Çin GP Öncesi McLaren Mercedes

yazar:

kategori:

Lewis Hamilton

Fuji’deki zorlukların ardından geçen seneki Şangay yarışındaki hatıralar hâlâ aklını meşgul ediyor mu?

L.H: "Hayır, gerçekten öyle değil. Bazen YouTube’a giriyorum ve geçen sene kendimin çakıl alandaki bir resmimi veya videomu görüyorum ve ‘Kahretsin! Bu olmamalıydı!’ diyorum. Ama ders alınan bir hataydı. Ondan sonra hâlâ ileri gidebiliyorum, buna benzer şeyler bir nedenden olur ve bana çok dokundu. Geçen sene bir kaç yarış, benim kişiliğimi ve hayatımı etkiledi. Ve ben bunun için daha güçlüyüm"

Şangay için hava durumu şu anda biraz karışık görünüyor. Yarış hafta sonu için ne tip bir hava durumu tercih edersiniz?

L.H: "Islak veya kuru zeminde yarışmayı düşünmediğimi önceden de söylemiştim. Tabii ki kuru zemin daha güvenli ve yarış pilotlarının tercih ettiği şartın da bu olduğunu tahmin ediyorum. Ama bunu söylemekle birlikte hava durumunun, hafta sonu bıyunca çok değişken olmamasını tercih ederim. Pist kurumaya başladığında veya yarış içinde yağmur başladığında işler piyangoya dönüyor. Sezonun bu bölümünde işlerin sizin içn mümkün olan en güvenilir durumda olmasına ihtiyaç duyarsınız"

Teknik pistlerden, ‘pilot pistleri’ diye nitelendirilenler kadar keyif alıyor musun?

L.H: "Şangay’ı teknik bir pist olarak nitelendirmem. Daha yavaş virajlarının bazıları, daha hassas yaklaşımı gerektiriyor ama virajların bazılarına gerçekten atak yapmalısınız. Bu pistte yavaş veya kötü-dengeye sahip bir araç hızlı olamaz, bu açıdan teknik diyebiliriz ama iyi bir ayar bulmak, bir yarış pilotunun görevlerinden biridir, bu nedenden dolayı, (Şangay’ı) severim"

Heikki Kovalainen

2008’in son iki yarışına nasıl yaklaşıyorsun?

H.K: "Fuji’de yarışı tamamlayamamış olmama rağmen Japonya’da bazı olumlu şeyler çıkarabilirim. Bütün hafta sonu hızlıydım ve oldukça güçlü bir sonuç için, belki de galibiyet için iyi görünüyordum. Şimdi, puan toplamaya devam etmek önemli. Takımlar şampiyonası için mücadele ediyoruz ve Lewis, pilotlar şampiyonası için mücadele ediyor. Kaybedecek çok şeyimin olmadığını biliyorum ama takım adına azamisini yapmak için puan toplamaya devam etmemiz gerektiğinin farkındayım. Tamamiyle çılgına dönüp şansımı deneyemem. Mantıklı olmam gerekiyor. Ama hâlâ atak yapıyor olacağım. Çünkü bazı iyi sonuçlar elde etmek istiyorum"

Şangay Uluslararası Pisti hakkında neler düşünüyorsunuz?

H.K.: "Seviyorum, yeni bir pist için bir karaktere, bazı iyi virajlara ve fazlacadeğişikliğe sahip. İnsanlar teknik bir meydan okuma olan ilk viraj hakkında konuşuyor ama yüksek hız virajları olan ve sonrasında çifte solun takip ettiği 8. ve 9. virajları seviyorum."

Değişik virajları olan bir pistte ne tip bir ayara ihtiyacınız var?

H.K.: "Uzun düzlük, biraz downforce kaybetmeniz anlamına geliyor ama aldatıcı virajların bazılarında gerçekten tutunmaya ihtiyaç duyarsınız. Bu yüzden bir denge bulmak kolay değil. Sert frenlemenin yapıldığı nazı yerler var. Bu yüzden aracı sadece bir karakter üzerine ayarlayamazsınız, herşeyden bir parçaya ihtiyacınız vardır"

Vodafone McLaren Mercedes CEO Martin Whitmarsh

Bir dünya şampiyonluğu söz konusu olduğunda tarih bize çok agresif veya çok temkinli yaklaşıma adapte olmanın riskli olabileceğini düşündürüyor. Bu hafta nasıl oynayacaksınız?

M.W.: "Sıralamalar için uygun bir agresif stratejiye sahip olmak istersiniz, aksi takdirde yarışta olmazsınız. ARdından, yarış ilerledikçe, dünya şampiyonası için mücadelede ihtiyacınız olan puanları topladığından emin olmak adına biraz daha temkinli halegelmek için imkânları oluşturursun Ve bu yarışlarda bizim yaklaşımımız böyle olacak"

Baskı ile başa çıkma açısından; takım bu hafta sonu farklı bir şey yapacak mı?

M.W.: "Gerçek olan şu ki, sezonun son yarışı, ilk yarışından farklı değil. Bununla birlikte senenin sonunda, şampiyonanın, bizim veya diğer adayın yaptığı bir hata ile bile karara ulaşabileceği herkesin aklında çok daha açık halde bulunur. Her iki takım da bu sene çok hata yaptı ama sezonun bu kritik bölümünde her iki taraf içinde daha fazla hata, şampiyonluğu tayin edebilir. Sonuç olarak takım içindeki herkes çok dikkatli ve temkinli. Bu sene şimdiye kadar harika bir iş çıkardık ve bu yaklaşımla devam ederek sezonu tamamlamayı hedefliyoruz"

Bu pist, MP4-23’ün teknik pakedine yatkın olacak mı?

M.W.: "Bu sezon ilerledikçe pistleri, bize veya Ferrari’ye yatkın şekilde karakterize etmek artarak zorlaştı. Ve bu artık kalmadı. Çünkü her iki takım da araçlarının zayıf noktalarının bazılarını anlaşılır şekilde belirledi. Ama Şangay, en iyisini çıkarmak için iyi bir aracı gerektiren, virajların iyi bir karışımına sahip iyi bir pist. Bu kapsamda FErrari ve bizim, orada çok yakın olacağımızı öne sürmek için bütün nedenler mevcut"

Mercedes-Benz Motor Sporları Sorumlusu Norbert Haug

Geçen hafta sonu yapılan Japonya GP’nin ardından oldukça kötümser olmalısınız. Gridden birinci ve üçüncü sıradan başlayıp, eve sıfır puan getirmek, Lewis’in bir sene önce egemen bir şekilde kazandığı bir GP’den bekleyebileceğiniz şey değildir.

N.H.: "Sıralamalarda aldığımız sonuçlarla birlikte şüphesiz hepimiz bu seneki yarışı da kazanmak istedik. Felipe ile kazası dışında, orada kendisini gridin gerisinde buldu, Lewis yine de puan alanında makul bir sonuç alabilirdi. Bir motor iflası Heikki’nin yarışını ve kazanma şansını bitirdi. Bu yüzden hepimiz için kötü bir hafta sonuydu. Bu sonuçları arkamızda bıraktık ve şimdi tamamıyla Çin ve Brezilya’ya konsantre oluyoruz. Felipe Massa, pistte bir puan, Bourdais’in cezası ile de bir başka puan aldı. Bu yüzden (Massa) çok fayda sağlamadı, Lewis hâlâ 5 puan farkla lider"

Geçen sene Lewis’in Çin GP’ye 17 puanlık bir avantajla geldiğini ama bu avantajın Çin’den ayrıldığımızda yediye düştüğünü gördük. Bu durum, Lewis’in 5 puan avantajı ile geldiği bu seneki yarış öncesinde size neler hissettiriyor?

N.H.: "Geçen senenin yarışı gerçekten bütün takım adına en kötülerden biriydi. Lewis, ilk bölümlerde egemen durumdaydı ama ona lastik değişimi için yanlış çağrıda bulunduk. Kazanmamız gereken bir yarıştı ama olmadı. Ve bu bizim hatamızdı, Lewis’in değil. Ama bu artık geçmişte kaldı. Fuji’deki zor bir yarışın ardından Lewis hâl^şampiyonada 5 puan önde. Bu yüzden takım ve O, son iki yarışta işini yapmak için bunu ellerinde bulunduruyor."

Çin GP neden Mercedes için önemlidir?

A: "Daimler ve onun birincil markası Mercedes-Benz için Çin, çok önemli, çabuk gelişen bir pazar. 2005 Aralık ayından beri Mercedes-Benz E Sınıfını Çin’de üretiyoruz. İki sene önce yılda 25.000’e kadar E ve C sınıfı araç üreten bir tesis açtık. Geçen sene Çin’de 30.600 Mercedes-Benz aracı sattık, önceki seneye göre %44.9 oranda artışla. 2008 Ocak ve Eylül arasında satışlar, 2007’nin aynı dönemine göre %53,6 oranında arttı."


Yorumlar

  1. nebi sertoğlu avatarı
    nebi sertoğlu

    o yorum benim şahsi görüşümdür isteyen katılır istemeyen katılmaz.ayrıca arkadaş demişki sadece eleştirmek içinmi yorum yapmak zorundasınız.eleştirmek, doğru birşey yaparsan olumlu eleştirilirsin yanlış yaparsan olumsuz eleştirilirsin. yani eleştirmek tek taraflı olmaz.ve ben yanlış gördüm olumsuz eleştirdim.son olarak yorumumda etrafa dokunacak bir şey göremedim.

  2. nebi sertoğlu avatarı
    nebi sertoğlu

    arkadaşlar yani şener, mclarenteam, teo anlıyorum siz mclaren taraftarısınız anlıyorum ve takdir ediyorum.ama pilotunuzun yalan söylediğini en az benim kadar sizlerde biliyorsunuz.niye bu kadar kasıyorsunuz bilmiyorum.teo sen bana yalancı demişsin ama ben seni yinede seviyorum.şenere gelince yorumum da bir kelimesinde mclarenclerde yalancı diye bir şey söylemedim.onuda bırak o parantez içinde yazdığın kısısm yani senin öyle zannettiğin kısım kendim dışında herkesin yalancı olduğuna inandığım kısım benim o zaman buradaki bütün yorumcularada yalancı dediğim anlamını taşır.buda kul hakkına girer ve hepsinden helallik alman lazım.burak sanada teşekkür ederim.tespitime katıldığın için.

  3. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Kim görmüyorki ;cevaben ben ;veya f1 pilotu olmayanlar ….

  4. sen youtube girdiğinde hangi videoalra bakıyorsun nasayfada gördüğün her videoya tıklıyormusun.
    Cahalet düşünmüdene yorum yazmak sizin işiniz.Eleştirmek için eleştirmek sizin işiniz.
    F1 pilotu youtube girerse f1 videolarına bakar ve tabiki kendi videolarını görecektir.Kim görmüyorki

  5. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Burak BÖCEK ;arkadaş dediğin bir şey yakalamamış sadece kendi inandığını yazmış inandığıda Mclaren deki herkesin yalancı olduğu bu inançlada (kendi dışında herkesin yalancı olduğu) nereye kadar ne kadar gider bilemem fakat siz ancak sizin tutmadığınız takıma ait haberlere bu şekilde yorum yaparak kendinizden bezdirirsiniz ;bu ana kadar okuduğum yorumlarınızın %60ı belkide daha fazlası sadece Mclareni eleştiri üzerini bu kadar yorumu Ferrrariye yapsanız şu anda şampiyondunuz fakat o şekilde yorumlardan anlamadığınız aşikar ancak eleştirisel ve size cevap veremeyecek kişilere hakaretler içeren yorum yapıyorsunuz yorum yazmak bumu oluyor ayrıca benim isteklerim dahilinde yorum yaz diyen de yok fakat biraz çabalayıp ''YORUM'' yazmaya özen gösterirseniz inanıyorumki bu ortamda kavgadan ,laf yetiştirmekten ,başkalarını yargılamaktan daha farklı şeyler bulacaksınız ….

  6. burak bocek avatarı

    burda laf ebeiliği yapıp olayı kurtaramaya çalışmayın.burda yine aynı olay.biz lewisin yorumunu ele almısız neden böyle demişiz adam algılıyormusun demıs bırde uzerıne tekrar oku dıye haddıne olmayan nasıhatı etmıs.kendı anlamıyor kı daha neyın ne oldugunu.

  7. burak bocek avatarı

    ben yorumumu gayet mantıklı yaptım.belli oluyor kim kime ilk lafı dokundurmus.arkadas gördugunu yakaladıgını soylemıs hemen lafı dokundurmuslar bende ona karsılık hem konuyla alakalı hemde cevap yazmısım.kımsenın ıstegıne gore yorum yazmama kusura bakma.yorumda gayet dogurudur.canın sıkılıyorsa okuma kardesım.burda yorum yazıyoruz adam kalkıp sadece bızım yorumumuza gore cevap yazıyor sonra cevabı verıyoruz ortalarda yok.sizde avukatlıgını yapıyorsunuz.dediklerım sonuna kadar dogurudur.lewis burda kendi ile çelişmiştir bir kez daha ve nebiye katılıyıroum.sizin gormek ıstemedıgız yorumlar mantıksız degıldır

  8. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Yorumu sadece eleştirmek için yapmak zorundamısınız ? yazılanlar illaki hoşunuza gidecek diye bir kaidemi var ? veya illaki buraya birşey yazmam gerekli diyemi düşünüyorsunuz ? sizin tutmadığınız takımı sürekli tenkit etmek size veya takımınıza hiçbir şey kazandırmaz ancak yazıp durursunuz birde okuyanların canını sıkarsınız ;düşüncelerinizde ve yorumlarınızda özgür olabilirsiniz fakat bu özgürlük herşeyin istediğiniz gibi olacağı manasına gelmez biraz mantıklı ve etrafa dokunmadan yorumlarınızı yaparsanız sevinirim ….

  9. burak bocek avatarı

    bazen resimlerimi ve videolarımı görüyorummuş.arkadasım adam zaten arama için ayrılan text boxun içerisie 2007 çin gp yazarsa ancak o görüntüleri elde edebilir.demekki hamilton geçen sene yaptıklarını kötü anılarını veyahut iyi anılarını görmek için youtube kullanıyor.bunları izliyor.sen youtube a eriştigidne karşına ilk lewis hamilton mı çıkıyor komık olmayın

  10. burak bocek avatarı

    youtube girdiğinizde direk karşınıza lewis hamilton'un çindeki olayı mı geliyor.belli ki lewis o videoyu izlemek için giriyor.senin anlayamam beni zaten şaşırtmadı her zamanki durumun."Hayır, gerçekten öyle değil. Bazen YouTube'a giriyorum ve geçen sene kendimin çakıl alandaki bir resmimi veya videomu görüyorum ve 'Kahretsin! Bu olmamalıydı!' diyorum. madem öyle o olayı geride bırakan birisi ne diye böyle söyler.

  11. girdiğimde bazen görüyorum diyor .Algılayabiliyormusun.tekrar oku belki anlarsın

  12. burak bocek avatarı

    teoman bir kere senin o kadar ferrariye laf söyleyip burda konuşmaya hakkın yok.biliyoruz neler dediğini.yok ferrari yardım istiyormuş yok ferrari bunlara kalmış vay süper pilot massa yardım olmadan başaramazmış.evet hamilton çelişkili ifade ermeye devam ediyor.bir çok örneği var bunun.arkadaşta çok iyi yakalamış.mağdem pek meşgul etmiyor neden videoyu izliyor cidden?demekki çok etkilemiş o olay hamiltonu.

  13. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    nebi ve senin gibiler ne biliyosun yalan söyledigini sendemi yalancisin yok yalanci yok tü maka ayip ayip bunlar ne bicim yorum

  14. McLAREN TEAM avatarı

    bu yarış bence sezoun en zor yarışı ! her iki takımda japonyada aldığı sonuçtan rahatsız ve üzerlerinde ciddi bir baskı var ama şu bir gerçekki taraftar için muhteşem olacak!

  15. nebi sertoğlu avatarı
    nebi sertoğlu

    bence ilk soruda yine yalan söylüyor.madem meşgul etmiyor niye o videoyu izleyip duruyorsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir