Mosley'in Yolladığı Mektubun Tamamı

yazar:

kategori:

Bay Luca Di Montezemolo, Başkan

FOTA

5 Ocak 2009

Değerli Luca,

Harcamaları Kısıtlama 

3 Ocakta Charlie’nin gönderdiği mektupun ardından şu anda gördüğümüz durumu açığa çıkartmanın faydalı olacağını hissettim.

Bir kaç genel nokta

Öncelikle, mevcut krizden bile önce Formula 1 katlanılabilir değildi. Harcamalar o kadar yüksekti ki şampiyonada bazen boşluklar oldu. İkincisi önemli değişiklik olmadan harcamaları büyük ölçüde azaltmak imkansız. Bu yüzden ne yazıkki değerli projeler, tesisler ve üzgünüz insanlar bile gitmek zorunda. Üçüncüsü, pahalı tesisler yapılmış olması gerçeği ile bunların kalmasında sorun yok. Bu para harcanmış ve gitmiş. Bizim yapmaya çalıştığımız diğerlerinin ayak uydurabilmesi için bu paraları harcamasını engellemek. Dördüncüsü, spor dışında bir etkisi olmayan ve bilinmeyen pahalı teknolojilern devamını desteklemek rasyonel bir düşünce değil.

Özellikler

2009

10 Aralıkta alınan 2009 kurallarına yapılacak değişiklikler çok faydalı olacak. Özellikle eğer kural olarak ekleyeceksek rüzgar tüneli kullanımındaki 8 saat/ 5 gün kısıtlaması konusunda bazı detaylı teklifler gelmesi lazım.

Eğer bunlar takımların anlaşmaları ise biz 2009’da daha fazla harcama kısıtlamasına hazırız. 

2010

Gerçek büyük değişiklikler 2010’da gelecek.

Motor

-2010’da motor devri 17.000’e düşecek ve ardından;

-yeniden ayarlama sınıtlı olacak, sadece borular ve enjeksiyonların pozisyonları değiştirilebilecek (son ayarlamayı kaçıran Cosworth’e sınırlı bütçe ile bunu yapma fırsatı verilecek)

-motorlar daha önceden anlaşıldığı gibi 2013’e kadar tamamen dondurulacak.

-Cuma günü dahil yıl içerisindeki testler 15.000 km ile sınırlı olacak.

Temel olarak Cosworth 2010’dan itibaren takım başına yıllık 5 milyon Euro’dan daha azfiyata rekabetçi motorlar sağlayabilecek.

Mevcut kurallar geçerli olacak, bu yüzden motor tedariği konusunda herhangi anlaşmaya zarar verilmeyecek. Dahası devir limitinin 17.000’e çekilmesi mevcut tedarikçilerin daha ucuza motor üretmesini sağlayacak.

Vites

2010’da bir takımın  XR anlaşması çerçevesinde standart vites kutusu için teklifler vermesini istiyoruz. Bazı takımların mevcut anlaşmalarını sürdürmek ya da standart parçaları kullanmayı isteyeceklerini takdir edeceğiz ancak vites kutusunu sabitleştirme Formula 1’e etki etmeden çok büyük paraların saklanmasını sağlar. Bunun yanında standart zemin talepinde de bulunacağız.  Tekrar belirtmek istiyoruzki bunların görüntü üzerinde bir etkisi olmayacak ancak çok fazla para saklayacak ve bazı sorunları aşmamızı sağlayacak.

Şasi

2010’dan itibaren geliştirilebilecek olan parça ve sistemlerin listesini kısa süre içerisinde açıklayacağız. Diğer şasi parçaları ya standart olacak ya da dondurulmuş. Bu listeyi FOTA ile birlikte çıkarmak istiyoruz ve şu anlaşılmalı ki bu Araştırma ve Geliştirme merkezlerinde şasi bakımından radikal bir kısıtlama olacak ve harcamalarda çok önemli düşüş sağlanacak. Eğer dikkatlice düşünürsek burüzgar tüneli, SFD ve simülatör kullanımını da azaltacak.

Yarış HaftaSonu

FOTA’nın yarış hafta sonlarındaki harcamaların düşüşü için teklifler yapmasını istiyoruz. Bu değişiklikler güvenlik üzerinde etkisi olmayacak, toplum tarafından görülmeyen kesimlerde olması öncelij olacak.

KERS

Hiç bir takım KERS için zorlanmayacak.Aynı zamanda standart bir sisteme sahip olmak ya da bu sistemi kullanmamaya anlaşmak takımlara kalıyor. Akülerin uygun olmamasından dolayı Formula 1’de akülerde kimyasal maddelerin kullanılmasının yasaklanması görüşündeyiz. Formula 1 için en az 2elektro mekanik sistem gelişim aşamasında ve bunun yanında hidrolik sistemi gibi sistemler de olabilir. Formula 1, mevcut 400 KJ, 60 KW’lik olan sistemlerin aksine daha küçük ve hafif ancak daha geniş kapasiteye sahip olan sistemlerden fayda sağlayabilir. Bu sistemler mekanik aygıtlar ile teorik olarak yapılabilirler yakın gelecekte akülerin kullanımı ile mümkün değiller. Böyle kimsayal olmayan aygıtlar eğer başarıyla geliştirilebilirlerse bu gerçekten yol taşımacılığı üzerinde de çok büyük etkili olabilir.

Bu FOTA ile görüşmek istediğimiz konu. Özellikle Formula 1’in mükemmel mühendislik kapasitesinin çok fazla harcama yapmadan takımların KERS’i kullanmasını incelemek istiyoruz.

Lastikler

Mevcut lastik genişliklerinde takımların en iyi performansı almak için ağırlık dağılımı konusunda çok fazla para harcadıkları görünüyor. Bu sorunu aşmak için FOTA ile ön ve arka lastiklerin genişliklerini değiştirmeyi görüşeceğiz. Aynı zamanda Bridgestone ve FOTA ile asfaltın kopmamasını sağlayacak bileşenlerin tanıtılması konusunda görüşeceğiz.

Bütçe Kapasitesi

Bu konunun tekrar FOTA ile görüşüleceğini anlıyoruz. Her takımın aynı oranda paraya sahip olması böylece başarının akıllıca yeteneklerin ürünü olacağı fikri oldukça takdir ediliyor. Eğer başarıyla uygulanırsa oldukça adil bir sistem ortaya çıkacak. Bir görüş, rakibine göre daha fazla paraya sahip olmak daha büyük motora sahip olmaktır şeklinde. Bu konuyu FOTA ile görüşmek istiyoruz.

Gösteri

Yarış taraftarlarından gelen temel şikayet geçişin ve lastik lastiğe mücadelenin eksikliği. Aerodinamik kurallarda değişiklik teklifleri bir grup üst düzey uzmanlar tarafından yapıldı ve bunun 2009’da etkisi olacak. Aynı zamanda KERS ile gelecek olan 80 beygirlik ekstra gücün geçişe yardımcı olup olmayacağını göreceğiz. Tamamen ya da bir bölümü tersine dönmüş grid gibi sportif değişiklik teklifleri de var.

FOTA’nın yardımlarıyla esneyen aerodinamik parçaları araştırmayı istiyoruz. Eğer yeteri kadar radikal olacaksa bu, arkada olan aracın öndeki aracı performans avantajıyla takip etmesini sağlar. İlkel bakımdan 1960’larda bu geçerliydi ve arkadaki araç ağırlığı kaybederek daha hızlı olabiliyordu.  Sonuçta eski Monza gibi hava koridoru pisti olarak anılan yerlerde lastik lastiğe mücadele oluyordu. Modern teknoloji kullanılarak türbülanslı havaya girildiğinde araca daha fazla downforce ve daha az sürüklenme verilebilir. Böylece her pistte lastik lastiğe mücadele olabilir. Ancak bu önemli derecede esneyen parçalar gerektirebilir.

Gelecek

Daha önceden bahsedildiği gibi giriş için finansel engeller, şu anki ekonomik krizden önce zaten çok yüksekti. Formula 1 yarışlarına muazzam meblağlar harcamaya devam etmek için dünya  otomobil endüstrisinin gönüllüğüne ve tamamıyla milyarder sahiplerinin cömertliğine bel bağlamış kalan bir kaç bağımsız takıma (biri hariç) bağlı bir şampiyonamız vardı. Şu an geçerli olan ortamda, bu şekilde devam edebileceğini düşünmek çılgınlık olacaktır. Maliyetler, iyi idare edilen bir bağımsız takımın sadece FOM parası ve çok ölçülü sponsorluklar ile kârlı bir şekilde yürütüleceği bir noktaya düşürülmeli. Şampiyonanın korunması ve yeni takımların gidenlerin boşluklarını doldurması içn tek yol bu.

FIA’nın kendisi, Formula 1’in bir çöküşü ile finansal bir dezavantaja uğramaz ama bunun yanında acısını hisseder. Ve herhangi bir etkinlikte, rekabet edenler, ticari hak sahipleri ve genel motor sporları için şampiyonanın korunması için ne gerekiyorsa yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle radikal bir şekilde hareket etmek için hazırlandık Şimdi yapılması gereken değişikliklere rağmen şu anda sporun içinde olanların 2010’da hâlâ (sporun) içinde olacaklarını umuyoruz. Ama önceden belirtildiği gibi, bazı takımların kendi yollarına gitmesi gerekecek olan bağımsız bir seriyi tanımlamaya hazır olacağız

Yaptığımız işlerde FOTA’nın desteğini ve henüz verilmemiş karara ulaşmada sınırsız yardımlarınızı umuyoruz"

En iyi dikelerimle

Saygılarımızla

Max Mosley

cc: Bütün Formula 1 Takımları Başkanları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir