Analiz: FIA'nın Aero Testindeki Yeni Kısıtlamaları

yazar:

kategori:

Harcamalarda indirime gitmek isteyen FIA, aerodinamik testinde de sınırlamaya gideceğini duyurdu. Böylece rüzgar tünelli kullanımında artış olabilir.

Bu karar lastik test sınırlamaları ve motor dondurma kurallarının ardından geldi.

Bu yeni kısıtlamaların takımlar ve taraftarlar üzerinde etkisi neler olacak?

Rüzgar Tüneli Kullanımının Artışı

Takımlar kendi rüzgar tünellerini 1990lı yıllarda yapmaya başladılar. Böylece kendi rüzgar tünellerinde istedikleri gibi çalışabileceklerdi. Daha önceden rüzgar tünelleri araştırma organizasyonlarında ve uzay faaliyetleirnde vardı.

O zamanlardan sonra rüzgar tüneli kullanımı önemli derecede arttı. Takımlar 7 gün 27 saat rüzgar tünellerini çalıştırır hale geldiler. Ancak rüzgar tüneli yapımı ve işletmesindeki giderler oldukça büyük. BMW Sauber takımının yaptırmış olduğu son rüzgar tünelinin 55 milyon dolara mal olduğu belirtiliyor. Buna elektirik ve tüm harcamalar eklenirse rüzgar tünelindeki gider takımın 1 sezon içerisindeki harcamalarının büyük bölümünü oluşturduğu ortaya çıkıyor.

Aynı şekilde bilgisayar ortamında tasarlanan parçaların olurluğu takımları süper bilgisayarlar ve yüksek performans göstermeyi sağlayan çalışma merkezleri üretmeye yönlendirdi.

CFD teknolojisi rüzgar tüneline göre daha az masraflı olsada her ikisi takımların harcamalarında ve başarılarında oldukça önemli yere sahip konuma geldi.

Aerodinamik testindeki bu gelişimler görünürde pek değişiklik yapmadı ancak mevcut karoser üzerinde daha ince optimizasyonlar yapılmasını sağladı. Ancak detaylar üzerinde yapılan bu gelişmeler taraftarlar tarafından pek istenen birşey değil ve FIA bunları kısıtlamak istiyor.

Cuma günü taslak olarak açıklanan yeni kurallar, takımların bu tesislerdeki çalışmalarını kısmayı amaçlıyor. Bu kural 2008 sezonuna dahil edilmeden önce ocak ayında yapılacak toplantıda takımlar ile tartışılacak.

Kurallarda bir anda yapılan değişiklik isteğinin sonucunda takımlar, bu tür yapılacak kısıtlamaların kendilerini ne kadar etkileyeceğini bulmaya çalışıyor.

Araçların genel olarak aerodinamik konsepti aylar önceden hazırlanmış olsada aracın tam görünümü hakkında detayları incelemek ve araç hakkında bir harita sezon başlamadan birkaç ay içerisinde tamamlanacak. Eğer bu yeni kural ilk yarış öncesinde işleme konularsa, bu takımlar için bir dezavantaj olabilir.

Yeni Kurallar Ne tür Değişiklikler Ortaya Çıkaracak?

Yeni kuraldaki amaç takımların rüzgar tüneli sayısına ve bunlardan faydalanmasına limit koymak. Bir rüzgar tüneli gerekli olsada bir çok takımın (Mclaren, Wiiliams, Honda ve Toyota) 2 rüzgar tüneli var. Bu kural değişikliği ile geriye boş ve kullanılmayan tesisler kalacak.

2. rüzgar tünellerini yeni yapan Honda ve Toyota takımları için bu tünelleri kullanamama ve sonuç alamama boşuna yapılan harcamalar anlamına gelecek.

Ancak takımları sadece tek rüzgar tüneli kullanımına zorlayan bu yeni kural için çoktan sorular sorulmaya başlandı takımlar tarafından. Super Aguri ve Toro Rosso gibi başarıyla müşteri araçları kullanan takımlar, kendi rüzgar tünellerini kullanabilecekler mi? Eğer böyle olursa Honda ve Red Bull takımları bu destek sağladıkları takımların verilerinden faydalanmayacak mı?

Yeni kurala göre takımlar yalnızca 1 günde 8 saatlik çalışma yapabilecek rüzgar tünelinde. Ancak şuanda takımlar 3 vardiye halinde 24 saat işletiyor rüzgar tünelini. Bu kural aero bölümünde çalışan işçi sayısını ve pek tutulmayan gece çalışmalarını bitirecek.
1’e düşmesi bekleniyor.

ruzgar_tuneli_tam_boy_490_170978258.jpg

Yapılan yeni kural teklifinde ayrıca takımların rüzgar tünellerinde tam boy maket araçları kullanmamasından bahsediliyor. Bu tüm takımları etkileyebilir çünkü bir çok takım rüzgar tüneli testlerini tam boy araçlarla yapıyor ve böylece gelişmeler gerçek araca uygun şekilde olmuş oluyor. Mesela Williams tam boy aracı ile 6 haftada 1 rüzgar tünelinde test yapıyor. Bu kuralın tüm takımları etkileyeceği düşünülüyor.

Yeni kurallara göre ayrıca uzun düzlüklerde yapılan testlerin 5 gün ile kısıtlanması bekleniyor. Takımlar bu tür testlere çok başvuruyor çünkü bu uzun düzlük testleri takımların kilometre sınırını etkilemiyor.

Rüzgar tüneli sınırlamalarının yanında CFD (Bilgisayar) teknolojisinin de maket testi kadar önemli olduğunu belirtti. En büyük takımlardan ikisi geçtiğimiz 12 ay içerisinde daha fazla 2. rüzgar tüneli için harcama yapmayacağını, bunun yerine CFD teknolojisine yatırım yapacağını duyurmuştu. BMW’nin süper bilgisayarı Albert II 1 seneden bu yana çalışıyor. Renault’ta Dino Toso’nun yöneteceği CFD teknoloji merkezi için fabrikayı büyüteceklerini açıklamıştı.

Yeni kurala göre takımlar bu merkezlerde ne kadar çalışan olduğunu ve ne tür donanımlar kullandıklarını bildirmek zorunda. Bu rüzgar tüneli limiti kadar sınırlayıcı olacak çünkü CFD teknolojisindeki kırılma noktası araçların çözümündeki işlem süresi.

Sınır koyulması planlanan diğer bölümler: Donanım testi, tasarım ve üretim, süspansiyon ve frenler, hidrolik sistemi, karoser, ağırlık dağılımı, pist testi ve yarışa katılan personel sayısı.

Bu kurallardan kimler fayda sağlayacak?

Bu kural değişiklikleri ile temel sonuç takımların harcamalarındaki azalma olacak. FIA, 5 yıldan beri bunu yapmaya çalışıyor.

Taraftarlar için bu sınırlamalar görünmez olacak. Yukarıda açıklandığı gibi taraftarlar araçların karoseri üzerinde yapılan küçük değişikliklerin yavaşlama hızını farketmeyecek. Aynı şekilde bu kısıtlamalar kısa vade de takımları eşitlemekte ya da geçişi arttırmakta faydalı olmayacak. Ancak 2009 çalışmaları için harcama yapacak takımlar için limit konulması ile daha az bütçeye sahip takımlar doğru çözümü bulmakta öndeki takımlarla eşit şansa sahip olabilir. Belki böylece araçlar arasındaki büyük farklar kapanabilir.


Yorumlar

  1. Minardi gibi takımlar F1 de bulunmayı haketmiyor aslında, bulunduğu seneler içerisinde toplamda kullandığı yenilikçi otomobil sayısı, katıldıkları sezonların yarısı kadar. hele bir F1 motoru vardı bu takımın, Ferrari F2001'inde 870 BG V10 kullanırken bu Ferrari 670 BG V10 F2000'in motorunu kullanıyordu. hatta Alex Wurz'un bir kaç defa sıralamalarda % 107 barajının dışında kalıp o sevmediğiniz MAX sayesinde yarıştırıldığını da unutmayalım. ha bende sevmiyorum o ayrı konu ama F1 e olan harcama tamamiyle yoksullara yapılmış bir dünya şakasıydı. ki hala da devam ediyor. F1 pilotları yılda 2 – 3 defa maç edip gelirlerini ihtiyacı olanlara dağıtacaklarına aldıkalrı reklamların bir kısmını direk beli bir kuruluşa yatırsınlar da insanlık F1 in zenginliğinden faydalansın.

  2. Stoody kesin itiraz ederdi! benim masraflarımda herhangi bir azalma olmuyor diye adamın bütçesi zaten 50 mlyn. dolardı 🙂 hehehe sırf gerçekleri söylemeye cesareti var diye diktatör MAX efendi hazretleri biletini kesti 20 yıllık takımın!

  3. keşke minardi olsaydı !!!!

  4. LANET MAX!!!!!!!!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir