Formula 1 Standartlaşıyor

yazar:

kategori:

Bir İNgiliz gazetesi, FIA’nın artık katlanılmaz olarak nitelendirdiği Formula 1’de 5 yıllık, radikal bir şekilde harcamaları düşürme konusunda yaptığı planı ortaya çıkardı.

Bu plan genel olarak önümüzdeki hafta Geneva’da yapılacak Formula 1 Takımlar Birliği Toplantısında masaya yatırılacak ve plana göre pahalı parçaların standartlaştırılması öneriliyor.

Times gazetesi, Formula 1 Patronu Bernie Ecclestone’un FIA Başkanı Max Mosley’in harcamaları düşünme mücadelesine destek verdiğini belirtti.

Bu öneriler içerisinde 2010’da standart motor, 2013’te yeni enerji geri dönüşüm sistemleri ve yakıt tasarrufu sağlayan motorlar ve bunun yanında şasi üzerinde bulunan bir çok parçaların standartlaştırılması yer alıyor.

Mosley konu hakkında "Tamamen yeni fikirlere açığız." demişti.

FIA sözcüsü ise toplantı öncesinde bu konu hakkında yorum yapılmayacağını söyledi.

 


Yorumlar

  1. umutuntm arkadasıma katlyrm guzel ozetlemıs tabıkı bıze yanlıs gelıyor ama takımlar ıcın mantıklı hem rekabet dıyorzda araclar bırbırıne yakın olursa rekabet artmazmı pılotaj konusur bu sayede hangı pılotun daha ıyı olduguna da karar verrz kesınlkle yanls anlaslmasn standartlasmayı savunmyrm ama bu konuya duyarszda kalnamaz takımlar cok fazla para harcıyr

  2. umutntm sünger avatarı
    umutntm sünger

    Adamlar f2 i olası bir mali krizden kurtarmak için birtarafını yırtıyor siz bunak diyorsunuz. Serhac acarın konuyla ilgili bir sözü vardı :
    Bir motor kabaca 300.000 Euro, eskiden 2 otomobil 2 yarış hafta sonunda Cuma, Cumartesi Pazar'dan toplam 12 motoru kullanıyordu. Şu anda sadece 2 motorla geçiliyor. Yani her takımın sezon boyunca sadece motor üretiminde (geliştirmeye harcanan 100 milyon Eurolardan bahsetmiyorum bile) 30 milyon Euro civarında.

    Hızlar ne kadar yavaşladı? Ben size söyleyeyim: birkaç saniye. Peki siz bu hız farkını TV'de viraj dönen otomobilleri izlerken veya İstanbul Park'ta tribünde otururken hissedebiliyor musunuz? Hayır tabii ki.

    Zaman tutma sistemi olmasa F2008'in F2004'te yavaş olduğunu anlayabilecek misiniz? Tabii ki hayır!

    Ben size bir şey diyeyim mi, şu anda Ferrari ile Honda birbirinin aynı iki karoser üretsin, Ferrari'ye Honda renklerini giydirin, Honda'ya Ferrari. Gidin bizim pistin 8. virajından izleyin çıplak gözle. Aradaki farkı, hayatta fark edemezsiniz. Anlamazsınız bile otomobillerin değiştiğini… Bu dediğim herkes için geçerli.

    E, bu birkaç saniyeyi kazanmak, her virajı 1-2 km/s daha da hızlı dönebilmek için yüz milyonlarca euro harcayan takımların batma ihtimalini nasıl göz ardı ediyorsunuz?

    2000'den bu yana kaç tane takım battı veya el değiştirdi unuttunuz mu? Prost, Arrows, Jordan, Minardi, Jaguar, Midland, Spyker, Super Aguri, BAR, Sauber…

    Hızlar artmaya devam etsin ve bir iki sene içinde önce dokuz, sonra sekiz takıma düşelim daha mı iyi? 8. virajı 260 ile dönen 20 otomobili mi tercih edersiniz, 265 ile dönen 14 otomobili mi?

    Rakamlar ortada.

  3. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    Bu mosley gider de bizde daha rekabetci bir F1 seyrederiz ihtiyar bunak F1 i yakinda tekerlekli sandalye yarisina cevirecek

  4. Isin ilginc tarafi KERS cok pahaliya malolacak ve her yaristan sonra bi suru batarya cope atilacagindan su an icin cevreci degil, Bunlarla ugrasmasalar daha iyi olacak gibi.. Rekabet icin su an araclar oldukca yakin zaten, birakin bu sekilde devam etsinler, en mantiklisi bu gorunuyor..

  5. murat korkut avatarı

    Bakalım seyredecek insan bulabilecekmisiniz max ve barnie 80 yarışını aşmış iki bunak. Oyuncak ettiler f1 i artık f1 bana eskisi kadar cazip gelmeyecek gibi 2009 da izlermiyim onu bile bilmiyorum

  6. onur aybars avatarı

    Koşar adım inhitara… Bir kurum kendini kendini bitirmek için bu kadar kararlı olabilir. Bu sezon FIA'nın gösterdiği tutum ve gelecek sene için standartlaşma dedikodularından sonra 2009'da F1'i kesin izleyeceğim diyemiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir