Japonya GP Öncesi McLaren

yazar:

kategori:

LEWIS HAMILTON

Singapur’da kendini tutmak zor muydu ya da bir gözün şampiyonada olarak mı sürmeye başladın ?

LH: "Aslında Singapur’da David Coulthard’ın arkasındayken bir şeyler öğrendiğimi düşünüyorum: Yarıştan önce kendinize dengeli olmayı ve gereksiz hatalardan uzak durmanızı söylersiniz,ama bunu söylerken yapmanız da gerekir ve araca bir kere oturduğunuzda 8 yaşından beri geliştirdiğiniz içgüdülere karşı koymak zor oluyor. Ama aslında Singapur’un öğretici bir tecrübe olduğunu düşünüyorum: Alışagelmedik şartlar yüzünden üzerimde daha az bir galibiyet elde etme baskısı vardı. Bu şampiyonluğu düşünecek bir konumda olduğum anlamına geliyor. Puan için sürmekten nefret ediyorum ama hepimiz şu anda bu yaklaşımın faydasını görebiliriz."

Fuji senen geçen yıl en unutulmaz galibiyetini kazandığın yer olarak görülebilir. Japonya’ya geri dönerken hislerin neler? 

LH: "Japonya’yı seviyorum. Geçen sene ıslak zemin ve iyi olmayan görüş açısı yüzünden zordu ama o hafta sonu gerçekten çok eğlendim. Japon taraftarlar Dünya’da benim favorilerimden; çok ateşli ama oldukça kibarlar, büyüleyici ve saygı duyulması gereken bir topluluk. Yarış içinse bana en çok sorulan soru yağmurlu havayı tercih edip etmeyeceğim. Cevabım her zaman aynı, kuru ya da ıslak; bunu önemsemem, aslında sürücüler için kuru zeminde kullanmak daha kolaydır. Ben de kuru zemini tercih ederim. Bu haftasonu başka bir nedenden dolayı da kuru bir hava umuyorum. Piste gelecek tüm seyirciler için mümkün olan en iyi haftasonu olmasını ve bu sezonun en iyi yarışlarından birinde atmosferin tadını çıkarmalarını isterim."

HEIKKI KOVALAINEN

Geçen seneki Japonya GP senin kariyerindeki en etkileyici sürüşlerden birisine sahne oldu. Oraya geri dönmek için sabırsızlanıyor musun?

HK: "Kesinlikle. Geçen seneki yarış benim için her şeyin yolunda gittiği, araçtan daha fazlasını elde edebileceğiniz yarışlardan biri oldu. Sıralama turları benim için iyi gitmedi ama yine de başımı dik tuttum, dikkatli sürdüm hiç hata yapmadam ve 2. sıra için Kimi ile savaştım. Bu benim F1’deki ilk podyumum oldu. Benim bütün yılımın kısa bir özeti oldu. Tabi ki Japonya’yı seviyorum. Tokyo’yu ziyaret etmek ve güzel anılarımın olduğu o piste geri dönmek için sabırsızlanıyorum."

Fuji’de bir tur için ne tür bir ayara ihtiyacın var ?

HK: "Fuji de sizin tur zamanınızı geliştirmenizde yardımcı olacak tek bir viraj yoktur. Bu virajları anlamak kolay ve özel olarak aldatıcı bir pist değil. Yani hata yapabileceğiniz bir pist değil. Kesinlikle çok titiz olmalı ve hızlı olabilmek için aracınızdan maksimumu elde etmelisiniz ve bu çok da kolay değil: aracı yine de en iyi şekilde anlamalısınız ve iyi bir ayar bulmalısınız. İdeal ayarları bulmak da biraz zor."

MARTIN WHITMARSH

Mühendislik açısından bakarsak Fuji pisti ne tarz bir meydan okuma sunuyor?

MW: "Özellik olarak uç bir pist değil, eğer yağmur olmazsa araç veya pilot üzerinde çokda etkili olan bir pist değil. Ama, sonuç olarak hatasız iş çıkarırsanız bunun ödülünü en iyi şekilde alabileceğiniz bir pist. Düzlük hızı veya etkili aerodinamikten çok zeki bir mühendislik başarı getiriyor. Bu yıl, önümüzdeki yarışlar için bazı yeni parçalar getireceğiz ve mühendizlerimizle aracımızın dengesinin iyi olması için sıkı çalışacağız. Tabi ki, iyi hava koşullarına bağlı – geçen yıl bunu yaşadık ve dağın yanında yarıştığınızda her zaman iyi hava olmayabiliyor!"

NORBERT HAUG

Singapur’da Massanın pitte yasadığı sorundan sonra, Lewis Hamilton neden kazanamadı? O noktada ikinciydi ve yarışın galibi on beşinci sıradan kalkan pilot oldu. Lewis ise sekizinci sıradan yükselip üçüncü sırada bitirdi. 

NH: "İlk pite kadar Lewis ikinci sıradaydı. İlk Güvenlik Aracı periyodu 15. turda başladı ve bunun hemen öncesinde pite girenlere avantaj getirdi. Örneğin, 20 tur boyunca Lewis’in önünde giden David Coulthard gibi. Lewis’in gidebileceği hızdan açıkça daha yavaş sürdü. Güvenlik Aracı bölümünden sonra oluşan trafikten uzak kalan sürücüler avantaj elde ettiler. Sonuç olarak halihazırdaki Güvenlik Aracı kuralları eleştiri altında girdi."

Hem sürücüler hem de takımlar için Fuji’de özel mücadeleler neler?

NH: "Fuji dağındaki 4.5km’lik pist, hem sürücüler hem de mühendisler için oldukça zor bir görev. Yaklaşık 1.5 km uzunluğundaki start-finish düzlügü tüm pistler içinde en uzun olanı. Ve burda araçlar 20 saniye boyunca tam gaz gidiyorlar. 10. virajda hızları yaklaşık olarak 70 km/h’ye kadar düşüyor. Bundan dolayı sürücüler ve mühendisler için hem hızlı bölüm hem de yavaş virajlar arasında doğru ayarları bulmak oldukça zor olacak. Geçen yıla ait bilgiler kısıtlı olacak çünkü yarış yağmur altında yapıldı."

Son 3 yarışa girmeden önce sürücüler klasmanında Lewis 7 puanla, Takımlar şampiyonasında ise sadece 1 puanla lider durumdasınız. Bu son 3 yarışa yaklaşımınız nasıl olacak ?

NH: "İki farklı kıtada 3 hafta, 3 ayrı zaman dilimi içinde  3 yarış tüm takımlar için oldukça büyük bir mücadele olacak. Lewis Silverstone’da kazanıp şampiyona liderliğini eline geçirdiğinden bugüne kadar Vodafone McLaren Mercedes olarak 77 puan topladık. Aynı süre zarfında yakın rakiplerimizden Ferrari 43 BMW 46 puan toplarken Lewis 46 puan kazandı. Lewis üstüste 7.kez bir yarış haftasonuna lider olarak gidiyor. Takımdaki herkes şampiyonluğu kazanmak için Brezilyada’ki son yarışın sonuna kadar sıkı çalışacak."


Yorumlar

  1. Yavuz Balcı avatarı

    yasin daha yeni açtım siteyi ve yorumunu okudum.sağduyu göstermişsin sağol.eski yorumlara takılıp kalacak değilim.teşekkür ederim.cümleten hayırlı geceler.

  2. bencede ulaş kardesime katılıyorum renonun şansı yüksek

  3. f1 şans çok önemli

  4. ben şansın o kadar da önemli olacağını sanmıyorum..belki çok yakın mücadelelerde kritik bir önem teşkil edebilir..ama çok iyi hazırlanmış, her türlü önlemi almış bariz hıslı bir takımın şansa çok da ihtitacı yok..örnek olarak ferrari 2000-2004

  5. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    F1 de şans bana göre bizim olaylardan sonra yaptığımız yorumlardaki sesaların gerçekleşmesidir ve her şampiyonlukta şansa ihtiyaç vardır bazı arkadaşlar neden diyebilirler bana göre sebebi gayet aşikar bu spor bir motorsporu ve mekanik bir spor araç parçalarından herhangi birinin arıza çıkarmayacağını hiç kimse garanti edemez veya çok dayanıklı olan bir aracın herhangi bir kerbe vurup yarışdışı kalamayacağını onun için şansınız yoksa şampiyonluk hayal 2005te ve 2006da Renaultunun şansına olan hadiseler 2005te Mclarenin 2006da Ferrarinin şansızlığınaydı hakeza 2000-2004 döneminde Ferrarinin yanında olan şans faktörü diğerlerinin tarafında değildi haaa bu yazdıklarım tamamiyle ''şans'' faktörü ile açıklanamaz şansın yanınızda olabilmesi için çalışmanız lazım yoksa hiç kimse kimseye çalışmadan ekmek vermiyor onun için sen çalış gerisi gelir ama az ama çok illaki birşeyler gelir ….

  6. ben kırdysam özür dilerim yavuz arkadasım ama su sansa sampıyonlk denıldımı kıme olursa olsun fıttryrm f1 aracıda binaya benzıyor hersyıyle bir bütün strateji hız dayanklılık güç downforce yakıt lastık vs vs bunların dan biri olmadı mı olmuyor her sampıyonlugun bır emegi vardır emektar ınsanları vardır bu insanlkarın basarısına sans dendımı o noktada duracksn tekrr tekrar soylyrm f1 de sansa sampıyonlk yoktur

  7. mclaren mercedes kardesim olayın iç yüzü o değil ben her sampıyonluga saygı duayrım f1 de sansa sampıyonluk yoktur ben sansa sampıyonlk ifadesine sert tepki herzmn verdim şimdiki tepkimde ona ztn ogün arkadasmz dıyorkı renault gibi takımlar 10 yılda bir cıkar sansa sampıyon olurlar bnde baska ornek var madem sansa sampıyon olunuyo baska ornek ver dedım veremedi sonra bu yavuz arkadasmz atladı yok sansa sampıyon olmsz yok bılmem ne bnde ona dıyorum bu sezon kı sampıyonlgunza ne dıyecksn dıye bu sezon macca sampıyon olsun ben helal olsn hakettıler derım su söyle olsaydı bu boyle olsaydılarla olmuyor bunu savuna ısım yavuz

  8. yasin arkadaşım lütfen biraz daha sakin ve seviyeli yorumlar yaparsak sevinirim..Ferrari istikrarlı olsaydı bu olsaydılarla bu işler yürümüyor malesef 2005 de McLaren istikrarlı olsaydı sizin 2 katınız puan toplamıştı ama siz istikrarlı olduğunuz için şampiyon oldunuz halbuki McLaren çok daha hızlı bir araca sahipti..Aynı şekilde 2006 da da istikrarınız sayesinde aldınız şampiyonluğu Schumacher'in motoru patladı..2007'de McLaren ve Özellikle Hamilton istikrarlı gidiyordu ama Çin ve Brezilya'da yapılan hatalar sonucu şampiyonluğu elimizle verdik 1 puanla o yüzden zaten şampiyon olmak için istikrar gerek bu da öyle sanıldığı kadar kolay değil şuana kadar McLaren ve BMW istikrarlı oldular zaten Haug amcanın söylediği gibi BMW ve Ferrarinin topladığı puanlar eşit neredeyse ama McLaren 77 puan toplamış Lewis tek başına Ferrarinin topladığı toplam puanı geçmiş bu gerçekten istikrar ve başarı olduğunun açık kanıtıdır sağa sola çekmeye gerek yok.

  9. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Yavuz BALCI arkadaşım dün burada yoktum fakat seni o derece darlattığına göre olmuş olanları az çok tahmin edebiliyorum ;yine de yorumlarınların yazıldıktan hemen sonra msn gibi diğer arkadaşların anında önünde belirmesi güzel birşey bir nevi karşılıklı muhabbet ortamı oluşabiliyor ve bu buradaki kişilerin birbirleriyle daha fazla kaynaşmasını sağlıyor haaa aradan bazı densizler kendini bilmezler çıkmıyormu çıkıyor çıkacakta fakat onlarda bu ortamda fazla barınamıyor önemli olanda bu bence ve bu olay sitenin kendi kriterlerini koymasını ve oluşmasını sağlıyor bir misal ;fazla uç olabilir fakat yinede konu ile alakalı insanlar suç işlemesin diye silah üretimi yapmamak ne kadar mantıklı ve sonrasında ülke olarak belkide kendini savunamamak fakat olsun biz suçu önleyeceğiz ya silah üretmeyelim onun için derimki bırakalım yazsınlar kafalarına göre onlar yazıyorsa silmesi daha kolay ve belki böylece kafalarına dank ederde silinmeyecek yazılar yazabilirler ….

  10. ortalık senin gibi provakatörler yüzünden karısıyo kendni bşy sanıp yazıyo bi araba markası vardır söylemycem anlayan anladı onun gibi olmusssun dengen ztn kaymıs daha ne kaycak şansa sampıyonluk ha bu sene kazanrsanz kazandgnz sampıyonluga ne dıyecksn ferraride istkrar olsa bu sezon tozu dumana katardı

  11. Yavuz Balcı avatarı

    Şener kardeşim dün burda yazılanları görseydin anlardın.hala daha adam ne yazmış o yorumun üstüne.şimdi bende dengemi kaybedip saysam mı bu arkadaşa.istediği bu onun ama yapmam.çünkü ortalığı karıştırmak bunların geninde var.

  12. senin reni gibi dedğin takım ilk sezon içinde en çok gelişme gösteren takım ve şampıon bir pilotu var. renaultta alonso eski günlerine dönerlerse ben artık sizi düşünemiorum

  13. japonyada yine fernando alono kazanacaktır göreceksiniz lewis ve massanın işleri alonso karıştıracak özellikle hamıtonun işi zor r28 gayet ii durumda şuan ve japonyadada ben zafer bekliyorum GO RENAULT F1 TEAM FANTASTİC ALONSO go todo gp2 nelson:))))

  14. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Yavuz BALCI arkadaşım ben şahsi olarak beyan ettiğin görüşe taraf değilim belirttiğin görüşte illaki kişileri başkalarının denetlemesini istiyorsun fakat kişi kendini denetleyemiyorsa bu nasıl bir kişilik olaki hem ne demişler
    ''ilim ilim bilmektir ,
    ilim kendin bilmektir ,
    sen kendine bilmezsen ,
    bu nice okumaktır ''
    Ne güzel söylemişler değilmi ;bu ortamda edindiğim izlenim o ki çoğunluk en az lise mezunu veya üniversite yada üniversiteye hazırlanan kişiler eeee bu kişilerde kendilerini bilemiyorlarsa bu düşüncenin uygulanması kendini bilenlere yapılan bir hata olabilir kanısındayım ;
    Bir kaç gün yoktum bu yazı vesilesiyle Mübarek Ramazan Bayramınızı kutlar siz ve sevdikleriniz için hayırlara vesile olmasını Yüce MEVLA dan niyaz ederim ….

  15. reno gibi takımlar diyo allah allah ne kadar küçümsüyor ya kendisi ferrarinin bir ortağı gibi görmüş

  16. snn vercgn cevabamı ıhtıyacm var be bazıları iyice kendını bsy sandı cıktı adam bana sansa sampıyonlktan bahsedıyo madem maccacısın bu sezon ferraride istkrar olsaydı sampıyonlugun Ş sini göreblckmydnzz cok bilmiş seni renaulta laf atıyosn önce kendı evının önünü süpür sen

  17. arkadaşlar lütfen artık konuyu kapatalım

  18. Yavuz Balcı avatarı

    Abdullah Çelik sizden ricam lütfen yorumlar direk çıkmasın sizler tarafından değerlendirilip öyle görünsün bu sayfada.bu öneriyi dikkate alırsanız sevineceğim.

  19. Kovalainen gerçekten son yarışlarda geçen sene iyi gitmişti. O yarışlardaki başarısı ile McLaren koltuğunda zaten.

  20. arkadaşlar habere kaldığı yterden devam edelim. yasin diğer kişi değildir. lütfen küfüre hep birlikte karşı olalım ve sağduyulu olalım.

    Teşekkürler

  21. geçen seneki puan duurmuna göre olması lazım

  22. ayhan sumbul avatarı

    Abdullah kardeş 🙂 kusur olarak söylemedim sadece dikkatimi çekti. birşey daha var,, takımlar ve pilotlar sayfasındaki sıralamayı merak ettim. Alfabetik sıraya göre mi, puan durumuna göre mi, geçmişdeki kariyere göre mi. bilmem anlatabildim mi? aydınlatırsanız sevinirim

  23. ayhan sumbul avatarı

    kusur olarak söylemedim abdullah kardeş. sadece dikkatimi çekti. birşey daha var,, takımlar ve pilotlar sayfasındaki sıralamayı merak ettim. Alfabetik sıraya göre mi, puan durumuna göre mi, geçmişdeki kariyere göre mi. bilmem anlatabildim mi? aydınlatırsanız sevinirim

  24. ayhan sumbul avatarı

    yasin başpına doğru söylüyosun. aynen geçen yıl rai nin şampiyonluğu gibi dimi :)))))

  25. hayır ayhan bey sadece unutkanlık ve bazı eksiklikler bayram dolayısıyla bazı yetkililerin buralarda olmamasından kaynaklanıyor 🙂 kusurumuz affolur sanırım 🙂

  26. ayhan sumbul avatarı

    Sayın trf1.net yetkilileri puan sayfası neden güncellenmiyor. özel bir sebebi var mı acaba???

  27. ogun savaş avatarı

    F1 de hızlı olmak yetmiyor.İstikrar olmadıktan snra Reno gbi takımlar bile şampiyon çıkarabiliyo.Mclaren de Lewis bu sene hem hızlı hem istikrarlı. Kimi nin yapamadığı gibi.

  28. hesap kitap söz konusu olacak ise
    lewis = Ferrari + Fia
    denebilir..ama böyle hesaplar saçma olur 🙂

  29. thrillercd thrillercd avatarı
    thrillercd thrillercd

    Ne yani Lewis=Ferrari mi ? bence denklen böyle değil olsa olsa denklem şöyle olur.
    Lewis + şans=Ferrari-şans yani
    Lewis +2*şans=Ferrari :)))

    Not: şans değereri pozitif bir reel sayıdır. :)))

  30. ogun savaş avatarı

    Vodafone McLaren Mercedes olarak 77 puan topladık. Aynı süre zarfında yakın rakiplerimizden Ferrari 43 BMW 46 puan toplarken Lewis 46 puan kazandı.

    Herşeyi açıklayan cümle..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir