Teknik Analiz: 2008 Japonya Grand Prix

yazar:

kategori:

Toro Rosso STR3 – Burun Üstü Delta Kanatçıklar

Red Bull Teknolojileri tarafından tasarlanıp üretilen Red Bull RB4 ve Toro Rosso STR3 araçları yalnızca konsept tasarımları ve parçaları paylaşmıyor aynı zamanda benzer gelişim yollarını takip ediyorlar. Red Bull’un kullanmasından bir yarış sonra Toro Rosso da Fuji’de benzer burun üstü kanatçık tasarımı ile yarıştı. BMW Sauber (küçük resim) tarafından ilk kez kullanılan bu konsept ön bitiş noktasının dengesinin gelişmesine yardımcı oluyor. Burada Toro Rosso ön köprü kanadın daha geniş versiyonunu ve burun üstü kanat ikilisi birlikte kullandı, yüksek downforce isteyen pistlerde ön kısmın kontrolü temel olarak beklenen yararı sağlıyor.

Williams FW30 – Arka Kanat Gelişimi

ferrari.bel

Japonya’da Williams modife edilmiş arka kanat ile karşımıza çıktı. Ana profil çok az ölçüde rezive edilmiş, orta bölümdeki yüzey oldukça fazla bir şekilde kavisli bir yapıya bürünmüş (kırmızı ok) ve bumerang yapılı dikey sütuna yaklaşmış. Bu çözüm, daha yakın olan flapla birleşerek Fuji Speedway’in uzun düzlüğünün sonunda aracın en yüksek süratini geliştirmeye yardımcı oluyor, bununla birlikte pistin yavaş bölüm için viraj çıkışlarında gerekli olan çekiş ve frenleme sırasında istenilen tutunmayı sağlamak için yeterli downforce üretilmesine yardımcı oluyor.

Renault R28 – Revize Edilmiş Sidepodlar

ferrari.bel

Takımların birçoğu 2008 araçlarının gelişimini durdurmuşken Renault istisnayi bir şekilde Fuji’ye çok ciddi şekilde revize edilmiş R28’i getirdi. Aracın sidepodlarının ön kısmının yatay kesiti dramatik bir şekilde azaltılmış, radyatör girişleri gittikçe incelen bir profile bürünmüş (kırmızı ok). Bu değişiklik çarpıcı bir şekilde drag etkisini azaltarak aracın aerodinamik etkinliğini -aynı zamanda dengeyi- ve arka kanadın ve difüzörün etkinliğini geliştiriyor.

Ferrari F2008 – Arka Süspansiyon Gelişimi

ferrari.bel

Eylül ayındaki İtalya Grand Prix’ine kadar Ferrari zayıf çekiş sorunuyla boğuşuyordu. Bu da öncelik olarak lastik ısılarının (genellikle arka lastikler) yeterli derece çabuk bir şekilde yükselememesinden kaynaklanıyordu, özellikle soğuk ya da yağışlı koşullarda. Bu durum F2008’de hızlanda açısından dezavantaj oluşturuyordu özellikle McLaren’in MP4-23 ile karşılaştırıldığında. Bir önceki yarış Singapur’da takım bu soruna uzun soluklu bir çözüm bulmuş gibi göründü. Arka süspansiyonun üçüncü dikey damperine ve torsiyon parmaklıklarına (sarı ok ve küçük resim) daha yumuşak, daha yenilikçi set-up adapte edildi. Üçüncü damper dıştaki koruyucu kaplamanın işinde dönen tugnsten/wolfram (sert metal) silindirden oluşuyor ve pistin tümsekli yüzeyi ve kerblerin oluşturduğu eylemsizliği dağıtıyor. Bu aygıt için dha uygun set-up ve torsiyon parmaklıkları için yapılan doğru seçim biraraya geldiğinde aracın davranışı çarpıçı biçimde gelişiyor, özellikle arka kısımda. Japonya’da daha dengeli bir arka bölüm ayarını tercih eden Kimi Raikkonen’e özel bir yardımı oldu (Felipe Massa daha çok aracın ön bölümüne odaklanıyor).

Toyota TF108 – Revize Edilmiş Arka Kanat

ferrari.bel

Fuji yarışında TF108 arka kanadındaki büyük ölçüde modifiye edilmiş versiyonuyla görücüye çıktı. Orta bölümdeki sütun (sarı ok) çıkarılmış, alt ve üs profil arasındaki alan açık bir şekilde belirgin hale gelmiş. Bu değişiklik aracın altından geçen hava akımının çıkışını geliştirerek kanadın alt ve üst profili arasından geçen hava akımının hızlanması sayesinde Japonya’nın 1,5 kilometrelik düzlüğünde avantaj sağlıyor.


Yorumlar

  1. sen merak etme sam renault işini iyi bilir her ıkı aracada gücü yeter gelişim için sen yorma kafanı kendi aracına bak

  2. Röno r29 u unutmuş heralde.

  3. resmi açıklama bu şekildeydi ama daha fujiye baslamadan demiştim takımlarda gelişim bitmez diye erhan elbette gelişim oalcaktır diye ama ufak tefek seyler olur buyuk bır gelişim olmaz tabikide pat symonds bunu acıklayan ali veli değil son olarak singaporeda ön kanatta ufak bir değişkliğe gidip 2008 gelişimini bitryrz demişti bundan sonra yapacagmız şeyler ufak tefek şeyler olur demişti ki bunun pek büyük birşey oldugunu dusunymrm pat yalan soylemez:D ama F1 de gelişim hiç bitmez setuplar bile gelişim değilmidir:D

  4. renault hem r28 çin çabalıyor hemde bizim fabrikamızda r29 ilede ilgileniyorlat 2009 görüşmek üzere saygılar

  5. Renault aerodinami alanında gelişim yapmıyor diyordunuz, bakın yapmış işte hemde bayaa büyük bir revizyonlarla gelmiş Japonya'ya. Renault hala zorluyor gelişim için.

  6. redbull arıca mclaren tarzı sabitlemiş önköprüyü yada ben yeni farkettim:) yukarıda gördüklerimden renault un yaptığı fazla etki yapabilecek bir değişiklik artısını görmüşlerdir heralde. mantıken drag etkisi yüksek bir bölüm tabi motorun oksijen ihtiyacını azaltmadan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir