F1’de Gerileme Dönemi

F1 her zaman ütopik bir spor olmuştur.Taki yakın gelecekte yapılan bir dizi aşamalı bozulmaya kadar.

Aslında yönetimin kendini yenilemeyişi Ecclestone’un inatçı olması bunda çok büyük bir etken.Artık F1 ulaşılamaz yerini kaybetti.Diğer serilere baktığımızda lmp1 çoktan F1 teknolojisini ve hızını geride bıraktı bile.Peki yapılanlar doğrumuydu, bu sporun doğasında her zaman tehlike vardı ve bu bilinmeyen bile, yarışlara heyecan katıyordu.Getirilen kurallar herşeyi yapaylaştırdı geçişler, pilotlar, pistler, seyirciler kısacası her kez bundan payını aldı.Şuanda bulunduğumuz nokta bana göre F1’in en keskin düşüş yaşadığı zaman olarak tarihte yerini aldı.Araçların ruhları(ses) alındı ve geriye kalan kimseyi tatmin etmedi.

Aslında organizasyonda sürekli ve istikrarlı şekilde yanlış yapılarak düşüş devam etti.2000’lerin başında Ferrari ve Schumacher’in sezonları domine etmesini heyecan öldü diyerek set çeken, yükselişi durduran FIA ve F1 yönetimi getirdiği her kuralla sporu gerilemeye mahkum bıraktı.2005’te gelen başladığın lastikle bitir dönemi Ferrari’yi durdurmaya yönelikti, nitekim başarılıda olundu ancak Ferrari’den gelen yoğun baskılar sonucu bu kural değiştirildi yeni sezonda 2004’deki formata dönüldü, buda Mclaren’in geri düşmesine Ferrari’nin tekrar bıraktığı yere geri dönmesine yardımcı oldu.2006 da gelişim tamamiyle serbestti ve sıralamada 22000 devir çeviren motorlar görmek etkileyiciydi.Sezon ise heyecanlı bir şekilde geçmişti Ferrari’nin mükemmel şekilde geliştiğini gördük, ancak şampiyon olmaya yetmedi.

2007’den itibaren dondurulan motorlarda mucadeleyi daha yakın hale getirmek ve bütçe için yapılan bir hamleydi, ve yapaylık bu sezondan sonra sporda hiç etkili olmadığı kadar etkili olmaya başladı.Takımlar arası fark azaldı ve mükemmel çekişmeli iki sezon izledik.Bu çekişmede Mclaren ve Ferrari’yi hiçbir takım yakalayamadı Honda Bmw ve Toyota gibi devler spordan ayrılmak zorunda kaldı.Ancak hiçbir zaman kimseyi memnun edemezsiniz, bu kadar güzel geçen sezonlardan sonra homurdanmalar devam ediyordu.Yonetimde yanlışlarında kararlıydı.

2005’te Ferrari’yi durdurmak için spora dahil edilen yapay kurallar, 2009’da ise Ferrari ve Mclaren’i durdurmaya yönelikti.Çuvallama devam etti, bütçe’ye katkı olsun diye getirilen yeni kurallara alışmak proje hazırlamak için takımlar çok daha fazla para harcamak durumunda kaldı.Birde heyecan için sözüm ona kurallar her zamanki gibi birilerini mahvederken birilerini öne çıkarıyordu.Kesinlikle proje maksadını yakalayamıyordu.Arka planda mutlaka bir alavere dalavere oluyordu.Çünki F1 eski vizyonunu kaybetmişti, eskiden tanıtım pazarlama açısında şirketler F1’e ihtiyaç duyardı, yeni dönemde ise yaşanan vizyon kaybı ile F1 şirketlere ihtiyaç duyar hale geldi.Büyük yatırımlar ile gelen firmaları ön plana çıkarmaya çalışan kurallar bir tesadüfmüydü!!

2009’la başlayan rezalet günümüze kadar durmadı, sporun ruhunu alan yönetim, doğallığı bitirdiği için elde kalan yapaylığa saldırdı.DRS de bunlardan biriydi ve bunların yanında sayılamayacak kadar gereksiz kısıtlama.Koca dört sezon bir takımın dominasyonuyla geçiyordu, yonetim ve diğer takımlar bundan şikayetçiydi ve yapılması gereken çok basitti.YapBOZ.

2010’da F1’e giren Mercedes’in seneler öncesinden 2014 için avantajlı olacağı açıktı ve yine bu bir tasadüfmüydü, yoksa F1’in dediğim gibi şirketler karşısındaki acizliğimiydi, bence ikincisiydi.

2013 sezonunda ruhunu kaybetmiş olan F1 deli dana gibi yapaylığa saldırmaktaydı.Rekabet için yumuşatılan lastikler, bir nebze hayecan getirmişti, ancak son seneleri domine eden Redbull ve Mercedes ‘ten yüksek sesler gelmekteydi.Ve o fiyasko yarıştan sonra(Silverstone) lastikler değişmişti ve ne hikmetse bunlar Redbull’un hiçbir zaman olmadığı kadar öne fırlatmıştı.Dikkat edilmesi gereken nokta şuydu lastiklerin hamuru yumuşaktı, ancak patlayan lastiklerin iç yapısında sıkıntı vardı, yumuşak hamurunda değil, ve yine ne hikmetse sezonda lastiği en fazla zorlayan İspanyada böyle bir sorun olmamıştı, birden bire silverstone’da herşey ortaya çıktı.

2014 ise sonun başlangıcıydı bir nebze.Bu seferde kurallar Redbull dominasyonunu bitirmek için geldi, ancak her zamanki hikaye Redbull gerilerken, avantajlı olacağı çok önceden tahmin edilen Mercedes F1 tarihinin belkide en iyi aracı ile sezona başladı.Bir önceki sezonda Motorun önemi çok az, Aero etkinlik herşey iken bir sezonda, Aero etkinlik hiçbirşey oldu, motoru iyi olan takımların muthiş bir avantaj yakaladığını gördük.Buna ek olarak, F1 ruhu zaten bitmişti, gelen kurallar araçların ruhunuda öldürdü ses gitmişti.Araçlar artık çok daha yavaştı ve herşey karmakarışık içinden çıkılmaz bir hal aldı.

F1 binek araba serisi gibi bir hal aldı ve eskisi gibi farklı tasarımlar farklı teknolojiler göremiyoruz.Bazen şeytanın bile aklına gelemeyecek fikirler çıkaran muhendisleri, neden bu kadar sıradanlaşmak zorunda bıraktıkları konusunda hiçbir neden bence geçerli değil.Seyirciler olmaz ise F1 diye birşeyde olmaz.En önemli kısmın atlandığını düşünüyorum.

F1 bundan daha kötü yönetilemezdi yada yönetilemedi, izlenme oranlarına baktığımızdada aynı gerçekleri görüyoruz.Zamanında Senna, Prost, Schumacher, Hakkinen, Raikkonen, Alonso gibi pilotları destekleyen gruplar çok ve çoğalırken yeni nesil pilot fanları eskisi’nin yarısı kadar bile seyirci toplayamıyorlar, organizasyon yeni yıldızlar yaratamıyor.Buda F1’in şaşalı geçmişinin ekmeğini yediğini gösteriyor ancak nereye kadar sürecek göreceğiz, ancak dikkat edilmesi çok önemli bir nokta var artık yönetimin kesinlikle yaklaşımını değiştirmesi gerekiyor…


Yorumlar

“F1’de Gerileme Dönemi” için 13 yanıt

  1. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Şimdi uzun uzun makale gibi yazmak istemiyorum ama; Bernie’nin inadı sorumlu değil aksine Bernie’nin biraz oyun dışında kalışı bizi bugünlere getirdi diyebiliriz. Çünkü Bernie yayınlardan para aldığı için F1’in izlenebilir olması ve keyifli olması için çalışmıştır. Bernie’ye kızabilirsiniz ama F1 ne kadar keyifliyse adam o kadar para kazanıyor ve bu yüzden F1’in keyifli olmasının yolu aslında Bernie. Motorlar konusuna karşı çıktı, ilk zamanlar motor dondurmasına karşı çıktı, bir çok yasağa karşı çıktı… F1’in kural koyucusu değil Bernie, kuralları FIA belirler, Bernie sadece bu sporu satar. Bernie eskiden daha güçlüydü ancak artık kurallara etki edemiyor. Eskiden Max Mosley arkadaşı olduğu için pek çok katkısı oldu ama bugün Bernie’nin katkısı yok, bu yüzden de F1’de eksilen çok şey var. Bu sporu canlandırmak istiyorsalar Bernie’nin arkadaşlarından birini FIA başkanı yapmaları lazım 😉

    Diğer konulara bakınca; sıra Mercedes’e geldi, o kazanıyor anlayışı bence doğru değil. İyi aracı yapan kazanır. Mercedes’in gelişimini zaten geçen seneden hissetmiştik, ayrıca topladıkları kadronun da kalitesi malum, onların da etkisi şimdi görülüyor. Bu sporda teknik kadro değişimleri 2 sene sonra etkisini gösterir, bunu unutmayın; Bkz; RBR-Newey gibi, Brawn,Ferrari- Brawn gibi. Diğer takımlar Mercedes spordan çekilecek diye şampiyonluğu ona verebilir mi, hiç sanmam. Bu bir oyun değil artık, bu işin içinde milyon dolarlar yatıran yatırımcılar ve teknik ortaklar var. Sporun kendisinde hatalar yapılıyor, gelişimin durması diye bir şey söz konusuyken suçu komplolarda aramaya gerek yok, yapılan hatalar çok bariz ortada, motor dondurma, karoser konusunda sıkı kısıtlama, kullanılacak parça sayısı kısıtlaması, test yasakları vs vs. Spor gelişmesinden diye her şey yapılmış durumda, çok kafa yormaya zaten gerek yok

    1. Onur Ömer Öztürk avatarı
      Onur Ömer Öztürk

      Bu arada özür dilerim, sonunda söyleyecektim unutmuşum; yazı için eline sağlık ;))

  2. açıkçası günümüzde Formula 1’in en büyük sorunu bana göre yeni nesli kendine çekmesinde. Bu konuda başarılı değil. Kurallardan ziyade modern dünyanın bunda etkili olduğunu düşünüyorum.

  3. kurallar Red Bull dominasyonu bitsin diye gelmedi bence, motorların değişeceği ve bu tarz değişikliklerin olacağı senelerdir biliniyordu ve takımlar bu konuda bazıları gönüllü bazıları gönülsüz olsa da onay vermişti.

    Yazının hepsini okumadım açıkçası, yazara saygısızlık etmek istemiyorum ama şöyle hızlı bir göz gezdirince içeriğini anlamak zor olmuyor, ben yapılan değişikliklerin hepsini savunmuyorum fakat mücadelenin kaybolduğunu bahsetmek tamamen saçmalık. 2014 sezonu tek bir takımın dominasyonu ile devam etse de son zamanlarda izlediğim en çekişmeli F1 yarışlarına tanıklık etmemi sağlıyor. Ben açıkçası zevk alıyorum, araçlar da ki düşük downforce ile araçları kontrol etmenin zorlaşmasını, araçların bir sağa bir sola savrulmasını ve pilotların araçlarla savaşmasını görmek hoşuma gidiyor, lastik kitlenince çıkan o yeni yeni duyduğumuz ses bile hoşuma gidiyor.

    Evet motor sesleri güzel değil eskisi kadar, gp2 araçlarının seslerini duyunca insan bir kez daha anlıyor o atmosferik motorların güzelliğini… fakat insanların işine gelince lmp1 ler ile bu araçları kıyaslayıp, teknoloji konusunda geri kalındığından dert yanması, ama ardından ers gibi sistemler ile daha az yakıt tüketen turbo motorları yerin dibine sokması bana samimi gelmiyor, dünyanın kanunu bu, her şeye sahip olamazsınız… herkesi memnun edemezsiniz. insanların bu kadar ağlamasının sebebi Ferrari ve Mclaren’in önlerde kıyasıya mücadele edemiyor oluşu… Yoksa 2003 ten beri F1 sezonlarını yakından takip ediyorum, her sezon sıkıcı yarışlar bol bol oldu, trenler gördük, saçma sapan kural değişiklikleri oldu, mücadelesiz geçen sezonlar oldu, bu kadar radikal değişikliklerin ardından ve tek takım bu kadar hızlı iken şu yarışları izlememiz bile bence büyük bir şans.

    Formula 1 camiası kadar kendi yediği tabağa pisleyen yok, durmadan bir kötüleme, durmadan bir işte yok yarış sıkıcı vs vs. olayları… Sanki hiç sıkıcı futbol maçı ve sıkıcı spor müsabakası olmuyormuş gibi…

  4. Olayın en büyük müsebbibi büyük değişikliklerin olduğu sezonda Mercedes’in 1 saniye hızlı olması. Olay tamamıyla bu. Yoksa ses ya da çirkin burunlar 3-4 ay sonra etkisini kaybediyor. Şimdi pistte 3-4 takımın kıran kırana mücadelesi olsa sesi kafaya takar mısın? Takmazsın. Sadece en küçük olaya ceza verilmesi sıkıntı yaratıyor.

    1. ses konusuna katılmıyorum.v12 den v10 a – v10 dan v8 e geçilirken hepimizin hoşuna gitmedi ses azaldı ama bir şekilde alıştık yada alılştırıldık.şimdi atmosferik motorların terk edilip turbo motorlara geçilmesi nedeniyle ses te çok önemli düşüş var.ses formula 1 için hayati derecede önemli.mücadeleleri izleriz ama ses olmayıncailk aklıma gelen benzetme fakirin sofrası gibi kuru soğan bulgur pilavı kalır geriye.yanında ayran dahi olmaz.

  5. Eline sağlık.

    Tüm olay F1’in karmaşıklaşmasında yatıyor. Eskiden bilinmeyen çok şey vardı ve dayanıklılık had safhada değildi. Şimdi bir takım birşey bulduğu zaman bu genelde ana tasarımda çok ince noktalarda veya kaput altında oluyor ve taklit edilemiyor.

    Motorların yarışın sonunu getirmesi gerekiyordu, ancak yarış sonunda fazlasıyla sağlam kalması onu yeterince güçlü çalıştırmadığınız anlamına geliyordu. Yani zaman kaybetmiş oluyordunuz. Limite dayanınca da son turda patlama olasılığı oluyordu.

    İlk 6’ya puan verilmesine karşın Minardi’nin de puan alma şansı oluyordu. En ufak temasa ceza verilmiyordu. Arkadakinin geçiş yapabilmesi değil, yapamayışı keyif veriyordu. Sen DRS getirip geçişi formaliteye dönüştürürsen keyif alacağız diye de çok beklersin. Son dönemlerde spora giren ve iyi olan tek şey KERS olsa gerek. Gerisi fiyasko. Turbo motorları bile kabul edebilirim, ancak bu tasarım karmaşıklığı küçük takımları daha da küçültüyor.

  6. F1 motor sporudur.Öyle olmalıdır.Bahsettiğiniz motor dondurmaları olmasaydı yarış kazanamayacak takımlar şampiyonluklar yaşadılar.Red Bullcular ağlıyor Mercedes ile şu kadar beygir gücü farkımız var ondan yarış kazanamıyoruz diye.Herkesin motoru dondururulmuşken Renoya gelişim izni verilmesi onlara şampiyonlukların yolunu açmıştı.19000 devri geçemeyen motorlar varken Mercedes,Ferrari ve Cosworth 21,000’i görüyordu.Reno ve Honda 70 hp güçsüzdü.O yüzden mercedes motoru takılınca uçtu araba.20 yıllık Mercedes taraftarıyım.Ben bile zor seyrediyom yarışları.Sanki futbol seyrediyormuşum gibi oluyor sıkılıyorum.Tekerlek tekerleğe mücadele görmek istiyorum.

  7. Adı üstünde motor sporları elbette motor önplanda olacak 2004 mersedes v10 nu 1100 bg snırına dayanınca bunu kaldıralım v8 olsun tamam 2007 de mercedes motoru cosworltle bereber 22000 rpm çevirince motorları durduralım2009 renoultA geliştirme izni verilsin ee mercedes – ferari onların motorları donduruldugu gibi kalsın sonra neweynin f1aero makinaları motorla hiç alakası yok .Bu yeni motor kuralını ençok isteyen renoulttu beceremeyince sesi kötü mercedes dominat ne olucaktı yeni işinize gelince öyle gemeyince sürekli agla f1 motorsporudur mercedeste oraya motor geliştirmek için geldi toyota honda bmv bu sporu niye bıraktı hatırlayın

  8. tabı FERRARİ iyıyken f1 canlı mercedes ıyıyken f1 ölü eyyamcılıgı bırakın f1 harika

  9. Tolga Karanlık avatarı
    Tolga Karanlık

    2013 ile başlayan, lastik hakkındaki paragraf ve son paragraf çok çok doğru, yazının geneline söyleyecek bir şey yok ama bu iki paragraf özellikle çok harika olmuş

  10. Icemanraikkonenf1 avatarı
    Icemanraikkonenf1

    Erendost kardeşim eline sağlık serinin geldiği durumu içtenlikle ve objektif olarak özetlemişsin hiç sıkılmadan ve de üzülerek okuduğum bir yazı olmuş tekrardan eline sağlık.

  11. Çok başarılı bir yazı olmuş. Yazanın ellerine, emeğine sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir