              Ben 2009 dan sonraki yarislari izledim ve Bahrian gp gibi bir yaris daha izlemedim.Suanda Formula 1 in tek sikintisi sestir ses baska hicbir sorunu yok.Takiminiz yada fani oldugunuz adamin takimi iyi arac yapamadiysa o takimin sorunudur.o tarafa bu tarafa saldirmanin bir anlami yok .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir