Takımlar Para Ödülünün Revizyonu Hakkında Düşünüyor

yazar:

kategori:

autosport.com’un araştırması sonucu Formula 1 takımlarının takımlar şampiyonasındaki para ödülünün yapısı konusunda küçük takımların mücadele etmesine yardımcı olmak için büyük bir değişiklik yapılması konusunda üzerinde düşündükleri ortaya çıktı.

Formula 1 Takımlar Birliği (FOTA)’nin hala süre gelen Grand Prix yarışlarını geliştirme çalışmalarının bir parçası da takımlara verilen ticari gelirlerin eşit bir şekilde paylaştırılması konusunda yeni bir konsept arayışında olması.

Şu anki finansal yapı meritokrasi takımlar şampiyonasındaki pozisyona göre gelirlerin dağıtılması sistemiyle yönetiliyor. Takımlar şampiyonasını en üstte bitiren takım Formula 1 Yönetimi (FOM) tarafından 500 milyon dolarlık gelirle ödüllendiriliyor.

Bu sistem uzun yıllar boyunca kabul edilmiş olmasına rağmen, Formula 1 giderlerinin artması, dünyadaki finansal iklimin zorluğuna bağlı olarak, bu konu ile ilgili olarak daha fazla konuşulmaya başlandı.

Formula 1 ticari patronu Bernie Ecclestone yeni sistem fikreni su yüzüne çıkardı, böylece para eşit şekilde paylaştırılacak. Durum şuanda FOTA içerisinde görüşülmeye başlandı ve fikrin bazı destekleyicileri de var.

Bununla birlikte öndeki takımlar kural değişikliğini engellemeye çalışıyor çünkü onlar için daha az gelir elde etmek anlamına geliyor, FOTA’nın kuralların kabul görmesi için yalnızca yedi oyun takımlar arasında toplanması gerekiyor.

Autosport.com dört takımın bu yeni fikri desteklediğini yönünde bilgiye sahip bu da şu demek oluyor kuralın değişikliğie gitmesi halinde gerekli olan yedi oy sağlanabilecek.

Takım başkanlarından birinin autosport.com’a yaptığı açıklama şöyle: " Öndeki takımlara engel olmadan bütün takımların finansal yönlerini korumak için iyi bir yol. Kazanan takım sponsor anlaşmalarından gelen paraya hakim olabilir bu yüzden kazanmak her zaman için kârlıdır."

Amaç markalar klasmanındaki gelir dağılımını düzeltmek ve sporu daha üst bir seviyede oynamak. Daha önemlisi gridin gerisinde yaşam mücadelesi veren takımların geleceği güvence altına alınacak.

Frank Williams’a konu ile düşünceleri sorulduğununda: " Sorun en çok parayı kazanan kişiler, Ferrari ve Mclaren, büyük çocuklar. Bunlar muazzam bir bütçeye sahip ve harcadıkça harcayabiliyorlar, en iyi personeli ve herşeyi alabiliyorlar. Halbuki küçük takımların asla böyle bir şansı yok."

" Eğer büyük çocuklara harcadıkları kadarını harcamalarına devam etmesine izin verirseniz, ikinci yarıdaki bölüme asla rekabet etme şansı tanımazsınız. Sonunda ikinci yarıdakileri ezmiş olursunuz." şeknde yorumda bulundu.

Williams ayrıca durumun FOTA içinde oylamaya gitmesi halinde karışık duygular hissettiğini kabul etti fakat önceliğin griddeki bütün takımların korunması olduğunu söledi.

" Eğer takımlar oylana yapılması gerektiğini söylediğinde ne yapmamız gerekiyor? Hayatta kalma iç güdüsü evet diyor. Sağduyunuz evet demenizi söylüyor. Fakat bu bir rekabet değil."


Yorumlar

  1. MagicAlonso avatarı

    mantıklı gibi görünüyor karar.sonuçta diğer takımlarında rakebet edebilme şansı olur ki buda bizim istediğimiz şey.Büyük takımlar zaten reklam ve sponsor konusunda oldukça iyi durumdalar ama küçük takımlar bir bir batıyor ve çekilmek zorunda kalıyor.BUda F1 in hep 2-3 takım arasında dönüp durmasına neden oluyor.eşit olarak dağıtılmasa bile daha adaletli ve yakın bir dağıtım daha iyi gibi görünüyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir