Olaylı Japonya GP'de Alonso Ard Arda 2. Galibiyetini Kazandı!

yazar:

kategori:

Formula 1 2008 sezonunun olaylı geçen 16. yarışı Japonya GP’sini Fernando Alonso kazandı.

2005-2006 Dünya Şampiyonu Alonso, 4. sırada başladığı yarışta start anında olanları iyi değerlendirdi ve yarış içerisinde gösterdiği performans ve pit stratejisi ile damalı bayrağı ilk sırada görmeyi başardı.

Singapur’da da kazanan Alonso bu galibiyet ile ard arda 2. kez kazandı ve kariyerinin 21. grandprix zaferine imzasını attı.

Robert Kubica gelen büyük baskılara ve ataklara rağmen yerini koruyup güçlü bir ikincilik aldı ve şampiyonada liderler ile farkı biraz daha kapattı.

Kimi Raikkonen ise puansız 4 yarışı geride bıraktı ve aldığı 3.lük ile podyuma çıktı.

Yarış olaylar ile start aldı. Lewis Hamilton yavaş kaldığı startta ilk virajda bir çok pilotun dışarıya çıkmasına neden oldu ve kendiside gerilere düştü.

Ardından Felipe Massa ile mücadeleye girişti ve giriştikleri mücadelede S virajın çıkışında ikili arasında temas oldu ve Hamilton spin attı. Hamilton bu spin sonrasında pistte gerilere düştü. Yarış hakemleri ilk başlarda yaşanan bu olayları inceledikten sonra Hamilton’a ilk virajda Kimi Raikkonen’i dışarıya attığı gerekçesi ile Massa’ya ise Hamilton’un spin atmasına neden olduğu gerekçesi ile pitten geçme cezaları verildi.

Massa bu cezayı geride bırakıp yarışın son bölümlerinde atağa kalkması ile 8. olmayı başardı ancak yarışın ardından Bourdais’in aldığı ile 7.liğe yükseldi ve 2 puan aldı.

İlk virajda olanlar sonunda en karlı çıkan isimler Robert Kubica ve Fernando Alonso oldular. Robert Kubica ilk pitlere kadar liderliğini korurken Fernando Alonso onu takip eden isim oldu. İlk pitlerde Alonso içeriye geç giren isim oldu ve liderliği aldı. Alonso yarışın geri kalanında açtığı fark ile rahat birincilik alıp gülen isim oldu.

Kubica yarışın bitmesine yaklaşık 15 tur varken Raikkonen’den çok fazla baskı gördü ve iilk viraja girerken bir çok atakla karşılaştı ancak Polonyalı pilot, Raikkonen’in bu ataklarına iyi cevap verdi ve Hmailton ile Massa’nın kötü geçirdiği bir hafta sonunda 8 puan alarak iyi iş çıkartmış oldu.

Raikkonen bugün elde ettiği 3.lük ile Macaristan’dan sonra ilk kez podyuma çıktı ve Ferrari, Mclaren’in puansız ayrıldığı yarışın ardından markalar klasmanında tekrar liderliğe yükseldi.

Heikki Kovalainen, muhtemelen podyuma çıkabileceği yarışta yaşadığı motor sorunu ile yarış dışı kaldı ve Mclaren’in dayanıklılık serisi son buldu.

Renault pilotu Nelson Piquet geriden başladığı yarışta pit stratejisi ve iyi sürüşü sayesinde güçlü 4.lük alırken onu Toyota’nın kendi evinde yarışan Jarno Trulli takip etti.

Toro Rosso pilotları burada 6 ve 7. sırada yer alarak 2 araçla puan kazandı ancak Bourdais yarışın sonunda aldığı ceza ile 10.luğa geriledi. Yarışta son puanı Red Bull’dan Mark Webber aldı. Şampiyona lideri Lewis Hamilton ise ancak 12. olabildi.

Formula 1 2008 sezonu Çin ve Brezilya’da yapılacak yarışlar ile son bulacak.



Poz Pilot Takım Süre

1. Alonso Renault (B) 1h30:21.892
2. Kubica BMW Sauber (B) + 5.283
3. Raikkonen Ferrari (B) + 6.400
4. Piquet Renault (B) + 20.570
5. Trulli Toyota (B) + 23.767
6. Bourdais Toro Rosso-Ferrari (B) + 34.085
7. Vettel Toro Rosso-Ferrari (B) + 39.207
8. Massa Ferrari (B) + 46.158
9. Webber Red Bull-Renault (B) + 50.811
10. Heidfeld BMW Sauber (B) + 54.120
11. Rosberg Williams-Toyota (B) + 1:02.096
12. Hamilton McLaren-Mercedes (B) + 1:18.900
13. Barrichello Honda (B) + 1 lap
14. Button Honda (B) + 1 lap
15. Nakajima Williams-Toyota (B) + 1 lap

Hızlı Tur: Massa, 1:18.426

Yarış dışı:

Pilot Takım Tur

Fisichella Force India-Ferrari (B) 22
Kovalainen McLaren-Mercedes (B) 17
Sutil Force India-Ferrari (B) 9
Glock Toyota (B) 7
Coulthard Red Bull-Renault (B) 1


Puan Durumu:
Pilotlar: Markalar:

1. Hamilton 84 1. Ferrari 141
2. Massa 78 2. McLaren-Mercedes 135
3. Kubica 72 3. BMW Sauber 128
4. Raikkonen 63 4. Renault 66
5. Heidfeld 56 5. Toyota 50
6. Kovalainen 51 6. Toro Rosso-Ferrari 36
7. Alonso 48 7. Red Bull-Renault 28
8. Trulli 30 8. Williams-Toyota 26
9. Vettel 29 9. Honda 14
10. Glock 20
11. Webber 20
12. Piquet 18
13. Rosberg 17
14. Barrichello 11
15. Nakajima 9
16. Coulthard 8
17. Bourdais 7
18. Button 3


Yorumlar

  1. Utku İKİZPINAR avatarı
    Utku İKİZPINAR

    Dün yoğunduk, pek bakamadık yorumlara…
    Öncelikle kazanan hak etmiştir, tebrikler Renault ve Alonso.

    Elbetteki benim büyük tebriğim Kubica'ya. Halen şampiyonadaki şansını devam ettiriyor olması çok güzel. Hamilton ve Massa böyle kullanmaya devam ederse şampiyon olabilir :-)…
    Heidfeld puan alamamış olmasına rağmen iyi bir yarış çıkarttı.
    Geldikleri nokta itibari ile Torrorosso'lar da büyük iş yaptılar. Seneye bu takımın da taraftar sayısını arttıracağını umuyorum (Eski BMW'li Vettel'den olsa gerek, benim bir miktar sempatim var…)

    BMW POWER

  2. Sinan Şahin avatarı

    massa'nın weber'i geçişi harikaydı. bu sezonki en güzel geçişe aday. geçen sezonda kubica'yı burada yağmurlu havada güzel bir mücadelenin ardından geçmişti ve o geçişte bana göre geçen sezonun en güzel geçişiydi. massa, sürerken güven ve zevk vermiyor ama arada sırada böyle güzelliklerde sunabiliyor. keşke kimi'de kubica'yı bu şekilde geçseydi. ama sanırım bu sefer daha sağlıklı düşündü ve takımlar şampiyonasında değerli bir 6 puan kazandırdı.
    bence kova. kasıtlı olarak kimi'ye vurdu, fakat sonuçta mercedes motoru bile bu haksızlığa dayanamadı…

  3. mustafa ozca avatarı

    UMARIM alonso gibi tüm pilotlar massa ya yardım eder kaç yıllık pilotlar şampiyon olamıyor sıra sı geldiğinde HAMİLToN da olur olmasın demiyorım ama sırası geldiğinde TEBRİKLER ALONSO

  4. Bu arada nesrin özür dilerim. Ben yorumu kimin yazdığına bakmadan ağzını öpeyim diye başladım. Kusuruma bakma.

  5. hay ağzını öpeyim. İşte bütün yorumlarımda bunu söylüyorum. Wabber agresif pilotları ilk eleştiren isimdi. Ama dün aynısını kendi yaptı. Heiki kimiye temas etti. Ve kimiyi dışarı çıkardı. Ama hiçbir mclaren taraftarı neden ceza verilmedi demedi. Diyenler oldu ama bunu söyleyen kişiler heiki o mclarenin "öylesine joker hakkımızı kullandık, bizim motolarımız sağlam" dedikleri motorla yarış dışı kalmasaydı aynı şeffaflığı gösterebileceklermiydi.
    (Benim fikrim heikinin müdahalesi tamamen hamiltonun önüne kırmasından dolayıydı orası ayrı bir konu)

  6. Ben anlamıyorum f1'de neden bazı olaylar günlerce konuşulurken aynı tip başka bir olay neden görmezden geliniyor.Şimdi MCLAREN'li arkadaşlar diyolarya hani FIA=FERRARİ verilen cezalar ferrari leğine diye eğer öyleyse bu fıa neden Webber'in azdaha Massa'yı duvara yapıştıracağı anı görmedi yada neden Heiki'ye bir ceza vermedi… Evet fıa nın verdiği cezalarda bir tutarsızlık var ama bunun mclaren aleyğinde ya da ferrari leğinde olduğunu düşünmüyorum iki takımada hatta bütün takımlarada yeri geldimi verilen adil olmayan karalar var ama nedense mclenenli arkadaşlar bu konuya baya takmışlar ve artık herşeyi buna bağlayıp bazı senaryolar üretiyorlar.Böyle bir düşünceyle izledikleri yarıştan nasıl keyif alabiliyorlar acaba…

  7. renault alonsoya 2009 da iyi bir araba verecektir bundan eminim 2009 da renault herşeyi yapacaktır çünkü alonso gibi bir pilot var takımda sonuna kadar RENAULT F1 TEAM FERNANDO ALONSO

  8. Tebrikler alonso. Belki de pist üzerinde en sevmediğim pilot olan alonsoyu tüm kalbimle tebrik ediyorum. Tıpkı singapurdan sonra olduğu gibi. Harika bir iş çıkardı. Farkı pitlerden sonra inanılmaz derecede açtı. ve tamamen haklı bir galibiyet elde etti.

  9. onur aybars avatarı

    Alonso, Alonso, Alonso… Singapur'da "Şans canım" diyenlere inat -ki buna "kısmen" ben de dahilim- gerçekten hak etti. Her sektör, hatta her metre fark açtı. Uğraştı ve başardı. Tekrar tekrar "helal olsun"! Ne kadar büyük bir isim olduğunu bir kez daha ilan etti.

    Çaylak Nelson Almanya'da aldığı 2.'likten ziyade burada daha büyük iş çıkardı. O da hızlı ve istekliydi. Alonso'dan bir şeyler öğrenebilmiş sanıyorum 🙂

    Her iki pilotununda müthiş olduğu Fuji'de Renault geliştirme çalışmalarının mevyvesini topladı ve o çok istedikleri 4.'lüğü -matematiksel olmasa da- garantiledi. Sanırım artık Renault'da ilk üç takım gibi kural boşluklarından faydalanarak motorunu geliştiriyor. Renault'ya da tebrikler.

    Bu tarih itibariyle Alonso kesinlikle Renault'ta kalır diyebiliyorum. Ancak R29'un Alonso'yu tatmin edebileceğini sanmıyorum. Motoru -her ne kadar geliştirmiş diye düşünsem de- ilk üç takımın motoruyla kıyaslanabilecek durumda değil. Ayrıca KERS adına Renault'un düşüncesi belli; "standat" olsun istiyorlar ve galiba hiç bir şey yapmıyorlar. Ben Alonso'nun şampiyonluk mücadelesi verebileceği bir takımda olmasını isterdim. Bakalım, ne olacak?

    Yarışın en zevkli kapışması Kubica – Kimi kapışmasıydı. Tek kelimeyle "izlenmeliydi" diyorum.

    Bu sezon BMW geliştirmeye Renault kadar zaman harcasaydı Kubica şu an çok daha farklı yerdeydi. Seneye BMW'leri şampiyonluk yarışında lastil lastiğe mücadele verirken görmeyi dört gözle bekliyorum.

    Gelelim herkesin çok konuştuklarına:

    Start: Kimi'nin kalkışta Lewis'i geçeceğini Sağır Sultan bile biliyordu. Lewis yarış içerisindeki psikoloji sonucu sanuna kadar abandı. Sonuç; ilk virajı pist üzerinde dönebilenler liderliğe yükseldi. Burada Lewis'in atağını çok "temiz" ve "masum" görmemekle beraber cezaya da gerek yok diye düşünmüştüm. Ancak FIA'nın hakemleri -özellikle bu sezon çok sık gördüğüm gibi- yine benim gibi düşünmediler.

    Start'lar daha doğrusu ilk virajlar hep özel olmuştur. Acaba kaza olacak mı? İlk virajı kim önde dönecek? Bu sorular her zaman merak uyandırır. Schumacher – Mika çekişmelerini izleyenler Schumacher'in özellikle start'larda -Lewis gibi- agresif davrandığını bilirler. Ve o kişiler Schumacher'in start'ta Mika'yı duvara sıkıştırmasına karşı -bir veya iki kez değil, bir çok kez- hiç bir ceza almadığını da bilirler.

    Massa – Lewis Teması: Olay, bu seneki Spa'da Lewis – Kimi olayının hemen hemen aynısıdır. Orada, viraja içten giren Kimi, Lewis'in kapısını kapatıp yol vermemiş -doğal olarak- ve Lewis de sonucun burada yaşanan olayın aynısı olduğunu anlayabilecek kapasiteye sahip olduğu için şikanı kesmişti. Burada, viraja içten giren Lewis, Massa'nın kapısını kapatıp yol vermemiş -doğal olarak- ve Massa bana göre kesinlikle "istemeden" Lewis'e çarpmıştır. Ceza gerekli miydi? Spa'da şikanı kesen Lewis'e "Kimi'yi geçtiği için" ceza veriliyorsa burada da şikanı kesmeyip "Lewis'in arkasında kalmadığı için" Massa'ya verilen ceza da doğrudur.

    Burada Ferrari taraftarı güzel insanların şunu düşünmesi gerekmiyor mu; ya bu şikanda duvar olsaydı?… Umarım anlaşılabilmişimdir.

    Bu konuda şunu da yazmadan geçemeyeceğim; Kimi Spa'da duvara bodozlama dalınca yayıncı kuruluş bir kaç saniyelik geçikmeyle McLaren garajını göstermiş ve orada Lewis'in liderliğe çıkmasından dolayı sevinen mekanikerleri gören Ferrari'ler "Adam kaza yaptı diye sevindiler. Ya -Allah gecinden versin- ölseydi. Ayıp yahu…" gibi komikten öteye gitmeyen abartılı yorumlar yapmışlardı. Ben şimdi o kişilere sitede bulunan olayın videosunu bir kez daha izleyin diyorum. Video'nun 24. saniyesinde, Massa Lewis'e spin attırdığında kulağındaki kulaklığı çıkarıp sevinç hareketleri (?) yapan adamın sevinme nedeni -sizin düşünce tarzınızla düşündüğümde- "Şimdi birisi Lewis'i biçecek ve Lewis en azından bu sezon için yarışamaz hale gelecek" diyedir. Hadi bakalım…

    Massa – Bourdais Teması: Ne yazabilirim diye düşünüyorum, ancak bulamıyorum. Görebildiğim kadarıyla sanki Bourdais'in cezası yersizmiş gibi duruyor. Ancak onboard görüntüleri izleyebilirsek daha sağlıklı bir sonuca varabiliriz diye düşünüyorum.

    Mercedes Motoru'nun İflası: Haug, sanki yıllardır patlayan motorlar kendilerinin değilmiş gibi "Motorumuza güveniyoruz, şöyle sağlam, böyle sağlıklı" deyip duruyordu. Al sana o "aslan" motorun… Singapur'da da "Heikki'nin motorunu önlem için değiştirdik" tarzı bir açıklama gelmişti, biz de yemiştik. Sen motoru öveceğine dayanıklılığa önem ver. Lafla peynir gemisi yürümez. Yürüse de sezonun finalinde yani telafinin olmadığı yerde böyle kalırsın. Olaya bir de şu açıdan bakmak gerek; Heikki'nin motorunun patlaması tüm dünya için iyi oldu. Adamın hiç kimseye ve hiç bir şeye faydası dokunmadığı gibi dünyaya da zararı var. Malum, yapabildiği tek şey hava kirliliği!

    Şimdiii, ilk yorumumda, hatta haberin ilk yorumunda "Şimdilik yalnızca, Alonso'ya, HELAL BEE diyorum 🙂 " demiştim. Bunun iki nedeni vardı: ilki o saate kadar uyumamış olduğum için acilen yatmam gerekiyordu. İkincisi ise, ben bu sene bir şey öğrendim, yarıştan sonra sonuç değişebiliyor. Daha önce yaşamadık mı? Yaşadık. Kimi gidip kupayı Fisichella'ya verdiğinde gördük. Ama bu sene ki biraz daha farklı.

    Bu sezona kadar rakip "pistte" veya "pitte" geçiliyordu. Artık otele döndükten sonra da yani "otelde" de geçilebiliyor. Bizlere -her ne kadar izleyemesek de- daha fazla geçiş yaşattığı için "Teşekkürler FIA" diyorum.

    Lewis… Açıkcası takım Lewis'e imza attırınca O'nun F1'de bu kadar büyük işler başarabileceğini düşünmemiştim. Beni yanılttı. Her zaman "akıllı" ve "uslu" durmuyor kabul ediyorum. Ancak, gerçekten F1'e renk kattı. O, bence bu sezon şampiyon yapılmayacak. Bir şekilde şampiyon Massa olacak diyorum. Neden bu şekilde düşünüyorum tam olarak bilemiyorum. Son yarış Brezilya'yı kimse Massa'dan alamaz diye düşünüyorum. Çin'de de mutlaka ya lastik, ya motor, ya pilotaj.. bir aksilik olacak diye düşünüyorum. Hiç bir şey olmazsa ya Lewis "otelde" geçilecek ya da Massa yine birini "otelde" geçecek. -Yalnız Massa'nın da bu sezon ipi göğüslemek için yaptıklarını görmezden gelmemek gerekiyor.-

    Ancak bu düşünce benim Lewis'in sürüşünü izlememi değiştirmeyecek. O, her sezon son yarışta 1 puan farkla şampiyonluğu kaçırmış dahi olsa sürüşüyle -Singapur hariç- beni ve eminimki bir çok kişiyi de keyiflendiriyor. Teşekkürler Lewis…

    Ve son olarak "yasin başpınar" kardeşim; doğum günün kutlu olsun…

  10. gülhan ertürk avatarı
    gülhan ertürk

    Şampiyonluğa giden yol=en az hata+İstikrar+sukünettir. Şampiyonluk mücadelesi veren bu iki pilotta bu özelliklerin hiçbir yok. Hamilton geçen yıldan ders aldığına dair atıp tutmuştu yarış öncesi ne kadar boş konuştuğu startta yer kaybedince anlaşıldı. Yahu 7 puanla öndesin, pol sende, rakibin ise 4 sıra arkanda. Bir de yaptığına bak. Bir de Massa' nın yerinde olsa ne olacaktı? Bu yıl ikisinden biri şampiyon olacak ama bence hiç de hakedilmeyecek. O pistte gerçek tek bir şampiyon var. Bugün bunu bir kez daha gösterdi.

  11. Tebrikler Alonso, Tebrikler Renault, takdirin en buyugunu hakediyorlar.. Yarisi canli izledim ve start anini defalarca izledim, Bu yarisin bu hale gelmesinin tek sorumlusu Lewis Hamilton`dur, Tamam gozukara agresif pilotlari severiz ama bu yaptigi ne gozukaralik ne de agresiflik, sadece aptallik.. 2. turda siyah bayrak sallanmaliydi Hamilton`a, cunku yarisi resmen KATLETTI..

  12. gurcan hezer avatarı

    F1 i senelerdir izlerim ve bu sporun ister son yıllarında ,isterse geçmişte yapılmış yüzlerce yarışı izleyelim FUJİ pistindeki gibi start ana hiç bir pilot CEZA ALMAMIŞTIR!!!Soğuk lastikler pist ve hava şartlar ,dahası en az 5-6 pilot lastiklerini kilitlemişken hamiltona ceza…
    Massanın Hamiltona olan temesına ceza veren FİA ,spada sergilediği tutumu burada sergilemedi fakat Massaya ceza geleceği kesinleşmişken hamiltonunda incelemeye alınıp ,pitten geçme cezası verilmesi çok manidar geldi bana..
    Startım üzerinden 4-5 tur geçiyor ortada bir inceleme yok ,ki zaten incelenecek bi şey yok,massanın çarpmasının ardından 2 tur içinde inceleme,o zaman ortaya net bir sonuç çıkıyor:Massa çarpmasaydı Hamiltonda ceza almazdı….
    Kovalainende aynı agresiflikle kiminin üzerine sürdü ,hani ceza?
    Mücadele son yarışlara taşınsın diye tamamen birilerinin yaratması kural boşluklar ve f1 in üzerine hamiltonun üzerine kusulan sonuçları….
    Artık kendimi tutabiliyorum ve sakin sürmeyi öğrendim gibi ,gün batımı tonlarında sakin demeçler veren hamilton da böyle OLAMAYACAĞINI bir kez daha kanıtladı ,bırak 2. yada 3. olarak devam et yarışa ,o hamleye ne gerek var
    zaten araç hızlı ,pist soğuk ,tüm şartlar mükemmel ama sanki 1. bitermek zorunluluğunda pilotaj sergileyen bir hamilton var pistte…
    Çin gp de bundan farklı olmaz yine mclarenler önde başlarlar ve umarım artık bu hatalardan ders çıkartıp önde bitirmeyi öğrenirler,yada hatırlarlar….

  13. zafer cevik avatarı

    arkadaşlar; geçen sene son üç yarışta oynanan kirli oyun tekrar sahne alıyor
    prodüksiyon=
    The FIA (Ferrari International Assistance)

  14. yani, bugün bourdaise verilen cezanın sebebi mclaren miydi? :))aslında aynı şeyi söylüyoruz ::)))

  15. gayet açık her sene şampiyon olamadıktan sonra şanssızdık motorumnuz yolda bıraktı fia engelledi yok o bunu yaptı şu şuna çarpmasaydı şampiyonduk falan filan.bunları aştığınız gün gerçek şampiyon olacaksınız.hataları başkalarında değil de biraz da kendinizde arayarak.

  16. Hamilton şampiyonluğu kazanırsa da kaybetse de ortada bir gerçek var..bugünkü yarışta sizin de şimdi kabul ettiğiniz gibi hamiltonun aleyhine,massanın lehine bir karar verildi bourdais olayında.Ben hamiltona toz kondurmayan biri değilim,hamiltonuın bugünkü cezası için haksızdı felan da dememişim yorumlarımı iyice okumuşsan.mclaren ,ben f1 i izlediğimden beri hiç şampiyonluk kazanmadı, ve ben hiç ağlamadım, sayın Scuderia-Ferrari-Marlboro, bu ağlamak muhabbetini cidden anlamıyorum, ya bi açıklık getir ne ima ediyorsan artık, ya da yeter artık böyle deme..

  17. mertcan sana sonuna kadar katiliyorum teshisin tam yerinde alonso hem hizli hem arac gelistiriyor sadece hiz olarak raikkonen 1 numara tattirmaya gerek yok 🙂

  18. alonso sadece saf hızdan ibaret bi pilot değil.. durumu çok iyi değerlendiriyor ve çoğu zaman doğru tercihleri yapıyor… saf hız olarak gridin en iyisi raikkonendir… ama alonso çok komplike bi pilot… bence bunlar sürpriz deil alonso için çok fazla abartmaya gerek yok… bir kimi taraftarı olarak da ayrıca alonsoya gore bunlar normal sonuçlar olmasına rağmen yinede alonsoyu gerçekten çok takdir ediorum ve butun içtenliğimle tebrik ediorum… tartışmasız gridin en iyi pilotu…

  19. forzaferrari avatarı

    3 ceza geldi yarış sırasında, hamiltonunkini tartışmıyoruz bile, bariz bir biçimde ferrarileri dışarıya iterek bütün yarışın kaderini değiştirdi, kimi çok iyi kalkmıştı, muhtemel bir 1.liğinin içine etti…
    ikincisi massayla hamilton olayı, hamilton sıkıştırdı bence ama massa çok rahat kurtarabilecek durumdaydı, hamiltonun üstüne sürmesine gerek yoktu bariz ordada massa hatalıydı, burda ister kasıtlı itti deyin ister kasıtsız deyin, sanırım böyle durumlarda, ne niyetle yaptıklarını telemetriden bile çıkaramıyolar, ne niyeti, ne de sonucu değerlendirmiyolar, yaptığı hareket değerlendiriliyor, eğer niyet değerlendirilseydi, lewisin kanada pitinde kimiye dalışının kasıtlı olup olmadığını da tartışabilirdik, veya sonuç önemli olsaydı massa 2 yarışta hiçbir şey olmamasına rağmen pitten tehlikeli çıkış cezası almazdı, lewis belçikada kimi zaten yarışdışı kaldı diye ceza almazdı, eğer sonuç değerlendirilseydi, bugünkü lewisin cezası massanınkinden daha ağır olurdu(lewis bütün podyumu değiştirdi tek bir hareketiyle, massaysa sadece pekde etkisi olmayan bir spine neden oldu) ama bunların hiçbir önemi yok yaptıkları hareket değerlendiriliyor. ben bu 2 cezanında yerinde olduğunu, fianın kimseyi kayırmadığını düşünüyorum.zaten yıllardır fia-ferrari diyenlerin fikirlerini değişitirmeye niyetim yok biyere varamıyoruz.
    gelelim 3. bourdeis cezasına ben bir ferrari taraftarı olarak gereksiz olduğunu düşünüyorum, bence yarışda olağan bir kazaydı, ama bunun altında fia-ferrari gibi komik nedenler aramak saçma olur, eğer toro rossoda gereksiz olduğunu düşünüyosa temyize gidip hakkını arar, bu kadar basit…

  20. ben bir tifosiyim yıllardır schumi bu takımda olduğundan beri her zaman hata yapan pilotlar oldu en iyileri en mükemmeleri bile kazanmak için her yolu denedi.schumi bunu yaptı herkes açtı ağzını yumdu gözünü istediklerini söyledi.eleştiri olmasın demiyorum ama eleştiri yapıyorsanız herkese yapın schumiyi eleştiriyorsanız hamiltona benzer şeyler yaptığpında fanatik olmayın.

    bourdanin cezası ağır bi ceza bana kalırsa olmasa daha iyi olabilirdi belki ama bourdanin ne kadar bu kadar zorladığını gerçekten merak ediyorum zaten massa pite girecekti daha o ayrı bi konu.

    benim dediğim ferrari haketmedi lafı yanlış anlaşıldıysa düzelteyim pilotlarımız için söylemedim sezon başında massa formsuzdu daha sonra kimi koptu tamamen ama asıl olay ferrari takım olarak tam olarak haketmedi demek istediğim bu.çok fazla hata yaptık yakışmayan hatalardı bunlar takıma.sonuçta biri kazanıcak hepimiz tebrik edicez.bahsettiğiniz gibi cezalarla da olsa herkesi geçerken bencilce davranan bir pilot da olsa tebrik etmekten başka birşey düşmez zaten kimseye.ama mclaren şampiyon olamazsa sayın fuad kaya o zaman ağlamak neymiş sezon sonunda burada okumak isterim yorumlarını o zaman görebilirsin.

  21. Abdullah Çelik, yakışmayan bir cevap yazmışsın..asla suçlamalarını gerektirecek imalarım olmadı hiç bir zaman..işine gelince ama tifosileri savunuyorsun..şimdi neden vazgeçtin savunmaktan? hayır, nerde hangi yazımdan çıkardın bu imaları diye soracam susup kalıcaksın..neyse, gereksiz bir yazıydı yazdığın..hayırlı yolculuklar.

  22. Fuad en iyisini siz mclarenciler biliyorsunuz, sizin takım biliyor, en iyisi sizin takım yapıyor, en hızlı sizsiniz ben sizinle kaşık atamam. kusuruma bakma artık cevap vermeyeceğim için.

    bourdais olayına gelince tifosileri savunmak bana düşmez ama ben bir çok ferraricinin çıkıp gereksiz ceza dediğini okudum.

    birazdan yola çıkacam çin gpde görüşmek üzere..

  23. Bi Allahın kulu tifosi çıkıp da "evet bourdaise verilen ceza hatalıydı" demiyor..Abdullah çelik de başka bir yerde, sanırım bu cezayı gereksiz gördüğünü açık açık diyemediğinden, bu haftasonu verilen tüm cezalar gereksizdi demiş:P

  24. alonso yu tekrar 1. gormek gercekten beni mutlu etti.hakettigi yerlere geri donuyor sonunda alonsoyu sevmezdim onceden cok sacma konusurdu antipatikti ama su 1 yildir duzeltti kendini sacma sapan aciklamalar yapmiyor onu ve renault u tebrik ediyorum onlari tekrar yukarda gormek guzeldi.yarisa gelince hamilton yine acemi bi caylak oldugunu gosterdi bize kendi kuyusunu kendi kazdi ne olurdu 2. yada 3. bitirsen? ama iyi oldu haketti:) anlayamadigim raikkonen e gizli bi dusmanligimi var ne 3 yada 4 yaristir raikkonenin yarisini mahvediyor.iste kubicanin demek istedigi buydu herhalde anlamistir bu yaristan sonra:).ayrica massayida tebrik ediyorum en sonunda biri haddini bildirdi hamiltona.artik dikkat eder herhalde sucunuda kabul etmis zaten.gelelim ferrariye bu takim bu yil sampiyon olsada farketmez bariz bir sekilde lastik problemi yasadigi belli 2 pilotunda 5 aydir bu problemi cozemediyseniz birakin bu isi artik.hamiltonun massaya yaptigi atagin sebebi lastiktir zaten lastikler isinmiyor birde ustune ustluk massanin yumusak lastik secimi hamilton a gelde atak yap demistir.sonucta zevkli bir yaris oldu zevk aldim izlerken.suzuka takvimden cikinca uzulmustum ama fuji de suzuka kadar guzel olmasada yinede atak yapilabilen zevkli guzel bir pist. saygilar

  25. Burak Soylu avatarı

    Ron Dennis dene şahsiyet… Bak Kubica işine de bakıo aynı zamanda gördün mü… yani hem açıklamalarını dile getirip hem de işini yapabilio.. seni de yürürken sakız çiğnio halde görebiliriz inşallah.. çünkü sen de az zorlarsan 2 işi aynı anda yaparsın heralde… 😀 😀 😀 😀

  26. kürşat baydın avatarı
    kürşat baydın

    massathebest kardeşim,ilk yorumuna katılıyorum hamilton çirkef bir pilot ama bu çirkeflik gençliği ve hırsından olsa gerek bunu zamanla anlayacagız.Hamilton gerçekten sezon sonunda işin içine etmekte üstüne yok,o konuda gerçekten süper yetenek 😛 ,2005de alonsoya atıp tutanlar hamiltonun gecen yıl şampiyonlugu nasıl verdigini ve şimdi nekadar zora soktuğunu görüyorlar.Büyük pilot olmak herşeyiyle büyük olmaktır,sadece hızlı olmak,sadece yetenekli olmak,sadece akıllı olmak yetmez..Hızlı,yetenekli,akıllı,gerçekçi ve tabi hızlı bi araca sahip olak gerek.Eğer bir avantaj kazanmış isen bunu kullanarak şampiyon olmayıda bilmektir büyük pilotluk.Büyük pilotluk onun bunun üstüne direksiyon kırmak değildir.Akıllı olmaz ise daha çok şampiyonluk kaybeder,alonsodan daha çok tur yer.Bu arada tur yemesi okadar hoşuma gittiki anlatamam :))

  27. alonso bana en güzel doğum günü hediyemi verdi:D cok saolsun bana verıleblck en güzel doğum günü hediyesydi bu galibyet=)

  28. ağlamayı bi yerden çıkarmadım yıllardır şanssızdık fiaydı ferrariydi şampiyon olamadık diye ağlayan ferrari olmadı.şampiyon oluruz ya da olmayız bu sene bilmiyorum ama olamazsak da kendi hatalarımızdan olamadık deriz başka yerlerde aramayız.hamiltonu istediğiniz kadar savunun haksız olduğu hatalı olduğu yerde kabul etmeyi bileceksiniz.ama mclaren ne zaman kabul etti ki mclaren yıllardır hiç hata yapmaz pilotları melekti.sadece diğer takımlar hata yapar mclaren asil takımdır anlayışınız bu sizin.her zaman da yenilmeye mahkumsunuz

  29. işte bu RENAULT F1 TEAM BİR GÜN MUTLAKA DÖNECEZ FERNANDO GOO

  30. Ben anlayamıyorum sönük şampiyon ne demek şampiyonsan şampiyonsundur bunun sönük yada parlağı olmaz.Demek istediğin Massa'nın bu sene şampiyonluğu haketmediyse bence bu çok yanlış bi düşünce çünkü Massa bu şampiyonluk yolun da çok uğraştı birçok kişinin ondan beklemediği performansı sergiledi gerektiğinde cesurca ataklar da yaptı,yada bulunduğu yeri korumak için elinden gelenin en iyisini yaptı.Lewis haketmiyor mu elbette oda hakediyo şuanda bu yarışı sürdürebiliyorlarsa bu onların gerçekten iyi pilot olduğunu gösterir.Ayrıca Lewis'in kaybettiği puanlar yüzünden mi aradaki fark bukadar az sanki Felipe hiç puan kaybetmedi enyakın örneği singapurda pole de başladığı yarışta 0 çekti.Yani sonuç olarak herşeye rağmen işi buraya kadar getirdiler.Bu son iki yarışta da ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını ve bizlere yeni heyecanlar yaşatmalarını istiyorum.
    Hangisi olursa olsun gerçekten hak ettiklerine inanıyorum…

  31. Necati ÜNAL avatarı

    Öncelikle Alonso'ya tebrikler.İyi bir yarış çıkarmış.Yarış böylesine olaylı geçeceğini beklemiyordum. 1. virajda yaşanan olaylar yarışın kaderini değiştirdi. Massa'nın Lewis'e yapmış olduğu temas uzun süre tartışılacağı kesin. Zaten bu sene ve özellikle sezonun sonuna ilginç olaylara tanık oluyoruz,tartışıyoruz. Japonya gp'yi de buna ekleyebiliriz.İplerin gerildiği bir dönemde sezonun son 2 yarışında kim bilir daha neler yaşayacağız.

  32. Scuderia-Ferrari-Marlboro, senin hamilton için hakketti hakketmedi demenden sebeple massanın olası şampiyonluğunu değerlendirdim, neden sinir yapıyorsun? buyur hakemlerin bourdaise verdiği cezanın mantıklı bir açıklamasını yap ille de enerjini harcayacaksan, belki f1 severleri tatmin edici bir açıklamanız vardır..hı? massanın bu saatten sonra eze eze şampiyon olma ihtimali mi kaldı yahu :)) ve, seneye massa eze eze şampiyon olursa, helal olsun, tebrikler derim..bu sene hakedilmiş yarış galibiyetleri sonrası dediğim gibi..ağlamak nerden çıktı bunu da anlamadım :))

  33. Alonso-Renault-Nelsinho'yu tebrik ederim ve onların taraftarlarını da.. Gözümde bir an 2005-06 yılları canlandı. Başarılarının devamını dilerim. Yarış için konuşulacak bir şey pek kalmadı bence FIA yeterince kapatıyor bu açıyı. Yaptığı müdahaleler yarışların sonucunu kökten değiştiriyor. FIA nın bu kadar müdahalede bulunduğu bir sezon hakkında ne kadar sağlıklı yorum yapılabilir ki? Massa ve Hamilton hata yapmış olabilirler ama bu cezalar artık can sıkmaya başladı. Performans değerlendirmesine gelince Alonso ve Nelsinhonun performansını üst düzeyde buldum ben ve elbette Kubica da öyle. Raikkonen e direnmesi ve akıllıca savunma yapması..Herşeyi açıklıyor.. Raikkonen bence bu yarışta önceki 3 yarışa göre daha iyiydi. Hasarlı aracıyla podyum yapyı ki bu ; bu sene ilk değil. Massa nın performansı da iyiydi. Bu gün sönük kalan isim Hamilton du ceza bence en çok onun performansını etkiledi.
    FIA'nın el atmadığı yarışlar geçirmek dileğiyle…

  34. UmutBg, hakemlerin massa ile bourdaisin olayını incelemesini anlayamamıştın sanırım, incelenme sonucu henüz açıklanmadan yazdığın satırlar ilginç..sanırım fia nın bu kararını sen de tahmin edemiyordun henüz bu satırları yazıyorken :)) şimdi hakemleri anladın mı dostum?????????

  35. hamiltonun olası bir şampiyonluğu nasıl tartışılır merak ediyorum..monzada glock ile mücadelesi hariç cezalandırılmayan hiç bir tartışmalı hareketi yok..sezonun en çok ceza alan sürücüsü..sanki tüm hatalarına rağmen hiç cezalandırılmamış, bu cezalar ona eksi puan olarak yazılmamış gibi yorum yapmanın anlamı yok..peki ya massanın şampiyonluğu durumunda hatalı olup da ceza almadığı kaç tane olayı var? 1 mi? 5 mi kaç?massa bu sene şampiyon olursa ,f1 tarihinin demiyeyim, bilmiyorum, ama son 7 senenin en ezik şampiyonu olur.son 7 senede rakibinden kırpılarak kendi hanesine yazılan puanlarla şampiyon olan bir pilot hatırlamıyorum.

  36. evet bi yarış daha geride kaldı massa karlı çıktı gibi görünsede bi yarış daha eksildi takvimden bu da mclarenin avantajına oldu doğal olarak.

    sezon ferrari için geçen yarışta bitti en azından benim için.bu saatten sonra kazanır ya da kazanamaz bilemiyorum ama ferrari performansıyla şampiyonluğu haketmedi ve haketmeyenin de şampiyon olması yüreğim istesede mantığıma uymuyor.

    ama hamilton hakettimi şampiyonluğu özellike bu tartışılır birşey.hamiltonun her geçişinin bencilce olduğu söylendğinde burdaki mclaren taraftarları yok fia yok ferrari derken kendilerinde hiçbir hata aramıyordu nedense.hamilton çok yetenekli de olabilir itirazım yok buna fakat bazı gerçekleri herkes görmeli.çok aşırıya kaçıyor hamilton tamam gençtir hırslıdır şampiyon olmak en büyük isteği her pilot gibi ama biraz dha sakin ve soğukkanlı olması kendi yararına olabilir.geçen sene yüzden şampiyonluğu kaybetti işimize geldi bizim belki çaylak dendi ama artık böle bi bahanesi de yok.

    şunu merak ediyorum zamanında bu gibi hataları schumi de yaptı kazanmak için tabiri caizse her yolu denedi yanlışları da oldu.o zaman mclaren taraftarları ne diyordu schumi için çok merak ediyorum.çirkeflikle suçlayanlar oldu bencil dediler herkes bişeyler söyledi.sonuçta her pilot eleştirildi hata yapınca.ama şu anda bu eleştirileri kabul edemiyor nedense hiç bi mclaren fanı.

    alonsoya da binlerce kez tebrikler süper yarıştı kendisinin şampiyon bir pilot olduğunu kanıtladı.kubicanın kimiye yaptığı savunmaya hayran kaldım yarış boyunca kiminin de hakkını vermek gerekiyor gerçekten bazen pek sallamasa da f1 de çok güzel şeyler izletebiliyor ona takım puanları için teşekkürler.

    massa ise gereksiz bi savunma yaptı ama sezon boyunca yapılan eleştirilere karşıydı belki biraz da savunma yapamıyor vs. gibi.yapmasaydı daha iyiydi ama olan oldu 2 puan da olsa kapatabildi farkı.cezalar bana kalırsa haklıydı yarıştaki fia=ferrari diyenlere artık akıl fikir diliyorum Allahtan.tüm pilotlara güzel bi sezon izlettikleri için teşekkür etmek lazım.hepsi varını yoğuunu ortaya koydu bu sezon.bazen hepsi de hata yapabildi ama tuzu biberi oldu.hakedenin kazanması dileğiyle.

  37. Renault ve Alonsoya tebrikler..iyi bir pilot fırsatları değerlendirmesini bilir..hem hızlı hem akıllı..şansının da yardımıyla son iki yarışı kazandı..helal olsun alonsoya..
    Hamilton'un sinirleri hiç iyi görünmüyor.Ron dennisin , hamiltonu psikolojik olarak baskı altına alabilecek sözleri dolayısıyla kubicayı eleştirmesini şimdi daha iyi anlıyorum..bu çocuk bir ateş parçası..heyecanlı..hırslı..yerinde duramıyor..ve elbette kendi lehine aptallıklar yapabiliyor..starttaki olayı anlayamadım..bence tartışılabilir, evvelki startlarla kıyaslanabilir..acaba aynı duruma ferrari pilotları sebep olsaydı fia ne derdi..şu ana dek yaşanan benzer durumlar için fia hangi kararları vermiş..bütün bunlar irdelenebilir..ama bu alayda halihazırda hamiltonun cezası haklı ya da haksız diyemiyorumm..sadece, kabul edilebilir..itirazım yok yani( evvelki benzer start olaylarını ve yarış hakemlerinin tutumlarını anımsayamadığım için)
    Ama massanın hamiltona çarpması açık bir olaydı..o anki hırsla massa çılgınlık yaptı, kasıtlı olduğunu sanmıyorum çünkü kendisi de yarış dışı kalabilirdi..heikinin motor problemi yaşaması çok üzücü..son iki yarış kala mclaren için hiç de iyi bir haber değildi..benim asıl anlamadığım şey bourdaise verilen ceza..yani bourdasin orda ceza almamak için ne yapması gerekiyordu..ne gibi seçenekleri vardı da yapmadı..sonra, fia= ferrari dediğimizde kızıyorsunuz.yani, o zaman pitten çıkanların piste dahil oldukları kısma da bir ışık koysunlar, pitten çıkanlar yeşil yanınca pğiste dahil olsunlar..bilmiyorum açıkçası benim şampiyona için umudum kalmadı..ille de bir ferrarinin akıllara durgunluk verecek tuhaf cezalarla şampiyon yapılacağını bilmek seyir zevkini azaltıyor..

  38. mutlu kökçü avatarı
    mutlu kökçü

    -yarışı kazanan renault takımına,alonsoya we nelsona tebriklerr öncelikle…
    -massa geriye düşmesine rağmen cook ii sürdü we gercek bi şampiyon adayı oldugunu bir kere daha gösterdi…
    -lewis gercktn olay adam,hem kendi yarısını batırdı hem baskalarınında,tmm massa fazla iyimser bi atak yaptı ama ilk virajda aynı massanın macaristanda yaptıgını yapmak istedi ama yapamadı…eger oda ortalıgı karıstırmasaydı en kötü 3. olup yine farkı acardı…
    -kiminin artık şampiyonluk şansı kalmadı,artık sneye bakmak lazm,ama önce şurdaki bi markalar şampynlugu war we tabiiki de takm arkadsının şampiyonlugu kazanmasına yardım edecktir…
    -we birde lewisin yaptıgını kimse yapmaz,alonsoyu son 2 turda gecip yarıs galibiyetini görmemek için nerdeyse bloke etti lastiklerini… 😉

  39. mehmet ceviz avatarı

    tebrikler el nano.şunu belirtmekte yarar var.şu anda pistte ençok yarış kazanan ve ençok şampiyon olan pilot alonso.s acar'ında söylediği gibi şans hazır olana gelir.hazır olmak ise çalışma yetenek bilgi beceri gerektirir.alonso yarıştığı müddetçe altındaki aracın hakkını fazlasıyla vereceğini defalarca ispat etmiştir.fazla söze gerek yok.tebrikler elnano.sagılar

  40. edip nası lewis alonsoyu yenmiş ya bi açıklasana bnm bildiğim kadaryla aynı puanda bitrdiler gcn sezonu ama herhalde biz yanlıs bılıoymsz:D alonsonun aracına gcn sene fujide ne yapıldı oda dusunlmesı gereken bır soru ısareti alonsoyu bgn fujıde ızledkten sonra bu soru geldı aklıma gcn sezon fujıde puanlar alsa alonso sampıyon kım olurdu acaba 😀 eskı defterlerı acmak ıstemyrm ama zorla actıruyolar

  41. Erhan Başdaş avatarı
    Erhan Başdaş

    en hızlı tur ferrarilerin massa 1,18,426 kimi darbeli araçla 1,18,8 yapmış yani reno öyle söylendiği kadar yakın değil ferrariye Alonsoya yürekten tebrikler pistte kimi ile birlikte en iyi 2 pilottan biri bence

  42. Alonso geçen yıl Hamilton'a yenilmedi. Hatta yendi bile denebilir.

  43. Lewis ile Alonsoyu kıyaslayan arkadaşlar. Alonso geçen yıl başka araç mı kullanıyordu. Ozaman ne fark vardı ki yine yenildi. Siz bu Hamilton un çekemiyorsunuz çünkü. Hamilton sadece yarış kazanmak için yarışıyor. "Örnek: Senna – Hakkinen" Sizin pilotlarınız gibi puan puan diye kafayı yemiyor. Kazan için yarıştığı için de böyle hatalar yapıyor. Artık F1 in en heyecan verici pilotu Hamilton dur. Diğerleri fasa fiso. bu bi gerçek. Hamilton eski pilotlar gibi yarışıyor. Nerde eski F1 diyenler sadece Hamilton da görüyor onu.

  44. Hamilton un tek hatası kalkışı iyi yapamaması. Diğer konu ise artık bişey demiyorum Massa ya. Alsın o puanını tepe tepe kullansın terbiyesiz. Bukadar alçakça bir insana çarpılamaz ya. Göstere göstere çarpıyor adam ya. Yarışta en büyük rakibini pist üstünde geçen tek adam Lewis. Spin atan tek adam da Lewis. Böyle yarış kaybettiğimiz zaman çok üzülüyor ve kafayı yiyecek duruma geliyorum. Heiki için artık yorum yapmayacam zaten. Bitti benim için.

  45. aslında gelişim durdu renaultta:D singaporeda son defa yeni bir ön kanat eklendi araca ve aerodinamik anlamda gelişim durdu bnce renault motor üzerine calısıyor renaultm otoru geliştyr tıpkı 4 büyük takımdan 3ü gibi yani acıklardan faydalanmaya calısyor ve buldu sanırım bazı seyler bugun hızlanmada bourdais ve piquet arasında ki olay dıkkatımı cektı piquette cekıs daha iyiydi sanırım renault motor uzerıne calısyor yapması gereken de bu ztn lastıklerede %100 olmasa bile bır %80-90 adapte olmus durumda takım ama kesınlkle aero dınamk anlamda fark yok aracta setup uzmanı alonso takımdaysa pat symonds bob bell gibi adamlar varsa gerıde olman düşündürücüdür umarım 2009 da cok daha rekabtcı oluruz bu bnm temennım

  46. murat korkut avatarı

    Renault ne yaptıda bu kadar gelişti,sanki lastikleri iyi çalıştımayı başardılar gibi ama ne yaptılarsa tüm takımı tebrik ediyorum,güzelbir geri dönüş oldu gelecek yıl daha da umutlu olabliriz tebrikler RENAULT F1 TEAM..

  47. adam gibi yarışmak diye birşey yokki massayla hamiltona aynı cezayı vermişler. hamilton olmasa ne izleyeceksiniz merak ediyorum.nasıl yarış önde 2 kırmızı araç var ohh ohh iyi iyi 'kanal değiştir yada uykuya devam

  48. Evet bu yıl ilk defa izliyorum yarışları. Hamilton'un ilk virajda yapmak istediği tam olarak benim söylediğim şeydi. Cevap vermeye değmiyorsam vermezsin, bunu ayrıca belirtmeye gerek yok.

  49. McLAREN TEAM işte yarışıyorum diye o hareketi yapanada ceazayı yapıştıryorlar bilyorum senden çok uzak bir olay ama adam gibi yarışmak diye bir şey var bi araştır istersen…

  50. McLAREN TEAM avatarı

    CÜNEYT AY (hamilton lastiklerini geç fren aypma sevdasıyla kitliyo) işte anlamadığın şey burada onlar yarış yapıyor bilyorum senden çok uzak bir olay ama yarışmak diye bir şey var bi araştır istersen:))

  51. McLAREN TEAM avatarı

    "Dur şuraya aracın burnunu sokayımda diğerleri nasılsa kaçar, çarpamaz bana" bu cümleden sonra sana ne yazıla bilirki azda olsa f1 tutkun olsa böyle bir cümle yazmazsın..içindeki egalarını tatmin etmeye devam et………..

  52. McLAREN TEAM avatarı

    erhan f1 sen muhtemelen bu yıl izlemeye başaldın yarışları!!eğer biraz bir yarış bilgin olsa zaten böyle bir yorum yazmazsın senin gibilerin mantıklarını anlamış değilim ..sana cevap yazmaya değmez bile be

  53. tolga soydan avatarı

    nelsona bak ya utanmasa kimiye geçicekti =).tabi kubica çok yavaşdı kimide geçemeyince yaklaştı baya.sonra noldu 10 sny fark olmuşş=)

  54. Alonso yu ve Renaultu tebrik ediyorum…özellikle buradaki perfonmansları gözdoldurdu ve Singapur daki kazanılan başarının şansla beraber gelişiminde etkili olduğunu ispat etmiş oldular ….ve bu durum son iki yarış için biz yarış severler için gerçekten güzel bir gelişme…Alonso hakikaten kalite bir kumaş olduğunu bir kere daha gösterdi…önemli ve değerli olan rekabetçi olamadığınız bir araçla kazanabilmektir…
    Hamilton için bir şey söylemeye gerek yok ….yarışın startından sonra ben bu filmi daha önce seyretmiştim dedim kendi kendime….bütün hafta boyunca yapmış olduğu demeçlerin ardından sorunlarını çözemediğini ve bunun son iki yarış içinde kendisi için çok ciddi bir sıkıntı olacağını gösterdi bize …starttdaki gereksiz agresifliği hem podyumda bitireceği bir mücadeleden puansız ayrılmasına, hemde Heikki nin yaşamış olduğu teknik sorun sonrasında Mc Larenin de takımlar şampiyonasında geride kalmasına neden oldu…son iki yarışa bakıldığında Ferrari takımlar şampiyonasında Mc larene oranla daha avantajlı gözüküyor….
    Kimi ise iyi bir startın ardından bir değil iki Mc larenin sıkıştırması ve sonucunda almış olduğu temas ile (aracın sürüşüne ne kadar etkisi oldu bilinemez ama psikolojikde olsa mutlak olmuştur)ciddi biçimde avantajını kaybetti…daha sonrasında gene Ferrari teknik ekibinin yetersizliği yarışı kendisinden bir hayli yavaş olan Kubica nın arkasında bitirdi…pistde geçemediğini pitte de geçemezsen sonuç için yapacak çok fazla bir şey yok haliyle…Massa kötü bir sıralama perfonmasının ardından Mc larenlerin sol taraftaki bütün araçları dışarı atması yüzünden startın kazanamayanları arasında kaldı….sonrasında Hamiltonla girdiği mücadele sonrası önceki yaklaşımlarına rağmen arka sol tekere teması dikkat çekiciydi…şampiyonluk mücadelesi veren iki pilotun arasında bu sıcak temasların yaşanması o anki yarış psikoloji ile normal bir şey…aldığı ceza kesinlikle doğru bir karar…sert lastiklerle gösterdiği perfonmans niye yumuşaklar ile iki bölüm gittiği hakkında biraz düşündürüyor…Bourdais ile yaşanan temas bir yarış kazası diye düşünüyorum….çünkü Bourdiasin gördüğüm kadarı sağ tarafta gidecek yeri yoktu…ama yanlışda görmüş olabilirim…
    Bmw'ler için ne diyeyim bilemiyorum…bu sene şampiyonluk şansı hala devam eden bir pilotları var ve Kanada'dan bu yana hakikaten çok kötü bir perfonmans gösteriyorlar…özellikle Heilfeld yapmış olduğu anlaşmanında etkisiyle bütün hafta boyunca sadece aracını ikinci BMW aracıda pistte var desinler diye sürdü sanki…
    Toyotalar beni şaşırtmadı….iyi göründekleri bir hafta sonunda en azından kendi evlerinde pole mücadelesi verirler diyordum ama o bile yoktu…Timo da zati büyük ihtimalle startda aldığı bir darbe ile yarış dışı kaldı…
    Toro Rossolar sezonun sonlarına doğru kazanmış oldukları momentumu devam ettirirecek gibi görünüyorlar…
    Mark Webber Massayı neredeyse pit duvarına yapıştıracaktı…o arada pitten çıkan bir araç olsaydı çok ciddi bir kaza kaçınılmazdı…başkalarını eleştirirken demek ki birazda kendimize de bakmamız lazım….yada kimseyi eleştirmemek lazım…
    ama bu hafta sonunun en güzel yanı ise son iki yarışa iki şampiyona adayına yaşadıkları sorunlar ve aldıkları cezalar yüzünden artarak devam eden bir baskı oluşturması oldu….özellikle Hamiltonun geçen sene Çin de başlayıp Brezilyada biten kabusu tekrar yaşama korkusu bugünkü yarıştan sonra mutlaka tekrar başlamıştır…Massanın son yarışı evinde yapacağını düşünürsek ben aradaki puan farkına rağmen şansların eşit olduğunu düşünüyorum…ayrıca Hamiltonun şampiyonada Massa ile mücadele etmesine rağmen son yarışlarda Kimi ile mücadele ediyor olması da kendisi için bir handikap…çünkü son iki yarışda Kiminin şampiyonluk şansının kalmamış olması baskısız ve daha rahat mücadele etmesini sağlıyacak….takımlarda ise MC larenin pek şansı yok bence…çünkü maalesef ikiye karşı bir mücadele ediyorlar…ama tabi motor sporları bu tabi…ama gerçek şu ki en az hata yapan kazanacak…..

  55. mehmet özmaldal avatarı
    mehmet özmaldal

    2 Felipe Massa Ferrari 55 14:48:44 209.456 1:18.426
    2 1 Kimi Räikkönen Ferrari 66 15:02:35 207.947 1:18.995
    3 5 Fernando Alonso Renault 41 14:28:26 207.668 1:19.101
    4 6 Nelsinho Piquet Renault 54 14:46:40 207.411 1:19.199
    renolar da gercekten iyiymişler bugün

  56. O sözünü ettiğin 4 tane 60 yaşında adamın Hamilton'dan nefret etmek için bir sebep mi var? "Dur şuraya aracın burnunu sokayımda diğerleri nasılsa kaçar, çarpamaz bana" diye düşünerek ilk viraja dal, dönmeyi başarabilse hadi neyse diyeceğiz ama onu da yapama, eee nesi haksız bu cezanın?

    Massa'nın suçunu kimse tartışmıyor zaten ama Hamilton biraz boşluk bıraksa Massa'ya hem geçmiş olacak hem de temastan kaçacak. Onuda yapma nasılsa Massa yavaşlar çarpmaz diye.
    Haftalardır diyorum burada yakında pilotlar kafalarında Hamilton'a karşı "nasılsa bu adam adil yarışmıyor ben neden yarışayım" düşüncesi besler diye. Bunun ilk örneği Massa'dan geldi, bundan sonra Hamilton'un geçiş yaparken daha fazla dikkat etmesi gerekecek.
    Bazı şeyleri yaşayarak öğrenirsin, Lewis'te adil yarışmayı (maalesef) yaşayarak öğrenecek anlaşılan.

    Sonuçta yine de kazanan Hamilton olmuştur bu yarışta.

  57. mclaren team
    öncelikle iki pilot virajı aynı anda dönmeye çalışamaz gibi olayı basite indirgeme hamilton lastiklerini geç fren aypma sevdasıyla kitliyo dolayısıyla virajı almak için kiminin üzerine doğr geliyo önde olan raikkonen frenaj noktasında frenini yapıyo fakat hamilton üstüne doğru geldiğinden hem sola kırıyo hem fren yapıyo bu arada diğer kamikazenizde kimiye çarpıyo bu normal bi start olayı değil çarpıtma
    hamilton öyle bir hareket yaptiki singapurdaki güvenlik aracı periyoduyla eşdeğer oldu
    adamlar 60 yaşında da olsa senden iyi yorum yapiyolar her iki cezada doğru

  58. tolga soydan avatarı

    massanın en hızlı turu 1.18.600 olması lazım kimi 1.18.900 gibi tam bakmadım

  59. forzaferrari avatarı

    25 sn ceza almış bouedeis:SS

  60. McLAREN TEAM avatarı

    ALONSO'ya tebrikler muhteşem yarıştı ve hakkıyla kazandı!
    HAMİLTON'a gelince iyi start alamayınca içte kalarak viraj çıkışında avantaj sağlamaya çalıştı tüm yarışlarda 2 pilot ilk virajı aynı anda geçmeye çalışırsa muhtemelen bir tanesi pist dışına çıkar! burada olan olay bir çok yarışta görebileceğimiz bir olaydı! ama gerçekten yazmaktan nefret ettiğim 4 tane 60 yaşında adamlar(muhtemelen yakın gözlüklerle izliyorlardır)bu cezaları verirken hamilton nefretlerinin tadını çıkarıyor..
    massa hamiltona çarpması tarafsız olarak izlenince massanın açık bir şekilde suçlu olduğu ortadadır…

    sonuç olarak kim ne yaparsa yapsın ne derse desin hamilton 6 puanlık avantajla son iki yarışa giriyor buda takımın ve hamiltonun son yarışlara daha motive olarak girmelerini sağlayacak…

  61. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    Dostlar size iyi günler ben gider yatar haftaya görüsürüz ALLAHA EMANET OLUN spor dostluktur tatli atismalarda bunun icinde vardir önemli olan muabet sohbet olsun bizler futbol tafartari deyiliz dostca tatli tartismalar yapmak güzel vakit gecirmek icin burdayiz kim sampiyon olursa sezon sonu onu tebrik etmek gerekir sezon bitince bu tartismalarin hic bir deyeri kalmyacak tek sampiyon olan pilot konusulacak ama bir sonraki sezon bizler tekrar burda tatli bir rekabetle diyer takimlarin taraftariyla tartismaya devam edecegiz byeeee

  62. murat arkadasım bırak onu singaporedakı en hızlı 3.tur burdaki en hızlı turdan 1.19.014 (massa) sadece 0.086 saniyeyle 1.19.101 le elde ettiği derece bunu kantlyr nelson bile 1.19.203 yaptı:D

  63. tolga soydan avatarı

    sorun değilki zaten.hamiltonun yaptığı hareketler görmedn galiba son 12.alonsoyu zorluyosun lastikler falan bloke oluyo.ne gerek var yani

  64. saçma sapan geç frenajlar, geçilmemem lazım dur şuraya bi burnumu sokayım nolursa olsun anlayışı, son turda galibiyete giden adamdan hiç gereği yokken turunu geri alma çabası, bunlar böylemi şampiyon olacak, gözü dönmüş pilotlar ve onlardan keyif alan -iyi oldu gördünmü oh olsun- diyen taraftarlar, f1 düzeyli agresiflikten hızla uzaklaştı, kimi gibileri bu çakalların arasında kuzu gibi kaldı. açıkçası lewisle massanın yaptığını rfactor'de ben her tur yaparım, sağolsunlar satoyu aratmıyorlar.

  65. arkadaşım alonsonun tin tin gidişini mi bekliyecek isterse geçer isterse bekler arkasında bu mu sorun oldu anlamadım..

  66. murat korkut avatarı

    Alonso aldığı bu peş peşe iki galibiyetle ve piquet in 4. ile renault gelişim gösterdiğini ıspatladı,kimse bukadarına inanmıyordu.Şans faktörü etkili oldu alonsonun birinciliğine ama yarış hızı gayet tatminkardı hakedilmiş bir galibiyet,tebrikler alonso ve renault ta.

  67. forzaferrari avatarı

    bourdeis olayı ne zaman açıklanır?

  68. forzaferrari avatarı

    bourdeis olayı ne zaman açıklanır?

  69. emiko emiko avatarı

    Şu an pistlerde montoya olsa eminim hamiltonun ipini çekerdi.

  70. he bu arada son turda hamıltonun agresifliğini herkes gördü ya saten yarış bitmiş puanda alamıon ama illada alonsyu geçmek istedi ve alonsoda yol verdi.. bu adam alonsonun arkasında durmaya dayanamıo ama yaptığı çirkin bişidi lastikler felan bloke oldu allahım yaa

  71. yok yok apocan, dünya mclaren'in uydusu, fia hizmetçisi, ferrari uşağı, massa garibanı, hamilton diktatörü..

  72. ya teoman ya insafya alonso düşmanlığı bukadarda olmas ya bu f1 şan olcak tabi bak kanada monaco sıngapur fransa avustralya malesya valencia daha bir sürü var yani. boşuna yorma kendini alonso sonuna kadar hak etti

  73. Arkadaşlar yarışta yaşananlar,cezalar tartışılır kabul edilir kabul edilmez ama bence kabul edilmeyecek tek şey Webberin start finiş düzlüğünde yaptığıydı,tam gaz giderlerken nerdeyse Massayı duvara yapıştırıp aracını paramparça edecekti,her olayda ciyak ciyak bağıran Webberin bu dengesizliği yapması olayın başka bir boyutuydu.

  74. Teoman İskender;

    "heri kisi de yarış koşullarında hak edilmiş ve temiz galibiyetlerdir tebrikler."

    senin pilotun eğer ortalığı karıştırıyor hem kendi yarış sonucunu hem de diğerlerinin sonucunu olumsuz şekilde etkiliyorsa bu yarışı kazanna ya da başaranların suçu değildir. yukarıdaki yorumumu iyi anlamanı umut ediyorum.

    gerçekten bu tür yorumlarınıza bir anlam veremiyorum. siz yakında mclareni dünyanın uydusu da yaparsınız..

  75. gülhan ertürk avatarı
    gülhan ertürk

    Alonso'nun start yorumu süperdi. 'Önümde çok fazla aksiyon vardı. Herkes bir tarafa gidiyordu. Ben de ayağımı gazdan çekmek zorunda kaldım ve bu yüzden Kubica beni geçti''

  76. bu arada rai ninde matematksel olarak sampıyonlk sansı bitti şuan sadece ham mas ve kub var işin ilginç yanı alonsonun matematksel olarak raiyi bile geçme sansı var cok zor bu ama matematksel olarak mumkun heikki ve nickin yerleride garanti değil alonso ciddi şekilde tehdit özellkle heikki için:D

  77. gülhan ertürk avatarı
    gülhan ertürk

    DUBLE ŞAMPİYONDAN DUBLE ZAFER!!! Keşke sezon daha uzun olsaydı diye düşünmemek elde değil. Biz daha yeni ısınmıştık

  78. kubica'nın hamilton'un yarış tarzını beğenmemesiyle ilgili sözlerine hamilton -ne dediğini anlamıyorum. pist üstünde geçilirsen mutsuz olursun yarış bu- demişti. bugün felipe'nin istediği zaman hamilton kadar agresif davranabileceğini, davranmıyorsa bunu becerememekten değil, saygısından olduğunu, bu agresif tarzın sadece kendisinde bulunan bir meziyet olmadığını spinden sonra diğer araçların geçmesini beklerken bol bol düşünmüştür hamilton..

  79. kim kime girmiş teoman senin kafan biraz bulanmış kendine iyi davran bu aralar yakalasaymıs kubica ve alonsoyu rai ve heikki inanamyrm yha buna bile sans diyecek kadar kör insanlar var aramızda kubicada alonsoda ziyadesiyle hakettiler P1 ve P2 yi şampiyonluga oynayanlar sole olmus bole olmus hepsi finish gördümü gördü yakalasalarmıs madem okadar hızlılar

  80. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    Hakedilmis Temiz bir galibiyet :)))) tamamen sans diyorum sampiyonluga oynayan pilotlar bir birine girdi sansla son iki yarisda reno ilk sirayi aldi sans da olsa galibiyet galibiyetdir ..

  81. fantastic alonsoooooo RENAULT F1 TEAM
    KUBİCA ALONSO GERÇEKTEN ÇOK İİ ARKADAŞ ALONSO ONUN araçtan inmesini bekledi gerçek bi dostlar kimiyide tebrik ediyorumii iş çıkardı. nelsonda öle

  82. aLonso'yu kutluyorum !

  83. öncelikle 2 hafta snra yine alonso ve reno taraftarlarını kutluyorum. briatore amca belkide bir kaç ay önce alonso son 4 yarışta en az 2 kere podyuma çıkacaktı dedi ama alonso çıkmaktan beter etti 2 kere podyumun tepesine çıktı 😀 heri kisi de yarış koşullarında hak edilmiş ve temiz galibiyetlerdir tebrikler. renonun da aracının çok iyi bir konuma geldiği aşikar ancak bakalım reno seneye başarısız olursa kafasına vurmak zorunda kalabilir.

    kubica raiye iyi direndi ancak rainin altında snaki ferrari f2008 yok gibiydi. ilk başlarda attığı turlarla hızlı sanmıştım ancak massanın attıgı turu görünce raiye şaşırdım açıkçası.

    sezonun gidişatı bakımından ilginç ancak yaşananlar ile zevkli bir yarış oldu. hamiltonun son yarış fobileri devam ediyor gibi. görünen o ki hamilton konuştuğun kadar kişilik ve yarışçı olarak geliştirememişsin kendini. git bir aileni gör gel sen en iyisi 😀

  84. MagicAlonso avatarı

    İşte Şampiyon İşte Taraftar gerçek Şampiyon El Nano.Tebrikler Reno,Tebrikler Alonso,Tebrikler Piquet Sezon başında daha güçlü başlayabilmiş olsaydı reno şuan klasmanda Bmw nin önünde yer alma ihtimali çok yüksek olurdu.Hamilton güya olgunlaşmış ve nasıl şampiyon olunacağını öğrenmiş.Şampiyonluğa giden pilot starta geçildiğinde hazımsızlık yapmadan ilk viraja adam gibi girmeyidi öğrenmeli.İnşallah hamilton şampiyon olamaz.O bukadar kendini bilmez ve diğerlerini hiçe sayarak yarıştıkça şampiyonluğu hak etmiyor.Massa da hırs yaptığında neler yapabileceğini nekadar sert yarışacağını 11. virajda hamiltona gösterdi.

  85. ben tebrik eden tüm arakdaslara tesekkur edyrm basarıyı tebrık etmek lazım özellkle erhan arkadasıma tesekkur edyrm ki olaya su son günlerde objektif bakablıyor bir bmw ci olarak ama bızım sezon basından beri aramızda atıstgmz bmw yle yarıs basındakı mucadelmz cok hostu ıcımden dedım bu ıkı takım neden ferrari ve maccayı yalnız bırakıyo gerçkten 4lü bir mücadele en azından 2009 için cok harıka olur dıyorum 4 büyük takım için

  86. GAMZE IŞIKLIOĞLU avatarı
    GAMZE IŞIKLIOĞLU

    teoman iskender sen F1'i bu sezon izlemeye başladın galiba :)) 2 yarış kazanmak falan,hoş olmuyor bu kadar ortamı germe çalışmaları.Sadece tebrik et.Bu insanları daha çok memnun eder.2 dünya şampiyonluğu kazanmış bir pilottan ve şu an pistteki en çok yarış galibiyeti kazanan pilottan bahsediyorsun bunu da unutma lütfen…

  87. Bahadir  Akgun avatarı
    Bahadir Akgun

    Hamiltonun gereksiz agresifligi her seyi mahvetti kotu start alabilirsin bu dogal ama bu kadar erken ve acemice davranirsan sampiyon olamazsin..Yaris 67 tur Hamilton startta her seyi batirdi ve gene hemen aninda herseyi duzeltmeye kalkti bu sezon bu olay zannedersem 3.kez oluyor.Ya kardesim biraz bekle senin altindaki araba en hizli araba diyen yok!!! en kotu 2. veya 3. olacaktin.. Zaten basimiza ne geldiyse bu agresiflikten gelmedi mi o yuzden 10 senedir sampiyon olamiyor Mclaren..
    Mclarene kim pilot olarak gelse boyle oluyor anlamis degilim.Kimide cok agesifti hatta Mika Hakkinen bile oyleydi zannedersem bu takimla alakali birsey ozelliklede Ron Dennisle ve kisiligiyle alakali..
    Son olarak tek teselli bu agresiflik massayi gecmeye yaradi ve Allahtan Massada hata yapip Hamiye carpti..Yoksa 6 puan fark yerine simdi elimiz armut topluyo olabilirdi..

  88. ahmet genç avatarı

    az daha yarışlar devam etse herhalde
    Alanso şampiyon olacak hamside kavaga çıkacak

  89. thrillercd thrillercd avatarı
    thrillercd thrillercd

    Tebrikler Alonsoya.Kimi ile Massa McLaren pilotlarına start nasıl yapılır dersi verdi.Hem massaya hem de hamiltona verilen cezalar yerindeydi.Ferrariler bugün yine yeteri kadar güçlü değillerdi.Yarışın başında kiminin birinci olacağını düşünüyordum ancak sonra tempoyu tutturamadı ve kubicayı geçemedi.Takımlar şampiyonası açısından iyi puanlar aldık ,birde Sebastian Boudairs ile Massa arasındaki olay olmasaydı ,Massa Vetelide geçebilir ve aradaki puan farkı biraz daha az olacak ve son iki yarış daha da keyifli hale gelecekti.Sezonun başında birileri Massa bir yarışta bir puan alacak ve benimde çok sevineceği deseydi asla inanmazdım.

  90. valla alonsoda sene basından beri suankı aracla yarıssa emın ol lewisle arasında bukadar fark olmazdı sene basındaki Mp4 23 nerde R28 nerde suan bile daha daha güçsüz bir araçla alonso harıka ısler cıkarıyor lewis suursuzca işler yaparken

  91. ecrin deniz avatarı

    son turda hamilton-alonso arasındaki olay çok garipti gerçekten…hamiltona sadece güldüm:) :)hamiltonı neden sevmediğimi bu yarışta daha iyi anladım…ayrıca kimiyi tekrar podyumda görmek güzeldi!alonso mu? o zaten çok iyi bir pilot ve şampiyon.ona sadece iyi bi araç lazım.o gerisini hallediyor:)

  92. Tebrikler Renault ve Alonso taraftarlarına. Geçen yarış şans falan dedik ama bu haftasonu gayet güzel kazandılar ancak bu sevince "Hamilton olmasa zordu" diyerek gölge düşürmeyi görev bilirim. Renault'un zaten en hızlı 3. araç olduğunu uzun zamandır söylüyorduk, ilk pitlerden önce "Alonso Kubica'yı geçemezse dişimi kırarım" demiştim kardeşime, netekim geçtide. Tekrar tebrikler.

    Startta yine Hamilton klasiği, ceza sonuna kadar haklıydı, kimse yok şöyle böyle demesin. O şekilde bir frenajla o virajın dönülemeyeceğini en iyi Hamilton bilir. Aynı şekilde Massa'ya verilen ceza da doğruydu. Biraz kasıtlıydı Massa'nın teması. Hamilton diğer pilotlara yaptığı numaraların kendisine yapılmasına bozulmuştur eminim. Gerçi Hamilton'da suçluydu, biraz boşluk bıraksaydı Massa'ya temastan kaçabilirdi. Yine unuttu yanında birisi olduğunu, ona göre sürmesi gerektiğini. Pit çıkışı hadisesinde ceza gerektirecek birşey göremedim ben, hem Bourdais hem de Massa zorluyordu, yarış kazasıydı tamamen.

    Kubica'ya sevgilerimi iletiyorum. Umarım okuyordur burayı. Tek kelimeyle süpersin. Raikkonen ile olan mücadelesi de kendisi kadar süperdi. Hem bu kadar temiz, hemde bu kadar zevkli mücadeleler olabiliyormuş demekki, yani yanına gelen pilotu pist dışına göndermeden de savunma yapılabiliyormuş.

  93. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    yaf YASiN :))Kovalainen McLaren de gördügüm en yeteneksiz pilot Aonso ile Kovalainen i mi karsilastiriyorsun ee söyle bakalim bide senin düsüncene göre Alonso iki dünya sampiyonu olmus LEWiS nerde alonso nerde peki :))

  94. Yavuz Balcı avatarı

    alonsoya ve renaulta tebrikler.gerçekten her iki araçlada çok iyi iş çıkardılar.

  95. Vay vay vay demek ki büyük konuşmayacakmışsın hamilton efendi.Biraz akıllı ol.Her zamanki gibi daldın içeri milleti yaktın ama bu sefer kendini de yaktın.İyi oldu sana.Hele Renodan tur yemen çok komikti ya.Birde geri aldı ya ha.. ha.ha..

  96. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    yaf sinan :))Kovalainen McLaren de gördügüm en yeteneksiz pilot Aonso ile Kovalainen i mi karsilastiriyorsun ee söyle bakalim bide senin düsüncene göre Alonso iki dünya sampiyonu olmus LEWiS nerde alonso nerde peki :))

  97. Bourdaise bir ceza gelirse, massa hamiltonun önünde yarışı kazanmış gibi 2 puan fark kapatıcak 😀

  98. yarışın en hızlı turu da felipe'den geldi, bir tebrik daha. bu arada laf olsun diye motor değiştiren mclaren bugün patlayan motoru görünce akıllanmıştır ama, iş işten geçti, takımlarda iyi paun aldık, heikki son yarışa eski motorla çıkacak, çıkmazsa da kendi bilir, geriden başlar :)) ferrariyle dalga geçiyorlardı, büyük konuştular aldılar karşılığını. hakikaten bu takımda pilotundan yöneticisine kadar millette bir büyük konuşma hastalığı var galiba..

  99. burak bocek avatarı

    bravo alonso.renaultu kutların.gözle görülen bir ilerleme var.taktik olarak ta çok ıyı ısler cıkarıyorlar son 2yarıstır.nelson piquet bile bunları yaptıysa bişelr vardır takımda ii giden.bu seferkide tesduf dıenler şans dıenler otursun dusunsun.

  100. Ahmet  Keleş avatarı

    hem massa'nın durumu daha belli değil inceleme altında 🙂

  101. senna guven avatarı

    Alonso yu ve Renault yu tebrik ederim..

  102. teoman alonso heikki arasındakı fark 3 puan tablosuna bi bak:D renault bu halıyle macca pilotuna 3 puan geriden eslık edıyosa …

  103. mehmet özmaldal avatarı
    mehmet özmaldal

    alonso ve piquet e tebrikler cezalar dogruydu …

  104. erdim apocan:D dün demiştim birinci belli iknciyi tartısalm dıye harbdende oyle oldu dun saka olsun dıe solemstm ama bugun cıktı:D ahh keske su arac sene basında olsaydı demeden edemıyor ınsan bi arakdas tur zamanları demıste massa hatrladıgım kadar 1.19 014 le aldı en hızlı turu alonso 1.19.101 yaptı nelsonda 1.19.203 olması lazım yani renault sadece ferrarilerden oda 0.086 saniyeyle almış tur zamanlarında ammada fark var dimi 😀 sadece 0.086 renault harika suanda bide su var massa agır su agır alonso hafıf dıyodu bazıları onuda gorduk rai kub alonsodan bir tur önce massa ise alonsoyla aynı anda girdi pite buda renaultun geri döndüğünn kanıtıdr sanrm:d

  105. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    sinan McLaren in rakibi reno deyil siz annenizin liginde oynuyorsunuz sizin rakibiniz toyoto ve retbul diyer sampiyonluga oynayan rakipler birbirin e dalinca yaris kazaniyorsunuz ama tabiki yaris kazanan pilttebrik edilir ediyoruz tebrikler alonso iki yaris kazanmayla buralarda baska sampiyonluga oynayan pilotlarla ugrasma pozisyonuna gelmediniz bunu unutma..

  106. son turun son bölümünde hamilton renault yazısını alonso'nun arka kanadında görmeye tahammül edememiş olacak ki, galibiyete gider giib zorladı turunu geri almak için. alonso da hadi git bakalım seni azat ettim der gibiydi. çok hoşuma gitti :))))

  107. alonso ya işte bu. eski günlerdeki gibi arda arda yarışlar. hamilton hırsının kurbanı oldu. piqe de süperdi bugün. 15 puan aldı bu gün renault. tebrikler renault. tabiki en büyük tebrik alonso ya.

  108. sinan karan avatarı

    helal valla alonso araç süper çalışıyo.alonso hamiltona tur bindirdi son 1 tur kala hamiltonu saldı adam deli olmuştur kesin puahah.

  109. alonsoya ve renaulta tebrikler, gelişim hakikaten var. Starttaki olayları bir kenara koyarsak alonso sonuna kadar haketti. 2. bölümde ezdi raikkonen ve kubicayı, pist üstünde yaşanan temasların ve verilen cezaların iyice suyu çıktı bu sene. Hamilton bu kadar avantaja rağmen neden böyle yaptı özellikle ilk virajda anlamıyorum. Neyse umarım bundan sonraki yarışlarda artık bişey yaşanmaz. O değil Hamilton ve Massanın arasında dostluk kaldı mı hala merak ediyorum:)

  110. önce alonso'yu ve renault'u tebrik ederim. geçen yarış şansla alınmış gibi duran galibiyete burada müthiş bir performansla cevap verdiler. toyota değil BMW bile gersinde artık renault'un..

    ve diğer tebriğim tabi ki felipe'ye gidiyor. aldığı güzel startla birlikte tam öne çıkacakken startta rezil olan hamilton, kimi'nin kendisine start dersi vermesine hazmedemeyince her iki pilotumuzu da diışarı yolladı. çirkefliğini bir kez daha gösterdi. ama boyundan büyük konuşup diğer pilotları hiçe sayan süper (!) yetenek hamilton'a şikanda hamilton taktiğiyle daldı, arkadaşın burnunu feci sürttü :)) millete kan kusturan hamilton da aynı acıyı felipe'yi sinirlendirerek tatmış oldu böylece. ama maalesef FIA=MCLAREN olunca ceza aldık, yoksa bu yarışı podyumda bile bitirme imkanımız vardı. yine de çok keyifli geçişleriye müthiş zevk verdi felipe, her olayda bebekler gibi zırlayan webber de aslında nasıl bir kişilik olduğunu gösterdi, fark etmez onun da ağzını payını verdik. yarışın başında ve pitten çıkarken bourdais denen gereksiz eleman da felipe'nin yarışını katletti, neyse ki felipe büyük tecrübesiyle tam spin atmadan hemen geri dönebildi. bu olay olmasa vettel'i de geçecek şansımız vardı, kısmet..

    geriye düştüğünde bir şey yapamıyor diyenlere felipe bugün en çok ve en keyifli geçişleri izleterek güzel bir cevap daha vermiş oldu. bravo felipe. ayrıca kolay geçiliyor diye eleştirilmişti, felipe sadece efendiliğini muhafaza ediyordu, çirkeflik yapmıyordu şimdiye kadar ama sabır taşı çatladı, aslında nasıl davranabileceğini, herkesten önce kendini beğenmiş hamilton'a gösterdi. haug da millete bel altı dersi vereceğine pilotunun kulağını çekmeyerek tükürdüğünü yalamış oldu. şampiyona yeniden başlıyor, felipe'yi bir kez daha 5. sırada görebilme kontenjanı doldu, hamilton düşünsün bundan sonrasını :)))

  111. yasin erdin mi naptın 😀

  112. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    arkadaslar simdi daha yiyi oldu massa su an 2, ciligi korumaya calisacak cünki kubika 6 puan yaklasti :))

  113. kaan kaanhan avatarı

    teşekkürler massa böyle devam et ve şampiyon ol :S

  114. Tebrikler Alonso ve Renault çok iyi bir iş daha başardılar.Nelsonda 4. olarak çok iyi bir iş çıkarttı.Renault iyi puanlar götürdü bu yarış.

    Cezalara gelirsek hiç konuşmaya tartışmaya gerek yok her iki cezada doğruydu.

    Ama benim anlamadığım Massa Bourdais olayının incelenmesi artık sıkmaya başladılar herşeyi inceliyorlar Massa zorladı ve bu zorlamanın bedelini spin atarak zaten ödedi.Daha ne yapmaya çalışıyor bu hakemler anlamış degilim sıkıcı olmaya başladılar.

  115. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    ilk virajda hamilton o agresif dalışı yapmasaydı şimdi podyumdaydı…

  116. Güzel bir yarış oldu ilk virajda 4 pilotun pist dışına taşması Alonsoya galibiyet getiren en önemli etkendi. Gerçekçi olalım bu araç sezon başında da olsa birşey farketmezdi. Çünkü tur zamanları da hızlı araçları gösterdi. Alonso fırsatları değerlendirdi ve kazandı.

    Hamilton yine gereksiz hareketler zincirine devam ediyor. Kazanabilecei bir yarıştan puansız ayrıldı. Massa da zaten geçileceği belli iken nedenzorladı anlamak zor. Çarptı hatalıydı ama HAmilton da biraz geniş alabilirdi, tıpkı önceki virajda massa nın yaptığı gibi.

  117. Ahmet  Keleş avatarı

    evet renault gerçekten çok gelişti sezon boyunca bu arada Hamilton üzünütüsünden unuttum, REnault takımına tebrikler ve taraftarlarına dün bir arkadaş yorumlarda diyordu bu yarış Alonso'nun diye pek önemsememiştim yarış esnasında sonlarda aklıma geldi ya adam haklı çıktı dedim 🙂

  118. ogun savaş avatarı

    Üsküdarda sabah oldu be Alonso &Renault ama olsun en iyi 3.takımlar da bmw 2009 için odaklanmış durumda şuan zaten.Lewis ii ki ilk viraj kaderini çizmiş massa gayet ii di

  119. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    yine sans alonsadan yanaydi sampiyon pilotlar birbirinle ugrasirken aradan cikti tebrikler

  120. Ahmet  Keleş avatarı

    kendisi değil Massa çizdi :@

  121. return of the king gerçkten harikasın alonso aynı zamnda harıkasın RENAULT nelsonda harıka iş çıkardı bi an raiyi geçecek sandım artık su bir gerçk renault sezon basındakı renault değil bu araç sene basında olsa fernando suan sampıyonluk mucadelesi verrdi harika işti 😀

  122. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    hamilton kaderini ilk virajda kendisi cizdi

  123. Ahmet  Keleş avatarı

    ya hamilton2un kaderimi bu son yarışlar yaaa =( ama inş. şampiyon olacaksın Hamilton !!

  124. onur aybars avatarı

    Şimdilik yalnızca, Alonso'ya, HELAL BEE diyorum 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir