Alex Wurz ile Şangay'da Bir Tur

yazar:

kategori:

Formula 1 sezonu bu haftasonu Şangay’da yapılacak yarış ile devam edecek. 5.451 km’lik pistte bir turu Williams test pilotu Alex Wurz’dan dinleyelim.

"Şangay pisti benim için biraz heyecanlı bir pist. Bununla birlikte çok etkileyici ve pilotlar ve mühendisleri için ilginç meydan okumalar sunuyor."

"Pist, fazla sayıdaki virajlarıyla tipik Herman Tilke dizaynı. Yedinci vitese ve 300 km/h’a ulaşıyorsunuz ve sadece viraja girerken fren yapmaya başlıyorsunuz. Çok sert fren yapamazsınız, bu yüzden ikinci vitese doğru inerken uzun süre frene basıyorsunuz. Tüm pistte hızlı olmak için, genellikle arkadan kayma yaşanan bu pistte nötr kontrolü olan bir araca ihtiyacınız var."

"Üçüncü virajda küçük bir yokuş aşağı bölüm var. Sola dönülüyor ve birinci ya da ikinci viteste geçilebilir. Bu noktada, lastikler  hâlâ uzun düzlüğün ardından stres altında olacak. Bu yüzden biraz fazla kayabilir. Buradan iyi bir çıkış yapmak zor. Ancak burası önemli çünkü dördüncü ve beşinci virajlar tam gaz ve ardından düzlük geliyor.

"Altıncı viraj, frenlere en çok işin düştüğü nokta çünkü oraya neredeyse 300 km/h ile giriyorsunuz. Apeksi atlamak istiyorsunuz ve  sonraki virajda olabildiğince hızlı olmak için güce ihtiyacınız oluyor. Burası altıncı viteste tam gaz geçiliyor ve aracın gerçekten yola tutunduğunu hissedebiliyorsunuz."

"Şikanın çıkışında iki tane sola dönülen viraj var, dokuzuncu ve onucu virajlar. Bunlar çok önemli virajlar ve çok fazla zaman kazanılabilir. Sonraki viraj tam gaz ama çizginize çok dikkat etmelisiniz. Çekiş kontrol sistemi olmadan orası bu yıl daha tehlikeli olacak."

"Ardından yedinci vitese geçiyorsunuz, frenlemeden önce sola sıkı bir viraj var. Eğer aracınızı kerblere göre ayarlarsaqnız, pistin ilk bölümü için fazla yumuşak olacaktır, bu yüzden kerblerden kaçınmak en iyisi. Bu bölüm bana Silvesrtone’daki Club bölümünü hatırlatıyor."

"On üçüncü viraj sağ viraj. Kolay bir viraj ama iyi konsantre olmak gerekiyor çünkü eğer lastiklerinizi kilitlerseniz onları çok kolay harcayabilir. Ardından pistin en uzun düzlüğü geliyor. 320km/h’ın ardından fren yapıyorsunuz. Burası en iyi geçiş noktası. Eğer fren noktasını yanlış kullanırsanız da 0.2 saniye kaybedebilirsiniz. Bu yüzden aracı apekse iyi getirmeniz gerekiyor."

"On beşinci viraj tam gaz ve sonrasında son viraja geliyorsunuz, on altıncı viraj. Burası çok ilginç bir viraj çünkü doğüru ritmi bulursanuz apekse çok fazla hız taşıyabilirsiniz. Ardından yeni bir tur için start finiş düzlüğüne geliyorsunuz."


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir