İnceleme: McLaren ve Renault da Krenajı Benimsedi

yazar:

kategori:

Takip edenler tarafından bu haftaki Jerez testlerindeki odak noktası genellikle yeni pilotlar olmasına rağmen, takımların gelecek sene için planladıkları 2008’i düşünerek denedikleri yeni parçalar da gözden uzak tutulmamalı.

Bir çok takım, pistteki geliştirme çalışmaları için parçalar getirdi ve dikkat çekici olanlarından biri de, ön tekerlerlerdeki krenajlar gibi görünüyor.

2008 sezonu boyunca Ferrari ve Toyota, bu parçalarla yarıştı ve Williams da sezonun son testlerinde bunun kendi versiyonlarını denedi. Şimdi ise hem McLaren hem de Renault, bu parçaları deneyen takımlar kervanına katıldı.

reno_jerez_on_karenaj_490_433562903.jpg

pafeet_mclaren_karenaj_genis_975591068.jpg

Krenaj, ön lastiğin hava sürtünmesini azaltıyor ve tekerlerk dönerken, statik kalıyor. Bazı kesimlerin bunu "hareketli aerodinamik parça" şeklinde görüp kural dışı olarak değerlendirmesine rağmen bu kerenajlar, konumları gereği fren borularının parçası olması nedeniyle yasak değil.

Bu parçaların asıl fonksiyonui çok daha karışık. Bunu, Toyota’dan Pascal Vasselon buna değindi.

Vasselon: "Ön tekerleğin hareketiyle oynuyorsunuz. Sadece sürtünmenin azalması değil. Sadece aracın üzerine koyduğunuz bir şey değil"

Bir Formula 1 aracının açık tekerleği, çok fazla sürtünme, kaldırma ve türbülans yaratır. Takımlar, dönen bir tekerleğin etrafındaki havanın akışının nasıl olduğunu anlamak için sayısal akışkan dinamiği(CFD-computational fluid dynamics) ile çalışırlar ve bu krenajlar, açık tekerleğin sorunu ile başa çıkabilen bir çözüm oluyor.

Ön tekerleklerdeki krenaj, tekerlek tarafından yaratılan düzensiz hava akımını durağanlaştırıyor ve bu, aracın geri kalanı boyunca akışa yardımcı oluyor.

2007 sezonu boyunca sadece 3 takım, krenajın etkisinde bir tutunma elde edebildi ve bununla çalıştı. Aero ve ön dikeylerde gereken değişikliklerle beraber, bu konseptin piste aktarılması kolay bir şey değil.

Örneğin Williams, kendi versiyonlarını piste aktarmak için zorlandı.

Takımın teknik sorumlusu Sam Michael: "Herşeyin etrafında döndüğü süreçte, bir şeyi hâlâ durgun tutmanın bir parça karmaşık olduğunu hayal edebilirsiniz."

"(Bu parçayı) bir yarışa sokabilmemizden önce çok sorun yaşadık. Bu yüzden, Barselona’da (geçen ayki testler)revize edilmiş bir tasarım kullandık."

Takımların, 2007 araçları üzerinde 2008 süspansiyon versiyonları ile çalışmasıyla birlikte aracın ön dikeylerinde değişiklikler yapılabilir. Takımların şu sıralar neden krenajı benimsediğinin nedeni de bu gibi görünüyor.

McLaren, kendilerinin revize edilmiş ön dikey ve tekerlek somunlarıyla çalıştı. Ama henüz asıl krenaj ortaya çıkmadı. Renault versyionu ise, rakiplerine nazaran çok daha derin bir ilave tekerlek somununu içeriyor.


Yorumlar

  1. iyi o zaman siz de carbon-fiber alaşım şasinizi sökün yerine teneke kaplayın böylece bize özenmemiş olursunuz. Ayrıca kesintisiz vites kutunuzu ve yarım köprü kanadınızı da sökün olur mu?

  2. ßize Özenio Hepsi 🙂 Go Ferrari

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir