Japonya GP'de Yaşananlardan Ayrıntılı Videolar – Sizin Fikriniz Ne?

yazar:

kategori:

Geçtiğimiz Japonya GP’de yaşananların ardından son bir kaç günü yaşananları tartışarak savunarak geçirdik ancak belki de bir çoğumuz yarış anında izlediklerinden başka görüntü izlemedi.

Konuyu daha da derinleştirmek gibi bir amacımız yok ancak Formula1.com’un yayınladığı eşzamanlı ve farklı açılardan görüntüler tartışmaları yeniden alevlendirdi.

İlk virajda yaşanan kargaşadan dolayı Lewis Hamilton, daha sonra 2. turda yaşananlardan dolayı Felipe Massa pitten geçme cezası almışlardı. Bourdais de son pitinden çıkışta Massa ile olan teması sonucunda 25 sn cezası aldı.

Yaşananlar ile ilgili farklı açılardan görüntüler aşağıdaki videoda yer almaktadır.

Yorumların terbiye sınırlarını aşmamasını temenni ederek sözü sizlere bırakıyoruz.


Yorumlar

  1. Gökhan Dündar avatarı
    Gökhan Dündar

    bourdaise yazık oldu adam hiç suçsuz yere ilk 8 dışında kaldı ama neden çünkü orda bir ferrari wardı ne olursa olsun alınacak karar ferrari lehine olucaktı…Bi arkadaş çok doğru sölemiş massa Hamiltona wurmasa Hamilton ceza almıcaktı bi bakıma fia her iki takım için eşit mesafede gözükmek istedi ama gene belli ettiler ne yazık ki…

  2. gurcan hezer avatarı

    bourdie suçlu diyen bir zihniyet hayatında ya hiç f1 yarışı izlememiş yada yarış çizgisi ,pit çıkışı gibi kavramların arasında boğulup kalmış bir tutum içerisinde halisilasyonlar görmesi neticesinde bu kanıya varmıştır.
    Pit çıkışı stabil kalarak en ufak bi değişiklik yapmamış çizgisinde fakat CEZAA!!neden çünkü MASSA DA ceza aldı…
    Mantık hep aynı massa hamiltona çarpmasaydı ,hamilton da ceza almayacaktı böyle f1 olma z artık şampiyonanaında tadı kaçtı bu sezonda şampiyon her kim olursa hep bi soru işareti ile hatırlanacaktır….

  3. Tolga Yiğit Onar avatarı
    Tolga Yiğit Onar

    bnce hamilton haklı video dada gördünüz gibi hamilton kendi çizgisinde massa pist dışından gelip hamilton a çarpıyor ve kaza oluyor dikkatinizi çekerim mssa pist dışından gelip vuruyor. bu olayı temize götürmeleri gerekio bnce mcleren in bnm düşüncelerime göre budur…

  4. walla ben ferrariciyim massayı haklı buldum ama orda kimse massanın durup hamiltonun geçmesini beklememeli hamilton oraya kadar kendi sürüklemiş massayı massa yerinde fren yapsa zaten hamilton arkadan vuracakmış ki bu konudada tecrübeli arkadaş

  5. onur aybars avatarı

    O söz sana değildi kardeş. O söz taraftarlığını taktir ettiğim bir arkadaşaydı. Sen yine bu yorumda da "yanlış yeri" anlamışsın.

  6. Kimse senin takım sürücüne çirkef demedi. Hiçbir zaman dememde.

  7. onur aybars avatarı

    Tamam F-1 kardeşim. Boş ver. Zaten ben taraftar gözlüğüyle takımımın çirkef sürücüsünün yaptığı hataları kapatmaya çalışıyorum…

  8. Webber olayında nasıl birşey yok diyorsam onlara da hiç birşey yok derim. Ayrıca schuminin stili bu şekildeydi. Bir pilotun önündeyken, onun olduğu bölüme kayıp ona karşı savunma yapması çok farklı, hamiltonun yaptığı çok farklı. Schumi agresif startlar alıp agresif savunmalar yapıyordu. Buna karşı mika da çok agresif ataklar yapıyordu. Ancak her ikisinden biri çıkıpta onu ve arkasındaki 4 rakibi kendi gibi dışarı atmıyırdu. Agresif olmakla diğerlerinin yarışını mahvetmek arasındaki farkı lütfen anlayalım artık.

  9. onur aybars avatarı

    Ben Lewis'in yaptığının aynısını yaptı demiyorum, start'ta agresif davranıp Mika'yı duvarla kendisinin aracı arasına sıkıştırdığını söylüyorum. Yani senin de gördüğün olayı dile getiriyorum. Tabi sen "bu olayda bir şey yok" dersen onu bilemem.

  10. Onur sen bu olayı söyledikten sonra ben en az 20 video izledim. O da en az. Ancak senin söylediğin gibi yani hamiltonun olayına benzer bir tane olaya rastlamadım. Ne schumiden ne de diğer pilotlardan. Sanki o açıklamaları schuminin her startta yaptığı gibi yanındakinin önünü kesecek şekilde onların olduğu alana sürdüğünde yapıldığını biliyorum. Hatta mika da bu hareketlerden sonra aynına benzer startlar aldığını hatırlıyorum.

  11. onur aybars avatarı

    "F-1" kardeşim, Schumacher'in start'larını kafamdan uydurduğum yok, olan bir olay hakkında konuşuyorum yani. Burada bulunan bağzı arkadaşlar kadar hafızam kuvvetli değil, her yarışı hatırlayamıyorum, yani hangi yarışlarda bu hareketi yaptığını sana direk söyleyemeyeceğim. Yalnız 1999 ile 2001 veya 2002 start'larının videolarını izleyebilirsen göreceksindir.

    Sana şunu söyleyeyim güzel kardeşim, bir yarış sonrasında Mika'ya sordular, "Start'ta Schumacher üzerine sürüyor, ne düşünüyorsun?" diye. O da her zaman ki beyefendiliğiyle, "Böyle yapmaması gerekiyor, başımıza bir şey gelebilir" deyip lafı ağzında geveledi. David'e aynı soruyu sordular "Bana yaparsa bir sonraki yarışta aynısını ona yaparım" dedi. Belki hatırlamana yardımcı olur diye yazdım.

  12. lewise verilen ceza lewis ve kimi arasındaki olayın incelemesinden sonra verildi birçok insanın yarışını mahvetti yorumuna katılmıyorum…ikincisi ceza veildiyse heikiye verilmemesi bana göre çifte standarttır..Boudes ye verile cezanın çok ağır olduğu kanaatindeyim adam yolunda sürmüştür…yapabileceği gidebileceği en mantıklı yerden piste dönmüştür..

  13. Erhan Başdaş ın yazdığı yorumun silinmesini istiyorum,şimdi biri çıkıp bu arkadaşa cevap verirse ortalık yine karışacak..üstelik umuma açık yerde bu kadar rahat hakaret etmek durup duruken çok manidar…

  14. Arkadaşlar hata veya büyük hata diye değil hiç bir şey yok gayet normal daha kötüsünü schumi yaptı demiş. Benim bütün öfkem o sözlere. Herşeyden sonra çıkıpta schumide aynısını yaptı denmesi. Hamilton kabul etti hala onlar edemedi. Sabahtan bu yana 20 ye yakın start izledim senin söylediğin sezonlardan. Ancak 1 tane bile böyle ya da buna benzer starta rastlamadım.

  15. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Benim kabul etmeme gerek yok hatayı yapan kabullendikten sonra ;benim kastım bu startta yaşananların büyük hata olarak adlandırılması eskilere misalen sadece hatadır benim gözümde hatta Hiedfelde göre ortada ters birşey bile yokmuş ;ayrıca özür dilemeni gerektirecek herhangi bir durumda söz konusu değil şunun şurasında muhabbet ediyoruz aşağıda yorum yazan arkadaşlarda belki eskiyle kıyaslayarak bu sonuca varmış olabilirler ve öyleyse onlarda haklılar kendi bakış açılarınca veya Heidfeldce ….

  16. Şener eğer sen onun hatasını kabul ediyorsan seninle burda tartışmama gerek yok seni kıracak birşey söylediysemde özür dilerim. Gerçi ben sözlerimi söylerken seni hedef almamıştım ama olsun. Fakat bir kaç yorum aşağıya inip bakarsan hala kabullenmeyen arkadaşların olduğunu görürsün

  17. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    99/2002 arası startlara bakabilirsin ayrıca Hamilton zaten ilk virajdaki hatayı kabullendi yapmaması gerktiğini o da biliyordu ve o kabullendikten sonra bize susmak düşer amma başkalarınada bir sonraki yarış gelmişken hala vur abalıya misali üzerine üzerine gitmek düşmez haaa denilirseki biz eleştiririz o vakitte başkalrı savunur eleştirenlerde gık diyemez fakat bunlar daha evvelinden bu şekilde cezalandırılmıyordu belkide bu sebeple F1 in eskiden beri izleyicisi olanların serzenişi bundandır ….

  18. Hangi start hemen bakıyım. Yani hangi yıl?

  19. Massa ya da heiki bunu yapsaydı alır cezasını otururdu köşesine. Kimsede neden böyle gereksiz bişey yaptı demezdi. Çünkü ikisininde kaybedecek birşeyi yok. (Tabi başkalarının yarışını mahvetmesine gelen tepkiler hariç)

    Kendimi tutamadığım konu hala neden ceza verildiği. Yok shumide elli kez bunu yaptı, yok senna onun önüne kırdı. Bırakın bu işleri arkadaşlar. İlk olarak kendi pilotunuzu eleştirmesini bilin. Eleştirinizi yapın ki diğer pilotları eleştirmeye hakkınız olsun.

  20. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    F-1 . arkadaşım Schumacherin Spa daki startlarına tekrar bak istersen kim veya kimler nerelere açılıyorlar Schumacher virajı ne kadar dıştan dönüyor veya startta ilk kalkan pilot ….

  21. Şener arkadaşların ordan çıkacak schumin yapmadığı bir hatayı yapmış gibi gösterecek bende burda sessiz kalıcam. Yok böyle bir olay. Hatanın olabilmesi için illaki birilerinin ölmesi gerekmiyor. Sizin kabul edemedğiniz olay hamiltonun stratta yapmış olduğu saçmalık. Ve bunu kabul edemediğiniz için başkalarına yamamaya çalışıyorsunuz. Büyük hata çünkü, kendi yarışını da diğer birçek insanında yarışını mahvetti. Belki de elini kolunu sallaya sallaya şampiyonluğu garantileyeceği bir yarışta kendini tehlikeye soktu. Şimdi bu büyük bir hata değilde nedir? Kimsenin yani en azından benim hata kavramım değişmedi. Ve tekrar söylüyorum bunu schumi gibi bir efsane yapmışsa ben onu onca yıl boştan yere desteklemişim.

    Massa aynı olayı yapabilirdi, kimi ya da heiki de. Eğer onlar bunu yapsalardı büyük bir hata olmazdı. Çünkü bir açıklaması vardı. Ancak hamiltonun yaptığının durumu itibari ile hiç bir açıklaması yok. İşte aramızdaki hata kavramı burdan kaynaklanıyor.

  22. tijs_wervest avatarı

    Start da birşeye dikkat ettiniz mi ?Lewis takım arkadaşının üstüne acaip şekilde kırıyor ve kova yana açılıyor sora yek eliyle direksiyonda hamilton kiminin hava koridorunda ve geç frenle adamın üstüne kırıp yarışını mahfediyor.

  23. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Aslında anlayıpta anlamamak diye bir durum söz konusu değil ;büyük hata demişsin nedir o büyük hata bana söylermisin ölüme sebebiyet vermek mi ? kasti olarak araca çarpmak mı ? bilerek ve isteyerek diğer yarışçıları yarışdışı bırakmak mı ? işin içinde bunlar yoksa büyük hata yoktur hiç kimse kusura bakmasın ya sizin büyükten kastınız farklı veya algıladığımız büyüklük kavramı çok farklı ; eski startlarda bir arkadaşın yazdığı gibi ilk virajlarda 4/5 araç yanyana olurdu hatta ve hatta dar olan ilk virajların dışında 2/3 araç birden olurdu şimdi tekerlek körbü az geçip çime taştımı çok büyük hata yapmayın lütfen ;burası F1 vaktinde bu yarışlarda nice kişiler vefat etti neden hayatlarını veya yaşamayı sevmedikleri içinmi ? yoksa bu sporu ve kazanmayı ,rekabeti daha çok sevdikleri için mi ? bence asıl cevap ikincisi bu yazdıklarımdan hiçkimse kişiler ölümüne yarışsın veya yarışırken rekabet uğruna ölsünler gibi bir mana çıkarmayın işte o zaman anlayışınızdan şüphe ederim ;zaten şu anda güvenlik düzeyleri iyi ,en iyi demiyorum çünkü halen gelişiyor fakat yaklaşımım o ki yarışların suya sabuna dokunulmadan rekabetin sadece araçların birbirini yakın takip etmesi şeklinde anlaşıldığı bir yarış düzenlemesine gidiyoruz ve bu yanlış(bence) çünkü işin özü bu değil ;ayrıca Hamilton daha 2.nci yılı olmasına rağmen daha startlarda araç parçalayıcı bir kazaya karışmadı fakat 2006 dan önce böyle startları çok izledik Ralf in Ferrarinin arka kanadının üzerinden uçtuğu yarış hala gözümün önüne gelir fakat o yarışlarda pistte daha fazla araç görmek isteyen FİA tekrar start vermemiştir demekki biraz önce yukarıda yazdığım rekabet anlayışı bayağı değişmiş hatta ve hatta yarış kazası kavramı değişmiş belkide F1in özü bozuldu ….

  24. Arkadaşlar bu arada konuyla alakası olmayan bir haber duydum.

    F1 yeni kural değişiklikleri ile, sanırım 2009 yılında cuma günü antrenmanlarda 1.olan pilota 1.milyon USD ödül verilecekmiş! Bu çok enteresan. Motor gelişiminin durdurulması, ya da standart hale getirilmesi gibi ekonomik tedbirler alınırken böyle bir ödül biraz saçma. Aceba pilotların aldığı paralar yetmiyorda o yüzden mi böyle bir yola gidiyorlar. En azından cep harçlıkları olsun gibi:)

  25. Şener aslında anlayıpta anlamamakta ısrar ettiğin olay şu. Burda yazdıklarım mclarenci arkadaşların hamiltonun olayının daha kötüsünü schuminin yaptığını iddia etmesinden kaynaklanıyor. Böyle bir hatayı başında efsane olan bir pilot yapmaz. Hatalar elbette yapacak yaptılarda. Fakat böyle bir hata değil. Ve hamiltonun yapmış olduğu bir hatayı yapılmış gibi ona buna yamamak doğru değil. Bütün tepkim ve bütün söylediklerim bundan ötürü.

  26. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Kimin için konuştuğun veya yazdığın önemli değil fakat f1 gibi içinde insanın olduğu ve hataya çok açık olan bir yerde tek hatası ile insanları yargılamak yanlış şayet bu yargı doğru olsaydı ''efsane'' kavramının burada ne işi var veya efsane Senna diğer efsane Prostla çarpıştığında ikisininde efsaneliklerinin bitmesi lazımdı ….

  27. İyi start alamadığı bir çok zaman olmuştur schuminin. Fakat hamiltonunki gibi bir start ve ardından gelenleri yaptıysa bence bir halta yaramayan bir efsaneymiş. Ben bunu hamilton için söylemiyorum bir halta yaramıyor diye. Onunla schumiyi bir tutacak değilim. Ben sadece schumi için konuşuyorum.

  28. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Tek startının hatalı olması bir kişiyi hiç bir halta yaramayan bir kişimi yapıyor ….

  29. Schumi startta daha agresifti hamiltonun yaptığının daha fazlasını yaptı ama ceza almadı diyen arkadaşlar. Bu hangi yarışların startıymış çok merak ediyorum.

    Schumi temiz taraftan kalkacak, yanında kirli taraftan kalkan mika olacak, arkasında da takım arkadaşı. Ve ilk metrelerde ikisine birden geçilecek sonra atağa kalkıp ilk olarak takım arkadaşının önüne kıracak, ardından rakibi de dahil olmak üzere toplam 5 kişinin yarışını mahvedip kendi de dışarı çıkacak.

    Lütfen arkadaşlar özellikle rica ediyorum. Eğer benim bilmediğim bu anlattıklarımın yaşandığı schumi startı varsa bana izletin. Bunları yapan bir pilotu ben nasıl 97 yılından beri desteklerim? Eğer shumi böyle aptalca bir start almışsa (ne şartlar altında olursa olsun) ben yıllarca efsane denilen ama bir halta yaramayan bir pilotu desteklemişim demektir.

  30. onur böyle dememin sebebi raikkonenin çok iyi bi startçı olmadığından dolayıdır bu sene raikkonen nerdeyse her startta yer kaybetti bikaç tane iyi startı var ama genelde kötü start aldı bu sezon hep yanlış tercihler yaptı
    gökhan duvara vurduktan sonrada aynı sevinç gösterileri yapıldı hatta bi haberde bu muhabbet geçtide
    neyse artık olan oldu bana göre bourdais olayı hariç tüm cezalar doğru umarım şampiyonluk o 1 puana kalmaz

  31. Gökhan Dündar avatarı
    Gökhan Dündar

    Öncelikle massaya werilen ceza pitten geçme değil 10 sn dur-kalk olmalıydı resmen bilerek çarptı hamiltona ne olursa olsun orda geriye düşmüşsün neden çimenlere çıkıp kendine avantaj sağlayıp hamiltonun yarışını berbat ediyosun.Bide şu war Hamilton massanın darbesiyle spin atınca ferrari piti orayı bayram yerine çewirdi işte ferrarinin iç yüzünü böylece daha iyi anlayabiliyoruz değil mi !! bide yanlış bi anlaşılma war onuda düzeltiyim çünkü herkes işine geldiği gibi yazıyo.Spa'da raikkonen duwara wurunca değil Lewis liderliği alınca sewindi McLaren garajı…İlk wiraja gelince Hamilton raikkonenin hawa koridoruna girdi we yanına çıktı orda kaçış alanlarını ne için yapmışlar bi düşünsünler bakalım ! bu sıradan bi pozisyon sawaşı değildi lidrlik sawaşıydı ! bu tür olaylar her sene defalarca olabiliyo tıpkı alonsonun Hamiltonu spa'da kaçış alanına attığı gibi…

  32. onur aybars avatarı

    Rakibin üzerine kırmanın nasıl bir şey olduğunu İtalya'da Lewis bize iyice anlayabilelim diye iki kere gösterdi.

  33. Rakibinin üzerine kırıp ona yer bırakmamanın nesi normal? O dikiz aynalarını süs diyemi koyuyorlar araca?

  34. onur aybars avatarı

    "cuneyt", benim düşünceme "saçmalığın daniskası" diyorsun ve hemen ardından "haug pskilojik baskı için söyledi" diyorsun. Çok büyük bir yeteneğe sahipsin, boşa harcama.

    "…şu taraftar gözlüğünüzü çıkarın artık ya" demişsin. Benim Macaristan GP sıralamalar sonrası yazdıklarımı lütfen aç ve oku. Ondan sonra bana "taraftar gözlüğünü çıkart" de! Ciddi diyorum.

    Massanın kontra yaşaması doğal bir olay, diğer 19 pilotun da başına geliyor. Ancak Lewis'in kapıyı kapaması ve rakibine yer bırakmaması da doğal bir olay. (Webber – Massa olayının tamamen karşısındayım. Orada durum daha farklı.) Kabaca benzetmek gerekirse; bizler işimiz bittiğinde yani odaya girince yani amaca ulaşınca kapıyı kapamazsak hiç bir şey olmazsa odaya soğuk girer. Lewis de burada kapıyı kapamazsa Massa gelir ve geçer.

    Neyse yaa, niye kasıyoruz ki? Şampiyonluğunuz kutlu olsun kardeş…

  35. kaan arkadaşım seyrettiğin startları baştan seyret iddia ediyorum böyle saçma bi hareket yapıp ortalığı karıştıran ve sonuçta ceza almadan yada arabası parçalanmadan kurtulan f1 pilotu yok adam hata yaptı diyosunuz ama normal milletin yarışının içine edebilir ceza gerekmez diyosunuz ben şu starta ceza verilmez diyenin bilgisinden şüphe ediyorum kimse kusura bakmasın zaten kanadada bişey bulamadığınız için kabul ediyosunuz bikaç arkadaştan hamiltonın olduğu yerden kırmızı ışık görünmüyodu sinyalizasyonda bozukluk vardı charlie whiting hamiltona sen geçebilirsin dedi diye yorumlarda bekliyorum açıkçası lütfen ya herkes şu taraftar gözlüğünü çıkarsın

  36. onur
    haugun bu lafları kiminin gececeğini falan bildiğinden söylediğini düşünmek saçmalığın daniskası takımının pilotları 1-3 kalkıyo ve sen diyosunki ya kimi bizi kesin gecer nasıl bi mantık bu?
    haug pskilojik baskı için söyledi bunu ama kendi pilotunu baskıya soktu
    bende f1 i uzun zamandır seyrediyorum startlar özeldir evet startta agresif pilotlar vardır evet ama seyrettiğim hiçbir startta böyle saçma bir davranış görmedim kardeşim diğer adamı sıkıştırırsın anlarımda kendin pist içinde kalırsın nasıl bir mantık seninki anlamıyorum buna ceza verilmicekte neye verilecek bundan sonra kafasına esen startta bu olayı yapsın ortalığı darma duman etsin geçin bu muhabbetleri şu taraftar gözlüğünüzü çıkarın artık ya
    lewis spada şikanı düz geçip rakibine fazla yaklaştığı ve aldığı bu avantajı tam olarak geri vermeden atak yaptığı için almıştır (aynı cezayı yarış içerisinde 2005 suzukada alonsoda çekmiştir pite girmedi ama 7-8 sn kaybetti)bu olayla da alakası yoktur massayı lewisin yerinde düşünmeyin kiminin yerinde düşünün çizgideyken kontra yaptı bu arada lewis ideal çizgiye oturdu massada fazla agresif davrandı hamiltonda her zamanki gibi kapıyı kapattı ve rakibine hiç yer bırakmadı ceza verilmesi doğru bence
    eğer iki hareket arasında bi kıyaslama gerekiyorsa hamiltonın yaptığı 2 kat daha ağır dönüşe başlamak üzere olan adamın önüne kırıyo onu dışarı atıyor çarpmaktan kaçmak isteyen gridin dıştan gelen tüm kısmı dışarı çıkıyor
    düşünüyorumda hamilton sonraki virajda hata yapmasa 3. olacak massa 6. kimi 7. olacak ve mclarencilere göre ilk virajı 1-3 dönmekte olan pilotların tamamen mclaren pilotlarının saçmalaması yüzünden bu kadar gerilemesi normal bu start herşey olabilir
    mclaren üzerinize kırar sizi dışarı atar bittimi hayır diğer mclarende gelir çarpar bide cezayı beğenmezler
    diyecek laf bulamıyorum sizlere

  37. kısa sölücem düşüncelerimi;
    1-ilk viraj için hamilton suçlu
    2-massa suçlu
    3-bourdie suçlu

    not: son olayda bence massa etik dışı davrandı biraz gibime geldi… sonuçta pite giricekti ve böle ceza aldırdı rakibine. Ama tabiki çarpan suçlu…

  38. hamilton la aralarındaki benzin yükü bu kadar fark yaratacak kadar çok muydu ben sanmıyorum hatırlatıyorum startta levis temiz taraftaydı bence bukadar fark yaratmaz bir benzin yükü yanlış analiz yapmış olabilirsn

  39. onur aybars avatarı

    Sayın "bocek", Kimi'nin daha hafif olduğunu ve dolayısıyla daha iyi kalkacağını Haug dahi biliyordu ve sıralamalardan sonra bir kaç söz sarf etmişti hatırlarsanız. Nostradamus gibi saçmalıklara inanmam. Şikanın tarifini vermişsiniz. Ben şikanın tarifini 1998 yılından beri biliyorum. Yine de teşekkür ederim. Yalnız ben Massa için "şikanı kesti" demedim, anlayarak okuyunuz lütfen. "Şikanı kesmeyip" "arkasında kalmayıp" cezayı aldı dedim. Eğer orada Massa şikanı kesip Lewis'in arkasında kalsaydı ceza almayacaktı ve şampiyonluk için çekiştiği rakibinin mücadelesinin içine etmeyecekti.

    Sayın "bocek", bana videoyu tekrar izlememi öneriyorsunuz. Sizin izlediğinizi anlayamadığınız da belli. Size göre Massa "…kerbden cımene cok az tasmıs". Bir kaç yerde şikan kesmekten bahsetmişsiniz, tekrar ediyorum "şikanı kesmedi" dedim.

    "…ya bu şikanda duvar olsaydı?… Umarım anlaşılabilmişimdir." demiştim. Sanırım anlaşılamamışım.

    Bir de "mendil ıslatma" demişsiniz. Açıkçası orayı anlayamadım.

    Eğer buraya yazdığınız tavırla değil de yazılanları daha sakin bir şekilde okursanız anlayabilirsiniz.

    Saygılar…

  40. ercan postacı avatarı
    ercan postacı

    bu yıl bu kurallarla ugrasmakdan hepimiz gol ofsaytmı penaltı penaltımı gibi muhabbetler bunlar Bu spor formula1 adında bır spor mekanık spor ancak işler bu duruma gelince cok kafalar karısıyor ben encok senna ve prost. michel.hakinen bu isimlerın kapısmalarını ızledım ınanınkı hepsı inanılmaz saygılı ve mukenmellerdı bu olayları onlarınkıyle kıyaslayın aradakı kişilik ve ruhları cok net görürsünüz demek ısdedıgım f1 sankı kırlenır gıbı bu benım gorusum ama bızler hakem weya FİA denetcısı deyılız ve verılen kararlara saygılı olmalıyız cunku hepımız formula1 cok seven ınsanlarız ferrari taraftarı olarak massanında sanpiyon olmasını cok ısterım kaybederse de sadece uzulurum ama 2009 beklerım kısacası bu olay bukadar basıt ne yapa bılırızkı

  41. burak bocek avatarı

    tabiki hayır almadı.burdaki şikanın kesilmesi için ayrılan bölgede beyaz çizgiler var aç izle tekrar ordan duz ılerler ıse kesmıs oluyor.sıkan s şeklinde glen vırajlar ıse ıkı vırajı barındırıyor bunyesınde.eğer bariz farkla çimenden gidip virajı alsaydı kazadan değil şikanı kesti diye ceza alırdı ve o hızla hamiltonun onunde cıkamazdı.ama zaten ılk vırajı genıs almıs ve olculerı korumus kacırmamıs yani. sonrada kerbden cımene cok az tasmıs.böyle sıkan kesmek ben ılk kez sızden duydum boyle devam edın mendıl ıslatmaya.burada temas ıncelendı alt yazıda 1-2 numaralı araçların kazası inceleme altında denıldı.artı massa asla şikan kesımınden ceza almadı.bu senın uydurman bi kere.enteresan acaba olmus bıtmıs 100kere acıklaması yapılmıs olaylara bakalım daha ne yenılıkler gelıcek sızlerden

  42. burak bocek avatarı

    nerde kimi raikkonenin startta lewisi geçeceğini sağır sultan biliyordu.böyle saçmalık mı var.nostradamus musunuz siz?duvar olmasına gerek yokki zaten ceza aldı ve hatalı dedik.kaç kere massa hatalı diyeceğiz cezasınıda çekti.laf ola beri gele gidin temyize bu kadar üzülmeyin arkadaşlar.2olayıda bır tutuyorsunuz ya boyle komedı olmaz.şikan kesmeye bak sankı şikan kesmek gormedık.hey alalhım yarabbım su kazada sıkan kesme lafınınıda soyledınız adam kerbin uzerınden gıttı be alt tarafı daha nasıl donebılırdı.hamılton dırek 5mfarkla kestı. bakalım daha neler cıkacak.ayrıca massa hamilton temasını kimi hamilton ile bir tutuyorsun ee mağdem öyle çelişkili değil mi söylediklerin.massa ceza almadı mı zaten.aynı cezayı almadı mı?

  43. onur aybars avatarı

    Yarıştan sonra yapmış olduğum yorumdan alıntı:

    Tarih: 13.10.2008 01:55:01

    Start: Kimi'nin kalkışta Lewis'i geçeceğini Sağır Sultan bile biliyordu. Lewis yarış içerisindeki psikoloji sonucu sanuna kadar abandı. Sonuç; ilk virajı pist üzerinde dönebilenler liderliğe yükseldi. Burada Lewis'in atağını çok "temiz" ve "masum" görmemekle beraber cezaya da gerek yok diye düşünmüştüm. Ancak FIA'nın hakemleri -özellikle bu sezon çok sık gördüğüm gibi- yine benim gibi düşünmediler.

    Start'lar daha doğrusu ilk virajlar hep özel olmuştur. Acaba kaza olacak mı? İlk virajı kim önde dönecek? Bu sorular her zaman merak uyandırır. Schumacher – Mika çekişmelerini izleyenler Schumacher'in özellikle start'larda -Lewis gibi- agresif davrandığını bilirler. Ve o kişiler Schumacher'in start'ta Mika'yı duvara sıkıştırmasına karşı -bir veya iki kez değil, bir çok kez- hiç bir ceza almadığını da bilirler.

    Massa – Lewis Teması: Olay, bu seneki Spa'da Lewis – Kimi olayının hemen hemen aynısıdır. Orada, viraja içten giren Kimi, Lewis'in kapısını kapatıp yol vermemiş -doğal olarak- ve Lewis de sonucun burada yaşanan olayın aynısı olduğunu anlayabilecek kapasiteye sahip olduğu için şikanı kesmişti. Burada, viraja içten giren Lewis, Massa'nın kapısını kapatıp yol vermemiş -doğal olarak- ve Massa bana göre kesinlikle "istemeden" Lewis'e çarpmıştır. Ceza gerekli miydi? Spa'da şikanı kesen Lewis'e "Kimi'yi geçtiği için" ceza veriliyorsa burada da şikanı kesmeyip "Lewis'in arkasında kalmadığı için" Massa'ya verilen ceza da doğrudur.

    Burada Ferrari taraftarı güzel insanların şunu düşünmesi gerekmiyor mu; ya bu şikanda duvar olsaydı?… Umarım anlaşılabilmişimdir.

  44. Merih Sarıçalı avatarı
    Merih Sarıçalı

    bi doğruyu mclarenciler biliyo zaten.farklı cümleler kurcaklarmış o akıllarıyla

  45. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    bir ferrari taraftarı olarak massa nın içten dalışı hataydı.zaten videolarda çimlere kadar çıktığı görülüyor. ilk virajda ise iki mclaren virajı dışardan dönüp kimi nin virajı dönmesini engellemiştir. lewis kontrolsüz girdiği için ceza aldı ama heikki anlamsız bir şekilde kimi nin üstüne sürmüş gibi görülüyor tabii bu öne sürülerek ceza verilmezdi.

  46. Yavuz Balcı avatarı

    Ahbe lewis spa da şikanı kesmeyipte rai ye vursaydın şurda massa da hata yok diyenler sana ne diyeceklerdi.adama vurmamak için sen şikanı kes çirkef desinler.adalet duygusu geniş arkadaşlarıma selam olsun !!!!!

  47. massa ya ceza gelmemesi gerektiğini düşünenler kimlermiş merak ettim bundan sonra onlar için farklı cümleler kurucam.
    ! geçildiğiniz kişi kim olursa olsun siz hatayla fren noktasını kaçırıyorsunuz arkadaki pilot gayet normal şekilde çizgiden giderek sizi geçiyor. siz yine kaçırdığınız çizgiye girmeden çimlerin üzerinden o pilota dalıyorsunuz.Sonrada yer vermedi diyorsunuz. waybe:)

  48. burak bocek avatarı

    yarış kazası değilde ne mantıken?yarışta olamdı mı bu kaza

  49. forzaferrari avatarı

    son zamanlarda izlediğim en iyi hazırlanmış vidyoydu yararlı olmuş, teşekkürler trf1… hamiltonun startta onboard çok feci:) bence bariz hatalı, massa hatalı diyordum, ama onboarddan görünce kararsız kaldım sanki direksiyonu kırmamış bile veya bana öyle geldi…

  50. kaan kaanhan avatarı

    hami massayı zaten geçmiş pek fazla söze gerek yok, yine aynı fikirdeyim, bilerek ve isteyerek çarpmış massa,yarış kazasıymış :)öyle bir virajda zaten geçtiğim adama neden yer açayımki saçmalık. MS monacoda bilerek ve isteyerek aracını o zor virajda stop ettirmişti arkadan gelen Alonsonun derecesi daha iyi olduğu için.. daha sonra hata yaptım olur böyle şeyler demişti, demem oki bazı olaylarda ne nedir,ne değildir bellidir fazla söze gerek kalmaz.. ewet start tehlikeli ancak buna ceza verenler F1 i yeni izlemeye başlamış olmalı.ne startlar gördük ki tekerlekler havada uçuştu,araçlar parçalandı,sürücüler nerdeyse birbirlerinin üstünden uçtu, lewis e verilen cezaya bakınca gülmekten alamıyorum kendimi. insan hata yapabilir, lewise kanadada verilen ceza bence %100 doğruydu ancak fia nın bütün kararları adil olmadı maalesef.

  51. Merih Sarıçalı avatarı
    Merih Sarıçalı

    Hamilton ın starttaki hatasında herkes hemfikir.Massa ya ceza gelmesi çok saçma çünkü Hamilton daha geçmeiği gibi sıkıştırıyo.Bi arkadaş yazmış ikiside istese önleyebilir.Bunu Hamilton isticek.Kimse şampiyonadaki rakibine gelde geç demez.Önüne kırmasa zaten diğer virajda geçcek.Monza da Glock'u geçerkende öle yapmıştı.Ve Glock sanki tek başına yarışıyor bidahaki sefere böyle olmucak demişti.Nasip Massa'nınmış.Hakemlerde Hamilton'a verdik Massa'ya da verelim havasındalar,

  52. ben artık çine odaklandım tamamen fuji gerde kaldı artık boşuna arakdaşlar birbirimizi kırmayalım

  53. sundanda adim gibi eminim mclaren kurgu yapiyordu kimi yavaslatici rolde olacak diye guya.bir plan kurdular ve heikki yi raikkonen e saldirttilar yaris disi kalmak pahasina boyle saibeli karanlik bir takim daha varmi bilmiyorum.trajikomik olansa heikkide o koltukta oturmak pahasina boyle igrenc seylere bile evet diyip yapmasidir.go home heikki

  54. ferrari kimi avatarı

    Bence en bariz suclu KOVA … yaw adamın nasıl Kimi nin uzerine surdüğünü görmeyen var mı acaba… ceza almadı ama ilahi adalet tecelli etti onun için… adam sırf kimi ye oynadı startta…

  55. japonya 2005 ve 2008'i unutmayacağım yarışlar listesine şimdiden koydum.

  56. Sinan Şahin avatarı

    kova.nın kokpitinden startı da görebilseydik iyi olacaktı.

  57. cezalar haklı yada değil. şuanda mclarencilerilerin düşündüğü hamilton ceza almasa iyi yerde bitirecekti, bizlerin düşündüğü felipe ceza almasa iyi yerde bitirecekti, kimicilerin düşündüğü hamiltyon virajı kapatmasa kimi'nin 1. olacağıydı. ama bunların hiçbiri şuanki yarış sonucunu değiştirmiyor, bunların hakkında yüzlerce yorum yazdık tartıştık, nihayete erdirip çin yarışına odaklansak daha yerinde olur bence. bu arada bu güzel görüntüler için teşekkürler trf1.

  58. startta kesin bişi var suç hamıltonda. massa hamılton asasında normal yarış kazası bence.

  59. burak bocek avatarı

    O zaman yarıştaki bütün kazalara ceza versinler.Sonuçta bir pilotun hatasıyla diğerinin yarışı mahvoluyor öyle değil mi?David Couldhart,Piquet,Nakajima çokça kaza yaşadı hangisi ceza aldı .Bütün bunlar Massayı masum yapmıyor tabiki.iyimser atakları da örnek verebilriiz Webber – Heiki arasında spada yaşanan temas.Demekki o anki şampiyona mücadelesine ve puan savaşına daha çok bakılıyor ceza verilirken.Ben öyle düşünüyorum

  60. burak bocek avatarı

    Singarpur gpsinde robert kubica ile heiki startta birbirlerine aynı massa hamilton tarzı temas etti.kubica'nın lastikleri heikiye çarptı ancak o kadar dar bir yerde yer koruma anında zaten bu oluyor.bu olayda ceza yokken massa hamilton spin attı diye ceza almış olabilir.yinede tabiki hatasını kabul ediyoruz ancak buna butun sebebıyet startta olanlardır.

  61. 1.olayda hamiltona verilen ceza yerinde fakat 2. olayda hem massa hem hamilton suçlu.

  62. burak bocek avatarı

    Ferzan dağ tamamen sanı katılıyorum.Mclaren bana görede belden aşağıya karşı politika savunurmuş gibi gözüküp kendileri bunu uyguladı.madem massa kasıtlı çarptı o zaman lewis hamilton da kesinlikle kasıtlı bu hareketi yaptı.hatta heikiyi unutmayın.çok bariz bir şekilde kimi raikkonen'nin aracına doğru sürüyor.bunu daha öncede dile getirdim.ama artık önemi yok olan oldu ve bu konuyu farklı başlıklar altında farklı günlerde pek çok kez tartıştık.herkes kendi haklı oldugunu savunur tabiki.bunlar benim fikirlerim saygılar

  63. raikonenın lafı bnce yerınde olmus bız fren cızgısını 6 yasında kartıng yaparken ogrenıyrz hamılton daha ogrenemems bu cocuk uslanmyacak baktı raikonen gecıcek yaptı gene yapıcagını ne dıyelım

  64. Erhan ben bu olayı izlerken hamilton ve massa diye değilde x ve y kişi diye izledim. Benim düşüncem orada hamilton çok bariz bir avantaj sağlamış ideal yarış çizgisinde ve burnuda olsa önünde dönmüş. Belki de massanın geleceğini tahmin edememiş olabilir. Kimi kazayı önledi demişsin. Kimi kazayı önledi çünkü arkasında hamilton gibi bir tehlikenin geldiğinin farkındaydı:)

    Söylemek istediğim bir diğer olay bu fuji televizyonu neden yayını hazırlıyor. Sponsor olabilir ama bu onlara böyle berbat bir yarış izlettirme hakkını vermez. Ben hamiltonun üçüncü virajda hata yaptığını dün massanın araç üstü kamerasından görmüştüm.

  65. Orada Massa henüz geçilmiş değil. Aracın burnu geçince geçmiş sayılmıyorsun. İki araç yanyana neredeyse. Yanındaki aracı yok sayamazsın. Tamamen arkasında olsaydı senin dediğin doğruydu.
    Görmedi demekte bir bahane olamaz aslında göreceksin, startta Raikkonen Hamilton'un hışımla geldiğini nasıl görüp ona göre sürdüyse aynısını, temastan kaçmayı başardıysa, Hamilton'un da aynı şeyi yapması gerekirdi.

    Tabi Hamilton'a kabahat buluyoruz böyle yapmadı şöyle etmedi diye ama Massa'da aynı şekilde gazdan ayağını çekebilirdi. Sözün özü bu ikisinden birisi kazadan kaçmayı isteseydi bu kaza olmazdı.

  66. bu yarıs sonunda sunu gördümki ben ferrari yerinde olsam kesinlikle kimiye hamiltonu kızdıracak hareketler yaptırırdım .adam cok cabuk gaza geliyor ve cabuk strese giriyor ,bundan faydalanırdım dogrusu. birde japonyada en ilgimi ceken sey ise heikki resmen kimiye vurmak icin geliyor.bence tamamen kasıtlı.Mc-laren bence ferrari kadar dürüst yarısmıyor,son yarıslarda bel altı vurmalar olabilir. hamilton giderek antipati cekiyor sanırım pistte özellikle son yarıslarda arkaya düserse ona gözünü karartan birisi cıkacaktır diye düsünüyorum. birde basarı yada basarısız olmak aslında birbirine cok yakın. bir kac damla yagmur bile sizi basarısız yapabiliyor. örnek kimi belcikada bence harika sürdü son iki tura kadar. son bir nokta ferrarinin bu sampiyonlugu kaybetme lüksü var ama mc-larenin hiçmi hiç yok bu yüzden her sey olabilir.mc-larenden herseyi beklerim.

  67. Trtf1 emeğine sağlık. Gerçekten süper olmuş. Videoyu belki 10 kez tekrar tekrar izledim. Ve hakemlerin massa ve hamiltonun cezalarında ne kadar haklı olduğunu tekrar gördüm. Ancak atlanan tek şey heikiye ceza gelmemesiydi. Ayrıca massa-Bourdais olayı da yoruma açık.

    Bana göre massa kesinlikle kasıtlı vurmadı çünkü en azından buna cesaret edemez. Kasıt bile olsa cezasını aldı. Bir arkadaş istese hamilton dışarıdan alabilirdi demiş ancak hamilton ideal yarış çizgisinden dönmüş. Arkamda massa var ona da yer ayırıyım diye dışarı açılacak hali yoktu. Bence hakemler bu iki kararda da çok istikrarlı davranmışlar.

  68. Sinan Şahin avatarı

    bourdais'e verilen ceza haklıymış…

  69. Bourdaisin de massanın da yaptığı şey vurmak ve devam etmek. Buna karşın hamilton ve massa aynı hareketlerde rakipleri yokmuşcasına çizgi belirleyerek kazanın yaşanmasında pay sahibidirler. Ben cezaları haklı buluyorum. Hamiltonun gridin sol yarısını felç etmesi ve nerdeyse raikkonenin sağ ön tekerleğine vuracak olması çok gereksiz bir agresiflik. Raikkonen biraz aynalarını kontrol etmese 2 side yarış dışıydı ve hamilton çinde yeniden grid cezası alırdı. Ayrıca aynı raikkonenin spada geçilirken olduğu gibi yalpalıyor hamilton ve aracı iki kez raikkonenin üstüne doğru seyiriyor. Bu da raikkonenin 1. döneceği virajı 8. dönmesi anlamına geldi. Ayrıca viraja girerken en doğru çizgi raikkonende start alanlar arasında. Hamiltonun o çizgiden dönmeyi başarsa bile yeri en iyi ihtimalle 4. lük olurdu. Ancak sol blok virajı dönemeyince hamiltonun 2-3 arası bir pozisyonda döndü. Ardından 2. virajda çok kötü bir hatası var. Tek düşüncem ilk virajdaki momentum kaybı ve zihinsel baskıyla 2. virajda çizgiyi ve frenajı kaçırması. Orda bir kaçış alanı olmasa kendisi adına durum daha da vahim olurdu. Herneyse bence tüm hareketlere de ceza verebilir, hepsi de geçiştirilebilir. bu hakemlerin tarzıyla alakalı. Bana göre tutarlı olmuş, birçok arkadaş da farklı düşünüyordur ama ben 99 dan beri izliyorum ve düşüncem bu şekilde. Herkesin yorumuna saygı duyarım 😉 Ayrıca hamiltonun ikinci virajdaki hatası amatör kameradan bu linkten izleyebilirsinizi: http://www.dailymotion.com/swf/k28ZXxa30gmEw7NSMV

  70. Massa'nın kasıtlı vurmadığını hala anlamayanlar var mı merak ediyorumm 🙂

  71. Massa kasitli vurdu diyenler icin sunu soylemek istiyorum, Massa Mclaren aracina istese o kadar siddetli vuramaz, cunku on sag tarafi kiracagini dusunerek buna cesaret edemez..

  72. Huseyin ADANUR avatarı
    Huseyin ADANUR

    Massa nın son vırajın sonunda ıcerı gırmesı hata bır kere cunku coktan gecılmıs Hamıltona.ErhanF1 sana katılmıyorum cunku arkandakı adama yer ayırmak f1 ın de olmaz.Arkandakı adama yer acacaksan o zaman normal cadde ve sokaklarda surecen arabayı F1 de degıl.

  73. Startta Hamilton ve Heikki o kadar iceri dalip gec fren yapmasalarmis sorun olmazmis, Massa-Hamilton olayindada Hamilton viraji fazla icerden almis, oysaki Felipe`nin oraya gelecegini biliyordu, sag tarafi bom bos o tarafa yuklenseydi zaten gecmis olacakti, Massa-Bourdais olayinda bende iki surucu birden hatali ama pit sonunda yanan mavi isiklar pistteki pilotun daha avantajli oldugunu gerekirse yol vermesi gerektigini anlatmiyormu?

  74. Massa-Hamilton olayını bir de Massa'nın onboard kamerasından izleyince o kadarda suçlu olmadığı görülüyor aslında. Kontralarla boğuşuyor o sırada, Lewis'te pek fazla boşluk vermemiş zaten, yanında Massa olmasına rağmen neredeyse kerbleri kullanacak. Halbuki pek öyle dar bir virajda değil.

    Start için bir şey demeyeceğim, fikrim aynı, Hamilton'un cezası haklı. Pistin dışına çıkana kadar dönememiş bile. Benim esas gözüme batan şey Kubica oldu. Hamilton yapamasaydı aynı şeyi Kubica yapacaktı galiba.

    Massa-Bourdais olayı normal bir yarış kazasıydı. Yazık oldu Bourdais'in puanlarına. F1de kalanbilmek için puana ihtiyacı var üstelik.

  75. McLAREN TEAM avatarı

    bence raikonen haklı:)massada haklı:)hamiltonda haklı:)

  76. McLAREN TEAM avatarı

    size nede diyeceğimi bilmiyorum trf1.net emeklerinize sağlık!iyiki varsınız!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir