Formula 1’in Yakıt Güvenliği Artırılıyor

Formula 1 Williams’ın 2012’de yaşadığı gibi yakıt kaynaklı yangınların önüne geçmek için yeni yangın güvenlik sistemini tanıtmaya hazırlanıyor.

FIA Oscar Nelson Group adındaki Amerikalı bir şirket ile yakın çalışmalar içerisinde ve MADMAT adı verilen özel bir zemin üzerinde çalışıyorlar.

MADMAT tasarımı aslında uçak gemilerinde oluşabilecek yakıt yangınlarına yardımcı olmak için geliştirilmişti ve yakıtın dökülme olasılığı olan zeminlerde kullanılıyor.

Sistem alevleri azaltırken ortaya çıkan sıcaklık ve dumanı da önemli ölçüde engelliyor.

İspanya GP’sinde takımlar ve FIA yarış direktörü Charlie Whiting’in önünde yapılan tanıtım testi sonucunda sistemin Formula 1’de kullanılması için yeşil ışık yakılmış durumda.

Whiting: “Eğer takımların yakıtı sakladıkları yerde bu sistem olsaydı Williams’ın yaşadığı şey bu şekilde olmazdı.”

“Takımlar bunu kullanmak istiyorlar, çünkü olasılıklar tamamen sınırsız, sadece F1 için düşünmemek gerekiyor.”

“Bunu zorunlu hale getirebiliriz, henüz bunu yapacağımızda emin değiliz. Ancak bence takımlar bunu kullanmak isteyeceklerdir.”

“Eğer F1 bunu kullanmaya başlarsa ki bu çok iyi bir işaret olur ki bunu standart hale getirmemek için bir sebep olamaz.”

 

MADMAT NASIL ÇALIŞIR?

1402655114

MADMAT zemin sistemi birçok katmanın birleşiminden oluşuyor. Zemin paneli bir tablanın üzerinde duruyor ve yüzeyine delikler açılmış durumda. Zemin yüzeyinde açılan daha küçük açıklıklar yakıtın alt tablaya akmasını sağlıyor.

Yakıt tablanın içinde tutuluyor ve garaj zeminine yayılmıyor. Tablanın içinde bulunan tıkaçlar yakıt buharını azaltarak alev almasını engelliyor.

Yakıt alev alırsa MADMAT sistemi alevleri daha küçük ve soğuk tutabiliyor. Alevlerin sıcaklığı normal 315 dereceden sadece 93 dereceye düşüyor.

Daha da önemlisi MADMAT kullanıldığında ortaya çıkabilecek dumanlar çok az oluyor veya hiç olmayabiliyor.

Bu yeni nesil zemin panelleri pist tarafından da tedarik edilebilirken yarışlara takımlar tarafından da götürülebilir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir