Mosley: "Kurallar Geçişi Tetikleyecek"

yazar:

kategori:

FIA Başkanı Max Mosley, yeni kuralların 2009 senesinde Formula 1’de daha fazla geçişe neden olmaması karşısında şaşıracağını ve hayal kırıklığına uğrayacağını söyledi.

Büyük çaplı aerodinamik değişiklikler, oluksuz lastiklerin geri dönmesi ve KERS’in kullanımı, F1’d geçişin eksikliği yönündeki eleştirilerin ardından sporu hareketlendirmek için uygulamaya alındı.

2009 ile ilgili aerodinamik parçaların ve oluksuz lastiklerin kullanılmaya başlandığı testlerde takımların karışık duygular içinde olmasına rağmen Mosley, gelecek sene işlerin gelişeceğine çok inanıyor.

Mosley: "2009 aerodinamik kuralları, kapsamlı bir rüzgâr tüneli programının yardımı ile üst düzey Formula 1 mühendislerinde üçü tarafından geliştirildi."

"Onların işlerini doğru yapıp yapmadıkları konusundan herhangi bir yargılama yaptığım düşünülmesin ama eğer yapmamışlarsa, şaşırtacak ve hayal kırıklığı yaratacak. İlave olarak KERS sistemi, eğer takılırsa, her tur başına 6 saniyeye kadar yararıyla 80 HP’lik bir tetikleme ile geçişte önemli bir farklılık yaratacak"

Mosley, sadece Renault’un gelişimine izin verdiği gelecek sene için motor dengelemesi adına FIA kararının da pistteki mücadeleyi arttırmaya daha da yardımcı olacağını düşünüyor.

Bu kararın nasıl ortaya çıktığı ile ilgili konuşan Mosley: "Orijinal motor dondurmadaki tek sorun, dayanıklılık sorunlarında düzeltmeler yapmaktaydı. Bazı takımlar performans açısından fayda sağlamış göründüler. Sportif mücadelenin adil kalmasını sağlamayı amaçlıyoruz"

Kurallardaki değişiklikler kadar FIA ayrıca, hakemlikte de düzenlemelere gidiyor ve gelecek sene bu konu daha şeffaf olacak.

Mosley, bu şekilde 2008 sezonundaki gibi büyük tartışmalar yaratan kararların tekrar olmasının engelleneceğine inanıyor.

Mosley: "Bu değişikliğe gidildi çünkü insanlar, hakemlerin sahip olduğu bilgilerden habersiz, hakemlerin kararlarını eleştiriyordu"

"Bununla başa çıkmanın yolu, bilgileri genele açmaktı. İnsanlar bir kararın neden verildiğinde anladığında, daha az fikir ayrılıkları olacak gibi görünüyor"


Yorumlar

  1. burak bocek avatarı

    Her tur kullanılması çok zor zaten bu kers bazı ülkelerde otobüslerde kullanıldı sonrada yaygınlaşması amacıyla f1e getirildi diye biliyorum.Şimdi koyulacağı bölge ekleyeceği agırlık sürekli şarj olma duurmları var.kers kullanan bir force india virajlar kers kullanmayan bir ferrariyi bir bakmışsın viraj sonunda sollamış gitmiş

  2. Araçlar zaten mümkün olduğunca hafif üretilmeye çalışılıyor ve pilot+araç ağırlığı 605 kg'a eşitlenmesi için araçta safra kullanıyorlar. Geçen sene Red Bull aracın ön kanadında bile levha şeklinde safra kullanmışlardı. Daha hafif üretmelerinin sebebi ağırlık dağılımını istedikleri gibi yönlendirebilmek istemeleri. KERS bunu biraz sanırlayacaktır ama KERS'li araç KERS olmayan araçtan daha ağır gibi bir şey söz konusu değil zaten bütün araçların pilot ile birlikte ağırlı FIA tarafından standartlaştırılmıştır. Sadece ağırlık dağılımı konusunda biraz sıkıntı çekeceklerdir.

  3. özellikle uzun start düzlüğü olan pistlerde işe yarar bu, yani bu araçlarda 3. vitese geçene kadar tam gaz verilemediğini düşünürsek, bu vitese çıkana kadar extra bir güç performansa katkı sağlamıcaktır

    bide şöyle bişiy var, bir turda 6.8 sn basılabilicek deniyo ama bu kuralın detayları çok açık diil, yani her turda kullanım hakkının sıfırlanması konusunda, önceki turda en son kers butonuna basıldığı yer mi yoksa start çizgisi mi olacak, yani eğer start çizgisi ise pilotlar start-finish düzlüğünde bazı pistlerde uzun süre beklemek zorunda kalabilirler bu butona basmak için

  4. KERS olsun olmasın araçlar pilotla beraber 605 kg ağırlığında. Formasyon turu bataryaları doldurmaya yeterde artar bile.

  5. işi batırdılar

  6. onur aybars avatarı

    Formasyon turunda KERS şarj olur. Zaten formasyon turunun bir amacı da frenleri ısıtmak olduğu için ortaya yeteri kadar ısı enerjisi çıkacaktır.

  7. start ta o dügmeye basilirmi ya .
    batarya daha dolmamistir.
    hemde kersli arac kers siz arcatan daha agirdir ondan dezavantaji var .
    yoksa benmi yanlis biliyorum 🙂

  8. veyis keleş avatarı

    geberesice mosley!

  9. KERS kullanımında zamanlama önemli tabi, tur içinde 6.5 sn kadar kullanma hakkı var, bunu ne zaman ve ne kadar kullanacaklar bu önemli. Birde sezon başında KERS ile başlamayacak takımlar olabilirki onlar yarış startlarında baya dezavantajlı olurlar. KERS'li bir araç ilk viraja kadar +80 HP ile öne fırlayabilir 🙂

  10. kers butonuna ne zaman basıldığıyla ilgili olarak pistin farklı bölgelerinde avantaj sağlıcaklar ve araç geçmek için sadece bir noktada yeterince hızlı olmak yeterli olacaktır, ancak bunların işe yaraması için gerçekçi olarak bir turda en az 3 geçiş fırsatı olması lazım o pistte. takvime baktığımızda bu özellikte çok örnek yok ne yazıkki

  11. o butona basmanın kuralları var

  12. onur aybars avatarı

    Aslında geçiş için yeni kurallara gerek yoktu. Mevcut sistem sayesinde yeteri kadar geçiş oluyordu. Ama bu geçişler pist'te veya pit'te olmadığından canlı yayınlanamıyordu. Çünkü o geçiş sırasında geçen ve geçilen pilot otellerine dönmüş oluyorlardı ve geçiş hamlesini hakemler yapıyordu.

    Bir de şu KERS mevzusu var. Teknolojik olarak sonuna kadar destekçisiyim. Yalnız performans açısından eşdeğer olan iki araç arasında işe yarayacağını sanmıyorum. Örnek vermek gerekirse, şu an KERS'i en iyi işleyen takım BMW gibi duruyor. Şimdi düşünüyorum; Nick önde Kubica arkasında, düzlüğe geldiler, Kubica Nick'in hava boşluğuna girdi, yaklaştı ve sağına veya soluna çıkıp KERS düğmesine bastı. Bu sırada Nick'in eli, daha doğrusu parmakları armut mu toplayacak?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir