Ecclestone: 2009'da Madalya Sistemi F1'e Gelecek

yazar:

kategori:

Bernie Ecclestone, şu andaki puanlama yerine olimpiyatlardaki gibi madalya sistemine geçiş planlarının, 2009 sezon açılışında uygulamaya gireceğine inanıyor.

Formula 1 CEO Ecclestone, daha önce yaptığı açıklamada pilotların podyuma çıktıklarında 10,8 ve 6 puandan ziyade altın, gümüş ve bronz madalyalar almalarını istediğini belirtmişti.

Bu değişiklikle, Lewis Hamilton’un 2008 sezonunun son yarışında sadece 5. olarak şampiyonluğa ulaşabilmesi gibi bir durumun da önüne geçilecek.

Eğer Ecclestone’nin yeni sistemi yürürlükte olsaydı, Felipe Massa’nın 6 altını olacakken Lewis Hamilton 5 altında kalacaktı.

Bununla birlikte takımlar için puanlamanın şu anki sistemle, puan olarak, devam edileceğine inanılıyor.

Yeni sistemle podyuma çıkamayan pilotlar puan da alamayacak ama sezon boyunca elde edecekleri bitiriş sonuçları kendilerinin şampiyonadaki yerlerini belirleyecek.

Times’e konuşan 78 yaşındaki Ecclestone: "FIA ve bütün takımlar bunun arkasında ve sonuca ulaşılacak."

Bay E, önde giden pilotların yaklaşımını değiştireceğine, iyi puanlar almak yerine kazanmaya, en azından podyuma çıkmaya yönelteceğini düşünüyor.

Ecclestone: "İlk yarış için Melbourne’ye gittiklerinde (pilotlar için) bütün düşünce, pradan bir altın madalya ile ayrılmak olacaktır. 10, 8 veya 6 puan ile değil"

Times ayrıca bu meselenin, FIA Başkanı Max Mosley tarafından da düşünüldüğünü ama ayrıntılar hakkında henüz çalışılmadığını belirtti.

Ecclestone’nin sisteminin yürürlüğe girmesi için Aralık ayındaki Dünya Motor Sporları Konseyi tarafından onay alması gerekiyor.


Yorumlar

  1. oha hayatımda bu kadar saçma bi puanlama görmedim. şu puanlama konusunda da Nascar'ı örnek almalılar, yani yarış bitiren herkesin puanı oluyor, ne var bunda ? podyuma çıkanlar altınları ile mücadele edecek ne kadar saçma, sanki yarış değil mübarek 2. dünya savaşında pilotlara it dalaşı madalyası veriyorlar gibi…

  2. NE madalyası kupa veriliyor ya 😀 Ama belki bir madalya istemi şöle olaiblir. 1. ciye verilen madalya 10 puan yerine geçer 2, gümüş 8 yerine geçer…… böle ilk 3 puan + madalya alır ilk sonrakiler sadece puan. yarışlarda pilotun yanında sırf aldığı puanlar değil bu madalyalarda gösterilir böyle küçük küçük. O pilotun hemen kaç yarış kazaqndığını anlarız. yada kaç kez podyuma çıktığını :D. Bernie düşünmüşse böyle birşey düşünmüştür.

  3. Ben yaklaşık 3-4 yıldır GP2 formatının belki biraz modifiye edilerek ya da doğrudan F1'e uygulanmasının daha mantıklı olacağını savunuyorum. Pole alana, EHT yapana da puan verilmeli, Sıralama formatı da eski sisteme dönmeli süresini 45 dakikaya indirilmeli böylece sıkıcı geçen ilk bölümler daha kısa olucak.Eğer GP2 gibi iki yarışlı bir seri düşünülürse ikinci yarışın sıralaması ilkinin sonucuna görüne düzenlenebilir. Puan sistemi ise doğrudan GP2 sistemi olarak alınır ya da şimdiki sistem aynı kalır ama kazanana 11 puan verilir. Biraz karışık mı oldu ne :))

  4. Erhan Zambak avatarı

    Bence loto gibi herkesin araç nosunu birer topa yazsınlar sonra da noter huzurunda çekiliş olsun puanlamayı öyle yapsınlar…

  5. levent karadol avatarı
    levent karadol

    arkadaşlar bence bay e f1 i izletmemek için elinden geleni yapıyor evet yarış kazanmak daha cazip hale getirilmeli ama bu kesinlikle bay enin düşündüğü şekilde olmamalı bence moto gp nin puan sistemine geçilmeli yada ilk 10da yarış bitiren pilotlara birinciye 100 puan olmak üzere puanlar dağıtılmalı aksi halde finiş görmenin fazla bi önemi kalmaz ilk üçe giremeyen büyük takımların pilotları motoru diğer yarışlara saklamak adına bilerek yarışı terk ede bilirler

  6. tek kelimeyle sacmalık f1 i öldürmek istiyor galiba bu adam.kural kural diye diye milleti bıktırdınız.bırakın gercek bir yarıs izleyelim

  7. zafer cevik avatarı

    olimpiyat oyunlarında olduğu gibi; 1 altın 50 gümüştün üstün tutulacak, bu kuural birincilik için yarışmayı teşvik ederken 5.sıradaki plotun 4. olmak için çabalamasının anlamsızlığınıda ortaya koyacak. yani yarış ilk üç için geçerli olacak, diğerleri saatte 280km ile etrafı seyretmeye devam edecek…

  8. Larien Larien avatarı
    Larien Larien

    bu sistem orta sıradakileri cezalandırmaktan başka bir şey yapmaz. madalya sistemi getirilebilir ama puan verme olayını kaldırırsanız takımlar nasıl fia dan parasal katkı alacak… ve çok saçma sapan olacak ayrıca. neye göre değerlendirecekler genel klasman sıralamasını. glock 2 kere 7. oldu. alonso 5 kere 4. oldu. vettel 3 kere 5. oldu diye mi???

  9. bu adam bukadar acizmi lewis son yarısa gelene kadar kac yarıs kazanms sankı adam hep 5.olmuşta sampıyonlk kazanms nekadar basıretsz bır patron f1 in içine ettnz be helal olsun yakında taraftar kalmayacak mıllet sızın ahmak kurallarınzdan bıktı kersmiş standart aeroymus standart motormus yav akıl var mantık var kers yol otolarında ne ıse yarıycak sehır ıcı en fazla 100 yapablen otoların fren esnasında kaybettgı enerjının yol otolarına fayadası ne olacak sız acsanza aero ve motor gelişimini izleyin ozmn yarısları insanı zorla gunaha sokuyolar

  10. kaan kaanhan avatarı

    düşündükleri sistemin ayrıntısı nasıldır bilemiyoruz ancak daha öncedende bahsetmiştik "overtaking"de dediği gibi garip durumlara mahal verilmemesi lazım. iyi düşünülmesi gerekli.

  11. öyle konuşuyorsunuz ki sanki pilotlar 4. 5. olmaktan zevk alıyorlar.Herkes zaten 1.lik için çabalıyor.Bu kurallarla ve bu senenin ÖZEL hakemleriyle 2009 da ceza dan çok birşey görmeyiz.
    Sistem değişecekse eskisi olsun.

  12. Bu değişiklikle, Lewis Hamilton'un 2008 sezonunun son yarışında sadece 5. olarak şampiyonluğa ulaşabilmesi gibi bir durumun da önüne geçilecek.

    Bundan yola çıkarak böyle birşey düşünmüşlerse şöyle bir kontra soru soralım. Hamilton 2 altın fazlasıyla son yarışa geldi, bırakın ilk beşe girmeyi yarışa çıkmasına bile gerek yok 🙂

  13. tunç ayoğlu avatarı
    tunç ayoğlu

    mantıklı olabilir en azında kazanmak için yarışacaklar

  14. burak bocek avatarı

    herkes kazanmak için yarışsada madalyayı alıcak sınırlı sayıda pilot olucak.o zman diğerlerinin emeğine yazık olur.bu kadar çok takım ve pişlotu bünyesinde barından bir sporda madalya kısıtlama olur.podyuma madalya kalan 5pilota ilk 8 içerisindeki kurdele verebilirler:)şaka bir yana ben kazanmak için teşvik olduğuna inanmıyorum bunun.tamamen bay e ölmeden bütün fantezilerini görmek istiyor

  15. bay E hergün F1'i nasıl izlenmez hale getiririm diye düşünüyo galiba…umarım böyle bi uygulama olmaz…

  16. ferrari kimi avatarı

    Bence cok mantikli, boylece kazanmak icin yarisacaklar puan icin degil… Bu yarislari daha heyecanli hale getirebilir… Denemeye deger…

  17. burak bocek avatarı

    bence çok yanlış bir uygulama.F1in diğer spor branşlarından farkı olması gerekiyor.bu olimpiyat değil ki olimpiyat gibi bir değerlendirme olsun.20tane pilot 10tane takım ama sadece 3tane madalya o zaman diğerleri ne yapacak.bencede eski puanlama sistemine dönülsün yada 12-10-8-6-5-4-3-2-1 puan olsun.hem birinci gelen gerçek anlamda ödüllendirilir hemde halen 8pilot puan almaya devam eder.bence en mantıklısı bu

  18. Böyle garip yöntemler yerine eski puanlama sistemine veya MotoGP de kullanılan sisteme geçilse daha güzel olacak ama düşünen yok.

  19. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Yanlış olacağı kanısındayım çünkü bu sporda istikrar anlık zaferlerden daha önemli şayet madalya sistemi uygulanırsa istikrarın kaybolacağı kanısındayım çünkü f1 sezonu uzun soluklu bir futbol veya basketbol ligi gibi ;hem unutmayalımki günümüz deyimi ile modern f1 den önceki sezonlarda şampiyon olan sürücüler veya pilotlar 2 veya 3/4 galibiyetle şampiyon olabiliyordu ve yarışlardaki birinciler sürekli farklıydı ;o zamanlarda takımlar birbirlerine daha fazla yakındı ve bu kadar kısıtlama yoktu kısıtlamaların olmaması takımları birbirlerine daha fazla yaklaştırıyordu ,o günlerden sonra ekonomide meydana gelen değişimler f1 in kimi zaman hata yapmasına sebebiyet verdi kimi zamanda doğrular yapmasına fakat hatalar f1 ekonomisini takımlara uygulamaktan çok kişlere uygulamaya sebebiyet verdi ve şu anda f1 bu halde ve diyorlarki şöyle yapalım bu matematik değilki ''tersinin tersi kendisini versin veya değilinin değili kendisidir'' hatayı hatayı telafi etmek doğruyu vermez ….

  20. ahaha pilotlara ve takımlara +rep de verelim ne güzel olur 😀

  21. Aslında yaklaşım çok mantıklı çünkü puanlama sisteminin değişmesiyle yarış kazanmanın bir değeri kalmadı fark yalnızca iki puan. Madalya sisteminin getirilmesi pilotları podyum ve galibiyet için daha fazla teşvik edecektir.

  22. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    puanlamada mı kalkıyo..??? aman allahımm…..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir